Şimdi Ara

Trafo ile ilgili...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

LM317T elemanı ile 12 Volt bir trafo ile regülatör yapmaya çalıştım. 2 sorum olacak.

1- Trafonun kendisini ölçtüğümde 18 volt civarında bir değer ile karşılaşıyorum(Trafonun ilgili bacağı 12 volt verdiğini söylüyor). Bu normal mi ???
    2- Devre tamamladığında herhangi bir yük bağlamaksızın devre iyi çalışmasına rağmen (mesela 12 volt ölçebiliyorum) mesela regüleye bir diot bağladığımda ölçtüğüm akım 2 yada 3 volta düşüyor. Bunun nedeni nedir ???

Saygılar...

• 1-Trafonun çıkışı üç bacaklı mı ?Eğer üç bacaklı ise ve 12 voltluksa çıkışta ortadaki bacak ile kenarlardakilerden biri arasında 12 volt vardır.En dıştakiler arasında 24 volt vardır.Bu değerler biraz aşağı veya yukarı olabilir.Eğer 18 volt çıkıyorsa o trafo 18 voltluk olabilir.

2-Diyotun üzerinde bir güç harcanıyor.Yani 12 voltun 9 voltu diyotun üzerinde düşüyor.Diyot bu şekilde bağlanırsa aşırı ısınır tabi LM 317'de ısınır.
  • 1 - Trafolarda bazen böyle olabiliyor. Biz de ufak sarı trafolardan almıştık. 9V yerine 11,5V veriyordu!
    ya da

quote:

Orjinalden alıntı: NITRO
    1-18 Voltu trafonun çıkışından değil, diyot/kondansatör grubundan sonra dc olarak ölçmen gerek.(normalde 17 volt çıkar sizin orada voltajlar biraz yüksek olabilir.)

+1
    Trafoyu boştayken ölçmeyi dene.

2 - Diyota seri bir direnç atıp tekrar dene. Direnç atmazsan diyot yanacaktır. Muhtemelen de yanmıştır zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 10 Şubat 2006 0:57:44 >
  • SORUNUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?
  • kardeş şemasını göndermessen senin yazdıklarından hiç bir şekilde yorum yapılamaz
    (akımla voltajıda birbirine karıştırma)regüleye bir diot bağladığımda ölçtüğüm akım 2 yada 3 volta düşüyor. Bunun nedeni nedir ??? demişsin:bu cümlende hatalı akım ölçüyorsun voltaj şeklinde cevap yazıyorsun sen iyisi şemanı gönder
    animalllah çözecek bir adam çıkar.
  • Diyot yarım volt düşürür. Hatta 0.4 volt. Ayrıca trafolar yükte değilken zaten bir kaç volt yüksek voltaj verebilir. Bu son derece normaldir. Ama trafonun gücünün yarısından fazlası da kullanıldığı halde halen 2-3 volt yüksek voltaj veriyorsa ya voltmetrenin parametreleri ayarsızdır. Ya da trafo kaliteli bir tip değildir. Yani anormallik o zaman var. Tabi doğru şekişlde ölçtüğünü var sayıyorum.
  • germanyum diotlarda 0,2 0,3 volt silisyum diotlarda 0,6 0,7 volt tatmini düşüş yaşanır çünkü bu ufak gerilimler diotun iletime geçme voltajıdır

saygılar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.