Şimdi Ara

Toyota, çip krizi nedeniyle Japonya'daki iki tesisinde üretime ara veriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Toyota, çip krizi nedeniyle Japonya'daki iki tesisinde üretime ara veriyor



    Otomotiv dünyasında patlak veren çip krizi, üretimi kötü yönde etkilemeye devam ediyor. Son olarak Toyota da önümüzdeki ay Japonya'daki iki tesisinde üretime ara vereceğini duyurdu.



    Şirketten yapılan açıklamada, iki tesisteki toplam üç üretim hattında üretimin duracağı belirtildi. Toyota'nın Iwate fabrikasında, C-HR'ın üretildiği hat 7 Haziran'dan itibaren 8 gün boyunca çalışmayacak. Aynı tesiste Yaris ve Yaris Cross'un üretim hattıysa yine aynı tarihten itibaren 5 gün boyunca kapalı kalacak.



    Aynı tarihten itibaren Miyagi Prefecture fabrikasında da Yaris Cross'un üretildiği hat üç gün boyunca çalışmayacak. Bu kararla birlikte Toyota, çip tedarikindeki aksamalar nedeniyle ilk kez kendi ülkesinde üretimi durdurmuş olacak. Nikkei Asia'nın haberine göre bu aksama nedeniyle Japon markanın üretiminde 20 bin adet kayıp yaşanacak.



    Ayrıca Bkz.İkonik model artık elektrikli: Ford F-150 Lightning resmi olarak tanıtıldı



    Söz konusu rakam, mart ayında sona eren mali yıl içerisinde gerçekleşen üretimin yüzde 1'inden daha azına denk geliyor. Dolayııyla bir tek bu haberi göz önüne aldığımızda rakamlar pek karamsar durmasa da işin küresel boyutu biraz daha büyük. Zira AlixPartners'ın kısa süre önceki raporuna göre çip krizi yüzünden bu yıl küresel araç üretiminde 3.9 milyon adet kayıp yaşanacak. Bunun da üreticilere maliyeti 110 milyar dolar civarında olacak.



    Bu yılın ilk çeyreğinde patlak veren çip krizi ikinci çeyrekte daha kötü bir hal aldı. Üstelik durumun 2022 yılından önce normale dönmeyeceği konuşuluyor. Hal böyle olunca, ülkemizde zaten pamuk ipliğine bağlı olan fiyat artışlarına bir sebep daha eklenebilir.




    Kaynak:https://asia.nikkei.com/Business/Automobiles/Chip-shortage-forces-Toyota-to-halt-production-at-2-plants-in-June







  • motorun atesleme sistemi, araba icindeki asa yukari hersey artik chip ile yazilim ile kontrol ediliyor. yakin zamanda servise gitmediginiz belli, artik araci bilgisayara baglayip diagnostic yapiyorlar. yeni araclarda bastiginiz gaz pedali bile joystick kolundan hallice, motora fiziksel baglantisi yok, gaza bastiginizda yazilim arabaya verilecek yakit oranini belirliyor, mesela gaz pedalina hizlica sert sekilde basip geri cekin, bazi araclar hic tepki vermez, yakit tuketimini dusurmek icin soforun dengesiz ani tepkilerini torpulerler. yeni araclarda yakit tuketiminin bu kadar dusurulmesini sagliyan faktorlerden biride bu kontrol. bunun uzerine yeni ust segment araclarda artik internetten telefondan araca baglanip araci calistirabiliyorsunuz, yerini takip edebiliyorsunuz, pek cok ozelligini uzakdan ayarliyabiliyrosunuz, kisin mesela evden cikmadan araci calistirip icini istabiliyorsunuz, araca bindiginizde eliniz ayaginiz buz kesmiyor, bunun yaninda serit takip, mesafe kontrol gibi kuvvetli yazilima bagli sayisiz guvenlik ozellikleride var, ani bir engelle karsilasirsa arac kendi fren yapiyor. kisaca yeni araclarda chip kontrolunde olmayan cok az yer kalmis durumda.

  • Işin özü insanoğlu olarak sadece 50 yıl medeni şekilde yaşayabildik. Tekrar mkunu çıkarmaya başladık sonumuz hayırlısı. Yok cip krizi yok virüs yok kripto para yetmiyor birilerine asla yetmiyor!!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • arabadaki çiplerin önemini biri anlatabilr mi? Teybi hariç genel sisteminde nasıl işlevi var?

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Beyin denen parça içi çip dolu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makine26

    arabadaki çiplerin önemini biri anlatabilr mi? Teybi hariç genel sisteminde nasıl işlevi var?

    Ecu = Elektronik kontrol ünitesi


    Motorun çalışması, Abs fren sistemi dahil her şey mikro işlemcilerle kontrol ediliyor.


    Ustaların beyin dediği şey mikro işlemcidir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makine26

    arabadaki çiplerin önemini biri anlatabilr mi? Teybi hariç genel sisteminde nasıl işlevi var?

    motorun atesleme sistemi, araba icindeki asa yukari hersey artik chip ile yazilim ile kontrol ediliyor. yakin zamanda servise gitmediginiz belli, artik araci bilgisayara baglayip diagnostic yapiyorlar. yeni araclarda bastiginiz gaz pedali bile joystick kolundan hallice, motora fiziksel baglantisi yok, gaza bastiginizda yazilim arabaya verilecek yakit oranini belirliyor, mesela gaz pedalina hizlica sert sekilde basip geri cekin, bazi araclar hic tepki vermez, yakit tuketimini dusurmek icin soforun dengesiz ani tepkilerini torpulerler. yeni araclarda yakit tuketiminin bu kadar dusurulmesini sagliyan faktorlerden biride bu kontrol. bunun uzerine yeni ust segment araclarda artik internetten telefondan araca baglanip araci calistirabiliyorsunuz, yerini takip edebiliyorsunuz, pek cok ozelligini uzakdan ayarliyabiliyrosunuz, kisin mesela evden cikmadan araci calistirip icini istabiliyorsunuz, araca bindiginizde eliniz ayaginiz buz kesmiyor, bunun yaninda serit takip, mesafe kontrol gibi kuvvetli yazilima bagli sayisiz guvenlik ozellikleride var, ani bir engelle karsilasirsa arac kendi fren yapiyor. kisaca yeni araclarda chip kontrolunde olmayan cok az yer kalmis durumda.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 21 Mayıs 2021; 16:57:27 >




  • Türkiyede duruş yok. Sadece 2 Haftasonu duruş olacak.

  • Yani eski ustalar artık kalmayacak herşey elektronik

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'den baktığımda, üretime ara verme araçların satılmaması sebebiyle üretimi yavaşlatmanın bahanesi gibi geliyor.

    Sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamaları araç ticaretini yavaşlattı. Maliye yurtdışına döviz çıkışı azaldı diye durumdan hoşnut gibi. Fakat TL değer kaybettikçe birim araç başına maliyet daha fazla olacak gibi.

  • Şu yorumlarda Türkçe kelimelerin yanına illaki ingilizce yazmak bi bilmişlik seviyesi mi yoksa ego tatminimi ben çözemedim son zamanlarda bir çok kişide görüyorum, misal chip yazmak nedir ? Çip yazmak zor mu geliyor yoksa chip yazinca çok bilgili mi olunuyor ? Forumda gırla bunun örneği var ve sanırım bi ben ifrit oluyorum araya saçma sapan ingilizce kelimeler iliştirilmesinden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ezicioyuncu -- 22 Mayıs 2021; 5:11:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ezicioyuncu kullanıcısına yanıt

    Dile getirince de cahil muamelesi yapılıyor. Sanki çip kelimesini bilmiyoruz. Türkçeye saldıra saldıra sonunu getirmeyi istiyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82AD9505E -- 22 Mayıs 2021; 23:58:42 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.