Bu aşağıdaki ayarları AVF den bir FİN li üyeden aktarıyorum,ilk o vermişti ayarları AVF de+ Avrupada ZF ler ilk olarak Finlandiya da satılmaya başlanmıştı>>Kasım/2007 den itibaren++
Ancak bu ayarları,TF den bir arkadaş beğenmedi ve kendisi bazı değerleri,daha sonra değiştirmiştir,dolayısıyla sizlerde,kendi gözünüze gelen iyi görüntüleri bir süre sonra öğreneceksiniz,hemen ilk dakikadan bu işler olmaz!!!
Kaldıki nereden ayar yapıyorsunuz!! BD/HDDVD/PS3 gibi cihazlardanmı yada HD yayınlardanmı,aman bana SD den filan demeyin,bak bozuşuruz sonra
SD yi unutun,ne verirse o dur!! Dolayısıyla özellikle 46" bir panelde SD lerden mucize filan beklemeyin lütfen! Hatta bazılarınız "hayal-kırıklığı" yaşayabilir!!
----Menu den; -Active Back Control:OFF -Cinema Mode:ON -Film Stabilation:Smooth -Avtive Vision:ON -3-D Color Management:ON -x.vYcc:Auto...Not:bu ayar aslında vxY yani deepcolor ayarıdır,ama daha ortada böyle bir media yok!!Auto değilde OFF da olabilir ----------------------------------- Backlight:30 Contrast:90 Brightness:60 Color:30 Black stretch:OFF MPEG Red:OFF DNR:Auto Color Temp:Warm --------------------------
*=bunun ON olması bugün için hiç bir işe yaramaz!böyle destekli media yok! bu ayarı kafanıza göre ayarlayın,ama "LipSync" çok çok önemlidir!!
-Audio da>>özellikle FİLM lerdeki diyaloglarda,konuşmaların "dudak-ses uyumudur" yani "senkronizasyon" dediğimiz olaydır ve normalde dudak ile .ıkan ses tam uyumlu olmalıdır,yine genelde bir çok panel bu konuda "sınıfta" kalmaktadır veya kullanıcı örneğin AVR kullanıyordur,yine ses önden gelir dudak sonra hareket eder!!!AVR den geçerken kayıp veya panelin bunu yanlış iletmesi v.s v.s,dolayısıyla bunu ancak harici HD kaynaklardan(hatta SD lerde) özellikle FİLM izlerken yaşayabilirsiniz,ZF lerde ben bugüne kadar böyle bir sıkıntı okumadım!
Bu yukarıda ayarlar genel ayarlardır,ancak siz zaman içinde kafanıza göre bunları elbette değiştirebilirsiniz! bende bunları yabancı bazı kullanıcılardan aldım,zaten herkes uzun süre bunlarla oynar! Hangi ayarlar size uygun geliyorsa,bunu zaman içinde anlayacaksınız
Service Menu den; -BCut=>01H/00000001B -GCut=>00H/00000000B -RCut=>FCH/11111100B --------------------------- BDrive=>82H/10000010B GDrive=>78H/01111000B RDrive=>8DH/10001101B NOT;ÇOK ÖNEMLİ>>>ServiceMenu den girerek bu ayarları ilk etapta "KESİNLİKLE" DEĞİŞTİRMEYİNİZ!!!!!!!!!!!!!!!
Service Menu calibration alingment işi uzman ve elinde uygun ekipmanı olan kişilerce yapılmaktadır,bu iş günümüzde tüm parametrik bilgilerin o panele ait önceden belirlenmiş algoritmik hesaplanmasıyla,görüntülü olarak(Osciloscope yardımıyla ve günümüzde Datalar şayet Laptopa aktarılmış ise bununla yapılmaktadır!)
Genelde kişiler bunları eliyle yapsada,"Garanti süresini" devre dışına çıkarır! Firma servisini ararsanız,Default değerlere getirmek için sizden PARA alırlar!
Ben sadece bazı kişilerin bu değerlerini referans olarak verdim,hepsi odur! ------------ ************************************************** ************************************************** * Birde Sound ayarı vardır;genelde bazı kişiler deep-voice v.s gibi sıkıntıları olduğunu söylemektedirlar,şayet sizde böyle rahatsız edici bir ses duyarsanız ayarı şöyledir;
Buda WOW Menu ayarıdır; SRS 3D:-ON Focus:-ON TruBass:-LOW --------------------------- Service menu girişi; -4 defa MUTE a bas>>4.basışta,basılı tutarken>> -TV deki>>Menu ye bas(panelin yan tarafında olan bölümdeki) -Ekranda sağ üste "S" gelecektir -Ekranda sol tarafta ise ilgili ayarlar;UP-DOWN tuşlarına basarak(kumandadan) değiştirme mod larına geliniyor -Değiştirme(değerler)Volume tuşları ile olmaktadır
--Menu den çıkış;Kumandadan shut-down yapılarak(şayet menu kaybolmazsa panelin cerayen fişini çekip takın)
++
İlk 46" ZF yi alan üyemiz(TF den)
TV'im kuruldu. PC'mi bağladım Dvi2hdmi kablo ile hiç ayar yapmadan masaüstü görüntüsünü aldım ki. Ağzım açık kaldı. 1080 ve 720 rip filmler olağanüstü. DVD süper Sky star 2 ile tv yayını tek kelime ile "çok güzel".Ben özellikle sdden vazgeçmiştim. Beklentilerim o kadar düşmüştü ki. Bu yayın kesinlikle çok güzel. Şimdilik receiverim yok o yüzden kıyaslayamam. Marifet skstar'da mı yoksa tv'de mi bilmiyorum ama bence sd gayet güzel.
İlk izlenimim tv için olağanüstü ayara mayara gerek yok. Malesef bugün tv ile çok vakit geçiremeyeceğim. Bunlar benim ilk izlenimlerimdi.
Albanez üstad çok iyi bir iş yapmışım. Teşekkür ediyorum.
Herkese gönülden selamlar.
++++++++++
Not;Tekrar hatırlatıyorum,SM den giripte orasını burasını "SAKIN KURCALAMAYINIZ LÜTFEN" Tosh SM leri size göre değildir;cızzzz!!!
Zaten uyanıklar kapatmış settings ayarlarını!!
NOT:ZF lerde "individual settings per each port" ayarı yoktur!!!
Kısaca sadece tek bir porta settings yapabiliyorsunuz(buda ciddi bir eksiklik bana göre) Port için farklı bir ayar isterseniz yeniden settings gerekecektir!
1-Service Menu ye girip orasını burasını sakın elleme! 2-Kullanım süresi/saat v.s vardır,sen bulamadın onu,genelde "Backlight hour" diye geçer,takma kafanı buna,rahat ol,bunlar daha çok yeni geldi,ayrıca teşhirde 100/200 kullanılsa aslında çok daha iyidir! Teşhirde>defolu/hatalı v.s mal bulunmaz 3-ServiceMenu ayarları ise bir kullanıcının vermiş olduğu ayarlardır,dolayısıyla elle değiştirmek bana göre çok çok yanlış olabilir!!! Ayrıca buradan calibre etmekte öyle kumanda ile normalde olmaz! Dolayısıyla senin normal menüden yapacağın ayarlar yeterde artar bile,üstelik Tosh ların bu konuda oldukça gelişmiş ve yeterli ayarları o menüde mevcuttur, hepsi o --------------- Sadays Hocam
S-PVA bütün üreticilerde vardır!(Ana panel üreticileri) Bu bir teknik ve tercih meselesidir>klasik panel imalatında
Ayrıca Samsung,zaten bu konudaki bütün teknikleri Sharp tan aldığı Lisanslarla götürmektedir!
-IPSalpha ise en gelişmiş ve farklı bir tekniktir,yine klasik paneller içinde geniş izleme açısı,renk üretimi v.s konusunda en iyisidir! -Sharp ise zaten LCD yi bulan ve geliştirip bütün ana üreticilere bu teknolojiyi lisanslayan tek üreticidir! --Sharp taki,panel skalası inanılmaz geniştir,herifler her tip panel yapıyorlar, hatta bazılarının fiyatları kafa sıyırtan cinsindendir...... --------------- Ancak artık günümüzde modül kadar,görüntü işlemciside çok büyük önem kazanmıştır!çünkü panel ile bir yere kadar gidilebiliyor(klasik panellerde) İşlemciler ise çok gelişti.
S-PVA iyi ama;Clouding/Backlightbleeding/Deadpixel en büyük handikapları olarak halen devam etmektedir!!
Örneğin bu 3 sıkıntı IPSalpha larda hemen hemen hiç görülmemektedir! (oran olarak ciddi biçimde daha azdır!)
Ama Sharp tada meşhur banding sıkıntısı hala vardır!
RT olarak genelde 8ms de olsa Samy/Sony/Tosh,özellikle Sony bunu aşmıştır işlemci hızlandırıcısıyla ve Sony kullanlarda bu şikayet yok gibi,hatta yok!aynı şekilde Samy ve Tosh tada öyledir,zaten piyasada verilen RT değerleride yine palavradır!Sharp hariç(o da her modelinde değil)4ms RT yoktur,ama bunu yeni nesil panelelrde işlemci ile aşıyorlar artık. ------------------
ZF lere gelirsek,herifler bir kere işe çok şık ve kısmen daha ince kasa/bezel ile başlamışlar,bu fark bayağı bir göze hoş gelmektedir,kasa küçülmüş ve toplam fiziksel ebatı normal bir 37" gibi olmuştur! +tüm özellikler full!! +HD için çok ciddi biçimde kaliteli bir panel +Kullanıcı yorumlarında en az şikayet ile geçen tek marka/model!
Her zaman yazıyorum,Avrupada liderliğe oynayacak bir panel ama fiyatı her ülkede işi bozmaktadır!!! Bundan dolayı Tosh tan kaçanda ya W4x alıyor yada A656 alıyor! ------ Selamlar
İyi günler
ZF ciler>>elinizde kullanma kılavuzu mutlaka vardır,dikkatli okuyunuz bunu (genelde bunu kimse okumazda)bu arada benim veridğim bir sürü Manual var İng. v.s bunlarıda buradan indirip inceleyin......
GCard larda,okuduğum-duyduğum en sorunsuz olanı ATI dir ama yeni nesil Card lar tabiki! Tavsiyem, artık çokta pahalı olmayan 2600 ve üstü ATI Card kullanınız. -------------- Tosh un PC bağlantısı OK dir 1;1PM OK dir,ancak GCard pixel çıkışı ile paneldeki PC ayarını bulup ikisini denk getireceksiniz,ama önce 1920X1080pixel desteği varmı GCard ın onu kontrol edin! ve aktif edin(seçin)! Panelden de PC yi seç+
ATI/CCC den>>> Graphic Settings i aç= --Digital Panel(DVI)3 altındaki>>Attributes ten>>
DVI Settings altındaki iki kutucuk vardır; -Reduce DVI frequency on high-resolution==="seçili olmasın"!! -Alternate DVI operational mode==="seçili olsun"!!
Not; A-DVI kablo> pixel değerini 2632 ye kadar çıkarır!!HDMI gibi sabit değildir, dolayısıyla her ihtimale karşın yüksek pixel fekans değerini indirgemek gerekiyor DVI-HDMI kablo veya DVI-DVI kablo kullanıldığında
B-GCard çıkışında DVI2HDMI Adapter varsa,bu durumda kablo HDMI2HDMI olacağından dolayı ..reduce DVI feq.ayarını değiştirmek gerekmeyebilir,böyle bir çıkış/adapter kullanıyorsanız bunu deneyerek anlayınız!
isteyen bunu indirsin(66,1Mb) zaman içinde çeşitli kaynaklardan derlediğim Manual-Pict. v.s gibi bilgiler vardır+ Ben özellikle Manual leri çok dikkatli incelerim!! ++
Burada gördüğünüz gibi,birisi ayarları pek beğenmemiş mesela! Dolayısıyla,herkes ayarları zaman içinde,özellikle kaynaklarınıza göre ayarlayacaksınız++
quote>>> Merhabalar,
Dün akşam 46 Zf'mde PC üzerinde Arabalar (1080p hdrip) filmini izledim. İnsanın nutkunu tutucak güzellikte idi. Filmden öte tv'yi izlediğimi söyleyebilirim. Bu kalitenin daha üstü olmaz, kesinlikle bu panel ulaşılabilecek en üst seviyede görüntü oluşturuyor. 1080p'de panel resmen canlanıyor yaw. Ekran ortadan kalkıyor, sanki elimi uzatınca arabalara dokunacakmışım hissi oluşuyor. Yaşlı bir teyzem vardı salonda ben film izlerken. Tv'ye bakıp onlar gerçek mi diye sordu yaw.
Panel seçim sürecimde, plazma ile ilgili sayfalarda lcd'lerin kırmızı oluşturmada sorunlu olduklarına, kırmızı yerine turuncumsu bir renk oluşturduklarına dair yazılar okumuştum. Bunların kesin ve net yanlışlar olduğunu anladım. Bir kırmızı daha ne kadar güzel, ne kadar doğal, ne kadar canlı oluşturulabilir bilmiyorum. Sadece kırmızı değil tüm renkler bu kadar mı güzel olur?
Sd konusu: Babamlar uydu üzerinden sadece sd yayın izleyecekleri için onlara iki üç ay önce bir Pana plazma almıştık. Bu seçimi yaparken babama, lcd'nin sd yayında iyi olmadığını söylemiştim. Şimdi bana gelip görecek ve kendisini yanlış yönlendirdiğim kanısına varacak diye korkuyorum yaw. Skystar 2 iki ile Pc üzerinden aldığım yayında bazı kanallarda panel sd md dinlemiyor uçuyor. (Yakında receiver alacağım bu performansı kaybetmez umarım.)
Albanez üstad zf ile ilgili vermiş olduğunuz görüntü ayarlarını (siz de zaten test etmemişsiniz sanırım)ben denedim, çok memnun kalmadım. O ayarlarla plazma gibi gösteriyor lcd unquote<<<<
O ayarlar zaten kullanıcı ayarlarıdır,ayroca ben diğer bazı ayarlarıda incelemedim ve herkes genelde kafasına göre ayarlıyor! Örneğin birisi CR yi 100 yapmış! biriside 80 veya 70 gibi....... Tabi bunlar sizin göz zevkiniz ve ortam aydınlanması veya ayar yapılırken izlenen kaynağın kalitesi v.s v.s.........
Ayrıca panellerde ayar böyle yapılmaz,profesyonel calibrasyon gerekir! bu işlemde dünyada sadece USA/Canada ve İngiltere de yapılmaktadır!
Yada en azından DVE ile bir ayar çekmek v.s gelebilir,kısaca panellerde tam doğru ve ince ayar böyle yapılmalıdır! En önemliside D65 ayarı ve RGB ayarlarıdır buda ancak yukarıda dediğim gibi ancak prof.calib ile olmaktadır.
Bu arada sen zaman içinde bu ayarlarını bir şekilde sana en iyi gelecek şekilde pratik yapacaksın.
Ancak panel boş değil,iyiden öte çok çok iyi ve ben bunu daha geçen sene Tosh bunu çıkarmaya hazırlandığı sıralarda incelemeye almıştım, Kasımda üretim bitipte,sitelere yorumları ve uzman görüşleri gelince uzun süre incelemiştim,İngiltere de oldukça fazla satıldığı halde,sitelerde fazla kişi ZF hak.yazmıyor,bunun en birinci sebebi;sıkıntılarının olmamasıdır, daha tek bir feryat görmedim!! Ama fiyatının pahalı olması sebebiyle beklenen satış rakamında olamıyor yani rakiplerinden(A656-W4x)gerek özellikler gereksede HD kabiliyeti çok daha iyi
Selamlar
++++
Selam
1-Pull-down>>>bu sadece Film izlemede devreye giren bir çalışma prensibidir, film derken örneğin PS3/HDDVD/BR gibi veya tam tersi SD kaynaklardan DVD izlemede(FILM lerde sadece--stream-media da gerekmez) senin anlayacağın şekilde anlatırsam,normal cinema filmleri 24fps dir(hız-ilerme) dolayısıyla panel bunu düzgün/titreşimsiz/tırtıksız/v.s izlenebişmesini ve saniyedeki hareketi panelin çalışma prensibine uydurabilmesi için dahil bir işlem yapar........ 2;3/3;2/3;3/3;4/5,5 gibi olabilir
Org.Cinema filmleri 24fps kaydedildiği içinde bunun TV de uygun formata ve izlenir hale getirilmesi işlemlerinin matematiksel ayrıştırma(araya kare ilavesiyle)sistemidir........
Burada işin asıl espirisi şudur,yani senin gördüğün örneğin 5;5 veya 3;2 Cadence olayında panel ne kadar başarılı olmaktadır!!! Bu indirgeme olayına biz "Pull-down" diyoruz
Zira çoğu panel burada şişmektedir,çünkü dahilde yapılan bu işlemde çoğu başarısız olabiliyor ve en basitinden sizler bunu judder/flicker v.s şeklinde titreşimli/takılmalı v.s izliyorsunuz!!
ZF ler ise örneğin 1080p filmde 5;5 pd ile 24fps de 120Hz ile bunu çok güzel başarıyor Ancak yinede ayarlardan 100Hz/M100 aktif veya de-aktif edilerek bunu kontrol etmeniz gerekiyor,normalde M100(ZF ler için yazıyorum)>>ON olması gerekiyor) -------------------
2.sorduğun ise>>öncelikle PC monitörlerinde olan bir sıkıntıdır dot.pixel(.pixel)dediğimiz tanımlasıyla ki buda pixel büyüklük ölçüsüdür, burada ise espri >> görüntü netliği/keskinliği dir. Basit tanımıyla,görüntünün çok keskin/düzgün/kırık olmaması dot.pixel ölçüsüyle ilgilidir ve örneğin 0,290 başarılı bir kenar belirlemesi vermez! ama 0,245 çok daha güzel verir,kriter ise dot-pixel in çok küçük olmasıdır!
Panel TV lerde ise bu değer 0,450/0,470 gibidir,yani monitör olarak kullandığınız zaman,pixelleri çok belirgin görürsünüz!!!
Dolayısıyla biz panelin,özellikle monitör olarak kullanılması durumunda 1080p için dahi azami 40" tavsiye ederiz!!!
--Tabi bu panel ile gerçek bir monitör işlevi asla olmaz,böyle büyük dot-pixel ile!!
Ama Sharp ın veya NEC in çok özel ve fiyatları $ 15000/35000 arasında olan TV-Monitörlerini alırsanız cam gibi izlersiniz,dibine bile girseniz panelin, pixelleri göremezsiniz(elinize bir mercek alıp bakmanız lazımdır)
Tekrar ZF lere gelirsek,elbette bu seri 40"/46/"52" olarak ve dot-pixel ölçüsü en ufak 40" ta olacağından,monitör izlemede daha başarılı olacaktır!
-Bu arada GCard tan pixel ölçüsü ayarları yaparken,şayet panelde nesneler size ufak gelirse ayrıca Desktop>>ayarlardan DPI değerini 90 dan 120 ye çıkarınız+ -keskinlik durumu size kalmıştır
Selamlar
+++++
quote>>>> Herkese merhaba,
Fırsat buldukça Zf ile ilgili bilgi ve becerimi attırmaya çalışıyorum. Tv'de adam akıllı bir ayar yapmak ciddi tecrübe gerektiriyor. Bense bu tecrübeyi kazanmaktan çok uzağım. Albanez üstadın dediği gibi, iyi bir ayar becerisi kazanmak bir kaç yılımı alacak sanırım.
Şimdi zf ayarları ile ilgili temel bir sorumu sizlere yönelteceğim.
-Panel 1080p rip fimlerde karanlık mekanları çok siyah gösteriyor. Ortam aydınlık olursa bu siyahlık sayesinde, netlik olağanüstü ama ortam karanlık olunca net görebilmek için panele yaklaşmam gerekiyor. Bu 1080p' görüntülerdeki siyahlığı azaltmak (yada siyah derinliğini arttırmak) için hangi ayarlarda değişiklik yapmalıyım? (kontrast, doygunluk, keskinlik, filtreler, renk yönetimi, vb.)
-Genel olarak tv ayarları ile ilgili bilgi ve becerimi arttırma adına inceleyebileceğim bir site (/döküman) var mı?
Selamlar unquote<<<<
+++++
Selam
1-Rip leri normal bir HD gibi kabul etme!! Bir kere görüntü bayağı bir düşer!bilmem bundan haberin varmıdır??
2-HD Rip ile HD native değerde bire-bir mukayese edemezsin!
3-Org.HD film izledinmi?? -ancak bu durumda bazı ayarlar yapabilirsin,ayrıca LCD lerde ortam aydınlığı büyük etkendir!dolayısıyla bazı durumlarda resimde belirsizlik derinlik zaafiyeti olabilecektir!
4-Salt bir defa ayarlamakla LCD de olay bitmez ve gerekirse kaynak durumuna göre ayarlama yeniden yapılacaktır!
5-ZF lerin bir sıkıntısı(bildiğim kadarıyla)individual settings per each port v.s gibi ayar opsiyonu yok,yani her ayarı ayrı ayrı yapıp memory ye almak v.s -ancak genel olarak HD/SD v.s v.s o kadar çok farklı formatta kaynak geliyorki, dolayısıyla işlemciler bu kadar akıllı değil daha!!!
5-Sharp patentli ürünü olan "AdvancedBrightControl"ve benzeri sistemler çoğu panelde var ama bana göre pek iş görmüyor,dolayısıyla bu konuda Sharp çok ileride ve böylece ortama göre yapılan aydınlık kontrolu,size resmi kayıp vermeden iletebiliyor! ----------------- Rip derken her filmdemi böyle??? -bu arada Bright ile oynaman gerekecek ama fazla açarsan siyah bu sefer griye kaçar!az olursa derinlik/detay/keskinlik azalır!
-Doygunluk dediğin>Saturation danmı bahsediyorsun(bununla alakası şuanda yoktur) -Keskinlik dediğin herhalde>Sharpness(ben Türkçe menü karşılıklarını bilmiyorum ingilizce den takip ediyorum)dediğin olayın Sharpness lada kısmen alakası vardır! Filter/Color management ise yine alakalı pek değildir
Ama hepsini belli seviyelere getirdikten sonra yinede her filmde(özellikle Rip lerde kaynağın durumu+rip lenmedne gelen kayıpla zaten bir zayıflık söz konusu olacaktır!) --------------- Bunlar için site/doc filan yok,sadece kullanıcı yorumları olabilir ama buda herkese bire-bir şak diye uymayabilir,evet panel işinde bir defa ayar yoktur,ara-ara böyle ayarlar gerekiyor!
Senin paneli görmediğim için net bir şey söyliyemem+ Ama arada AVFofuma takıl,orada bir sürü ayarlar bulabilirsin+
Selamlar
not: şimdi sen bana "3D Color Management" ayarlarını versene??? --ayrıca bunları bir kenara not et!!! orada her Rengin karşısında 3 tane değer göreceksin,bunlar Hue/Sat/Bright tır, yani her rengin içinde ayrıca ayarlar vardır,sanırım anladın,bunları tek tek yaz bana bildir??
-Active Back Control;.......burası nedir???ON/OFF??? OFF sa ON yap -Cinema Mode;.......nedir?? --- Daha sonra;Backlight,Contrast nedir??? -Black stretch.......??
bu değerleri ver bir bakayım ben??
++
quote>>>> Üstad merhaba,
Bahsettiğim siyah seviyesi kendini daha çok riplerde belli ediyor. Orjinallarde yok diyemem ama özellikle riplerde daha bir belirgin oluyor.
Şuan evde olmadığım için ayarları veremiyorum, akşam verebilirim. Ancak kullandığım kayıtlı ayar(dynamic/standart/cinema) modlarında da aynı durum söz konusu.
Mesala colour management ile ilgili şöyle bir sıkıntı yaşıyorum, sarıların renklerini açmak için brightness değerini arttırıyorum. Ama bu sefer sarılar fosforlu bir hal almaya başlıyor. Sarıları hafif soldurmak istiyorum bunu nasıl yapmalıyım?
"Black stretch" ne işe yarar. Siyahları mı gerginleştirir. Benim sorunuma çözüm olur mu?
Cevap için teşekkürler, Selamlar
unquote<<<<
++
1-Evet Rpi lerdeki durumu zaten gördün!olması normaldir. Org.filmlerde ise daha az olması veya olmaması,ayarlar ile ilgilidir. Kısaca Rip lerde artık ne görüyorsan o dur diyeceksin!
2-Color Management ise aslında professional calibration ayarıdır! çokda güzel vede renkleri mükemmel hale getiren bir özelliktir,yani buraya kadar OK ama............ İşin o kısmı var işte!yani işin can alıcı noktası şöyleki,herifler bu ayar sistemini koymuşlar ama,iyi güzelde,kullanıcı bunu nasıl ayarlayacaktır!!!!
A-Bunu gözle ayarlamak mümkün değildir! B-Çok oynarsanda bütün ayarları hepten bozarsın C-Bu ayar "professional calibration" ile ayarlanır! -böyle bir meslek dalıda dünyada sadece USA/İngiltere de vardır D65 seviyesi+Color management v.s ayarları uygun hale getirmek; USA da panel ebatına göre bu iş $ 200/400 seviyesindedir!
DVE v.s diskleri ile bir yere kadar yapılsada,bana göre zor!
Renk skalası uyumları/seviyeleri v.s bunları insan gözü asla ayarlamayamaz!!! Üstelik ayar yapayım derken büsbütün bozarsın!!
-Önemli not;sen panel geldiğinde Default değerleri tek-tek bir kenara not ettinmi?? (bütün değerleri) --bunu yapmadıysan daha kötü sonuçlar elde edebilirsin! --panel elimin altında olmadığı için>>Default a dönüş durumu varmı???
3-Ayrıca Yellow ayarını neden açıyorsun,yada neden yellow?? Bu ayarlarda 3 seçenek var;HUE-SATURATION-BRIGHTNESS dediğim gibi elde alet olmadan ve ilgili program olmadan bunları düzeltmek "gözle" mümkün değildir,yada bir yerde senin gözüne hoş gelir yada bu OK dersin, olay biter(ama aslında OK filan değildir,üstelik büsbütün renk uyumunuda bozmuş olabilirsin>>bunlarda günümüz panellerinin bir "cilvesidir" USA bu konuda olayı aştığı içinde herifler yeni bir meslek dalıyla "Professional Calibration" işini bulmuşlar!
4-Dediğim gibi sadece sen değil bir kaç senedir panel kullanan bile hala tam bir ayar bulamıyor!bir yerde gözüne en iyi gelen yerde bırakacaksın,kaldıki zaten uygulama kaynaklarına göre arada bir sürü ayarlar çekeceksin(Basic ve hatta Advanced!!!)
5-"Black stretch" ise Tosh uygulamasıdır>>genelde her üretici Board ta böyle çeşitli sistemler/özellikler kullanabilir! Ben Tosh takini hala anlamadım!kelime manasında zaten değil bu özellik! ...siyahların yada siyah seviyesinin o anda resimdeki,daha doğrusu "karede" doğru şekilde yayılması....yani her üretici siyah konusunda değişik sistemler uyguluyor.....
6-D65 seviyesi(Black2White) en önemli değerdir>>sanırım D65 seviyesi skalası tam olması gereken 6500K da değil!!!(bir olasılık bu dediğim) D65 olması gereken seviye çizgisine çok yakında yada tam üstündeyse OK dir,ama genelde böyle olmamaktadır! Seviyenin altında olması siyah renkte zayıflık,üstte olması ise Gri ye çalma v.s yapar ve senin değindiğin noktada büyük ihtimalle buradan kaynaklanıyor olabilir ve bunuda iki şekilde halledersin
-Ölçümle professional calibration>>böyle yaparsan şak diye o çizgiye oturur,genelde en dandik panel bile oturabiliyor!değilki ZF oturmasın,ama bunu pratikte Türkiye de yapılamayacağına göre..... -Service Menuden girilip>>değerler değiştirilerek yapılacak ki buda çok zor(tavsiye etmiyorum)
--elimde birilerinden gelen çok net değerler yok,birisi OK der diğeri berbat diyebilir!
---------------- Dolayısıyla AVF yi takip edeceksin,orada genelde ServiceMenu>>>değerleri çıkıyor >>ANCAK DEĞİŞİKLİK YAPMADAN ÖNCE BÜTÜN ESKİ DEĞERLERİ TEK TEK NOT ETMELİSİN!!!!!!
Şimdi sen 3DCMang.den yapamıyorsan bunu dene; ServiceMenu de>>BGR CUT değerleri(Blue/Green/Red) + BGR Drive değerleri
Ancak şimdilik bunlarla oynamanı tavsiye etmiyorum,çünkü model çok çok yeni ve elde çok oturmuş kullanıcı notları yoktur!! Herkes gibi sende bekleyeceksin ve eldekiyle idare edeceksin yada Basic(normal Menu)>>den girerek kafana göre ayarlayacaksın,aman eski değerleri not et,yada Default a komple geç veya not etmişsen bunları yeniden dene,kısaca bu işin ustası panelci bile hala olayı net çözemiyor!
Selam
p.s;şimdi sen bana öncelikle şu 2 değer tablosunu ver
1-3DC.Mang 2-Service Menu den ise>>BGR Cut değerleri+BGR Drive değerleri
++++++++++
quote>>>>
Üstad iyi geceler, Öncelikle dolu dolu mesajın için teşekkür ediyorum.
Bugün, samsung'un panelleri tanıtmak için özel olarak çektiği"The Beauty of Nature" 720p videosunu ZF'ye sürdüm. Görüntü kusursuzdu. Gece içinde siyah taşlar belli oluyordu. Orjinal olunca 720p'de bile muhteşem bir siyah derinliği oluşuyor. Sorun daha çok riplerde. Sorun da denilmez benim ki sadece, ince zevk.
-Panel default ayarlarına kendisi dönüyor. Ben not etmedim. Ayrıca 3D CM bile sadece "user setting" için değiştirilebiliyor. Benim burada yaptığım ayarlar Dynamic/standart/movie moduna etki etmiyor.
-Neden yellow? Bunun problemsel bir yönü yok. Ana renklerden biri ve ben biraz sarı vurgusunu azaltmak istiyorum. Yellow değeri yeşillere de etki ediyor. Örneklendirmek için yellow seçmiştim, yoksa red ile de az oynamadım.
-Tv bu kadar çok ayar seçeneği sununca, insanın elinde kumanda sürekli ayar yapası geliyor.
Service Menude hiç oynama yapmadım.
Ayarlarım şu şekilde:
(Yukarıda da belirttiğim gibi bu ayarlar sadece user setting için geçerli)
aktive back.control-off cinema mode-pc bağlantıda not available film stabilization-smooth active vision m100-on xyYCC-Auto
Baclight 30 Contrast 90 Brightness 60 color 50 tint -5 (kırmızıya biraz yaklaşınca ten rengi canlılık kazanıyor) sharpness -10 bazen 0 black stretch- off bazen de on mpeg-red. -off dnr-off colortemp- warm bazen de normal
3d color management
Red +4-1+10 Green +15 +7 +7 Blue-5 +15 0 yellow -3 0 10 cyan -1 9 -13
unquote<<<<
++++
Aşağıda değerlerini görmektesiniz,bu arkadaşta değiştirmiş,ama default a dönmüş sonra! Ancak bildiğim kadarıyla ayarlar değişsede Memory ye alınamıyor!!!
Yurtdışında kimisi,ayarları değiştiremiyorum diyor(çoğunluk böyle diyor) kimileri ise değişklik oluyor diyor,ben bu olayı henüz tam çözemedim!
Drive-Cut değerleriyle sakın oynamayın lütfen++
quote>>>> Yaw ben şimdi size ayarları yazıcam diye servis menüsünü yanlışlıkla biraz kurcaladım, sonra eski haline getirdim. Renkleri acayip değiştiriyor. Basic menu bunun yanında hikayeymiş yaw.
Aşağıdaki msg ı da 3// de yazmıştım,bu serinin USA version karşılığı olan XF5xx lerden ancak USA versionların büyük ihtimalle S/W değişiktir! Dolayısıyla orada Drive-Cut değerleri değişiyor olabilir!!
Yaw bu serinin USA version XF550 sini oldukça araştırdım,orada profesyonel kullanıcılar var ve bazı ayarlar not ettim,kafam karıştı vede şişti!!! Bir dünya yorum okudum bu gece,yarın bazılarını not-pad olarak yazar sana veririm,bazı enteresan ayarlar buldumda!
Kısaca genelde Green üretimi hemen her panelde(hatta tamanında!!) "hatalıdır" yani bu renk düzgün üretilemiyor!dolayısıyla genelde "green-push" dediğimiz olay meydana geliyor,ZF de aynı durum söz konusu ama yine genelde (hatta büyük çoğunluk)çoğu insan bunu göremiyor(Göz anatomisi ve Beyin-Göz ilişkisi sebebiyle!)
Şimdi bu vatandaş,Green olayını çözmüş(sanırım değerlerini oldukça düşürmüş) +Yellow da bir şeyler yapmış v.s(yellow daki olay sanırım senin dediğin olay olmalı yada çok benzeri)
Yine dediğim gibi D65 ayarı doğru değil ama ideal çizgiyede oldukça yakın+ Ama bir başka herif D65 de 6900K çıkarmış......şimdi bende çok iyi oldu.... diyor,yani herifin gözü bozuk sanırım!!6900 olmaz,belliki herif çok caf-caflı sature resim seviyor! --------------- -RİP olayını unut bir kere,ne görüyorsun o dur!takma kafanı buna -720p deki gördüğün "Beautyofnature" OK ise,mesele yok,kaldıki okuduğum uzman yorumlarında bazı eksi yönleri olsada ki her panelde var ZF çok iyi TV! -Panel default ayarlarına dönüyor..........diyorsun,sanırım set ettikten sonra bir yere basılacak yada bir şey yapılacakki set mommery olsun,bunu bilemiyorum elimde olmadığı için(ama bunuda bir yerlerde gördüm,bulursam sana yazarım,sanırım EXIT le çıkılınca settings done oluyor??
Dediğimi gibi acele etme,ayarlarıda kafana göre yap,zaten bunun tam ayarları en az 6 ay sonra oturur!
-Tek eski olarak dikkatimi çeken GreyScale ayarına izin vermiyor olması! Neyse bakarız ilerde,şuanda bile bu panel süper,sen laf aramızda fazla şey istiyorsun yada pimpiriklik yapıyorsun,yani daha evvelde dediğim gibi bu paneller o kadar smart/genius filan değil! Selamlar
quote>>>>
Üstad günaydın, mesaj saatinize baktım siz de -benim gibi- baya bir gece kuşusunuz.
Öncelikle ben paneli çok başarılı buluyor ve çok seviyorum. Yiğidi öldür hakkını yeme. Panelde tüm lcdlere has sorunlar var. Örneğin backlight bleeding sorunu zf için de söz konusu. Işıkları kapatıp tv izlerken siyah zeminde köşelerden grileşen hafif ışık sızmaları görülüyor. Bunlar bence sorun bile değil ki benden başka farkeden bile olmuyor. Daha iyisi yapılana kadar bence bu panel en iyilerinden biri ve bu hali bile normal kullanıcılar için müthiş bir görüntü kalitesi sunuyor. Bundan sonraki gelişmeler, belirttiğiniz gibi kartal gözlülere ya da pimpirikli kullancılara yönelik gelişmeler olacak. Tabi bunların sayısı da az değil.
Üstte de belirttiğiz gibi, panelin kullanıcı için tek bir setting kaydı tutması, her kaynak için ayrı setting hafızası bulunmaması çok ayar yapan kullanıcılar için sorun oluşturabilir. Birazcık daha smart/genius olsa iyi olurdu vesselam.
Mesala ben bırakın 1080nini 720sini, belgesel için ayrı ayar, bilim kurgu için ayrı ayar, animasyon için ayrı ayar, stüdyo görüntüleri için ayrı ayar arıyorum. Belgesellerde naturalness ararken, animasyonlarda dynamic color arıyorum. Bilim kurgu filmlerde hafif blue bir hava olsun istiyorum. Böyle olunca elimde kumanda sürekli ayar değiştiriyorum.
Sözlerime, panelde "green color" sorununun normal kullanıcıların asla göremeyeceği boyutta olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Ki ben bunu doğal görüntülerle değil, ekran ayarı yapmak için kullanılan ve green-yellow arası her tonu verebilen bir proğramla keşfettim. Green color, naturale göre biraz phosphorlu çıkıyor, o yüzden Amerikalı kullanıcının green ayarını kısması bana mantıklı geldi. Green color sonuçta mavi ve sarıdan oluştuğu için bu iki renk ayarları da sonucu etkiliyor.Yeşildeki phosphorun, yellowdan geldiği düşüncesi ile ben de biraz yellowun tonunu kısmak istemiştim. Ama nasıl yapacağımı bilemedim. Her renk için ayrı ayarlar var ve üstad'ın dediği gibi göz ile bunun doğrusunu bulmak mümkün değil. Bu paragrafı sonlandırırken bir kez daha belirtmek istiyorum bu "green color" makul dürüst orta seviye kullanıcıların farkedeceği bir sorun değil ve ayarlarla aşılabiliyor, yoksa defaultla bile panelde yeşil bir marul görünce paneli ıssırasınız geliyor, yani o kadar da güzel yeşili var
Henüz D65 olayını çözemedim. Ben paneli yeni tanıyorum. Hangi değer hangi değişikliği yapıyor bunu oturtamadım. Bu konuda birşey diyemiyorum.
Rip olayı öyle vahim bir olay değil aslında. Mevcut şartlarda paneli şaha kaldırabiliyor. Ben 1080p ripleri indiriyorum ve bunların dosya boyutu 8 - 20 gb kadar oluyor. Ve 720p ripler (genelde 4,5 gb) ile aralarında görüntü kalitesi farkı buluyor. (Ben test ettim böyle) Bazı ripler çok kaliteli sıkıştırılmış oluyor ve orginal ile gözle görünür kayıplar olmuyor.(Öyle deniyor, ben test etmedim). 1080p (org yada rip) izlerken insanın gerçek-sanal algısı değişiyor. Paneldeki görüntü sürekli "waoow" dedirtiyor. Film izlerken screenplay bir köşeye bırakılıyor, an be an ağızlar açık sadece muhteşem çözünürlükteki görüntü izleniyor. Film bitiyor sonra müthiş bir zevkle panelin karşısından geriye yaslanıp yandakilere soruyorsunuz "konu neydi, ben görüntüye bakarken dalmışım da..." (Güzel abarttım)
Menüde (default) factory settings var. Hiç kullanmadım ama sanırım bu işe yarıyor. Yine AVforums da bunun sadece basic menuyu sıfırladığını, service menuye dokunmadığını okumuştum.
Grayscale başka panellerde oluyor mu Üstad? Ben siyah ve gri ile ilgili ayar yapmaya kalkıp da grayscale olmadığını görünce bana bu durum normal gelmişti. Başka modelde (örneğin sony'de) varsa acayip kıskanırım.
Selamlar, varlığınıza binlerce teşekkür...
Giryan
unquote<<<< +++++++++++++
İyi günler herkese
Giryan selamlar Dünyada böyle bir dolu hastası var bu panel işinin!ama yinede %90 aynen basic ayarlar v.s ile kullanıyor!
-Tekrar söylüyorum>>>"Professional Calibration" olmadan bir panel(özellikle TFT-LCD ler)asla ideal seviyeye gelemez!!! Daha öncede yazdım bu işte sadece dünyada USA ve İngiltere de yapılmaktadır! Bu teknik elemanın elinde neredeyse bütün modellerin "Service Manual"* dediğimiz ve sadece Servislerin elinde olan(hatta bunların elinde içerden alınmış döküman şeklinde ayarlar değerleride olabilir/vardır) .............. *Service Manual>>bu bildiğiniz kullanma kılavuzu,bilgileri v.s içeren ve müşteri elinde olan kılavuz değildir,sadece tamir/bakım/ayar v.s için Servislerin elinde bulunan,üretici firma tarafından hazırlanmış kitapçıktır,zamanında bunları servisler için az tercüme etmedim!! .............. Şimdi o Service manualden hareketle birde bu işi yapan kişinin tecrübesi ile ve eldeki çeşitli profesyonel ölçümler ile bu işi şimdilerde sadece gelen usta kendi Laptop undan panele bağlantı yaparak ve yaklaşık min.2 saat max.4 saat süren oldukça uzun süreli bir ayar mekanizması uygulanmaktadır,tabiki panelin verebileceği max.seviyeye çıkılabiliyor ama bazı paneller belli bir yere kadar size bunları yapmayı müsaade ediyor,ancak günümüzde bu işi yaptıran kullanıcıların bana göre %90 ı bu işten çok memnun kaldığını söylüyor,ama $200 ile $400 arasından bir parayı kıyamayan ise,sitelerde böyle aylarca gezinerek ondan-bundan kafasına göre ayarlar çekerek işi idare ediyor!yani para vermem ben bu işe diyenler(ben doğrusu hiç acımam şak diye veririm mesela!!!) ------------- Senin yukarıdakilerina cevap vermeden önce dün gece bulduğum bazı "3D Management" ayarlarını veriyorum,bunları bir not et ve uygula;
1.ayar R 0,+6,-8 G-15,+2,0 B-5,+15,0 Y-1,+10,0 M-2,+2,0 C-1,-13,0
şimdi bu seçenekte dikkat edersen üçüncü sıradaki(Brightness)değerleri sıfıra getirmiş! -------------------------- 2.ayar R 0,+6,-8 G-15,+2,0 B-5,+15,0 Y-1,+10,0 M-2,+2,0 C-1,-13,0
Bu arada aşağıda bir dosya yükledim RS.COM a indir ve incele,orada tecrübeli birisi yellow/green olayında sanırım bazı şeyleri çözmüş yada en azından kendisinde olay çözülmüş görülmektedir! ---------------------- Şimdide şu Servis Menu ayarlarını bir dene;bunu Almanya ve USA dan aldım,sanırım birisi bunu yapmış ama hangi ülkede bilemem,ancak farklı sitelerde bu ayarı gördüm!
B CUT=>01H 00000001B G CUT=>00H 00000000B R CUT=>FCH 11111100B
B DRV=>82H 10000010B G DRV=>78H 01111000B R DRV=>8DH 10001101B ----------------------------------- Birde dikkat ettiğim olay şu oldu,bu ayarlamaları çekenler,normal UserMenu den girip(kumandadan)bunları sadece 3DMang.vasıtasıyla yapıp,hiç ServiceMenu ye girmiyorlar!!! ================================================== =
Şimdi senin yukarıdaki yazına gelirsek;kısaca -Backlight-bleeding>>zaten olması gereken bir şey ve her panelde vardır bu! CCFL de bu kaçınılmaz bir olgudur,ama 1-2 sene sonra bunlar "OUT" olacak ve yerini LED-Backlit dediğimiz "LCD-LED Backlight" a bırakıyor(örnek şuanda Samy F96 serisi)çok yakın zamandaki örnek ise Sony RGB-LED XBR8(USA version) X4500(European v.)lardan 46" ve 52" ler Ancak bunlar çok pahalı gelecektir elbette,LED-Backlit ile olay çok ciddi değişiyor! bu arada bunlar hala eski nesil klasik panellerdir! Birde Hitac ın W0001UT si var buda EEFL sistemli ve bana göre buda süper (hatta model/TV/kalite/işçilik te ise en süperi,ama çok pahalı yani "Butik ürün" ve sadece USA/Japan marketlerde vardır!
--birde backlight kontrolu nasıl yapıyorsun? ---oda tamanen karanlık 46" panele tam karşıdan>>2metreden>>gözün panelin tam orta odak noktasına gelecek şekilde bakıyorsun,sonra kafanı sallamadan,gözlerini sağ üstten çevirmeye başlayarak sol-sol alt ve sağ alta çeviyorsun..........
ışık kaçırması elbette olacaktır az veya çok,örneğin Cinema Mode;ON da iken daha fazla olabilir veya çeşitli ışık ayar konumlarında yine değişebilir.......
Kısaca CCFL sistemde bu olay böyledir!
------- Evet settings sadece bir kayıt tutuyor,bunu 2 yabancı sitede sordum ama cevap gelmedi! Birde AVS den deneyeceğim şansımı,hoş sormam şunun içindir,Firmware ile bu aşılırmı diye??olmadı Tosh Customer Support Dept.soracağım(USA) ancak genelde bu dangalak herifler,örneğin ben Türkiye den soruyorsam genelde Tosh Türkiye ye yönlendiriyor!!!tabi bizimkilerde hikaye bu konuda!! ------------ Anladığım kadarıyla sende Green-push pek yok/yada hiç yok ???
Greyscale çoğu panelde doğrudan ayarlanmıyor yani böyle bir menü ayar yeri yok!
D65 ise 6500K ışık şiddeti olmalıdır(Siyah-Beyaz ın en belirleyici unsurudur) tabi buda elle-gözle filan ayarlanmıyor ama biz kafamıza göre yapıyoruz bunu! ------- http://rapidshare.com/files/12675813...50USAbyCAN.rar
---------- AVS den o prof.kullanıcının bir yazısı var,onuda bugün tercüme edip anladıktan sonra veririm.
Selamlar
++
Neyse herifin o uzun yazısını çözdüm,ama yine bizim yani ZF nin Save durumuna gelmiş!
Kısaca "Individual setting" olayı maalesef yok ve sadece tek bir Input için Save ediliyor(bu kötü,ama umarım firmware ile bunu çözerler,yanbi herifler bir alay özellik geliştirmiş,ama çok önemli(çoğuna göre) bir kaç ayar durumu yok!!! ----------------- O kullanıcının yazdıklarını,onun yazısından aktarıyorum; ......G ve B DRV settings> Preferences>>>Picture settings>Advanced settings>Color Temperature>> Press>>SELECT>> Color Temp i buradan değiştirebilirsiniz,G DRV=-5 bendeki değer budur, "Return of JEDI"(original DVD si)izlerken;gri ler yeşil gibi oluyor,tekrar G DRV yi daha aşağıya indirdim;fakat ağaçların yeşil rengi ve doğadaki yeşilimsi renkler "Washed-out"* oluyor!!!.......
*bu olay kısaca,örneğin LCD ye yandan geniş açıdan bakınca,contrastın düştüğünü görürsünüz ve ekran beyazlar gibi olur,biz "Washed-out" buna diyoruz,Türkçesi varmı bilmem ama bunlar teknik olarak dünyada böyle geçer!
......Tekrar G DRV nin bu sefer Saturation(SAT) ayarını yükselttim ve mükemmel oldu! Benim tercihim,doğal renklerden biraz daha fazla sature bir renk tonlaması(bu kişiye göre değişir,yani göz zevki!)
"Return of JEDI" pause a bastım ve resmi dondurdum;görüntü donduğunda diğer renk ayarlarında ve görüntü v.s çok iyi geldi bana.........
Bu sefer "EpisodeIII" diskini taktım;siyahlar mükemmel geldi! contrast,bright-color detayları çok iyi,cilt tonları mükemmel,kısaca Avesome!!!....
...ben ServiceMenu süne girmeden,çok gelişmiş ayarlar ile bunları ayarladım. Bazıları yeşili daha fazla seviyor olabilir ve bunu arttırıyor olabilir v.s.......
.........."Settings save" ediliyor demiş ama sonra bunu düzeltmiş! Preference mode>>>konumundan save ediliyor(bunu dene sen) yani tek bir ayar Save ediliyor(o kişi DVD ile bunu ayarlamış ve sadece bu ayarı genel olarak kullanıyormuş)
Ancak genelde okuduğum,bu Save olayında independent olayı olmadığı için kişiler habire kumandadan ayar çekiyorlar,ama kimisi.......ben 20sn de ayarlıyorum diyor!!!
Selam+++
Burada "Backlight-bleeding" kontrolunun nasıl yapılacağını anlatıyorum>>>
---oda tamanen karanlık 46" panele tam karşıdan>>2metreden>>gözün panelin tam orta odak noktasına gelecek şekilde bakıyorsun,sonra kafanı sallamadan,gözlerini sağ üstten çevirmeye başlayarak sol-sol alt ve sağ alta çeviyorsun.......... ----------------------------------------------------
Üstad sizin bu tarifi okuyunca ya sorunu yanlış isimlendirdiğimi ya da ben de normala göre daha fazla backlight bleeding olduğunu düşünmeye başladım. Şöyleki ortam karanlık olunca ve panele siyah bir fon verince sol ve sağ köşelerden bir fener tutuluyormuş gibi grileşmeler görüyorum. Panelin siyah fonu köşelerde beyazlaşıyor. Bunu görmek için odaklanma yapmama gerek kalmıyor. Doğrudan köşeye bakınca da pekala görülebiliyor. Yakından ya da uzakdan birşey değişmiyor bu beyazlaşma her mesafede görülüyor. Şimdi biraz pimpiriklendim, acaba normal olanı nedir? Hangi ölçüdeki bir baclight sorunu normal kabul edilmelidir?
+++
1-Backlight zaten olacaktır! Az veya çok olması o anda sendeki olan ayarlar ile ilgilidir
2-Benim bakış tanımlamam ise doğrusudur,çünkü genelde,kimisi tepeden bakar kimisi hafif yandan bakar v.s,yani doğru bakışı>>contrastı tam doğru görebilmek için göz>>panel orta odak noktası hizasına gelecektir! -büyük çoğunluk böyle bakmyorda ondan bunu yazdım!
3-Normali filan yoktur bunun,sadece teknik olarak ayarlar ile ilgilidir ama sen böyle yapmayacağın için(yada kimse böyle bir şey yapmaz) normal TV izleyeceksin,sen asıl hafif karanlık ortamda bir de incele ve mümkünse SD +HD
4-Ne panel TV ler nede CRT v.s karanlık ortamda izlenmez!izleyenler bu işi bilmeyenlerdir,bunlar için Cinema system dediğimiz Projector/DLP ler(kısmen) izlenir karanlık ortamda!!!
-PDP/LCD normal oda aydınlığı ister,NEDEN???karanlığı sevmez bunlar,NEDEN?? -yapıları böyledir de ondan,ama biz her bir şeyi kafamıza göre istediğimiz için çoğu şeyi alamıyoruz yada memnun olmuyoruz......
Dolasıyısıyla sendeki olayda böyledir yani kafanı takma buna.