Şimdi Ara

TORK VE BEYGİR (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
7.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • kardeşlerim yorumlar çok güzel vede açıklayıcı olmuş gerçekten çok teşekkür ederim. buradan da anladım ki tork ve beygir birbirini tamamlayan bir unsur ama bir degerden sonra tork dahada önemli noktaya biniyor. birde aracın hangi devirler aralıgında max york ve redlayn degerine de ulaştıgına bakarak en güzel sonuca varmak mümkün imiş. bilgilerinizi aktardıgınız için tekrardan çok teşekkür ederim.
  • konu biraz sapmış gibi gözüküyor ama söyle dersek chip tuning işleminden sonra tork ve beygirde artış oluyor orası tamam ama bu işlemin motora zararı olmuyor mu çünki bu motoru yapan adamlar belirli sınırlar dahilinde yapmıyolar mı yani bu işlemin sonunda motor dahada sıkışacak bunun da motora zararı olmuyor mı
    bide yakıt sarfiatı ne ölçüde artıyor
  • Konu çok sapmadan özetlersek chip tuning.le gelen güç zaten motorun kapasitesi olduğu halde yine fabrika mühendisleri tarafından bazı diğer nedenlerle kısıtlanmış bir güçtür. Bu gücün geri kazanılması motoru aşırı zorlayacak bir artış değildir. Eğer bu gücü şehir dışında sabit hızda sürüş şeklinde düşünürseniz % 5-10.luk bir yakıt azalışı söz konusudur. Şehir içinde sürekli düşük viteste yüksek devir söz konusu olduğundan şehir dışının aksine %10.luk bir artış söz konusu oluyor.

Caddy yokuşta 1. viteste durupta bastığın cart diye 4500 oluyor devir. 2'ye çekiyosun böyle arabanın önü kalkıyo felan muhteşem çekiyor. Kadran hemen 80'lere felan geliyor. (105ps,250nm)

Megane yokuşta 1. viteste durupta bastığında cart diye 6250 gelmiyor. Ağırdan hızlanarak 6250 devire geliyor fakat 60km/sa hıza ulaşıyor 1. vitesle. (115hp,152nm)

Fakat yarıştıklarında ise Megane tokatlıyor tabiki. (caddy: 166km , megane 195km)

ama performans konusunda diğer kıstaslar da ele alınmalı;
    örneğin, ağırlık, şanzıman oranları, rüzgar direnç katsayısı vs.

sadece tork ve güç tartışılacaksa aynı marka-model, aynı şanzımana sahip ve mümkünse ikisi de benzinli yada ikisi de dizel olmalı..

bu arada, tork birim değildir, yani 100tork diye bişey yok, 100Nm (newton.metre) tork olur, yani birimi newtonmetre'dir..

torkun tanımını bana şimdiye kadar hiçbir kişi yapamasa da, ben şu şekilde kolay anladım:

aynı güce sahip, birinin torku diğerinden daha yüksek olan iki araçtan, torku yüksek olan maksimum gücüne daha hızlı ulaşır, dolayısıyla daha hızlı güç üretir ve performansı daha yüksek olur..

• benim anladıgım kadarı ile: Yorku yüksek araçların çekimi daha güçlüdür. torkun fazla olması aracın max beygir gücüne ulaşmasını saglar. beygiri yüksek olan araç iae daha süratli gider. benim il başta örnekte verdiğim araçlara bu işi indirgeyecek olursak torku yüksek olan ara. yokuşları daha iyi çıkar vede düz yoldada kendini daha çabuk toparlar. ama düz yolda beygiri yüksek olan araç geçer

Orjinalden alıntı: Yavuz

Arkadaşlar bu torku inanılmaz abartan arkadaşlar var. Yapmayın etmeyin.

1.3 Multijet 70 bg Albea.nın 0-100 km hızlanması 14.3 sn gibi bir değerdir. Nasıl diyebilirsiniz ki 115 bg.lik Corolla.ya fark atar.

Bunu söyleyebilmeniz için şanzuman oranlarını ve dizellerde etkin devir aralığını kesinlikle bilmeniz gerekir. Albea o meşhur 180nm torku her devirde vermiyor. Albea bahsettiğiniz araca sadece ilk 50 mt.de çok az fark atabilir. Niçin mi?

Her iki araçla hızlanmaya başladınız. Önce Albea.yı ele alalım. 1.viteste 2000 devirden itibaren roketleyen Albea 3000 ve 4000 devire kadar çıktığında bu ivmesini kaybeder ancak yine de küçük vitesin etkisiyle bu fazla hissedilmez. 2.vitese geçtiğinizde devir 4000.den 2900 civarlarına düşecektir. Bu devirdeki tork 180 değil ancak 100 nm olacaktır. Yani birinci vitesteki gibi bir ivmelenme kesinlikle söz konusu olmayacaktır çünkü hem tork o devirde daha düşüktür hem de şanzuman dişlisi hızlanmayı etkiler. 3.vitese geçince durum daha da vahimdir çünkü aynı devirde aynı torka rağmen vites dişlisi büyüdüğünden hızlanma daha da düşecektir.

Benzinli araç olan Coralla.da 1.viteste Albea gibi bir hızlanma belki söz konusu olmayacaktır çünkü maksimum tork 3500 devirden sonra gelmektedir. Ancak Coralla 6000 deviri rahatlıkla çevirecektir ve 2.vitese geçtiğinde devir dizelin aksine maksimum tork devrine denk gelecektir üstelik benzinli Coralla.nın ikinci vitesi Albea.ya göre daha küçük (büyük oranlı) olduğundan bariz bir şekilde daha iyi hızlanacaktır. Aynı durum 3.viteste de sürecektir. Corolla bu süreçte Albea.ya yaklaşık 3 sn fark atacaktır. İsteyen teknik verilerini karşılaştırarak görebilir.

Ayrıca eğer bir dizelin torku 250 nm.den daha düşükse genelde 100 km.den sonra bayılmaya başlar. Alın size örnek.

Megane 1.5 dci 0-100 km hızlanması yaklaşık 12 sn iken 0-130 km hızlanması 22.5 sn civarlarında. Bunun ne anlam ifade ettiğini şüphesiz anlamakta zorluk çekmezsiniz. İlk 100 km hızı 12 sn.de alırken sonraki 30 km hızı ancak 10.5 sn.de alabiliyor.

Topici başında sona okudum herkez birşeyler anlatmış ama hemen hemen kimse güzel ifade edememiş. Senin söylediklerine tamamen katılıyorum.

• Aşağıda teknik olarak alıntı yaptım.

Çok çok özetle:
    Tork = Çevirme Momenti = İvmelenme
    Beygir = Güç = Hızı koruma, yüksek hızlara çıkma

quote:

Newton'un tanımı şöyledir:

NEWTON: Kütlesi bir kilogram olan bir cisme 1 m/sn karelik ivme kazandıran kuvvet 1 Newton'dur.

Herhangi bir noktaya uygulanmaya çalışılan kuvvet, o noktaya dik olarak en yakın noktadan uygulandığında daha etkilidir.
    Burada MOMENT kavramı ortaya çıkar.

MOMENT: Bir kuvvetin bir noktaya göre momenti diye; o nokta ile kuvvet vektörünün arasındaki dikmenin, kuvvet ile çarpımına denir.

TORK: Tork veya diğer adı ile dönme momenti: Bir eksen etrafında dönen bir cisim düşünelim, bir tekerlek gibi… Tork; bu dönen tekerleğin dönme
    ekseni ve kuvvetin uygulandığı nokta arasındaki dikme ile kuvvetin çarpımıdır.

Tork birimi newton metredir . Niye newton metredir ?

Çünkü; kuvvet ile uzunluğun çarpımıdır da ondan.

Araba söz konusu olunca daha doğrusu bir dönme hareketi olunca önemli olan devir sayısıdır, kıyaslamayı aynı devirde yapmak lazımdır.
    Aynı devirde dönen iki motorda tork'u daha büyük olan daha çok yük taşır, daha iyi yokuş tırmanır. Transmisyon eşit ise daha hızlı gider.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.