Şimdi Ara

TORK VE BEYGİR (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
7.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tork güç demektir yokuşta vs torku büyük olan geçer
    drag tarzı yarışlarda yani ilk kalkışlarda beygiri yüksek olan öne geçer

Orjinalden alıntı: utkucay

size gerçek hayattan bir örnek,

benim aracım 95 model toyota corolla
    1100 kg ağırlık 115 hp güç 144 nm tork at 4400 rpm

şimdiki patronun araba fiat albea 1.3 multijet
    1050 kg ağılık 70 hp güç 180 nm at 1750 rpm

sizce 0-100 km'de kim geçer

(lütfen cevaplayan kendi aracının modelinide belirtsin)

bütün yazdıklarından bişe anlamadım ama arkadaslarımı yanıltmamak açısından yazıyorum

0-100 km için konuşyorum ve yine söylüyorum torku yüksek olan herzamn alır multijet kalkışta corollaya fark atar corolla devrini tamamlayana kadar multijet devrini 2 defa tamamlar ama sadece 0-100km için konuşyorum tabi multijeti süren sürücüyse..
    ben sana kendi aracımdan örn verim benım aracım silverado 360 hp 500nm diğer arkımın aracı camaro 420 hp 390 nm draglarda ve kendi pistlerimizde kalktığımızda 400mde tek roketle ilk kalkışta 100 m fark atarım ve o 100m ardı ardını kovalıyor ortaya inanılmaz bi bir fark çıkyor yukardada belirtiğim gbi kendi verilerime dayanarak konuşyorum torku yüksek olan devamlı bayraği çeker...

aracınızı belirtin demişsin imzamdada bulunmaktaa
    chevrolet v8 6.0lt 360hp 500nm 9500 rpm
    vw passat 2.0 tdı 170 hp 390 nm 6000rpm
    vw caddy 1.9 tdı 105 hp 250 nm 4000 rpm

• Tork güç demek değildir, tork kuvvettir... Güç beygirdir (adı üstünde beygir gücü)

Verilen linklerin birincisi zaten son paragrafa kadar temel mühendislik eğitimi alan herkesin bileceği şeyler (fizik I) Bir mühendis olarak zaten bunları biliyorum ve bu yüzden bu konuda bu kadar ısrarlıyım. Son paragrafta ise zaten bizim söylediğimiz şeyi destekliyor:

Araba söz konusu olunca daha doğrusu bir dönme hareketi olunca önemli
    olan devir sayısıdır, kıyaslamayı aynı devirde yapmak lazımdır. Aynı devirde
    dönen iki motorda tork'u daha büyük olan daha çok yük taşır,
    daha iyi yokuş tırmanır. Transmisyon eşit ise daha hızlı gider.

Burada bahsettiğimiz yokuş,düzlük vs değil. Normal şartlardan bahsediyoruz.

İkinci linkte ise dikkat çekilecek paragraf şu:
    Yüksek devirin devreye girdiği nokta bu. Yüksek devirli olan bir motor daha az vites değiştirmeye ihtiyaç duyacağı için, yada şöyle diyelim, yüksek devirli olmayan bir motorun vites büyüttüğü noktada HALA AYNI VİTESTE olacağı için (çarpımı daha büyük çıkacaktır) haliyle motorun torku azalmasına rağmen şanzıman hala küçük viteste olduğu için tekerleklere aktarılan tork diğer araçtan daha yüksek olacaktır. Yüksek devirli motorlar bu sebeple yüksek beygir gücüne sahip gözükürler. Bu iyi birşeydir ama bakılması gereken tek nokta değildir.

İki motoru karşılaştıralım. Bir tanesi 750cc cruiser motoru. 3000 devirde 60nm tork veriyor. 5500 devirde 46 beygir güç elde ediyor. Diğeri 650cc enduro motoru. 6000 devirde 60nm tork veriyor, 9000 devirde 65 beygir güç elde ediyor. Şimdi normal bir kişi hemen beygir güçlerine bakıp biri diğerinden %50 daha güçlü diye düşünecektir. Ama bu yanlış bir karşılaştırmadır. Enduro motorun maksimum torku 6000 devir 60nm. Yani atıyorum 3000 devirde 20nm torku var. Yani bakın ne oldu %50 daha güçlü motorunuz o devirde iken bir anda 3 KAT DAHA GÜÇSÜZ duruma düştü. O yüzden sırf beygir güçlerine bakarak karşılaştırma yapmamalısınız. Ama bir yandanda cruiser 6000 devirde vites değiştirip tekerleğe aktarılan torku düşerken enduro 10000e kadar çevirmeye devam edecektir.

Tork, beygir gücünün bir fonksiyonudur, yukarda da bundan bahsetmiştim. Yüksek beygir yüksek tork demektir, ancak yüksek tork yüksek beygir demek değildir. Torkun büyüklüğü o aracın gücüne maksimum ulaşma imkanını verir (bu yüzden yokuşlarda daha iyi çekiş sağlarlar eğer merak ettiğiniz buysa; zira yüksek tork çekiş gücünü daha çabuk ve düşük viteslerde/devirlerde verecektir)

Benden pes Bu kadar anlatabiliyorum olayı..

• şimdi olay benim babam senin babanı dövere dönücek
    hahaha

Orjinalden alıntı: extremeenvy

quote:

Orjinalden alıntı: vw

tork 110 beygir 200 torkluk bi araba ile 110 beygir 150 tork aynı anda hızlandığında 200 tork daha iyi hızlanır

ne güzel cümle...

evet
    benzin araçlarda 100 bg'lik bi motor genelde 140-160 nm arası tork üretir. dizel araçlarda 100 bg 'lik bi motor genelde 200-250 nm arası tork üretir.
    peki kıyaslamaları nasıl yapıyoruz (bu konuda bende hatalıyım) benzinin 100 bg'i dizelin 90bg'i geçer mi ne olur falan filan. dolasıyla bu karşılaştırma çıkmaza giriyor. torku yüksek olan öne geçer deniyor, ama benzinli torku düşük olan aracı geçemiyor. bir opel astra 1.3 cdti 90 bg 200nm torku (4000 devir) var ama 0-100 km hızlanması 13,7 sn. astra'nın benzinli motoru 1.6i 115 bg 155nm torka (4000 devir) sahip motorun 0-100 km hızlanması 11.7 sn. peki araba aynı maximum torklarını verdikleri devir aynı neden torku yüksek olan araç daha kısa sürede 0-100 km tamamlamıyor. cevabı gayet basit, dizel daha kısa devir aralığına sahip, vites oranları benzinliye göre farklı, bu nedenlerden dolayı sahip olduğu torku araca yansıtması farklı oluyor.

ve burdan şu sonucu çıkarmak lazım, benzinli ile benzinliyi dizel ile dizeli kıyaslamak doğru ve bunun sonucunda iki benzinli motorda beygiri aynı olsa bile torku yüksek olan öne geçer, benim de hatam dizelle benzinliyi karşılaştırmak oldu ve bu yüzden doğru cevaba ulaşamadık.

son bi örnek vereyim;
    Yeni Honda Civic 125 bg 152 nm tork (4200 rpm) 0-100 km hızlanması 10.3 sn
    Fiat Linea 120 bg 206 nm tork (1750 rpm) 0-100 km hızlanması 9 sn

her iki araçta benzinli ve torku yüksek olan; 0-100 km hızlanmasını daha erken tamamlıyor

• Ben çok basit bir karşılaştırma yapacağım: Bahsettiğin bu iki aracı sırt sırta verip bir çekme halatıyla birbirine bağlasak ve her ikisini de zıt yönde ve var güçleriyle hareket ettirsek torku yüksek olan 2. araç birinciyi çeker..Sanırım yeterince açıklayıcı olmuştur..:)
    quote:

Orjinalden alıntı: sadall

Arkadaşlar sorumu sormadan önce birşey söylemek istiyorum
    teknik tanım istemiyorum
    diyelimki elimizde 2 tane araç var. bunların motor degerleri şöyle
    1. araç: 115 bg 125 tork
    2. araç: 80 bg 200 tork

bu araçların yoldaki tepkileri nasıl olur açıklarsanız çok sevinirim. serviste sordum işin bilimsel anlatımına girdiler. benim için örnek yazarsanız yeterli olur. teşekkür ederim

• Arkadaşlar bu torku inanılmaz abartan arkadaşlar var. Yapmayın etmeyin.

1.3 Multijet 70 bg Albea.nın 0-100 km hızlanması 14.3 sn gibi bir değerdir. Nasıl diyebilirsiniz ki 115 bg.lik Corolla.ya fark atar.

Bunu söyleyebilmeniz için şanzuman oranlarını ve dizellerde etkin devir aralığını kesinlikle bilmeniz gerekir. Albea o meşhur 180nm torku her devirde vermiyor. Albea bahsettiğiniz araca sadece ilk 50 mt.de çok az fark atabilir. Niçin mi?

Her iki araçla hızlanmaya başladınız. Önce Albea.yı ele alalım. 1.viteste 2000 devirden itibaren roketleyen Albea 3000 ve 4000 devire kadar çıktığında bu ivmesini kaybeder ancak yine de küçük vitesin etkisiyle bu fazla hissedilmez. 2.vitese geçtiğinizde devir 4000.den 2900 civarlarına düşecektir. Bu devirdeki tork 180 değil ancak 100 nm olacaktır. Yani birinci vitesteki gibi bir ivmelenme kesinlikle söz konusu olmayacaktır çünkü hem tork o devirde daha düşüktür hem de şanzuman dişlisi hızlanmayı etkiler. 3.vitese geçince durum daha da vahimdir çünkü aynı devirde aynı torka rağmen vites dişlisi büyüdüğünden hızlanma daha da düşecektir.

Benzinli araç olan Coralla.da 1.viteste Albea gibi bir hızlanma belki söz konusu olmayacaktır çünkü maksimum tork 3500 devirden sonra gelmektedir. Ancak Coralla 6000 deviri rahatlıkla çevirecektir ve 2.vitese geçtiğinde devir dizelin aksine maksimum tork devrine denk gelecektir üstelik benzinli Coralla.nın ikinci vitesi Albea.ya göre daha küçük (büyük oranlı) olduğundan bariz bir şekilde daha iyi hızlanacaktır. Aynı durum 3.viteste de sürecektir. Corolla bu süreçte Albea.ya yaklaşık 3 sn fark atacaktır. İsteyen teknik verilerini karşılaştırarak görebilir.

Ayrıca eğer bir dizelin torku 250 nm.den daha düşükse genelde 100 km.den sonra bayılmaya başlar. Alın size örnek.

Megane 1.5 dci 0-100 km hızlanması yaklaşık 12 sn iken 0-130 km hızlanması 22.5 sn civarlarında. Bunun ne anlam ifade ettiğini şüphesiz anlamakta zorluk çekmezsiniz. İlk 100 km hızı 12 sn.de alırken sonraki 30 km hızı ancak 10.5 sn.de alabiliyor.

• Otomobillerle ilgilenen insanların en çok karıştırdığı konudur tork ve güç

Bende Palio 1.3 multijet ve yeni Corolla 1.6 var. Palio nun Corolla yı kalkışta geçmesi mümkün değil çünkü dizel motorlar çok kısa bir devir aralığında hızlanabilirler,hatta bu yüzden son iki vitesi çok uzun oranlı yapılır ki tatmin edici son süratlere ulaşılabilinsin,örneğin 100km ile giderken Corolla 5. viteste 3000devir çevirirken Palio 2000devir çeviriyor.Kısacası Palio aniden hızlanıp aniden nefesi kesilecek,vites büyütüp hızlanmaya devam edecek ama Corolla hemen hemen sabit bir biçimde tahmini 7000 devire kadar yükselip neredeyse ilk iki viteste 100km ye ulaşacaktır.

Palio Corolla yı hareket halindeyken yapılan tam gaz hızlanmalarda anlık olarak geçebilir ancak bunun için Palio motorunda turbonun devrede,motor devrininde 2200-3000 civarı olması gerekir,Palio nun Corolla yı zorlaması/geçmesi için,yani 180nm lik tork avantajını göstermesi için her iki aracında yokuş yukarı tırmanırken aynı viteslerde düşük-orta devirlerde tam gaz vermesi gerekir.

Güç hızdan doğar,kuvvet ise gücü kullanılabilir hale getirir.
    Her iki aracında ağırlık/beygir oranının eşit ve şanzıman oranlarının aynı olduğunu sayarsak; (Palio 70hp/714kg olmalıdır çünkü Corolla 124hp/1270kilodur,ağırlık/beygir oranı 10.2 dir) 70hp 180Nm lik bir araç düzde çok iyi hızlanır,yokuştada neredeyse düzdekiyle aynı şekilde iyi hızlanır, 124hp 157Nm lik araç düzde iyi hızlanır ancak yokuşta düzdekine göre bariz şekilde yavaş kalır,çünkü torku=kuvveti az kalmaktadır.

• söylediklerine katılıyorum, torkun bi araca çekiş kattığı doğru, muhakkak hızlanmasına da katkıda bulunacaktır ama , torkun farkını görmek için dizel ile dizel, benzin ile benzinliyi kıyaslamak lazım diye düşünüyorum.
    aksi halde dizellerde torkun benzinliye nazaran yüksek olması, benzinliden daha ii hızlanacağı anlamına gelmez. nedeni ni ise yavuz ve esmerce arkadaşım gayet güzel anlatmış.

quote:

Orjinalden alıntı: Yavuz

Arkadaşlar bu torku inanılmaz abartan arkadaşlar var. Yapmayın etmeyin.

1.3 Multijet 70 bg Albea.nın 0-100 km hızlanması 14.3 sn gibi bir değerdir. Nasıl diyebilirsiniz ki 115 bg.lik Corolla.ya fark atar.

Bunu söyleyebilmeniz için şanzuman oranlarını ve dizellerde etkin devir aralığını kesinlikle bilmeniz gerekir. Albea o meşhur 180nm torku her devirde vermiyor. Albea bahsettiğiniz araca sadece ilk 50 mt.de çok az fark atabilir. Niçin mi?

Her iki araçla hızlanmaya başladınız. Önce Albea.yı ele alalım. 1.viteste 2000 devirden itibaren roketleyen Albea 3000 ve 4000 devire kadar çıktığında bu ivmesini kaybeder ancak yine de küçük vitesin etkisiyle bu fazla hissedilmez. 2.vitese geçtiğinizde devir 4000.den 2900 civarlarına düşecektir. Bu devirdeki tork 180 değil ancak 100 nm olacaktır. Yani birinci vitesteki gibi bir ivmelenme kesinlikle söz konusu olmayacaktır çünkü hem tork o devirde daha düşüktür hem de şanzuman dişlisi hızlanmayı etkiler. 3.vitese geçince durum daha da vahimdir çünkü aynı devirde aynı torka rağmen vites dişlisi büyüdüğünden hızlanma daha da düşecektir.

Benzinli araç olan Coralla.da 1.viteste Albea gibi bir hızlanma belki söz konusu olmayacaktır çünkü maksimum tork 3500 devirden sonra gelmektedir. Ancak Coralla 6000 deviri rahatlıkla çevirecektir ve 2.vitese geçtiğinde devir dizelin aksine maksimum tork devrine denk gelecektir üstelik benzinli Coralla.nın ikinci vitesi Albea.ya göre daha küçük (büyük oranlı) olduğundan bariz bir şekilde daha iyi hızlanacaktır. Aynı durum 3.viteste de sürecektir. Corolla bu süreçte Albea.ya yaklaşık 3 sn fark atacaktır. İsteyen teknik verilerini karşılaştırarak görebilir.

Ayrıca eğer bir dizelin torku 250 nm.den daha düşükse genelde 100 km.den sonra bayılmaya başlar. Alın size örnek.

Megane 1.5 dci 0-100 km hızlanması yaklaşık 12 sn iken 0-130 km hızlanması 22.5 sn civarlarında. Bunun ne anlam ifade ettiğini şüphesiz anlamakta zorluk çekmezsiniz. İlk 100 km hızı 12 sn.de alırken sonraki 30 km hızı ancak 10.5 sn.de alabiliyor.

• Yüksek beygir gücü etkisini 0-100 km'de gösterir, yüksek tork ise ARA HIZLANMALARDA etkilidir..Örnek vermek gerekirse Golf FSİ'nin 60-100 km hızlanması 4. viteste 16.2 sn, 5. viteste ise 22.3 sn...Corolla dizel'in ise 4. viteste 9.2 sn, 5. viteste 15.4 sn.. Megane dizel 4. viteste 10.3 sn, 5. viteste 13.3 sn (bakınız:arabam.com)..Oysa bu iki dizel de 0-100 km'de Golf FSİ'den daha yavaş, fakat ara hızlanmalarda çok daha iyiler..Bu da TORK'un etkisi olsa gerek...Asıl sürüş zevki ara hızlanmaların iyi olmasıyla kendini gösterir, 0-100 veya 0-130'un iyi olmasıyla değil..Bugün Ankara'dan geldim ( Focus C max TDCİ ile)..Yokuşlarda veya trafiğin yavaşlayıp tekrar hızlandığı zamanlarda, sizin çok seri dediğiniz bir çok arabaya tabiri caizse "toz yutturdum"..:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi terapist70 -- 24 Haziran 2007; 19:19:09 >
  • Sevgili therapist70 bende aynen senin gibi hem ekonomik olsun, hem büyük, hem hidraktif süsyansiyona hem sınıfında bence en iyi fiyat/performans oranına sahip hem de güçlü olsun diye bir turbodizel olan C5 1.6 Hdi (aynı motoru kullanıyoruz).yi çevremdeki birçok kişinin tasarımını sevmemesine rağmen tercih ettim. Fazlaca ağır olduğundan chip tuning yaparak gücünü arttırdım.

Anladığım kadarıyla sende ara hızlanmalardaki mükemmel esneklikten ve vites düşürmeden rampada bile rahatlıkla hızlanmasından dolayı aracından çok memnunsun. Sen ve benim gibi birçok arkadaş bu özellikleri ön planda tutarız ancak hayat tarzı ve beğenileri nedeniyle sürekli akselarasyon isteyen arkadaşlarda mevcuttur. Onun için benzinli araç kullanan arkadaşlara da saygımız var.

Haklı olduğun bir konu daha var ki bizler her gün 0-100 ya da 0-130 km hızlanması yapmıyoruz aksine birçok zamanlarda test otoritelerinin de kriter olarak kullandığın 60-100 km ve 80-120 km hızlanmalarını yapıyoruz. Bu hızlanma değerleri turbo dizel araçların torkun en etkin olduğu devirlere denk geldiğini hepimiz biliyoruz. İnanın benzinli araçların bu disiplinde başarılı olamamalarının nedeni budur. Benzinli araçlarda bizim araçların resmen ölü devir olduğu 4500-5000 devirden sonra çok etkin ara hızlanmalar gerçekleştireceği kesindir.

Bunun dışında 0-100 km ve 0-130 km hızlanmasında sadece beygir gücünü dikkate almak kesinlikle doğru değildir. Beygir ve tork birbirinden bu kadar kolay ayrılamaz yukarıda örnekte ifade ettim. Üstelik şanzıman oranları çok önemlidir. Drag yarışlarında özellikle short shifterlar kullanılır bu şanzuman oranlarının ne kadar önemli olduğunu da gösterir.

• therapist70 arkadasım yukarda GOLF FSI'ın 60-100 hızlanma oranını 4.viteste 16.2 sn vermiş hayret ettim yaw valla..5.viteste ise 22.3 sn olarak vermiş..ALLA ALLA vallaha billaha hayret ettim yavv niye bu kadar düşük ki..ben caddy ile 60-100 km/hız'a 4.viteste 7 sn'de çıkıyom yaavv..ilk defa gördüm yemin ederim şaşırdım..
  • Şaşırmana gerek yok çünkü gerek 4.viteste gerekse 5.viteste 60-100km hızlanması söz konusu olduğunda Golf FSI maksimum tork değerine bile ulaşamıyor. Daha açık ifade etmem gerekirse Golf 4.viteste 60.dan 100.e çıkarken devir olarak 2250.den 3600 civarlarına çıkması gerekiyor ve bu devir aralığında tork ortalama 100 nm civarlarında. 5.viteste 60 km. hız 1800 devir civarlarına geliyor ki bu da daha düşük torkla 4.vitese göre daha büyük bir dişliyi çevirmek anlamına geliyor. İşte TORK bu kadar önemlidir arkadaşlar.

Benzinli araçlar çok geniş bir devir bandında çalışırlar ancak en etkin oldukları devir genelde maksimum beygir güçlerine yakın olan devirlerdir.
  • yani arkadasım bu su demek oluyo herhalde..dizel araçlar düşük devirlerde yüksek TORK vererek güç sağlıyo ama benzlin araçlar dedigin gibi daha geniş bi devir bandına sahip oldugu için..ancak yüksek devirlerde yüksek TORK verebiliyo..dikkat edilirse dizel araçlarda ki benim caddyde devir saati 6000 devirlik ama benzli bi araçta 8000 devir olabiliyo buda benzli aracın geniş devir bandına sahip ve yükse devirlerde güç ürettigini gösteriyo..belkide CADDY 3000 devirde 5.viteste 160 km hıza sahipse benzli bi araç 5 viteste 160 km hıza daha düşük bi devirde olacaktır..
  • Yavuz arkadaşım, kullandığım C-max dizel benim değil, abimin..Araç CVT olmasına rağmen inanılmaz bir ivmelenme gücüne sahip, çok keyfli bir yolculuktu benim için..C5 benim de çok beğendiğim bir araç, fakat otomatik vitese çok alıştığım için düşünmedim..İlerde belki onun da MCP'si çıkar, kimbilir? Madem C5 kullanıyorsun, bir-iki sorum olacak, cevaplarsan sevinirim; Hidraktif süspansiyon gerçekten işe yarıyor mu? Chip ile ne kadar güç artışı elde ettin, kaça mal oldu??
    Kapadokyalı arkadaşım, konunun teknik detayına çok hakim değilim ama şunu söyleyebilirim: Dizel motorlar benzinlilerden daha düşük devirde çalışır..Benzinli bir motor 6 devirde red-line'a giriyorsa bu, dizelde 4000 civarındadır..Dizel motorlar yüksek torku daha düşük devirlerde vermeye başladıkları için ara hızlanmalarda daha etkili sonuçlar elde ederler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi terapist70 -- 24 Haziran 2007; 23:33:14 >
    --v\/\/v- DH Volkswagen Caddy Team-v\/\/v--
    --v\/\/v- Volkswagen Caddy 2.0 TDI SPORTLİNE 2014 -v\/\/v--
  • Hidraktif süspansiyonun faydalarını iki kalemde özetleyebilirim.

1. Düz yolda maksimum sürüş konforu sağlıyor ve bunu yaparken yol tutuştan taviz vermiyor çünkü süspansiyon sürekli değişken karakter gösteriyor gelen parametrelere göre. Düz yolda viraja girdiğinde örneğin süspansiyon sertleşiyor, viraj çıkışı direksiyon açısının düzelmesiyle tekrar konfor moduna geçiyor. Fifth gear.ın internet sitesinden bakarsanız sınıfındaki en iyi sürüş konforuyla nitelendirildiğini görebilirsiniz.

2. Otomatik olarak alçalıp yükselme çoğu zaman doğru çalışıyor ancak bir su birikintisinden geçerken manuel olarak yükseltmek gerekiyor çünkü su sistemi yanıltıyor, yolu düz olarak algılatıyor. 110 km.den sonra araç önden ve arkadan 3 cm alçalarak hem daha fazla yol tutuş sağlıyor hem de rüzgar direnç katsayısı düştüğünden yüksek süratlerde daha fazla yakıt tüketimi sağlıyor. Bu bakımdan yüksek süratlerde (110 km.den sonra) ekonomi bakımından aynı motora sahip 407.den daha az yakıt tüketirken C4 ve 307 ile hemen hemen aynı tüketimi sağlıyor. Normal konumundan bir kademe yükselterek istediğiniz yaylala çıkabilirsiniz hemde eğer uygun hızda giderseniz konfordan taviz vermezsiniz. Bu konumda Renault Kango kadar yüksek olduğunu belirtmem gerekiyor. Eğer refüj aşmak ya da merdiven inmek falan isterseniz bir kademe daha yükseltebilirsiniz. Bu kademede bir jeep kadar yükseliyor.

3. Chip tuning ile (ölçüm yaptırmadım) +25 bg ve %25 tork artışı sağlayarak 135 bg/300 nm.ye çıktık. Overboost ile 320 nm tork ayağının altında olacak diye bana söylediler. Ölçüm yapmadıysak bu değerleri nereden buldun diyebilirsiniz. Bu dosya (xxxxxxxxxx.bin) daha önce aynı motor 1.6hdi 110bg C5.e uygulanmış ve dino.da sonucu ölçülmüş bir uygulama sonucu bu değerleri verdiğinden bizde böyle kabul ediyoruz. Önemli olan kaç bg.lere falan çıktığı değil sonuçta hızlanma ve ara hızlanma disiplinlerinde anlamlı derecede iyileşme sağladı ve sabit kullanımda yakıt tasarrufu getirdi. Özellikle 0-130 km hızlanması inanılmaz derecede iyileşti (24 sn iken 17 sn.ye) indi.

Yukarıda özellikle torku 250 nm.den aşağı olan araçların 100 km.den sonra bariz bir şekilde ivmelenme yavaşlaması yaşadığından bahsetmiştim. İşte kanıtı. 4.viteste 100-130 km hızlanması 11.2 sn iken 6.4 sn.ye kadar düştü. Bakın dikkat edin 60-100 km hızlanması 4.viteste 9.5 sn iken 7 sn.ye düşerek 2.5 sn kazanç sağladı oysa 100-130 km disiplininde 4.8 sn.lik bir kazanç söz konusu.

5.vitese geldiğimizde chip tuningle gelen gücün daha da anlamlı olduğu ortaya çıkıyor. 100-130 km.yi 5.viteste ancak 15.7 sn.de geçebilirken chip tuning işleminden sonra bu 9.4 sn.ye kadar düşerek 6.3 sn.lik bir kazanç sağladı.

Uygulanan Yazılım : Fastech (Zannedersem Türkiye.de çok bilinmiyor ancak çok meşhur bir Alman Elektronik devi olduğunu belirtmem gerekir.)
    Uygulama Maliyeti : 800 YTL

• Verdiğin bilgiler için teşekkürler..Son bir soru: Son hızda da iyileşme oldu mu? Olduysa ne kadar??
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.