Şimdi Ara

Toprak yok, ilaç yok... Konteynerde dört mevsim tarım başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
2
Favori
675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Toprak yok, ilaç yok... Konteynerde dört mevsim tarım başladı
    Illinois State Üniversitesi, modern tarım teknolojilerine öncülük eden Dikey Tarım Tesisi ile dikkat çekiyor. 1 Mayıs 2025’te açılan tesis, öğrencilere uygulamalı eğitim sunarken aynı zamanda sürdürülebilir kent tarımı için örnek bir model olmayı hedefliyor.

1-2 dönümlük araziye eşdeğer

Üniversite kampüsünde konumlanan geleneksel 40 ft'lik bir nakliye konteyneri, artık yılın dört mevsimi üretim yapılan bir tarım ünitesi olarak hizmet veriyor. 200 bin dolarlık yatırımla kurulan bu özel sistem, topraksız ve pestisitsiz bir şekilde çalışıyor. Hidroponik dikey tarım yöntemiyle tasarlanan yapı, yılda dört mevsim boyunca üretim imkânı sunuyor. LED aydınlatma, geri döngülü besin çözeltileri ve otomasyonlu sulama sistemi sayesinde günlük sadece yaklaşık 19 litre suyla, 4.600 bitkiye kadar üretim yapılabiliyor. Bu da geleneksel tarımda 1-2 dönümlük araziye eşdeğer verim anlamına geliyor.

Tesisin kalbinde tam otomasyonlu bir kontrol sistemi yer alıyor. Sıcaklık, ışık seviyesi, bağıl nem, karbondioksit miktarı ve pH düzeyi gibi pek çok değişken sensörler aracılığıyla izleniyor. Tohumlar, önce kompostlanabilir kök küplerine yerleştirilerek 3-4 hafta boyunca fideye dönüşüyor. Ardından her biri yaklaşık 2 metre uzunluğunda olan 256 adet dikey kuleye aktarılıyor ve 3-4 haftalık büyüme sürecine daha giriyor. Hasat edilen bitkiler tartılıp paketleniyor ve sistem yeni fidelerle yeniden döngüye giriyor.

Ayrıca Bkz.Bu gemi taşıdığı çimentonun hammaddesini kendi üretiyor! Denizcilikte devrim

Küresel ısınma ve değişen iklim koşulları çiftçilerin alışkanlıklarını bozuyor. Aynı zamanda ani hava olaylarının sıklaşmasıyla geleneksel topraklı tarımda verimlilik düşüyor. Bununla birlikte şehirler giderek kalabalıklaşırken işin lojistik maliyetleri de artıyor. Bu tip şehir içinde, hatta doğrudan bina bünyesinde üretim gerçekleştirmek mümkün. Toprak kullanmadan, tarım ilacı olmadan, dört mevsim boyunca üretim yapabilen sistem, modernleşen şehirler için ideal bir çözüm sunuyor.

Kaynak:https://news.illinoisstate.edu/2025/05/new-vertical-farm-at-illinois-state-university-to-serve-as-example-of-sustainable-urban-agriculture/

• Genetiği tabi ki oynanmış. Gdo suz ürün bulmak zor, gdo nun aslında ne olduğunu bilmek daha da zor.

8 milyar oldunuz ulan, doyuramıyoruz artık. Ben de dikey tarım yapıyorum tam otomasyon ve minimum su maksimum verim vs vs.

Bu yukarıdaki örnek te aşırı uç bir örnek. Yani 200 bin dolares vermenin hiç bir manası yok. Sadece şunu da öğretelim bunu da öğretelim o da olsun bu da mantığıyla 4 5 upgrade yemiş.

Onun harici sıfır toprakla yetiştirilen pestisitsiz ürünler hem sağlıklı hem de lezzetsiz oluyor. Evet lezzetsiz. Yanisi yetiştirirken iyi kolay verimli, satarken nanay..
  • Genetiği oynanmış mı?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • tıbben bu şekilde yetiştirilen bitkilerin sağlığa olan eksi artısı nedir? GDO'lu tohumların durumunu biliyoruz fakat bunların tam olarak durumu nedir?

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Bunun Türkiye de bir avm altında yapılanı var. Belgesel gibi bir şeydi sanırım YouTube da izlemiştim emin değilim ama tamamen organik ve sağlıklı olduğuna dair belgeliydi. Firma eğer yanlış hatırlamıyorsam sadece AB’ye gönderiyordu. Onlar da sıkı denetimden geçtiğini düşünürsek ben inanmıştım :)

• Genetiği tabi ki oynanmış. Gdo suz ürün bulmak zor, gdo nun aslında ne olduğunu bilmek daha da zor.

8 milyar oldunuz ulan, doyuramıyoruz artık. Ben de dikey tarım yapıyorum tam otomasyon ve minimum su maksimum verim vs vs.

Bu yukarıdaki örnek te aşırı uç bir örnek. Yani 200 bin dolares vermenin hiç bir manası yok. Sadece şunu da öğretelim bunu da öğretelim o da olsun bu da mantığıyla 4 5 upgrade yemiş.

Onun harici sıfır toprakla yetiştirilen pestisitsiz ürünler hem sağlıklı hem de lezzetsiz oluyor. Evet lezzetsiz. Yanisi yetiştirirken iyi kolay verimli, satarken nanay..

• Harika bir sistem. Böylelikle marulun tanesini 100 dolar maliyetle üretebiliriz. 200 bin dolar harcamışlar. 20 seneye kalmaz maliyetini amorti edebilir. Tabi üretim maliyetleri bu süreyi birkaç kat uzatabilir ama önemi yok. Şu marulun güzelliğine bakın.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Öyle GDO çok öcü bir şey değil ama insan oğlu ister seçme yöntemi ile ister gee genetik ile değiştiriyor.

Bunların farkı çok dayanıklı olmaktan çok tat ve hızlı yetişmeye önem vermesi. Dayanıklılık çok önemli değil zira şehirler arası yolculuğa çıkmıyorlar.

Üretildikleri şehirde organik olarak üretiliyor ve hızlıca tüketiliyor. En azında ilaç filan hiç olmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 22 Temmuz 2025; 11:13:11 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bazıları okuma özürlü olduğu için özet geçeyim ...
    1-2 dönüm arazilik tarımı 10-15m^2 lik yerde otomatik yapıyorlar
    işçilik maliyeti daha düşük
    çok daha az su harcıyor dünyaya ve cebe etkisi çok daha düşük
    ilaç kullanımı yok ya da çok düşük maliyetler düşük...
    daha kısa sürede daha fazla üretim imkanı var
    sürekli üretim imkanı var hava şartlarına bakmaksızın...
    küçük düşünenler zengin olamıyor bi de öyle bişi var :)
    ayrıca bu 200bin$ tek bi ürün için yatırım, çoklu hazırlansa maliyetleri de aşağı gelir...
    ayrıca genetik falan diyen kafalara da gidin bulun alın genetiği ile

oynanmamış bişi varsa.. yediğiniz herhangi bi muz mısır hepsi genetiği ile oynanmış zaten yoksa zaten kolay kolay yemezsiniz :)

• Marul mu yetiştirmiş o yoksa plastik torba mı onlar :)

• Mylevi M kullanıcısına yanıt
    serikde serada dediklerinden tatdım ama dediğin gibi tadı yok. yetiştirende olmaz aroması var demişti çilek ve domatesler için
    yapan arkadaş ziraat mühendisi ama bir şeyler eksik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makine26 -- 22 Temmuz 2025; 12:50:13 >
  • Toprakta da zaten çok fazla mineral kalmamış kimyasal gübre ler toprağı bitirmiş. 5 sene nadasa bıraksan belki kendine gelir. Bu adamların yaptığı bambaşka birşey aslında , küresel ısınma hikayesi ile iklimler kayınca heryerde herşey yetişmeyecek. Bugünkü mantık işlemez olacak o zaman beğenmediğiniz konteyner sera ya bayilirsiniz.

• makine26 M kullanıcısına yanıt
    Bunlar beyaz yaka silkeleme şeyleri gibi. Bir heves edip para yatırıyor insanlar, sonuç nanay.

Bu tür ürünleri bir defa satabilirsin ikinciye şans. Sonra ikinci el devren satılık sağlık sebepleri almanyadan oğlum gelecek vsvs.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.