Geçen gün yolda önümden Yeşil Skoda Yeti geçti. Yanlarında TOmtom yazıyordu aracın üzerinde 4 tane farklı yönlere bakan kameralar vardı birde yukarısında büyük bir anten. Heralde Tomtom 3D navigasyon ile yeni bir ürün ortaya çıkarıcak. Heralde 1.5 yıl daha sürer bu. (Aslında ilk Yandex Çekimleri sanmıştım )
quote:
Orijinalden alıntı: master2434
Geçen gün yolda önümden Yeşil Skoda Yeti geçti. Yanlarında TOmtom yazıyordu aracın üzerinde 4 tane farklı yönlere bakan kameralar vardı birde yukarısında büyük bir anten. Heralde Tomtom 3D navigasyon ile yeni bir ürün ortaya çıkarıcak. Heralde 1.5 yıl daha sürer bu. (Aslında ilk Yandex Çekimleri sanmıştım )
Bugüne kadar tarif ettiğinize benzer 5-6 araç gördüm.
Bu araçlar büyük olaslıkla "saha verileri toplama amaçlı" donanımlı araçlar. Mutlaka harita sağlayıcı firmalar tarafından kullanılıyor diye bir şey de yok. Tepedeki anten yüksek hassasiyetli GPS anteni, ve ona entegre olarak çalışan diğer yan kameralar da "hangi koordinatta ne var?" amaçlı çekim yapan cihazlar. Bu şekilde "ilgi çekici noktalar / önemli noktalar" dediğimiz POI'ler ve hatta kapı numaraları hızlıca işlenebiliyor. Kamera görüntüsünde örneğin "BİM market" olduğu andaki koordinatlar alınıp harita verilerinde o noktaya POI olarak BİM market ekleniyor. Ya da o noktadaki kapı numarası haritaya işleniyor.
Bu araçları farklı amaçlarla kullanan firmalar da var. Örneğin; belediyelere "G.A.Ç." hizmeti denilen (Gelir Arttırıcı Çalışma) faaliyeti belirli bir ücret karşılığında yapan firmalar var. O hassas kameralar yardımıyla hangi dükkanın hangi mağazanın kaç metre uzunluğunda kaç metrekare tabelası var, belediyeye bu tabelasını beyan edip vergisini ödemiş mi ödememiş mi onlar kontrol ediliyor.