Şimdi Ara

TOKİ'den Ev Almak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
26.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar TOKİ ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak istiyorum. Aslında forumda TOKİ hakkında genel bir başlık olsaydı daha iyi olurdu.

Ben kısaca konudan bahsedeyim. Ankara’da oturuyorum. TOKİ den bir ev almak istiyorum şu an araştırma yapıyorum. Konut kredisi mi daha avantajlı yoksa TOKİ mi. Şu an TOKİ olarak düşündüğüm ve bana uyan 2 yer var. Biri KAZAN biri YAPRACIK. TOKİ nin evleri nasıldır? Kaliteli midir? Yoksa tercih edilecek bir yer değil midir? Artıları eksileri nedir? TOKİ’den ev alıp oturan arkadaşlar varsa bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Şimdi ben fiyat açısından şöyle bir karşılaştırma yaptım. TOKİ lerdeki 6 ayda bir memur maaşları oranındaki artış aklıma gelmemişti hiç. Başka bir forumda gözüme çarptı ben de kabaca bir hesap yaptım. Bunu Örnek vererek açıklayım.

1. TOKİ’den bir ev aldığımızı düşünelim. Örneği YAPRACIK üzerinden vereyim. 3. Kat 116 m2 GB-GD cephe fiyat 108.000 TL. Peşinat 20.000 TL. 733,50 * 120 ay taksit ödemeli. 20.000 peşinatı düşersek kalan 88.000 TL yi 120 ayda ödüyoruz. Yani 733,50 * 120 ay Toplam 88.000 TL yapıyor. Buna yıllık memur maaş artışını ekleyelim. Bunu da yaklaşık %7 kabul edelim.. Yani aylık ödemelere 6 ayda bir %3,5 eklersek 120 ay sonunda şuan için 88.000 TL görünen borcumuza karşılık 124.460 TL ödemiş oluyoruz. Buna bir de 20.000 TL peşinatı eklersek 144.000 TL ye ev almış oluyoruz.

2. Bankadan Konut Kredisi aldığımızı düşünelim. Tutar yine aynı olsun. 88.000 TL kredi çekersek ve ödemesini de 120 ay olarak düşünürsek, şöyle kabaca araştırınca en düşük Finansbankı buldum, bu durumda ödemelerimiz aylık 1.143 TL ye geliyor. Ve 1.143 * 120 ay Toplam 137.200 TL ödemiş oluyoruz.

Yani 88.000 TL’ye karşılık TOKİ’de 124.460 TL ödüyoruz. Kredi çekersek de bankaya toplam 137.200 kredi ödemiş oluyoruz. Yani toplamda TOKİ lehine 13.000 TL bir fark var. Tabi bu fark enflasyon oranına göre +- oynayabilir. Burada aylık ödemelerde önemli bir fark var. TOKİ ödemeleri 733,50 TL ile başlayıp 6 ayda bir %3,5 artarak devam ediyor. Yani ödemeler daha makul ve ödenebilir düzeyde. Tabloyu şöyle göstereyim.

733,50 733,50
    733,50 1,035 759,17 1. yıl sonu
    759,17 1,035 785,74
    785,74 1,035 813,24 2. yıl sonu
    813,24 1,035 841,71
    841,71 1,035 871,17 3. yıl sonu
    871,17 1,035 901,66
    901,66 1,035 933,22 4. yıl sonu
    933,22 1,035 965,88
    965,88 1,035 999,69 5. yıl sonu
    999,69 1,035 1.034,67
    1.034,67 1,035 1.070,89 6. yıl sonu
    1.070,89 1,035 1.108,37
    1.108,37 1,035 1.147,16 7. yıl sonu
    1.147,16 1,035 1.187,31
    1.187,31 1,035 1.228,87 8. yıl sonu
    1.228,87 1,035 1.271,88
    1.271,88 1,035 1.316,39 9. yıl sonu
    1.316,39 1,035 1.362,47
    1.362,47 1,035 1.410,15 10. yıl sonu

Konut Kredisi çektiğimizde ise ödemeler sabit ve aylık 1.143 TL. TOKİ deki ödeme tablosuyla karşılaştırırsak ödemeler 7. yıl sonunda eşitleniyorlar. Yani ilk 7 yıl TOKİ aylık ödemeleri Konut Kredisinden daha düşük ve daha ödenebilir düzeyde. Ancak 7. yıldan sonra Konut Kredisi avantajlı duruma geçiyor..

Sonuç olarak TOKİ ile Konut Kredisini Toplam Ödeme ve Aylık Ödemeler olarak karşılaştırırsak TOKİ daha avantajlı gibi görünüyor. Ancak diğer şartlar nasıldır bilmiyorum. Tokilerin artıları eksileri nedir? Bu konuda yardımcı olursanız, fikir verirseniz sevinirim…

• Toki' den ev almadan evvel mümkünse Halkalı Toki konutlarını git bir dolaş
    İyi fikir verir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Toki' den ev almadan evvel mümkünse Halkalı Toki konutlarını git bir dolaş
    İyi fikir verir.
    ben hadımköy tokide oturuyorum evler gayet güzel herhangi bir sorunu yok icindeki kullanılan malzemeler cok kaliteli degil ama idare eder evi annem kuraya katılarak aldı babamdan malulen emekli oldugu icin sanırım öncelik verildi 4 sene önce 47,000 liraya aldık ama hala taksitlerini ödüyoruz ayda 375 tl taksitle 8 yıl civarıydı bizim taksitler 12000 peşin vermiştik bizim ev 95metrekare

diger toki evlerinde cok soru cıkıyormuş tv de falan izlemiştik bizim burdada en son yapılan evlerde sorunlar olmustu mutahhit tokiden parasını alamadıgı icin işciler evlere zarar verip gitmişlerdi cok sükür bizimkilerde herhangi bir sorun cıkmadı şimdiye kadar

eger almaya karar verirsen bankalara sakın bulasma tokinin kendisine ödeyerek al ilerde eline toplu para gecerse peşin ödemelerde %25 civarı indirim yapıyolar

• quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Toki' den ev almadan evvel mümkünse Halkalı Toki konutlarını git bir dolaş
    İyi fikir verir.

Olumlu mu olumsuz mu diyorsunuz tam anlamadım. Ayrıca söylediğim gibi ben Ankaradayım.

Benim bahsettiğim Yapracık 16.000 bin konutlu bir projeymiş. Hemen hemen tüm kamu kurumlarına ait derneklerinin yeri var. Ama kalite açısından bazı olumsuzluklar duyduğum için tereddütteyim. Ancak bu eski konutlar için geçerli yenilerde bu tip sorunlar fazla olmuyor deniyor ama fazla bilgi sahibi değilim. O yüzden bu konuda bilgili arkadaşlar izlenimlerini söylerlerse benim gibi araştıran arkadaşlara fikir verir...

• quote:

Orijinalden alıntı: s0ft

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Benim bu bahsettiğim yer Tercih önceliğine göre diyor. Kura ile değil. Acaba bu ilk tercih eden kimse öncelik onun mu demek oluyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonbahar78

Benim bu bahsettiğim yer Tercih önceliğine göre diyor. Kura ile değil. Acaba bu ilk tercih eden kimse öncelik onun mu demek oluyor?

Alıntıları Göster
    YAPRACIK mı KAZAN mı arkadaşlar? Ankarayı bilenlere soruyorum bunu. Tabi Yapracık daha iyi gibi ama önerilere açığım...

Ayrıca Tokinin artıları eksileri hakkında bilgi verecek arkadaşlar arıyorum...
  • quote:

YAPRACIK mı KAZAN mı arkadaşlar? Ankarayı bilenlere soruyorum bunu. Tabi Yapracık daha iyi gibi ama önerilere açığım...

Ayrıca Tokinin artıları eksileri hakkında bilgi verecek arkadaşlar arıyorum...

Alıntıları Göster
    ...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İzmir'de ev almak
    2 yıl önce açıldı
    İcradan arsa veya ev almak
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

...

Alıntıları Göster
    yapracık tabiki
  • şimdi söyle bir durum var.tokiden aldığın evin ana aprasını peşin olarak verirsen senden %20 daha az para alıyorlar.örneğin evin değeri 100 bin tl ise sen 80 bin verip tapuyu alabiliyorsun.tabi peşin ödeme şartı var o da ilk 12 ay taksitle ödemen alzım.sonra hepsini kapatabiliyorsun.
    şimdi soracaksın o kadar parayı verip nasıl kapatacam die.
    ziraat bankası halkbank ve iş bankası tokililere düşük faizli konut kredisi veriyorlar.bu şekilde hem %20 daha az ödeyeceksin hemde 6 ayda bir gelen faizlerden kurtulacaksın.
    bunu araştır derim
  • quote:

Orijinalden alıntı: szmania

şimdi söyle bir durum var.tokiden aldığın evin ana aprasını peşin olarak verirsen senden %20 daha az para alıyorlar.örneğin evin değeri 100 bin tl ise sen 80 bin verip tapuyu alabiliyorsun.tabi peşin ödeme şartı var o da ilk 12 ay taksitle ödemen alzım.sonra hepsini kapatabiliyorsun.
    ziraat bankası halkbank ve iş bankası tokililere düşük faizli konut kredisi veriyorlar.bu şekilde hem %20 daha az ödeyeceksin hemde 6 ayda bir gelen faizlerden kurtulacaksın.
    bunu araştır derim

Peki bu dediğiniz daha karlı ise örnek verebilir misiniz? Ben ilk mesajımda yazdım mesela kredi çekmek ile toki arasındaki farkı. TOKİ, Banka Kredisine göre toplamda 13.000 TL daha az paraya mal oluyor. Artı olarak Tokinin ödemeleri daha düşük. Zaten TOKİ düşünmemdeki amaç taksitlerin düşük olması. Yani TOKİ nin taksit tutarı nerdeyse 7. yılda Banka Kredisine yetişiyor.

Siz bu konuda bilgi sahibiyseniz örnek verirseniz sevinirim. Mesela 80 bin TL kredi çektik peşin olarak kapattık diyelim. Bunun aylık ödemesi, faizi, toplam tutarı ne kadar olur? Yani illa net bilgiye gerek yok. Aşağı yukarı benim bahsettiğim kredi tutarına göre hesaplarsak ne kadar karımız olur?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: szmania

şimdi söyle bir durum var.tokiden aldığın evin ana aprasını peşin olarak verirsen senden %20 daha az para alıyorlar.örneğin evin değeri 100 bin tl ise sen 80 bin verip tapuyu alabiliyorsun.tabi peşin ödeme şartı var o da ilk 12 ay taksitle ödemen alzım.sonra hepsini kapatabiliyorsun.
    bunu araştır derim

Peki bu dediğiniz daha karlı ise örnek verebilir misiniz? Ben ilk mesajımda yazdım mesela kredi çekmek ile toki arasındaki farkı. TOKİ, Banka Kredisine göre toplamda 13.000 TL daha az paraya mal oluyor. Artı olarak Tokinin ödemeleri daha düşük. Zaten TOKİ düşünmemdeki amaç taksitlerin düşük olması. Yani TOKİ nin taksit tutarı nerdeyse 7. yılda Banka Kredisine yetişiyor.

Siz bu konuda bilgi sahibiyseniz örnek verirseniz sevinirim. Mesela 80 bin TL kredi çektik peşin olarak kapattık diyelim. Bunun aylık ödemesi, faizi, toplam tutarı ne kadar olur? Yani illa net bilgiye gerek yok. Aşağı yukarı benim bahsettiğim kredi tutarına göre hesaplarsak ne kadar karımız olur?

Alıntıları Göster
    uzun zaman olmuş evi almışsındır umarım ayrıca banka faiz uygulamıyor bildiğim kadarıyla

• quote:

Orijinalden alıntı: ghost48

uzun zaman olmuş evi almışsındır umarım ayrıca banka faiz uygulamıyor bildiğim kadarıyla

Alıntıları Göster
    Ben de ev alacağım da İstanbul da satış yapan halkbankaları hangileri bilgisi olan var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kelikuputis

Ben de ev alacağım da İstanbul da satış yapan halkbankaları hangileri bilgisi olan var mı?

Alıntıları Göster
    Benim ev hayalim böyle günlük heveslerle sınırlı kalacak galiba.
  • Tokiden ev almak kurda kuzuyu teslim etmekden daha risklidir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KURSAD.

Tokiden ev almak kurda kuzuyu teslim etmekden daha risklidir

Neden?

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: YunusPhp

quote:

Neden?

-6 ayda bir taksitler memeur maaşı oranında artar. Maaş artmazsa da artar.

-6 ayda bir kdv değerleme oranı diye yeni bir kdv alınır 1. ve 7. ayda.

-Her ay 5 tl civarı taksit yatırma parası alır banka komisyon olarak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: etimonster

quote:

Orijinalden alıntı: YunusPhp

quote:

Neden?

-6 ayda bir taksitler memeur maaşı oranında artar. Maaş artmazsa da artar.

-6 ayda bir kdv değerleme oranı diye yeni bir kdv alınır 1. ve 7. ayda.

-Her ay 5 tl civarı taksit yatırma parası alır banka komisyon olarak.

Alıntıları Göster
    kredi hesaplamalarıyla ilgili bir çizelge yaptım arkadaşlar. eğer bana taksit ödemenizi,
    başladığınız yıldan itibaren söyleyebilirseniz, konut kredisi ile toki ödemelerini kıyaslayabilir bir çizelgeye dökebilirim.
    hem diğer merak eden arkadaşlar içinde faydalı olur.

Gerçekten bu toki kafaları karıştırarak milyonlarca insanı kendisine bağımlı yaptı. Benim babam ilkokul mezunu.
    Nereden bilsin de yapsın bu hesaplamaları? Ve eminim bir çoklarımızda bu yüzden bu duruma düştü. Ha diyeceksiniz sen yapsaydın
    madem hesaplamayı ama ben olaya girene kadar babam almıştı evi :(
    şimdide ödüyoruz yüzyıllar boyu artan bir taksitle :(

• quote:

Orijinalden alıntı: umutluyum_mistik

kredi hesaplamalarıyla ilgili bir çizelge yaptım arkadaşlar. eğer bana taksit ödemenizi,
    başladığınız yıldan itibaren söyleyebilirseniz, konut kredisi ile toki ödemelerini kıyaslayabilir bir çizelgeye dökebilirim.
    hem diğer merak eden arkadaşlar içinde faydalı olur.

Gerçekten bu toki kafaları karıştırarak milyonlarca insanı kendisine bağımlı yaptı. Benim babam ilkokul mezunu.
    Nereden bilsin de yapsın bu hesaplamaları? Ve eminim bir çoklarımızda bu yüzden bu duruma düştü. Ha diyeceksiniz sen yapsaydın
    madem hesaplamayı ama ben olaya girene kadar babam almıştı evi :(
    şimdide ödüyoruz yüzyıllar boyu artan bir taksitle :(

Alıntıları Göster
    ""sa hocam. şimdi bizim ilçede(ürgüp) bir toki projesi var. 3 yıl önce başvurmuştum.
    kuralar geçen hafta çekildi bana ev çıktı 3+1 150bin tl maliyet. başlangıç taksidi 1100tl.
    şuana kadar sadece başvuru bedeli yatırdım 10bin tl. yaklaşıp 15bin daha ödeme yapıp sözleşme imzalanacak.
    toplam ödediğim tutar 200ü geçer taksitdeki artışlarla. mesajını görünce senin de bir fikrini alayım dedim.
    bu arada ürgüp sit alanı olduğu için konutlar pahalı 3+1ler 150-200 arası şuan ""

bana bu sekilde gelen soruya cevap,

Hocam sen nasıl toplamda 200 vereceğini çıkardın onu anlayamadım ben?
    yani sen zaten 150bin ev diyosun, 10 bin verdim diyosun, 15 bin daha verip sözleşme yapacaksın bide.
    150bin-10bin-15bin =125 bin kaldı geriye. Yani sen o saatten sonra devlete125bin borçlusun.
    Ödemelerin 1100 le başlıyor. Ve sen o saatten sonra 4 yıl ödeme yapsanda, bankaya gittiğinde
    dyecekler ki " efendim borcunuz 125 bin "
    sen diyeceksin ki " ee iyide benim 4 yıl ödediğim (1,100*48=52800, zamları katmadan hesapladım) paralar nerde?"
    "efendim onlar memur maaşına gelene zamlarla bu duruma geldi" diyecek.
    sana şunu söyliyeyim,
    babam tokiden ev aldı 116 bin tl ye.
    girerken ödedikleriyle geriye kalan 102,000 tl babamın 15 yıllık borcu.
    benim hesaplarıma göre 15 yılın sonunda ödediği miktar yaklaşık 180,000 olacak.
    ama bunun babama etkisi memur zamlarından dolayı 280,000 tl değerinde.
    bunu anlatmak biraz zor ama şöyle düşünün;
    bankadan çekseydiniz ve toplamda 180.000 ödeseydiniz, aylık 1000 tl taksitle 15 yıl ödeyecektiniz. ve en başta emekli maaşınız 2000 tl iken,15 yıl sonunda emekli maaşınız 3500 tl civarında olacak. maaş 3500, taksit 1000.

tokide ise, aylık taksit 700 tl ve maaş 2000 diyelim. 15 yıl sonra taksit 1800 civarı olacak ve maaşınız 3500 tl olacak. maaş 3500, taksit 1800 tl.

15 yıl sonrasında banka kredisi için ödediğin miktar senin maaşının %28 iyken,
    15 yıl sonrasında toki için ödediğin miktar senin maaşının %51 i olacak.
    işte bü yüzden her ne kadar tokiye 180.000 tl ödemiş olsanda toplamda, bu sana 280.000 değerinde bir külfet getirecek.
    (hesaplamalar yuvarlamalarla olmuştur)

umarım açıklayıcı olmuştur.

• umutluyum_mistik kullanıcısına yanıt
    1290x100ay .. 90000 peşinat.. kardeşim bir hesaplayabilir misin toplam ödemeyi müsait olduğunda.. Teşekkür ederim..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.