Şimdi Ara

TL den sıfır atılarak Dolar , TL nin eşitlenmesi??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
55
Cevap
0
Favori
10.513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dolar ile TL eşitlenmedi. 1 dolar = 1 500 000 tl idi 1,5 tl oldu.

İsterlerse reveluasyona gidip para %33 değerlendirilip dolar 1 tl ye eşitlenebilirdi. Maaşlar, fiyatlar o oranda düşürülürdü.

Bunlar mesele değil önemli olan gerçek(reel) alım gücü.

Her zaman şu örneği veririm.

1 dolar = 7 TL > Ort. Maaş = 3000 tl
    1 dolar = 7 DKK > Ort. Maaş = 30000 dkk

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bdeniz1997 B kullanıcısına yanıt

Eşitlenen birşey yok. Bizde bunun neresini anlamadığınız merak ediyoruz.

Senin sorulara gelirsek, neden ülke zenginleşti; 1990 Ecevit zamanları amerika-feto hükümeti ele geçirmeye çalışıyordu. Para musluğunu kapattılar. Ülkemiz krize girdi. Tıpkı rahip brunson olayları gibi. Zaten bütün üretim yabancıların elinde. Arkasında yerli üretim yazsada üreten yabancı sermayeli şirket. Hammadde dışardan.

Ekonomi bozuk geçim sıkıntısı var filan isyan ettik ve kurtarıcı olarak gösterilen AKP gözümüze sokuldu. Bizde yönetimi değiştirmek lazım deyip seçimler ve AKP iktidar. Musluklar açıldı. Ülkeye para aktı. Zaten Ecevit zamanında çıkan vergiler ve emeklilik yaş arttırımı filan hükümete büyük bir rahatlık sağladı. Bu fetö-abd ile araları açılınca yine bozuldu ekonomi.

Karışık işler...

Şöyle anlatayım apple 1 iphoneyi 1000$ a satıyor diyelim. 1$ = 1.200.000 TL 1 iphoneyi 1.200.000.000TL alıyorduk.

Hoop 6 sıfır gitti iphone yine 1000$ ama sen 1200TL veriyorsun. Asgari ücrette ozmanlar 600-700TL idi yine 2-3 aylık maaş.

Yani sıfır atmak alım gücünü değiştirmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenbalx -- 11 Eylül 2020; 18:32:40 >

• Mesele burada 6 sıfır atılması değil. TL nin peşine neden 6 sıfır eklendiğidir.

1990-2003 yılları arasında TL bazı zamanlar o kadar hızlı devalüe oluyordu ki oluşan hiper enflasyon sonucu TL boynu bükük sıfır altında ezilmek zorunda kalıyordu. TL nin güven durumu yok gibi bişeydi. 1990-2003 yılları arası TL dolar karşısında %93000 değer kaybetti .

Bak Akp hükümetleri zamanında bu oran %700...
    2003-2020

Farkı görebiliyor musun?

Millet bu durumda nasıl isyan ediyor haklı olarak bi de o yılları düşün.Haber bültenlerinin ilk sırası kapkaç haberleriydi

Türkiye nin niye ağır sanayi hamlesini yapamadığını anlayabilirsin. Hiper enflasyon durumunda oluşan %100 faizle mi kurulacaktı ağır sanayi rahmetli Süleyman Demirel'in dediği gibi.

Burdaki trollere anlatamadığım konu bu.

En son DSP ANAP MHP koalisyonu ve Ahmet Necdet Sezer in anayasa kitapçığı fırlatması. Ecevit'in canlı yayında o hali. Ey gidi halkçı Ecevit . Ne hale düşürdüler seni. O gün tabuta son çivi çakıldı. Bankalardan 70 milyar dolar hortumlandı. Devlet bütçesi faiz ödemelerini zor karşılar hale geldi.mecburen IMF e 35 milyar dolar borç para cukkalandı.

Ondan sonra zaten sabit kur rejiminden dalagalı kur rejimine geçildi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Marksman84 M kullanıcısına yanıt

Diğer sorunu zaten yeterince açıklamışlar. Eğer ekonomi nasıl bu kadar iyi idi diye soruyorsan bunun sebebi aslında algısal bir yanılmadan ibaret.

Türkiye geçmişte üretim yapan bir ülkeydi. Yerli ve ikameci politikalar güden başta tarım olmak üzere bir çok alanda kendi kendine yetebilen bir ülkeydi. Ama 1974 kıbrıs harekatı ile başlayan süreçte gelen ambragolar halkın canına tak etii ve 1980 ihtilaline yol açtı. Ve bu tarihten sonra ülkede hiç bir şey eskisi gibi olamadı. Bu ambargolar ile başlayan yetersizliklerin sebebi liberal ekonomiye geçmeyişimiz olarak gösterildi, halk kandırıldı ve Özal ülkenin başına geldi. Özal ile hızlı bir özelleştirme programına geçildi, plansız yapılaşma ve plansız göçlerle şehirlere insanlar yığıldı. Ve insanlar bir anda batıdan gelen teknolojik ürün ve araçlarla tıpkı bir çocuk gibi kandırıldı. Bu ürünlerin bir çoğu Türkiyede üretilmiyordu. İnsanlar bunu çok sevdiler ve libarlizm masallarıyla toplum elindekileri yabancılara akıtmaya başladı. Ve çok geçmedi şirketler kapanmaya veya yok pahasına satılmaya başlandı. Devlet hızlı bir şekilde üretimden ve kitlerden el çektirildi. Tekelleşme aynı şekilde devam etmesine rağmen sermaye yani halkın parası bu sefer devletin kasasında veya vatandaşın cebinde değil, küresel sermayenin elindeydi. Ve çok değil özalın gelmesinden yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye ilk krizini yaşadı. 7 yıl sonrada ikinci krizini. Bu süreçte giden hep ülkeden oldu.

Türkiye ekonomisi nasıl bu kadar iyi dersenizde şunu demek gerekir. Türkiye ekonomisi eskiden daha iyiydi gittikçe bozuldu. Mesala bir memurun 97 yılındaki maaşı yaklaşık 1100 dolar civarındaydı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acr -- 11 Eylül 2020; 19:24:14 >

• İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Hah geldi sonunda.

O zamanlar enflasyon yüksekti evet. Tüm dünyada yüksekti ama tabii gelişmiş ülkelerde %5 iken bizde %60 falandı. Şimdi gelişmiş ülkelerde -0,25 ile +0,25 arasında. Bizde %11 (?)

O zamanlar devalüasyon yapıyordu hükümetler. Çünkü tl ile iç borç alıyorlardı, borç bir anda azalsın diye hop diye çakıyorlardı devalüasyonu.

O yönetim şekli de kötüydü. Türkiye maalesef 1946-1947 dan sonra pek gün yüzü görmedi.

Hortumlandı dediğin paralar, öyle hırsızlık gibi değil. Sistemde boşluk vardı, karşılık yeterli değildi vs. O dediğin adi hırsızlığa aklın niye gidiyor herkes biliyor. Ama burdan yazılmıyor işte. Bankalar batmasın diye sistem düzenlendi, maliyeti o işte. Ama ona rağmen... Neyse yazılmıyor işte.

Gelelim yeni-eski kıyasına: En başta bi defa rakamların gerçek olması var. Şu anda enflasyon, işsizlik, ihracat hatta milli gelir hesabı ve maaşlar, aklına ne gelirse hepsinin hesabı değişti. Akpnin işine ne gelecekse tüik ayarlıyor maaşallah. Ülkenin yarısı asgari üctetli, ama bebekler bile yılda 9000 dolar kazanıyor maaşallah.

Paradaki sıfır veya enflasyon değil, maaşınla ne alabildiğindir esas olan.

Ama ekonominin özeti şudur: kişi başına düşen milli gelirde kaçıncı sıradasın ve işsizliğin kaç?

Yukardakileri sallasın herkes. İstatistik, sayılar insanları kandırmak içindir.

1) 2001 krizinde bile işsizlik %10'du.90 lı yıllarda %5-6 civarındaydı. Şimdi tüik hesabıyla %13(?). Eski hesaplarla en az %20.

2) Eskiden asgari ücretli sayısı çok daha azdı, şimdi %40. Gelişmiş ülkelerde %5 civarı. Nüfusun %65 inin maaşı 3000 tl altında.

3) Gelire tl, dolar olarak falan bakılmaz. Diğer ülkeler ne oldu, biz ne olduk diye bakılır. 2002 yılında bu grafikteki ülkelerin çoğundan 2 kat, bazılarından 4 kat iyiymişiz. 2019da hepsi bizden iyi. 2020yi siz düşünün. Buyrun bakın:

2020 bundan kötü, 2021 daha da kötü.

Merkezin brüt rezervi diye milletin bankadaki karşılıkları gitti. Gelecek 20 yıl ipotek edildi. En son artık bireysel emeklilikdeki vatandaşın parası kalmıştı, şimdi o da yolcu.

O dediğin 70 milyar dolara kurban ol sen. O zaman imf den sözü alınan 30 milyar dolarla iş bitmişti. O paranın yarısı da akp zamanında geçti hesaba bu arada.

2002 yılındaki krizde akp daha gelmeden önce ülke 2-3 ayda normale dönmüştü. Şu anda 2 yıldır krizdeyiz. Kötüleşerek devam eder de zaten, bakalım akp gidince 10 yılda toplayabilecez mi?

• Eskiden 300 bin TL maaş alıyordun 3 bin TL oldu

Eskiden 300 bine alıcağın cep telefonu 3 bin TL oldu..

Sence ne değişti.. hiç bir şey.. sadece telaffuz etmek kolaylaştı..

Her şey kafada.. psikolojik..

Hani Matrix de kaşığı yamultan kel çocuk varya kaşık yok diyor aslında o hesap...

• kafa bu kadar iste, saniyor ki sifir atarak paramizin degerini arttirdikTL den sıfır atılarak Dolar , TL nin eşitlenmesi??? 

• quote:

Orijinalden alıntı: kenbalx

Eşitlenen birşey yok. Bizde bunun neresini anlamadığınız merak ediyoruz.

Senin sorulara gelirsek, neden ülke zenginleşti; 1990 Ecevit zamanları amerika-feto hükümeti ele geçirmeye çalışıyordu. Para musluğunu kapattılar. Ülkemiz krize girdi. Tıpkı rahip brunson olayları gibi. Zaten bütün üretim yabancıların elinde. Arkasında yerli üretim yazsada üreten yabancı sermayeli şirket. Hammadde dışardan.

Ekonomi bozuk geçim sıkıntısı var filan isyan ettik ve kurtarıcı olarak gösterilen AKP gözümüze sokuldu. Bizde yönetimi değiştirmek lazım deyip seçimler ve AKP iktidar. Musluklar açıldı. Ülkeye para aktı. Zaten Ecevit zamanında çıkan vergiler ve emeklilik yaş arttırımı filan hükümete büyük bir rahatlık sağladı. Bu fetö-abd ile araları açılınca yine bozuldu ekonomi.

Karışık işler...

Şöyle anlatayım apple 1 iphoneyi 1000$ a satıyor diyelim. 1$ = 1.200.000 TL 1 iphoneyi 1.200.000.000TL alıyorduk.

Hoop 6 sıfır gitti iphone yine 1000$ ama sen 1200TL veriyorsun. Asgari ücrette ozmanlar 600-700TL idi yine 2-3 aylık maaş.

Yani sıfır atmak alım gücünü değiştirmiyor.

eşitlenme olayında amerika'nın para basıp türkiye'nin borç alma olaylarında ak partinin ülke başına geçtikten sonra sıfırların atılıp doların eşitlendiği şeklinde lanse edildi, çoğu insanda böyle bir algı bırakıldı. eşitlenme olarak yazdığım şey buydu. yoksa biz de biliyoruz eşitlenmediğini. arkadaşın anlatmak istediğini yazdım orada. konuyu detaylı bilmediğim için konuya cevap yazmadım. peşin yargıyla bu tarz bir yorum yazmanız saçma. son paragrafı konu için genel mi yoksa benim için mi yazdınız bilmiyorum ama, son kısımda sıfır atılmasının görsel olduğunu yazmama rağmen son paragrafı şöyle anlatayım tarzında yazmanız yorumumu okumadığınız ya da okuduğunuzu anlamadığınızın işareti. bildiği şeyleri bilmiyormuş gibi anlatırsanız sinirlenir her insan.

• Aynen yazmak istedim ama zor geldi yazmayayım dedim, ülkenin hâli bu işte. ;)

• Arkadaşlar siz beni çok yanlış anladınız. Zaten olay sıfır olayı değil. Ekonomininde iyi olmadığını biliyorum. Sadece Akp bir proje partisinin olduğunun kanıtı ,doların TL ye yakın değerlere getirilmesimi yoksa hakikaten bir tesadüfmü diye sormak istedim. Ama çok yanlış yerlere çekildi. Bende biliyorum alım gücü esasen önemlidir fakat dolar tl ye yaklaşınca açıkçası ülkemiz güzel lale devri yaşadı. Farkındayım ama krizden çıkmış yeni yeni toparlanan ülke nasıl olduda dolar TL ye yaklaştı onu demek istedim ama bazı arkadaşlar olayı beyinsizlige cekiyor açıkcası bu konuyu daha uzatmayın ben bir şey sormuyorum sıktır edin.

• bdeniz1997 B kullanıcısına yanıt

" 6 sıfır atılmasının görsel bir olay olmasına rağmen neden dolarla Türk lirası birbirine eşitlendi ve yahut yaklaştı? "

Konu açana cevap vermek yerine tercuman olmaya çalışıp yukardaki yazıyı yazan birine ne cevap verilirse onu yazdım.

Amerika istediği kadar para basabilir. Çoğu insan güvenip yatırım aracı olarak görüyor. Amerikada güveni boşa çıkartmıyor. Parasının değerini korumak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Tabi buna rakip ülkeleri karıştırıp üretmemelerini sağlamak. Ham madde ve enerji kaynaklarını ele geçirmek yani aklınıza gelen hertürlü eşkıyalık var.

• quote:

Orijinalden alıntı: bdeniz1997

arkadaş şunu anlatmaya çalışmış. 6 sıfır atılmasının görsel bir olay olmasına rağmen neden dolarla Türk lirası birbirine eşitlendi veyahut yaklaştı? neden bir anda ülke zenginleşti? sorusunu sormaya çalışıyor. yani bir kaç sıfır eksildi diye olacak şey değil diyor. bunun arkasında başka bir olay var bu olay nedir diye soruyor.

Teşekkür ederim.

• Sıfır atılma gibi bişeyi mantıklı bulanlar olabilir. Tavsiyem usd 10 olmasını beklemeyip hemen atsınlar ki canım TL kıytırık usd den değerli olsun. 1 Tl =0,75 usd :))
    😂

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 10 yıllık iciciyim bu soruyu bir kez bile düşünmedim

• Bu tablolara bakarsan az çok ne artmış ne inmiş görürsün. Fakat görülen o ki 2001 e kadar dolar yüksek artışlar yapmış. O dönemki kriz nedeniyle. Son dönemde de 2012 de sıçrama yapması ve bu sıçramanın her yıl olması durumu var. Tabiki fiyat arttıkça yüzde aynı olsa bile 1 lira 1,50 olunca 50 kuruş dersin, ama 5 lira 7,50 olunca göze dokunur. 2016 ya kadar asgari ücret dolar performansı idare edermiş. Özellikle bu yıl ise tamamen kötü.

TL den sıfır atılarak Dolar , TL nin eşitlenmesi???

• Sen paradan 0 atılınca alacağın maaştan sıfır atılmayacağını ciddi ciddi mi düşündün yoksa troll müsün? Umarım troll'sündür.

• Şaka sanırım.

• Arkadaş şunu diyor aslında dolar şuan 7,5₺ sıfırları atsak 1$ 0,75krş olsa olamamı şakkk oldu rahat olun.
    Ejder meyvesine şükranlarımı sunarım.

• asderty A kullanıcısına yanıt

NE yazarsanız yazın akp virüsü kapmış birine işlemez.

Nasıl ki antibiotik direnci diye bir şey var akp virüsü taşıyanların da gerçeklik direnci diye bir durumu var.

Her şeyi anlat ne dersen de diyecekleri laf belli çöp yığınları tüp yağ kuyrukları vs..

Aslında o dönemin siyasetçileri de akılsız. İstatistik kurumuna ver emri düşük çıkarsın

Hazineye söyle para bassın

her şeyi kılıfına uydur yesinler..

Ama öyle yapmadılar şimdikiler yapınca da eskisi kötü yenisi iyi gibi oldu.

Tüp yağ kuyruğu var diye kızıyorlar da bunları alacak paraları var mış demek ki diye düşünen yok.

Şimdi ise adamlar marketten malzeme çalmasın diye kilit vuruyor var ama alacak imkanı olan kısıtlı.

• hhuctas H kullanıcısına yanıt
    Küçük düşünme. 6 sıfır daha atalım bence, bize bu yakışır. 1 tl=750000 dolar olsun.

10 tl verip fransada şato alırız. Gerçi o zaman maaşımız 0,000000001 kuruş olur ama olsun. Sıfırlaması da kolay olur hem.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.