Şimdi Ara

Tıpçılar içeri... (Cevapları yazdım.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aşağıdaki bölgelerin hangisinden kaynaklanan nöbetlerde bilincin açık kalma ihtimali olup, bu tip nöbetler geçiren hastalarda "gömlek ilikler gibi yapma" davranışı görülür?

A) Corpus Amygdaloideum
    B) Sağ Temporal Lob
    C) Entorinal Korteks
    D) Formatio Hippocampalis
    E) İnsula

Aşağıdakilerden hangisi malign hiperterminin bulgusu değildir?

A) Masseter spazmı
    B) Alkaloz
    C) Hipoksemi
    D) Taşikardi
    E) Rijidite

Lewy cisimcikli demansta kontrendike olan ilaç hangisidir?

A) Klorpromazin
    B) Aripiprazol
    C) Memantin
    D) Galantamin
    E) Amisülprid

Cevaplar:

1) B
    2) B (Alkaloz değil, asidoz olur.)
    3) A (Lewy cisimcikli demansta fenotiyazinler kontrendikedir.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrakeMcCain -- 23 Mayıs 2020; 14:50:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• E ve a

• 098321 kullanıcısına yanıt
    İkisi de yanlış.

• Hiçbirini hatırlamıyorum ya ama sallıcam
    B
    E
    A

• Tustime küçük stajlar kitabında nöroloji 10 sayfada anlatıldığı için bunları bilmemem normal bence
  • 1ve 3 doğru, 2 yanlış.

• Reklam yapıyorsunuz hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • DrakeMcCain kullanıcısına yanıt
    B o zaman :(
  • Doğru bildin hocam. Malign hipertermide asidoz olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrakeMcCain -- 23 Mayıs 2020; 14:46:49 >
  • Nöroleptik çalışıyorsunuz sanırım.o zaman size bir soru.ekstrapiramidal yan etki yapma riski en fazla olan Nöroleptik nedir?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fenotiyazinlerin yani klorpromazin, acepromazin gibi ilaçların ekstrapiramidal yan etki yapma ihtimali yüksektir. Fenotiyazinler, "klasik (tipik) anti-psikotik ilaçlar" kategorisinde yer almaktadır.

Bu ilaçlardan, daha doğrusunu söylemek gerekirse anti-psikotiklerden piyasaya ilk çıkanı klorpromazin'dir.

Ekstrapiramidal sistem ne demek peki?

Bu sistem anatomi kitaplarında "Bazal Ganglionlar" diye bilinir.

Bazal ganglionlar şunlardır:
    1) Nuc. caudatus
    2) Putamen
    3) Globus Pallidus
    4) Substantia Nigra (Pars compacta ve pars reticularis diye 2 kısımdan oluşur. Pars compacta'da "dikensi nöronlar" bulunur ve bu nöronlar "dopamin" üretirler. Eğer bu nöronlarda sorun olursa dopamin üretilemeyeceği için Parkinson Hastalığı ortaya çıkar.)
    4) Nuc. subthalamicus

Peki ekstrapiramidal yan etki ne demek?

Ekstrapiramidal yan etkilerin en önemlisi tardiv diskinezi'dir. "Tardiv" kelimesi "sonradan çıkan" anlamına gelmektedir, yani bu etki uzun süre fenotiyazin tedavisi alıp da tedavinin birden kesilmesi sonucunda görülür.

Tardiv diskinezi'li hastalarda "ağzı kapatamama", "ağzın kilitlenmesi", "para sayar gibi yapma" gibi belirtiler görülür.

Fenotiyazinlerin yol açtığı tardiv diskinezi'de biperiden (Piyasada "Akineton" adıyla satılmaktadır.) kesinlikle kontrendikedir, eğer bu ilaç verilirse hasta daha çok kötüleşir!

Aslında nöroleptik çalışmıyordum; ama madem sordun, ben de cevapladım. Başka bir şey olursa çekinmeden sor, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

• Gençler o zaman bir şey sorayım. Hareket bozukluklarında bir bulgu vardı böyle istemsizce yukarı bakma (ya da bakamama, tam hatırlamıyorum) durumu. Böyle bir şey okuduğumdan o kadar eminim ki ama bir türlü bulamıyorum siz duydunuz mu böyle bir şey yoksa beynimin bana bir oyunu mu bu

• Cosmic Love kullanıcısına yanıt
    Hareket bozukluğu olduğuna emin misin?

Dediğin belirti, Jeneralize Tonik-Klonik Nöbetlerde görülür. Bu belirtiye biz versiyon diyoruz, bu belirtinin görüldüğü nöbetlere de versif nöbet denir.

Teşekkür ederim de hocam ben daha spesiifk olarak sormuştum.Ekstrapiramidal yan etki riski en yüksek nöroleptik haloperidol.kitaba baktım şu an doğruladım bunu çıkabilir belki

• Tıpçı değilim ama son soruya klorpromozin diyorum şizofreni ilacı olduğunu duymuştum şizofreni ilacını neden demansa versin ki doktor...illaki konktrektinedir... Ne haltsa işte ondan

Not:Cevabım doğruysa belirtin.

• quote:

Orijinalden alıntı: DrakeMcCain

Hareket bozukluğu olduğuna emin misin?

Dediğin belirti, Jeneralize Tonik-Klonik Nöbetlerde görülür. Bu belirtiye biz versiyon diyoruz, bu belirtinin görüldüğü nöbetlere de versif nöbet denir.
    İhsan hocanın kitabında hareket bozuklukları ve nöroleptik ilaçların yan etkileri kısmında yazıyordu diye hatırlıyorum hatta sanki kendim eklemiştim kitap elimde olsa bakacağım da elimde yok

• En çok yan etki yapanı hatırlamıyordum, kusuruma bakma, olur mu? Ama benim yazdığım da doğrudur, yani en çok olmasa da fenotiyazinler de çok fazla ekstrapiramidal yan etki yapar.

• James Moody kullanıcısına yanıt
    Cevap doğru; ama soruya yaklaşımın yanlış. Şizofreni'de kullanılan ilaçlar sorudaki hastalıkta da kullanılır; ama klorpromazin o ilaçlardan biri değil.

Benim anlayamadığım kafanı neden bunlarla karıştırıyorsun ki eğer tıpçı değilsen? Yoksa benim için sıkıntı yok, sonuçta öğrenmenin zararı yoktur.

Yok ya ne kusuru.Ben hatırladığım bir spotu paylaşmak amacıyla yazdım zaten.Evet doğru yaparlar genel özekliği gibi zaten hipotansiyon sedasyon vs vs

• arkadaşlar bugün hiç ders çalışamadım moralim çok bozuktu
    yarın 10 saat ile aranıza katılacağım spotlar benden olacak
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.