Şimdi Ara

Vakıf üni sıralamaları ne olacak? CEVABI BURADA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Vakıf ünilerine gelen acayip zamlar yüzünden talebin düşeceği ve sıralamaların gerileyeceğine dair pek cok konu gördüm forumda. Bu yanlış anlaşılmayı gidermek istedim.

Vakıf üniversitesi sıralamaları gerilemek yerine ileri hareket edecek. Türkiye'nin icinde bulunduğu ekonomik durumu herkes yanlış analiz ediyor.

Son yıllarda yaşadıklarımız topyekün bir yoksullaşma ortaya koymadı. Toplumun büyük kesmi bu durumla karsı karşıya kalırken ekonomik büyümenin devam etmesi, orta sınıfın bir kısmının da üste hareket ettiği anlamına geliyor.

Şöyle bir modelleme ile açıklayayım:

30 vatandaşlık bir kümede üst, orta ve alt gelir gruplarından onar kişi olduğunu düşünün. Orta ve alt gelir gruplarının söz konusu ücretleri ödemeye daha önce de imkanı yoktu. Ancak günümüz ekonomik koşulları, orta gelir grubunun büyük ölçüde erozyona uğramasına neden oldu.

10 kişilik orta gelir grubunun 8'i aşağıya inerken 2 şanslı ise dikey sınıf atladı. Dolayısıyla üst gelir grubundaki kişi sayısı 10'dan 12'ye yükseldi.

Vakıf üniversitelerine o rakamları ödeyebilecek insan sayısı arttığı için sıralamalar düşmek bir yana ilerleyecek.

20.08.2023 EDİT: tahminim tuttu. dh'den iyi bir ekonomist cikiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgurlukheykeli -- 20 Ağustos 2023; 1:22:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İyi de özellere sadece üst sınıf çocuklarını yollamıyordu ki. Hatta özele giden öğrencilerin çoğu orta ve orta-üst sınıftaki ailelerdendir. Bu durumda çok orantısız sayılarla yapmış olduğunuz modelleme çökmektedir.

• ikigai kullanıcısına yanıt

3 asgari ücret maaş alan beyaz yakalı bir aile babasının özel üniversitede çocuk okutacak refah şartları 284930594 yıllık türkiye ekonomi tarihininde asla gerçekleşmedi.

dededen kalma 5 evi, 1 yazlığı olup da 3 asgari ücret kazanan birisini orta sınıftan sayamazsınız.

• Mantıklı analiz

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ozgurlukheykeli kullanıcısına yanıt

Orta ve orta üst sınıf diyorum. Araştırma görevlisi bile 3 asgari ücret alıyor siz neden bahsediyorsunuz? Aile biraz akıl sahibiyse, birikim denen şeyden yapmıştır maaşıyla ay ay okul ücreti ödemeye çalışmıyordur zaten. Orta sınıf ve üstü birçok ailede anne ve baba çalışır, eve iki maaş girer... Yüzde 50 veya yüzde 75 (özellikle 2017 öncesi dönemde) bursların bol bol dağıtıldığından bahsetmiyorum bile...

Bilkent'in 2020-2021 eğitim yılı ücreti 54 bin TL iken şimdi 300 bin TL olmuş.

Bilkent'in Eğitim Ücreti:

2020-2021 : 54000 TL

2023-2024 : 300000 TL

Ortalama Yazılımcı Maaşı:

2021 Ocak 8500 TL

2023 Ocak 27000 TL

Eğitim Ücreti / Maaş Oranı:

54000 / 8500 = 6.35 Maaş (2021)

300000/ 27000 = 11.1 Maaş (2023)

Çıkarılan Sonuç:

2020-2021 Eğitim yılında maaşının yarısını eğitim harcamasına ayıran bir yazılımcı, çocuğunu tam paralı olarak vakıf okullarına yolluyabiliyordu.

2023-2024 Aynı yazılımcı, maaşının tamamına yakınını eğitim harcamasına ayırarak çocuğunu aynı üniversiteye tam paralı olarak yollayabiliyor.

Kaynak:

www.eleman.net
    Eleman.net | iş ilanları sitesi
    https://www.eleman.net/meslek/yazilimci/maas

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 3 Ağustos 2023; 16:10:37 >

• Bı zamlardan sonra biz müşteri değiliz öğrenciyiz pankartları oluyor. Ancak sen bir çok vakıf üniversitesi için müşterisin ve bunu kabul ederek yazmalısın.

• Dolar bazında zam olduğu için değişim olmaz mı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Hocam 54k geçen dönemin ücreti olması lazım bilkent'de. Yıllık 100-110k idi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cengaver _adayı C kullanıcısına yanıt

Evet 2 senede ne kadar artmış onu göstermek için yazdım. 2 sene önce Ankara'da yaşayan orta sınıf bir ailenin ulaşabileceği bir ücreti varken şimdi uçuşa geçti. Maaşlar da arttı ama özel okullar daha beter arttı... Şu anki fiyatlarla bile sadece üst sınıfın ulaşabildiği yerler değil vakıf üniversiteleri ama gittikçe o yöne bir kayış var, özellikle bu sene epey değişti dinamikler.

• marsu hic bir zaman haksiz cikmaz

bu durumda sizin cokmekte dediginiz modelleme bire bir calismistir. ytu iktisat hocalarima tesekkur ediyorum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.