Şimdi Ara

tıp/mühendislik hala kararsızım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
1.779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben bu olayla ilgili konu açmıştım. Faydası olur diye paylaşıyorum

Türkiye'de özellikle tıp konusunda aileler yönlendirir ve oku doktor ol derler. Aslında psikolojik nedenleri vardır. Önceleri aileler çocuğumuz okusun sırtını devlete dayasın psikolojisi vardı. Çocuklarını okuttular devlet memuru yaptı. Öğretmem polis maliye vs. Şimdi o neslin çocukları büyüdü ailelerinden aldığı mantığı bir derece daha büyüttü. Çocuğumuz okusun doktor olsun hem sırtını devlete dayar hemde daha çok kazanır. Ama bu mantıkta olan kişiler be doktor olan çocukları hep işyerinde yönetilen kişiler olur. Okulda hastanede hep birileri tarafından yönetilir. Ancak zengin aileler çocuklarını tıp ve eğitim fakültesi okutmaz. Mühendislik hukuk veya iyi üniversitelerde işletme iktisat okutur ve onların çocukları hep yöneten kesimde olur. Çünkü zengin olan için 6 yıl tıp 4 yıl uzmanlık 3 yıl doğu görevi 2 yıl yandal doçent prof derken para kazanması uzun ve yıpratıcı sürece çocuklarını itmek istemezler.

Burada bordro yüzünden meslek seçeçek kişi sayısı çok azdır. Çünkü doktor olmak çirkin kızla aşk yaşamaya benzer, seversen gözün hiçbirşey görmez ama sevmeden yaparsan o çirkin kadına hergün bakmak ömür bitirir. Yeni neslin bu duruma uyanması ile bu zengin aileler çocuklarına yurt dışı eğitimi aldırmaya başladı. Hem çocukları sınavın yıpratıcı psikolojisini yaşamıyor hem de kalitesi düşen Türkiye deki üniversitelerden daha önde olan yurt dışı okullarda okutuyor.

Kısaca eğitimde fırsat eşitsizliği hala sürüyor. Tıp fakültesi ise çocuğum sırtını devlete dayasın daha çok kazansın diyen ailelerin tesellisidir. O yüzden tıp ikna çalışmasında bordro gösterilir. Ama şuda bir gerçektir ki öğretmenin vs toplumda değeri kalmadığı gibi doktorunda değeri kalmadı. Artık doktor bile dövüyoruz diyen biri vardı. İşte tamda bu anlatmak istediğim.

NOT: yeri geldiğinde canımızı emanet ettiğimiz bu mesleği seviyorsanız yapın. Aile baskısı veya bordro yüzünden seçmeyin. Kötü doktor candan, kötü hoca imandan eder.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• noobodynow kullanıcısına yanıt

galiba haklısın  

• 1. Si tıp da yazsan mühendislik de yazsan tabiri caizse it gibi çalışacaksın. Mühendislik seçersen güllük gülistanlık geçeceğini sanma. Top ünilerde mühendislik okumak tıp okumaktan daha zor

Kendine şu soruları sormanı tavsiye ederim;

Tıp için
    Ben insanlarla uğraşmayı sever miyim? İnsanlardan nefret ediyorsan laboratuvar branşı yazıp orada çalışmak ister miyim? Rahatlık istiyorsam istemediğim bölümü yazar mıyım?( Tıpta sevmediğin şartları bazı şekillerle defedebilirsin. Mesela insanlarla uğraşmayı istemezsen laboratuvar yazarsın, nöbetlerden veya icaplardan hoşnut değilsen onların olmadığı branş yazarsın. TUS çalışmak istemiyorsan pratisyenlik yaparsın)

Müh için
    Ben kendimi geliştirebilir miyim?(Kolayca evet dememek gerek o istikrarı sürdürmek ve 4 yıl boyunca devam ettirmek her babayiğidin harcı değil) Ben bu fakülteyi yüksek GANO ile bitirebilir miyim? Ben kendimi güzel pazarlayabilir miyim, atılganlık yapıp özel sektörde rakiplerimin önüne geçebilir miyim?

Yurt dışı için çok düşünmene gerek yok iki bölümün de yurt dışı imkanları gayet bol. Mühendislikte güzel bir CV ile şirketlerden iş alabilirken, tıpta TUS tan çok daha kolay olacak olan bir denklik sınavına girerek hekimlik yapabilirsin. Ek olarak iki bölüme de ilgisizsen başka bir bölüm düşün ha yok illaha ikisinden biri olsun diyorsan mühendisliği sevmeyerek okuyunca muhtemelen kötü bir şekilde mezun olursun ve düşük ücretlere çalışırsın. Tıpta hiçbir şey yapmasan dahi en kötü ihtimalle pratisyen olarak şuan için 35-45k kazanırsın

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Venuuex V kullanıcısına yanıt

İtü ehb de arkadaşım var benim 3 de 1 im kadar falan çalışıyor , tabi ben genel anlamda daha başarılıyım ama sonuçta o da sınıfta kalmadı . İtü ehb top tier diyemem ama tıp kadar zor bi bölüm olsa benim arkadaşın sınıfta kalması lazımdı .

• Ben olsam tıp yazarım iyi düşün.

• Yine ne olursa olsun tıp yazıcam gibi . Mühendisliğin rekabeti ve kendini pazarlama kısmı beni çok korkutuyor. Beyaz yakalı bir çalışan olmak rahat ama tatminsiz bir hayat gibi . Küfrede küfrede tıp okuyacağız artık

• quote:

Orijinalden alıntı: cemalimyapmaz

Yine ne olursa olsun tıp yazıcam gibi . Mühendisliğin rekabeti ve kendini pazarlama kısmı beni çok korkutuyor. Beyaz yakalı bir çalışan olmak rahat ama tatminsiz bir hayat gibi . Küfrede küfrede tıp okuyacağız artık

bu zamanın imkanına bakarak seçimler yapma. geleceği düşün. sen 2030da mezun olacaksın demek eğer tıp okursan. korkutucu gelmiyor mu hocam hiç? ben de aynı ikilemdeyim hala bu arada. sevmediğin bir işi sittin sene uğraş yapamazsın. en basitinden istemediğin, ilgini çekmeyen ama taş gibi güzel bi hatuna yürümeye çalıştığını düşün. gerisi canlanır biraz kafanda. bak cidden şunu seç falan demiyorum çünkü internette en az 10 bin yorum okudum tercihlerle alakalı ama herkesin kafası farklı çalıştığı için herkes farklı şeyler söylüyor normal olarak. hayatını yönetecek olan başkaları ve onların yorumları değil, sensin. iyi forumlar.

• 3Rayy kullanıcısına yanıt

Hocam bilmiyorum ya kafam çok karışık

• Çapa tıpla itü ehb arasindayim

• mühler çok şiştiği işin 3k ya bence tıp yazılabilir. tıp ya çok iyi yaptıysan ya 20-30 arasındaysan yazılır gibi geliyor. kendi fikrim tabi ki

• 3k gelirse Cerrahpaşa tutar gelin hocam mis gibi

• 343code kullanıcısına yanıt

Hocam ilgim var ama 20li yaşlarımı ders çalışarak geçirecek kadar çalışkan değil miyim diye sorguluyorum. Etrafımda çok isteyerek gidip 3te 4te bırakmayı düsünen aşırı depresif örnekler var. Korkuyorum ister istemez

• cemalimyapmaz C kullanıcısına yanıt
    Cerrahpaşada öyle geçmiyor eğer normal tıp fakültelerinin sistemini detaylı bir şekilde biliyorsan kolaylıklarını anlatabilirim

Ne farkı var hocam niye herkes cerrahpasa cok kokay diyor ?

Aynı zamanda bu kokaylık negatif anlamda etkilemez mi işbilmezlik falan gibi

Kolaylık negatif anlamda etkilese mezunları bu kadar kalifiye olmazdı hocam ister TUS'a bakın ister yurt dışı denklik sınavlarına Cerrahpaşa mezunları ortada duruyor. Ayrıca inanılmaz kolay değil sadece eğitim sistemi normal seviyede stres ve kaygı tetikliyor. "Öğrenci dostu" ifadesi daha doğru

Bir örnek verir misiniz açıklar mısınız hocam öğrenci dostu olmasını diğer tıplardan farkını

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemalimyapmaz -- 19 Temmuz 2023; 20:55:48 >
    Ders barajı yoktur mesela. Baraj nedir örneğin anatomiden 20 soru vardır 10 barajı vardır 10'dan ne kadar az doğru yaparsanız o kadar da doğrunuz silinir örneğin 7 soru yaptıysanız 3 soru da silinir. Sonra sene sonu büyük final olur bütün seneyi içeren o da yok bizde her komitenin kendi vizesi ve finali var çok daha mantıklı. Ayrıca sınavlarda diğerlerine göre bi tık daha fazla çıkmış soru sorarlar. (bana söylenen bu, diğerlerinin çıkmış oranını bilemem sonuçta). Özellikle ilk senesi tam bir tıbba giriş niteliği taşır öğrenciyi teorik bilginin içine atmaz. Anatomi diğer tıplara göre az gösterilir ilk senede sonraki seneler giderek artar. Aynı şekilde korkulan krebs döngüsüdür kafatası kemikleridir falan hep 2.-3. dönemdir

• Ben de zamanında bilkent eee ile arasında kalmıştım,zor süreç gerçekten,tanıtımlara kesin git
    Ve ikisinde de çok çeşitli kariyer olanakları olabileceğini göz ardı etme bence

• Leonard07 L kullanıcısına yanıt

Hocam bi tıpçıdan bu yorumu duymak rahatlattı. Arada kaldığım için çok kötü hissediyorum. Mühendislikte tıp arasında kalınmaz sen ne istediğini bilmiyorsun şunu yapamazsın bunu yapamazsın valla iyice stres oldum. İkisinin de ayrı ayrı eksi yönlerini düşünmekten artık ikisini de yazmak istemez hale geldim neredeyse. Çok kararsızım sorguluyorum. Dediğim gibi en temelinde çevremde gçrdüğüm depresyondaki tıpçılar çok düşündürüyor beni. Ya ben de o yoğun tempoda ezilirsem hayattan nefret edersem gibisinden

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.