Şimdi Ara

Tıp hakkında merak edilenler —>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
12
Favori
3.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar artık kaç k gelir mevzularını umarım yavaş yavaş bırakırsınız . Önünüzde senelerinizi vereceğiniz bir bölümü , senelerce yaşayacağınız bir şehri ve senelerce yapacağınız bir mesleği seçeceksiniz . Önemini umarım farkındasınızdır . Bu başlığa diğer tıpçı arkadaşlar da gelirse sevinirim . Beraberce cevaplarız . İller hakkında rehber olur . Ben ege tıptayım . İzmir , eskişehir , ankara illeri hakkında ve bunların tıpları hakkında bilgi verebilirim . Az da olsa akdeniz , bursa hakkında da bilgi sahibiyim . Cevaplamaya çalışırım . Siz sormadan ben bir kaç şeyi yanıtlamak istiyorum .

1–> Tıp vs mühendislik : Mühendislik değil de başka bir şey de olabilir fakat genelde mühendislik olur bu . Çünkü top sıralamalarda bu bölümler vardır . İnsan ister istemez kayar . Şimdi bu seçimi yapmak aslında basit . Lisede gördüğünüz derslere olan ilginize göre yapıcaksınız . Bana şimdi tıp kazanan adam fiziği de yapmıştır tatavası yapmayın . Tabiki 1k olan adam hepsini yaptı . Ben de 1.5 k oldum hepsini yaptım fakat matematikten artık usanmıştım , fizik çözmeyi pek sevmiyordum biyolojiden de zek alıyorsum . Aslında gördüğünüz o derslerin pek bir alakası yok fakat küçük simülasyonları gibiler diyim .

2–> Aranızda tıp istemediği halde veya mühendislik istemediği halde yazıcak olanlar var . Arkadaşlar sevmediğiniz bir şeyi hayatınız boyunca yapmamış olabilirsiniz . Yani şu ana kadar hep istekleriniz doğrultusunda bir yaşam sürmüşsünüzdür . Deneyimlememiş olabilirsiniz . Fakat artık meslek seçiyorsunuz . Maaş garanti veya tıp iyi falan diye meslek seçimi yapılmaz . Mühendisler aç kalmıyor . Adam gibi çalışın derslerinizi aç kalmazsınız merak etmeyin . Ama üniversite sevmediğiniz bölümü okumak , ilerde o işi yapmak size eziyet olabilir . İçinizden geleni yapın .

3–> Şehir seçimi sandığınızdan çok önemli olabilir . Tabii bu beklentinize göre değişir . Mesela gezip dolaşıcam , alkol almayı seviyorum , biraz dağıtırım ünide mantalitesinde olup yıldırım beyazıt , meram falan yazanlar şu an ağlıyor . Kendi isteklerinizi de biraz göz önünde bulundurmalısınız . Çünkü şehir falan hayatınızı eğer beklentinizi hiç karşılamıyorsa zehir edebilir . Bunlara bakmak da biraz önemli .

4–> Yazarken okulunuzda kadavra var mı ? Hastanesi bölge hastanesi mi gibi faktörler önemli olabilir . Akdeniz , Ege , Hacettepe bölge hastaneleridir . Büyük hastanelerdir . Türkiye genelinde olan bazı vakalar direk bu hastanelere yönlendirilebilir . Bunlara bakabilirsiniz .

5–> Okulunuzun eğitim sistemine bakabilirsiniz . Çok gerekli değil bence . Temelde 3 eğitim sistemi var . Entegre klasik ve pdö . Klasik eğitim sistemi vize final sistemi . Bu tıp için iyi olmayan bir sistem . Siz kendiniz gene araştırın tabi . Entegre sistem bu neredeyse tüm okullarda olan sistem . Komite sistemi . Bunun bir değişik versiyonunu egede kullanıyoruz . Bir de pdö var . Biraz daha teorikten ziyade pratiğe , öğrenciye dayalı bir eğitim . Pek becerebildikleri söylenemiyor bu işi ama 9 eylül bu sistemde başı çekiyor . Paü , omü de bu sistemi kullanan bildiğim okullardan .

6–> Yurt gerçekten iyi bir ortam değil . Yurdunuz ne kadar kaliteli , her türlü koşulu içeren bir yurt olsa bile rahatsız olabilirsiniz . Biriyle yaşamak çünkü gerçekten çok zor . Bu yüzden okulunuzun çevresindeki muhitlerde ev kiralarına bakabilirsiniz . Ben eve çıkmak istiyorum . Yurtta 6 sene geçmez . Ama maddi durum da pek yok diyorsanız daha farklı bir il tercihine gidebilirsiniz . Tabii bu size kalmış bir durum . Bu konuda da size ufak tavsiyem var . Arkadaş edinme kolaylığı açısından en az 1 sene yurtta kalmanız iyi olur . Hem eve falan da çıkcaksınız da nereden çıkmanız gerektiğini anlarsınız . Çevreyi iyice tanımadan iş yapmamış olursunuz.

7–> Yapanların olduğunu gördüğüm için söylüyorum . Şehirlerdeki 2-3. Tıp fakülteleri falan biraz daha kompleksli olabiliyor . Bence çok kafaya takılcak bşr durum değildir . Kendim yaşamadım bilmiyorum fakat eğer çok kompleksli bir insansanız düşünebilirsiniz .

8–> Tıpta ilk 3 sene teorik oluyor ; biyokimya , biyofizik , fizyoloji , histoloji , anatomi , halk sağlığı , etik , patoloji , parazitoloji gibi dersler görüyorsunuz . Tabii sadece teorikle kalmıyor bunların bir de pratiği oluyor . Mesela anatomide kemikteki yerleri teorikte öğreniyosunuz . Pratikte kadavra üzerinden bakıyosunuz gibi örnekleyim . Son 3 sene de klinik aşaması . Burda artık servise inmeye falan başlıyorsunuz . 4-5. Sınıfta yani . Teorik ve pratik dersler de devam ediyor bir yandan . Artık teorik bilgilerinizi hastalıklarla falan ilişkilendirmeye başlıyorsunuz ve görüyorsunuz . 6. Sınıfta intern senesi oluyor . Artık stj doktorsunuz diyebiliriz . Ders falan yok 6 da . Hastanenizin dönerine göre de bir maaş alıyorsunuz 6. Sınıfta .

9–> TUS : Tus da 6. Sınıfta da girebildiğiniz fakat diploma almadan tercih yapamadığınız bir sınav . Diplomayı alıp girdiğiniz tus sonucunda uzmanlık yapabiliyorsunuz . Fakat TUS hiç kolay bir sınav değil . Sınav zaten baya bir zor . 1. Ler 75 puan falan alıyor . Tam puandan bir hayli uzaklar zaten o ayrı bir konu . 12-13 bin kişi giriyor senede . Giren kişiler çok kalifiye elemanlar . Ygs lysnin ilk 20 bini gibi düşünün . Ama baya baraj altı kalan da oluyor . 6 senede eleniyor insanlar sanırım . Baraj da 45 puan olabilir tam emin değilim . Sınava girenlerin neredeyse yarısı barajı geçemiyor . Tus dersanelerine falan yazılıyorlar . Baya da faydalı bence dersaneler bize 3-4 tanıtım dersi yapıldı baha beğendim ben gözümü boyadılar :d

Son olarak ben 2. Sınıfa geçtim . Ablam şu an uzmanlık yapıyor o da doktor . İleriye yönelik de iyi kötü bilgim var . Yanlışı vs buradaki arkadaşlar da düzeltirse sevinirim . Bilmediğim şeyi de araştırır öğrenmeye gayret ederim . Güzelce değerlendirip sorularınızı sorun arkadaşlar . Konu boş bpş tahmib konularının gerisine gitmesin lütfen .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Hocam yaz stajları hangi sınıflarda başlıyor

• Hepimizindoktoru kullanıcısına yanıt
    Bizim okulda benim bildiğim yaz stajı yok . Esogüde var , sanırım cerrahpaşada falan da var . Yani ordan mezun bir abi yaptıklarını söylemişti . Bizim egede yok diye biliyorum . Ama 4-5-6 da zaten yazın pek tatil olmuyor .

• Hocam tıptan başka bölüm düşünemiyorum ve gerçekten gönülden istiyorum doktor olmayı. Ama ders çalışmayı çok seven bir öğrenci değilim, ezber yeteneğim de çok yok bu yüzden sürekli kalırım diye korkuyorum. Geçmek çok mu zor?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • YksAğlattı Y kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle anlatayım . Ege tıp bazı şeylerinden ötürü zor bazı şeylerden ötürü kolay bir tıp . Genel olarak zor diyebileceğimiz bir fakülte fakst finalsiz geçiş ortalaması çok düşük . Diğer okullarda 75 falanken bizde 60 . Bizde 400 kişiden 360 kişi falan finalsiz geçiyor . Diğer okullarda 300 kişiden 80 kişi falan . Yani pek yazın ders çalışmamızı istemiyorlar sanırım . Burdan anlaman gereken ege kolay değil zor bir okul .

Fakat ben bir dönem mesela hiç derslere girmedim . Sadece lablara gittim . ( bizde teorik ders zorunluluğu yok ) . Sınavlara da son 1 hafta çalıştım . Pratiklere de son gün . Hiçbir pratiğimi büte bırakmadım . Aynı zamanda histo lablarını vs de dinlemeyi hiç sevmem . Histodan 100 fizyodan 85 alarak geçtim . Anatomide 6 video vardı . İlk senenin en zor anatomisiydi mesela 70 aldım . O blok ortalamam da 75 düştü .

Benden kat ve kat çalışıp düzenli çalışan adamlar da çok farklı yaptı diyemem . İşin özü biraz çalışmayı bilmek . Gerekli taktikleri öğrenirsen kolay oluyor . Mesela histo , tıbbi biyo , fizyo pratikleri son gün güzel çalışmayla 100 alınabilen pratikler . Heyecan yapmayan rahat bir tipsen rahat da yapıyosun zaten . Bas sınavlarına da 1 hafta çalışırsan günlük 4 saat falan rahat geçiliyor .

Komite sistemi için söyleyim . Senede 5 komite olur . Her bir komiteye normali 3 ama en az 2 hafta çalışırsan rahat geçersin . Her bir komite 8 haftalık konu . Hiç derse gitmesen bile bu sürelerde konular yetişir .

Benim tavsiyem ne ? Haftalık az da olsa 3-4 gün ders bakmak . Haftasonları zaten boş olduğu için bakılabilir . Ufak da hafta içi bakarsan temiz . Dersleri de güzelce dinlersen bir problem kalmaz . Ezber yeteneği çok sıkıntı değil . Bir şekilde aklında kalıyor . Tıp okuyanların sanma ki hepsi 1 okuduğunu 1 ömğr unutmuyor . Kazandıysan rahat geçersin zaten . İlk zamanlar belki hatta 1 sene gel gitler yaşayıp afallayabilirsin ama kendini analiz ettiğin sürece bir problem yok .

Tıpın zor yanı bence pratikler . Çünkü mesela anatomi pratik sınavında . 5 tane masa var . Her masada 5 soru var . Kadavların üstüne çubuklar saplamışlar . Çubuklarda da soru numaraları var . Her masaya 2 dk veriyorlar . Panik olmamak lzım . Bir anda hangi damar hangi damardı karışabiliyor . Saki olup rahat olunca yapılmayacak şey değiller ama . Histolojide de öyle mikroskop başına 1 dk var . Baktığın dokunun ne olduğunu ve okla gösterilen yapının ne olduğunu söylemen gerekiyor . Bazıları birbirine benziyor . Heyecan yaparsan karışabilir . Fakat onlar stres ölçme sınavları biraz . Tyt gibi düşün . Rahat olduğun sürece ve çalıştığın sürece kolay . Fakat önüne ilerde ölen hastalar geleceği için stresini ve düşünme süreni ayarlayan sınavlar .

• Empirewashere E kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam. Ege tıp gelmez ama ortalama bi yer kazanabileceğimi düşünüyorum. Bakalım hayırlısı olsun. Bi de panik falan dediniz, acayip heyecanlı bir insanım ben. Ölüyle sıkıntılı bir durum yaşamam herhalde ama anlattıklarınıza bakarak pratiklerde gümleyecekmişim gibi duruyor Teşekkür ederim tekrardan. Bir de başka üniversiteler hakkında bilginiz var mı?

• Faydalı konu. Ben de Kocaeli tıptayım 2. Sınıfa geçtim okul hakkında bilgi almak isteyen olursa yazabilirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Elbette ufak ufak var . Esogüyü çok iyi biliyorum . Hem şehri hem fakülteyi . Genelde ordayım zaten . Açıkçası ben ygs lysde olmadığım stresi anatomi pratiklerinde oluyordum . Biraz daha farklı bir deneyim ama emin ol insan alışıyor . Bir de güzel çalışıp gidersen dert değil emin ol .

Soracağın üniversiteye göre değişir . Olmadı öğrenmeye çalışırız .

• Tipisteyenbiri T kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam . Arkadaşların artık kaç k gelir modundan kurtulup bu işlere bakması lazım . Umarım insanların soru işaretlerini giderebiliri .

• Tipisteyenbiri T kullanıcısına yanıt
    Hocam kocaelide komite sistemi mi var, yurt imkanları nasıl, hastane yerleşime biraz uzak sanırım, fakülte de hastaneye yakın mı?

• Erciyes üniversitesi hakkında ne düşünüyorsun bir de kadavrası var mı ?
    Eskişehir çöp diyen çok insan gördüm ama benim hedef de orasıydı. Orda ne sistemi var hocam. Bir de yurt falan nasıl biliyor musunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: YksAğlattı

Hocam kocaelide komite sistemi mi var, yurt imkanları nasıl, hastane yerleşime biraz uzak sanırım, fakülte de hastaneye yakın mı?
    Evet komite sistemi var,1. sınıfta 6 komite var genelde 1-1.5 ay süren.Pratik sınavlarında bence diğer okullardan daha fazla zorluyorlar,anatomi sınavında 5 masa var her masada işaretlenmiş 2 soru var süre 50 saniye.Geçme notu birçok yerde 60,bizde 65.Finalsiz geçme notu 80,320 kişiden 50 kişi finalsiz geçti,50-60 kişi sınıfta kaldı.Hocalar eskiden zorlamıyormuş ama artık çıkmışlardan sormuyorlar o yüzden çalışmak lazım baya.Yurt imkanları bence iyi,kyk yurtları okula yakın,kız yurdu kampüste ama 20dk yürüme mesafesi varmış.Erkek yurdu daha yakın 5-10 dk falan. Yeni yapılan kyk yurtları var onlarda 2 kişilik odalar da varmış temizmiş ben kalmadığım için duyduklarımı söylüyorum.Fakülte Umuttepede,merkeze 20-30 dk(otobüsle) mesafede.Biraz öğrenci köyü gibi etrafta okul,yurtlar,birkaç kafe market kırtasiye eczane falan var.2-3 tane özel kız yurdu,2 tane de özel erkek yurdu var. Kız yurtlarının fiyatı 4000-12000 arası değişiyor ama genel olarak uygun fiyatlılar.Erkek yurtlarının fiyatlarını bilmiyorum.Umuttepenin bence en büyük eksiği apart olmaması,ama okula yakın bir yer var Bayındırlık diye genelde öğrenci yeridir herkes orada eve aparta çıkar birkaç yurt da vardır.Bayındırlık da umuttepeye otobüsle 10-15dk mesafede. Fakülte ile hastane iç içe,anatomi labı kütüphane falan hastanenin içinde.Hatta 1. sınıfların çakma amfisi de hastanede. Hastane büyük,devlet hastanelerine göre temiz güzel.Okulla hastanenin iç içe olması güzel bence çünkü zaten 4 ten itibaren staja başlıyorsun sürekli hastanedesin ama dersler için de okula gitmen gerekiyor. Ben genel olarak okuldan memnunum sınıflar biraz kalabalık o sorun oluyor sadece.Başka sorunuz olursa seve seve cevaplarım

Ne demek,bence de zaten tahminlerin falan bir anlamı kalmadı şurada 4 gün var sonuçlardan sonra tercih telaşı tatili zehir ediyor bari sonuçlara kadar tatil yapsalardı :)
  • hocam katip çelebi hakkında bilginiz var mı? sinav sistemi hakkında, yurt imkanları vs.?

• Eskişehir tıp düşünenlere yardımcı olabilirim.

• Yıldırım beyazıt (tr ve ing) ve çanakkale hakkında bilgisi olan var mı

• neset baba kullanıcısına yanıt
    Erciyes hakkında maalesef hiçbir fikrim yok . İnternetten biraz araştırman lazım . Olan biri varsa gene ben yazarım buraya . Takipte kal bakalım .

• Sürekli ders çalışma,kendime vakit ayıramıyorum gibi şeyler var mı çevrenizde?

Bir şehiri çöp veya çok iyi diye nitelendiren insanlardan biraz uzak durman lazım . Ben sana nelerin olduğunu söyleyeceğim sen ona göre kararını verirsin . Genel olarak bir şeylerden bahsedicem .

1 senedir 50-60 gün eskişehirde durmuşumdur çok rahat . Bunu belirteyim . Eskişehirde pek yurt işi yok . Biraz apartlar yaygın ama bence mantıksız . Evler çok uygun . Tıp fakültesinin karşısındaki evler 400-600 arası değişiyor . Direkt eve çıkılabilir . Arkadaş ortamı edinme kolaylığı açısından yurt tercih edilebilir .

Eskişehir kişisel fikrimce iç anadolunun izmiri . Yoğun öğrenci kitlesinşn etkisi büyük . Osmangazi biraz şehrin dışına doğru ama şehir küçücük zaten . Osmangazi tramvay durağı var . Tramvayla istediğin yere gidebiliyorsun . Şehrin ulaşımı güzel .

Eskişehir kocaeli , istanbul , ankara gibi şehirlere hızlı trenle ulaşımı olan bir şehir . Hop atlayım bi gezeyim dersen güzel . Bursaya falan da yakın otobüsle 2 saat . Şehirde öyle gezip görmelik çok yer yok fakat diğer yerlere yakın . Gezmeyi görmeyi severim diyorsan .

Şehirde genel olarak bar vs kültürü var . Kafeler öğrenci dostu . Fiyatlar kahvaltılar cidden güzel . İzmirde 60 lira verdiğim serpmeyi beğenmeyip eskişehirde 30 liraya kralını yiyorum . Fiyatlar cidden uygun eskişehirde .

Teorik derslere amfiye kart basıp giriyorsun . Lablarda da dersten derse göre kartla veya imzayla gidiyor . Amfi derslerinden kaçmak kolay . Birine veriyorsun senin kartını basıveriyor . Öyle arada okulu güzel ekebilirsin . İllaki lazım olur :D . Egede mesela direk teorik zorunluluk yok .

Kadavrası pek yok . Sınıf başına 1 kadavra var . Hoca en başta kadavradan ders anlatıyor . Ondan sonra gruplara bölünüyorsunuz . Hoca maket üzerinden tekrar ders anlatıyor . Onları öğrenciler videoya çekiyor . O videolardan çalışıyorsunuz . Egede hocanın kendinin kadavra üzerinden yaptığı anlatım var . Bize pratiklerde kimse ders anlatmıyor kendimiz çalışıyoruz . Esogüde asistanların ders anlatması hoşuma gitti . Bizden biraz daha zorluyorlar anatomi adına bence .

Hocalar vs tus açısından sıkıntı yok . Ankaraya yakın olmasının nimetlerini yaşıyor o konularda . Bölge hastanesi değil . Yani çevredeki hastalar eskişehir yerine doğal olarak hacettepeyi tercih ediyor . ( başı ağrıyan hastayı kastetmiyorum ciddi hayati meselesi olanlardan bahsediyorum ) . Aynı zamanda tus için pek uygun bir okul değil . Bu ama kişisel bir istek ve bakılmaması gereken bir durum . Okul sizi doktor yapmalı . Tus szin kişisel tercihiniz . İyi bir doktor yapar mı bence yapar .

Yemekler 2 lira . Öğlen ve akşam aynı yemek çıkıyor . Mesela öğlen bastığınızda 2 lira basıyorsunuz , akşam tekrar yicekseniz bastığınızda 8 lira basıyorsunuz . Aynı yemek olduğu için haliyle basmıyorsunuz . Yemek 2 lira diyebiliriz . Tabildot değil . İnsan gibi tabağa koyuyorlar ve bence lezzetli sayılabilir . 2 lira neticede güzel bence . Egede ise haftanın 7 günü 3 öğün yemek var . Yemeklerin her birinin fiyatı 3 lira .

Eskişehir şehirsel olarak ucuz . Barları kafeleri çok güzel . Bar güzel ortam düşkünüysen yaz git . Clubları falan da çok güzel . İyi gruplar da sık sık geliyor . Eğitim olarak da iyi . İç anadoluya yanlışlıkla gelmiş bir şehir . Tavsiye edebilirim . Başka bir sorjn varsa da sor . Aklıma gelenleri yazdım .

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.