Şimdi Ara

timer motoru birkere çalıştırsın sorunu...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    bi projem var çok amator soyleyincede kolay geliyor kulağa ama ufak biyerde tıkandım kaldım.

12v luk bi motor,bi timera bağlı.(karaköyde satılan timer,zamanlayıcı kiti-K-69)start butonunuda,bi mekanik saate,bi çentik düğme silikonlayarak ona taktım.Her 12 saatte bir,akrep çentiğe değiyor ve motoru istediğim zaman şeklinde çalıştırıyor(3 sn-1dk arası) basit apartman devresi.

fakat takıldığım konu şu.ben,starta basılı tutulsa dahi 1 kere çalışmasını istiyorum.oysa bu devrede,haliyle akrep çok hızlı olmadığı için,çentik düğmeyi geçene kadar 10 dakka geçiyor.ayarlasam bile 1 dakka.bu bile bana fazla.e haliyle düğmeye basılı durunca timer hep çalıştırıyor motoru.

bu devreye ne yapabilirimde 1 kere işlesin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mefairo -- 26 Ocak 2008; 16:46:34 >

• Bu devreyi yaparsa işini görecek. İstediğin gibi bir tekik aldımı zaman o andan itibaren sayar swicin ne kadar basılı durduğunu bir önemi yok tetikler durumda.
  • quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

/>

Bu devreyi yaparsa işini görecek. İstediğin gibi bir tekik aldımı zaman o andan itibaren sayar swicin ne kadar basılı durduğunu bir önemi yok tetikler durumda.

hmm çok teşekkürederim melih bey,zira benim öle elektronik bilgim felan yok,hani bu c1 r1 felan ne anlama gelior bilmiorum,zira elimdeki devre yi değerlendiremezmiyim?yani olay bir defalık çalışan bir anahtarlamı ilgili,yoksa tamamen devreylemi ilgili,yada devrede ne gibi deişiklik yapabilirim?

• Sorununuz devrenizin çalışma mantığı ile ilgili. Verdiğim devrede tam istediğiniz çalıma şekline sahip. halen kulanmakta olduğunuz devrenin açık şeması olsaydı adapte etmeye yada istediğiniz gibi çalışabilir mi bakabilirdim.
  • Çok net olarak yapmayı istediğiniz şey nedir.
  • quote:

Çok net olarak yapmayı istediğiniz şey nedir.

çok kısa ve net,start düğmesi basılı dursa bile,devre 1 kere elektrik verecek.

benim devrede ise start düğmesi basılı durduu sürece motora hep elektrik gidiyor.buda istediğim şey deil.

• Bir SCR eklentisiyle yapılır. Ama bunun için biraz elektronik biliyor olman lazım. Sen en iyi benim yukarıda verdiğim devreyi yaptır birine.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bir SCR eklentisiyle yapılır. Ama bunun için biraz elektronik biliyor olman lazım. Sen en iyi benim yukarıda verdiğim devreyi yaptır birine.

öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.
    elektronikten anlamak kısmında,aslnda direnç,transistor vs okuyup,kendi teyplerimi yada elektronik aletlerin arızalarını çoğu zaman bulup kendim halledebiliyorum ama bu gayet nasıl arızalı parçayı bulurum mantığıyla ilgili.

böyle bir devre şemasıyla gelince tabi anlayamıyorum,bilgili olmak gerekiyor ama eğer hani epey zahmet edip cevap verdiniz bana çok sağolun,son kez,verdiğim devrenin üstünde paint de olabilir,şu kısma şunu ekle,şunu iptal et gibi basitçe tarif edebileceğiniz bir işlem ise,parçaları muhtemelen evimde bile bulurum,zira bozuk bir digital timerım var kutuda,ondan bile çıkabilir parça...sadece işte parçaların adlarını açık şekilde yazmak gerekir bana :D direnç zaten okuma programı var,hallederim,yani biraz azim göstermek isterim sizinde sayenizde...elimde endüstriyel teknik okullar için temel elektronik bilgisi kitabıda war :D ali özdemirin,onada bakar bakar yaparım :D

• Yukardaki 555 konfigurasyonu malesef çözüm değil. Tetik periyodu darbe periyodunu geçerse bahsettiğin durum yine gerçekleşir.
  • melih abi Liu Kang haklı butona basılı durdugu sürece çıkış sabit olur butondan elini çektigin zaman, zaman sabitesi işleme girer
    ama sanırım csungu kardeşimizin sorununu böyle bişey çözebilir

RV1 potu motorun enerjide kalma süresini ayarlar pota seri bir direnç eklesen iyi olur mesela 10k takabilirsin şimdi farkettimde ben koymamışım
    kolay gelsin

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.