Şimdi Ara

Thermaltake TH240 Sıvı Soğutma PWM Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, bu gün sistemim için Thermaltake TH240 sıvı soğutma satın aldım. Kurulumunu mağazada yaptırdım. Ancak testlerde işlemci sıcaklığının ilk önce 90lı seviyelere gittiğini ardından 50li seviyelere düştüğünü ve bir aşağı bir yukarı oynadığını farkettim. Bunun üzerine BIOS üzerinden fan kısmından baktığım zaman PUMP1 0 RPM olarak gözükmekteydi. Akabinde bende kasanın içini açarak sıvı soğutmadan ayrılan kablonun CPU FAN kısmına takıldığını farkedip PUMP kısmına taktım. Ancak bu sefer PUMP1 RPM si 3200 seviyelerinde dolaşırken CPU1 0landı. PWM modunda belirli bir sıcaklığa göre RPM ayarlaması yapamamaktayım. PWM açtığım anda tam kuvvet çalışıyor soğutucu ve hafiften gürültülü çalışıyor.

Ne yapmam gerekiyor?

Teşekkürler

• TH240 soğutmada ki fanlar 3 pin, anakartta cpu fan soketine takılı olsa bile anakartta pwm açılınca ayarlanmıyor maalesef, 4 pinli olması lazım fanların, bu yüzden değiştirmiştim fanlarını. Doğru montaj ile aşağıda ki gibi görünmesi gerekir fan ve devirleri.

Thermaltake TH240 Sıvı Soğutma PWM Sorunu
    || Asus Tuf Gaming Z590 Plus Wifi || Intel i9-10850K @ 48/45@1.2v || Corsair H100i 240mm || Corsair Dominator Platinum 32GB 3200MHz CL16 || Asus Tuf RTX3060 V2 Gaming || 2x SanDisk Ultra 1TB NVMe ||
    || Corsair RM 750x Gold || Corsair 4000X iCUE with Commander Pro || Asus Tuf VG279Q1R || Logitech Z-2300 2.1 || Asus Rog Chakram X Origin || Asus Rog Strix Scope II 96 || Seagate STEL6000200 || Schneider BVX 1200VA UPS ||
  • O halde CPU FAN soketinden çıkardığım ve PUMP soketine taktığım kabloyu tekrardan CPU soketine mi takmalıyım? DC kullanmaya devam etmemi önerirseniz eğer DC'de problem yaşamaktayım. Sıcaklık 5-10 saniyeliğine bile olsa kritik seviyelere çıktıktan sonra TH240 müdahele etmeye başlıyor. Yani sistem belirli bir sıcaklığın üzerine çıkmadan fanlar çalışmıyor, ayarlama yapsam bile 60 derece ve üzerine gelmeden soğutma olmuyor. Soğutma olduğu zaman 60 dereceden bir anda 30-40lı seviyelere düşüyor. Bu işlemciye zarar vermez mi? Ne önerirsiniz? Ek olarak kullandığınız programın ismi nedir? @LEON-X

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FatihKarahasan91 -- 24 Ocak 2022; 23:25:30 >
  • Öncelikle soğutucunun ilgili kablolarını doğru sokete takmak gerekiyor, fanlar cpu fan'a, pompa da aio pump'a, beraberinde anakart bios ekranında hardware menüsünden fan yüzdesi ya da sıcaklık değerleri girerek sistemin boşta ve yükteki sıcaklıklaırnı kontrol etmek gerekir, yani yükte fanlar devrini yükseltiyor ve boşa düşünce de devirlerini düşürüyor ise sıkıntı yok demektir.

Program olarak desktop üzerinde, şu yazılımları kullanabilirsin;

aida64

CPUID HWMonitor

gibi.

|| Asus Tuf Gaming Z590 Plus Wifi || Intel i9-10850K @ 48/45@1.2v || Corsair H100i 240mm || Corsair Dominator Platinum 32GB 3200MHz CL16 || Asus Tuf RTX3060 V2 Gaming || 2x SanDisk Ultra 1TB NVMe ||
    || Corsair RM 750x Gold || Corsair 4000X iCUE with Commander Pro || Asus Tuf VG279Q1R || Logitech Z-2300 2.1 || Asus Rog Chakram X Origin || Asus Rog Strix Scope II 96 || Seagate STEL6000200 || Schneider BVX 1200VA UPS ||
  • LEON-X kullanıcısına yanıt

Soğutucunun anakarta bağlı 2 kablosunu görebiliyorum sadece. Bir kablo ARGB kablosu diğer kablo benim PUMP soketine taktığım kablodur. Bunun haricinde bir kablo göremiyorum. Montajını kendim yapmadığım için bilemiyorum. Dediğiniz gibi BIOS ekranındayken sıcaklık belirli bir değere ulaştığı zaman otomatik olarak soğutucudan 0.5 saniye süren bir ses geliyor ve sıcaklık düşüyor. Ancak CPU FAN kısmında RPM hiç artmıyor. Bunun sebebide sanırım sadece tek kablonun bağlı olmasından kaynaklı yanlış mıyım? Benim bildiğim kadarıyla iki kablonunda soketlere bağlı olması, PUMP'ın sürekli tam devirde çalışması CPU fanın belirli koşullara göre çalışması doğru olandır. Bu konuyla alakalı ne öneriyorsunuz acaba?

NOT: CPUID HWMonitor programı üzerinden Desktop üzerinde kontrol ettiğim kadarıyla, sıcaklık değeri 60 derece ve üstüne yaklaştığı zaman otomatik olarak PUMP RPM'si 10-15 saniyeliğine 2.000'li seviyelere kadar çıkıp çalışıyor ve aynı zamanda sıcaklıkta düşüyor. Belirli bir süre sonra tekrardan PUMP RPM 0 oluyor ve sıcaklık yükselmeye başlıyor ve döngü haline geliyor. Bunun sisteme bir zararı var mıdır?

Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FatihKarahasan91 -- 25 Ocak 2022; 13:56:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.