Şimdi Ara

The Dark Knight Rises (2012) (194. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.589
Cevap
20
Favori
219.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 192193194195196
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: respawn05

quote:

Orijinalden alıntı: X-FI
    quote:

Orijinalden alıntı: respawn05
    Başka ülkede sinema mı yok?

nasıl yani ?

Yeterki TR'de olayım diyince ben de başka ülkede izlenmiyor mu dedim.

IMAX varsa izlenir bizde IMAX yok

• quote:

Orijinalden alıntı: X@ndeR

The Dark Knight Rises (2012)

bu güzeldi THIS ISNT A CAR .. kısık bir sesle

• quote:

Orijinalden alıntı: Maximum_Carnage

quote:

Orijinalden alıntı: Repercussion

Ben de Batman dünyasına sizin kadar olmasa da hakimimdir. Ra's Al Ghul'un oğlunun değil de kızının olduğunu biliyordum. Ayrıca Sinemalar.com gibi sinema sitesi olduğunu iddia eden sitede oyuncuların altında filmde hangi karakteri oynayacakları yazıyordu. Orada Marion Cotillard'a Talia Al Ghul yazılmıştı (millete spoiler vermek nasıl bir mantıktır arkadaş) ve ben bunu filmden önce görmüştüm. Ancak tüm bunlara rağmen film esnasında ne Bane'in Ra's Al Ghul'un oğlu olmama ihtimali, ne de kızının Marion Cotillard (Miranda) olabileceği aklımın ucuna bile gelmedi. Bu konuda da gerçekten tebriği hakediyor Nolan.

Aynen, ben de o Ra's Al Ghul muhabbetini bildiğimden Bane'in Ra's Al Ghul'un oğlu olduğuna hiç inanmamıştım. Çünkü Ra's Al Ghul'un sadece kızı var diye biliyorum ben. Marion Cotillard'ı da gördüğüm gibi "Bu kesin Ra's'ın kızı!" diye düşündüm demeyeyim, öyle değil zaten de; başından beri bana hiç güven veren bir karakter olarak gelmemişti zaten.

Evet bana da öyle geldi hiç güven duymamıştım ama Wayne alıp yatağa atmakla beraber, şirketi buna devretmeye kalktı :D Adam da ne mülaim biriymiş. Gel sen yeni tanıştığın kadına şirketi devretmeye çalış, sana 2 kere ihanet eden Catwoman'a motorunu verip en önemli görevlerden birini yapmasını bekle :D

• IMAX izleyenler nasıldı net mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Katates Pızartması

quote:

Orijinalden alıntı: HanRa

quote:

Orijinalden alıntı: LIvERBiRD

Süper

Where is the trigger ile hookerda tam anlamıyla koptum

Deli bu millet ya

Gülmekten öldüm bu nedir ya

ahah süper yaa. .birde kontrolü ters tutması yokmu

• yazmayı unutmuşum filmde görüntü garipti herharelde kameradan kaynaklanıyodur sinema salonundaki diye düşünüyorum

bazı arkadaşlar 1 sayfalık mesajlar atıyor şaşıyorum valla
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: urazs

quote:

quote:

quote:

Arkadaşlar şu filmi kötü yönde eleştirenlere bir saldırı görüyorum. Ben filmi son derece beğenmiş biri olarak, bunu yanlış buluyorum. Evet filmi beğendim ama kusursuz bir film değildi. Mantık hataları vardı, klişeler vardı. Bunları barındıran bir filmin kötü eleştiri alması gayet normal. Şahsi görüşüm Nolan'ın seriye başlarken kafasındaki final filminin biraz daha farklı olduğu yönünde. Heath Ledger'ın ölümü birçok şeyi değiştirdi şüphesiz. Adam muhtemelen Joker olmayacağı için baştan tasarladı senaryoyu. Böyle de düşünmek lazım. Altından da kalkılabilinecek en iyi şekilde kalktığını düşünüyorum.

Dostum bizzat benim yaptığım şey ( kendi adıma ) filmde OLDUĞUNU SANDIĞINIZ MANTIK HATALARININ olmadığını yazmak. Yığınla şeyi gözden kaçırıp bir heves burada ekşi de MANTIK HATALARI VAR ! diye geziyor millet.

Pek çok açıklama yaptım bunlarla ilgili, yok filmde mantık hatası falan, habire böyle bir yaklaşımla bu kadar muhteşem bir filme sardırmaya çalışmak çok anlamsız.

NOLAN çok hızlı geçtiği yada tek bir cümleyle, diyalogla, sahne yada bakışla açıkladığı için ve ayrıca NOLAN ÇR de ki BATMAN' i çok iyi anladığı ve AYNEN onu yansıttığı için pek çok yerde insanlar anlamamış.

Hala da burada yok ölseydi, yok bombadan nasıl kaçar, yok buzda nasıl yürür, yok bombaları nasıl döşediler diye yazıp duruyor insanlar, bunun gibi bir sürü mantık hatası VAR ! tribinin öyle olmadığını yazdım, yazdık arkadaşlarla, okuyun hele onları bir, kafanızda biraz düşünün filmle ilgili, ikinci kez gidin tatmin olmadıysanız, zira ilk seferde pek çok detay kaçıyor.

Hala kuyu ip olayını yazıyorum burada sayfa sayfa, millet mantık hatası böyle de şöyle de, yazdıkça, e bu var diyorlar, yazıyorum e o zaman şu var diyorlar, BANE nasıl yemek yiyor ne saçma MANTIK HATASI ! falan bile deniyor filmi eleştirmiş olmak için, yapmayın şunu işte, hepsine HEM NOLAN' IN ÜÇLEMESİ HEM DE BATMAN' İN ÇR lerinde ki sunuluş biçimi ve Nolan' ın bunu algılayıp filme koyması bakımından açıklamalar yapıldı.

E adam BATMAN' in olayını bilmezse tabii anlamaz, öyle olanlara da yardımcı olmak için yazdık, inatla yazılanları okumayıp aynı şeyleri sürekli farklı kişiler yazıyor biz ne yapalım şimdi ?

Filme de çok saçma rezalet falan diyen insanlara da bir zahmet lafımızı söyleriz yani, e bu kadar da zevksizse gelip buradan yazmasın, alır cevabını, adam anlamamış filmi, 3 leme içerisinde ki konumunu tüm senaryoyu nasıl en ufak bir gedik bırakmadan kotardığını ( NOLAN izahata girmeyen biri, küçük detaylarla anlatıyor herşeyi, pek çok şeyi sonradan farkediyorsunuz, 2. kez izlemek elzem gibi birşey yorum okumadan anlamak için o ayrı ), filmin çok katmanlı hikaye ve olay örgüsünü kavramamış buradan boş boş hakaret eder gibi abartılı yergi yapıyor ! E o kişinin yaptığı şey eleştiri değil ki !

Adam elle tutulur argümanlarla eleştirmiyor ki, lafları şöyle, ÇOK SAÇMA, YIĞINLA MANTIK HATASI VAR, KLİŞE VAR ! E bu tarz yaklaşımın nesine anlayış bekliyor insanlar. Yanılgı içerisindeler, MANTIK HATASI falan yok filmde, BATMAN, NOLAN ve bu serinin sıkı takipçileri her şeyi yavaş yavaş çözüyor, filme 2 kere gidince çok daha net detayları görüp adama yeniden hayran kalıyor.

E buz gibi görüyorsak mantık hatası falan olmadığını o adamın eleştirisi de havada kalıyor işte, bizde onu yazıyoruz yani.

Klişe olayına gelirsek, klişe sanıp durduğunuz HER SAHNENİN 3 leme açısından bir ÖNEMİ bir GÖNDERMESİ var, adam önceki filmlerine, başka sahnelere, psikolojik durumlara, BATMAN dünyasına selam çakıyor sizin KLİŞE sandığınız sahnelerde, e ne yapayım şimdi, değil işte klişe falan , biliyorum Batman' i, serinin tüm filmlerini defalarca analiz etmişim kafamda, ne nereye gönderme yapıyor fark ediyorum bir yerden sonra ve ilk seferde benim de klişe sandığım pek çok sahne İnanılmaz zekice ve duygusal kurgulanmış, derinliğine incelenip verilmiş karakterlerin çok özel anları oluveriyor birden, çünkü öyle.

2 kere izledim, bir haftadır da burada paylaşıyoruz, yazarken düşünüp yeni şeyler fark ediyoruz, biri çıkıyor yine aynı MANTIK hatası, KLİŞE diye yazıyor, yeteri kadar kafa yormamış, anlamaya çalışmamış, serinin diğer filmlerini analiz etmemiş, aradaki bağları kurmamış yorum yapıyor, bizde öyle olmadığını yazıyoruz işte.

Ben hiç bir yerde benim sıralamam şu, Dark Knight' ı daha çok sevdim, benim listemde 3. sırada diyen kişiye bir şey demedim ki ! Filmi herşeyi ile doğru okuyan birinin tercihleri yada beğenisine neden açıklama getirelim, yada NASIL BEĞENMEZSİN ! diyelim, olmaz ki böyle bir şey, fark etmediğini gördüğümüz şeyleri yazıyoruz, bizde yeni yeni fark edip paylaşıyoruz işte.

Ama el insaf REZİL film berbat diyene ( kaldı ki bunlar Trollük yapıyorlar artık yani ) iki çift söz söyleriz bir zahmet, nasıl bir sinema zevkidir ki bu filme rezil, berbat diyorsun, bu şahsi fikir falan değil artık yani kusura bakmasın kimse, trollük, farklı olayım ilgi çekeyim tribi. Yani özetle gereksiz bir tavır. O kadar da anlamadıysan git Twilight izle ne diye buradan berbat bulduğun bir filme yorum yapma ihtiyacı duyuyorsun ki, burada NOLAN' ı ve bu seriyi BATMAN' i seven insanlara da saygısızlık değil mi bu şimdi ?

Böyle tipler mesela bir Çizgi Roman konusuna girip, hepiniz çocuksunuz, malmısınız, büyüyün falan diyen DENYO ötesi insanlar gibi, bildiğin TROL. Yahu yürü git o zaman ne işin var burada diyesi geliyor insanın.

Göz var nizam var, tüm dünyada en beğenmeyen eleştiren adam bile en düşük kasmış kasmış ( ki bu arkadaşların da tüm argümanları anlamadıkları fark edemedikleri ve yanıldıkları MANTIK HATASI ve KLİŞE argümanı genelde. ) 7 vermiş, beğenememiş 8 vermiş filme !

BURASI ÖNEMLİ:

Bu filmi Hollywood standartlarıyla değerlendirirseniz çok büyük yanılgılara düşersiniz bunu ömrü BATMAN okuyarak geçmiş biri olarak söylüyorum. Bu film BATMAN çizgi romanlarına göndermelerle dolu, seriye göndermelerle dolu bu filmi herhangi bir HOLLYWOOD klişesi yada MANTIK hatası kafasında eleştirince açık arayınca anlamsız oluyor. BATMAN, NOLAN tarzı ve Dark Knight üçlemesi hakkında yeterli bilginin olmadığı anlaşılıyor, öyle düşünen arkadaşlara açıklayıcı bilgiler veriyoruz bizde.

NOLAN bu seriyi HOLLYWOOD aksiyon sineması kafasında ve onun klişelerinde değil TAMAMEN BATMAN odaklı, ÇR odaklı çekti içine kendi YORUMUNU ve perspektifini de katarak. Yığınla eleştirmen geçinen şaşkının incelemesini okudum nette pek çoğu aynı yanılgıda, bi elitist tripler ukala ukala yazılar, kafa almamış, kapasite yetmemiş, izlediği filmi okumaktan aciz, yazar olmuşta NOLAN' a TDKR' a giydiriyor, hey yarebbim... ÇR yi bilmeden, Nolan ın tarzını anlamadan tam olarak okuyamazsınız bu filmi bu seriyi bu kadar basit.

Anlamaya çalışıyoruz işte bizde burada hep beraber, yakaladığımız şeyleri paylaşıyoruz. Ama ..k atmak için içi boş sözde eleştiri yapanlara da cevap veriyoruz.

Bu filme yada bu seriye kötü diyende şuraya açık açık yazsın da görelim hele bir üst seviye sinema zevkini damak tadını, cidden merak ediyor insan.

Bu sözlerim size değil insanlara yüklenildiği düşüncenize. Yani sebeplerini açıkladım kendimce.

Yok zaten sizin bu konuda ne kadar bilgili olduğunuz, yazdıklarınızdan belli oluyor benim sözüm size değil zaten :)

Benim klişeden kastım şu son anda yetişmeler (batman'in Blake'e ve Catwoman'ın Batman'e yetişmesi gibi), bombanın patlamasına saniyeler kala öpüşmeler falan. Bunlar Nolan'a pek gitmiyor açıkçası. Onlar dışında mantık hataları da var kesinlikle. Yani aylarca şehrin altında kalan polislerin yukarıya tertemiz çıkmaları falan bariz hatalardı. Bunlar Dark Knight'da da vardı. Ancak bunlar benim nazarımda bir filme kötü demek için geçersiz sebeplerdir. Bana göre film klişe ve mantık hataları barındırıyor ancak filme genel olarak bakınca bunları telafi edecek o kadar çok şey var ki, görmezden gelebiliyorum şahsen. Wayne'in mezarı başında Alfred'ın ağlamasının bende yaşattığı duyguyu ya da o kırılma anlarının, o şok edici anların bende yarattığı heyecanı, son zamanlarda bir arada hissettiğim bir film olmadı.

Joker'den sonra Bane ne kadar başarılı olur onun şüphesindeydim, ancak yine harika bir düşman çıktı karşımıza. Anne Hathaway Catwoman'da ne kadar başarılı olur diyordum, yine beklemediğim şekilde iyi bir performans sergiledi. Beklentilerim çok yüksekti ama bunu karşılamasını bildi. Şu elit olma çabasıyla filme rezalet diyenler konusunda sonuna kadar katılıyorum. Bunlar aksiyon isteyen ergenler gibiler. Hiç aksiyon yoktu yeeaaaa, hiç betmeni göremedik yeeeaaa diyorlar. Halbuki film tam bir final gibi daha çok Batman'in iç dünyasına yoğunlaşıyor ve bunu harika yapıyor gerçekten.
    Uzun lafın kısası, evet filmde bana göre mantık hataları ve klişeler mevcut ancak bu film efsane bir serinin efsane finali olmuştur. Bu aşikar.

Bu arada yukarıda bir arkadaşımız hatırlatmış polisler ve üniforma olayını, onu detaylı bir şekilde yazmıştım kendi anladığım şekilde. Güzel sözlerin içinde teşekkür ederim, sadece insanlar anlamadan boş boş bence berbat, beğenmedim falan diyince anladığım şey FİLMİ anlamadıkları oluyor, çünkü fark ettikçe detayları verilen emeği kusursuz örülen kurguyu ve müthiş bağlanmasını her bir detayın birbirine, çekmesi en zor filmin son film olduğunu düşünmeye başlıyor adam usta işi bir iş çıkarmış diyorsunuz.

Kaldı ki TEK BİR BÜTÜNÜN parçaları olan şeyler ( inanılmaz bir bütünlük var çünkü ) kıyaslanmamalı bence 1. si iyi, 2.si iyi diye.

Siz yeterince idrak edememiş ve anlamadığınız şeye mundar muamelesi yapıyor olmayasınız sakın ? ( genel bu cümle size değil yani )

Batman gizlilik adına ( ve her seferde 10 kişi çıkabildiği için çıkış yerini fark etseler BANE' in adamları katliam yapardı, o yüzden gizlice kurtardı onları ) gece kurtarıyor o polisleri ve sabaha da uzun bir zaman var.

O kadar polis haliyle grup halinde orada o soğukta beklemeyeceği için ve toplu halde kalırlarsa dikkat çekebilecekleri için evlere dağılmışlardır ayrı ayrı. Fark ettiysen kurtuldukları gibi toplu direnişe geçmediler, sabaha kadar bir zaman vardı. İşte Nolan' ın bize göstermediği bölümde Batman planını açıklıyor polislere toplanacakları yeri tarif ediyor ve zamanını sabah nerede hangi saatte diye. Doğal olarak dikkat çekmemek için polisler birer birer gecenin karanlığında evlerine dağılıyor ve doğal olarak ta ( manevi anlamı var o üniformaların mesleki olarak ve düzeni de temsil ettikleri için polisler haliyle ya yedek olanı giyiyor yada temizliyorlar gibi düşünebilirsiniz ) temiz bir halde sabah toplanıp yürüyüşe geçiyorlar.

Bunun daha uzun bir analizini de yapmıştım öteki sayfalarda. Benim görüşüm böyle yani. Neden tabanca taşıyorları da açıklamıştım, klasik polis ekipmanı tabancadır çünkü ve tuzağa düştükten sonra haliyle uzun namlulu silahlara erişemediler çünkü polis merkezleri BANE' in elindeydi. Batman Gordon' u kurtardıktan sonra ona '' savaş '' tan bahsediyor hatırlarsan. Batman polisleri kurtardıktan sonra bildiğin bir savaş planı yapıp uyguluyor adım adım yani. Nolan buraları açıklayıcı şekilde vermiyor biz kuruyoruz bağları, o yüzden mantıksız geliyor.

Ama zaten gece yarısı kurtarıldıklarını ve sabah yürüyüşe geçtiklerini düşününce anlaşılıyor gerisi.

O son anda yetişmeler yada öpüşme sahneleri Hollywood klişesi değil, o yüzden Nolan' a yakışmadı demek biraz yanlış oluyor çünkü o öpüşmeler o son saniyede yetişmeler BATMAN ÇR lerinde sürekli olan şeyler, pek çok gönderme var o sahnelerde.

Zaten o yüzden dedim NOLAN Hollywood kafasıyla klişesiyle değil ÇR zihniyetiyle ve serinin kendi içindeki dinamikleriyle çekmiş filmi diye.

Yani evet düz film olarak bakınca klişe gereksiz zannedilen sahneler NOLAN ın yarattığı Batman dünyasına ve genel olarak BATMAN çizgi romanlarına birebir uyuyor ve klişe olmuyor o şekilde.

Tamamen hangi perspektiften baktığınız la ilgili yani.

İlk izlediğimde de bana klişe gelen yığınla sahne 2. izlediğimde öyle gelmedi, üzerinde düşününce de iyice fark ettim pek çok şeyi.

Mesela kedi kadının son anda yetiştiği sahne KLİŞE sahne olmanın çok ötesinde bir amaçla çekilmiş ve klişe olmayan bir sahne aslında, şöyleki ;

Kedi kadına sahte bir umut vererek onu kandırarak içinde ki kötü tarafa oynayarak onu kullanan BANE böylece BATMAN üzerinde 2 kere zafer kazanmış onu tuzağa düşürmüştür filmde ( biri parmak izi çalması öbürü tuzak sahnesi )

Batman de tüm bunlara rağmen inatla Kedi Kadına güvenmiş, içinde ki iyi tarafa hitab etmiş ve son anda onu kazanmıştır.

Burada da BATMAN' in nihai KARAKTER zaferi, üstünlüğü vurgulanmıştır aslında BANE' in üzerindeki, KEDİ KADIN metaforu üzerinden. Tam ölecekken KEDİ KADININ BANE' i vurması da BANE için beklenmedik bir sürpriz olmuştur, bir anlamda planlanmamış ( yani BATMAN sadece iyilik tohumlarını, iyi niyeti ve güven duygusunu film içinde KEDİ KADINA ekmiş ve ihtiyacı olduğu bir anda da bunun sayesinde kurtulmuştur. ) bir tuzak olmuştur BANE' e.

Herşeyi müthiş hesaplayan BANE bunu hesap edememiştir. Yani aslında BATMAN bir anlamda kendini tongaya getiren BANE'i KEDİ KADINI içinde ki iyi tarafa oynayıp kazanarak çok fena tongaya getirmiştir. Ona o motoru vermesi sadece molozu uçurmak için değildi.

Ona aynı zamanda ( içinde ki iyi tarafa güvendiği ve BATMAN insanları çok iyi analiz edebilip onları yönlendirebildiği için ) savaşta fark yaratacak potansiyelini ortaya çıkartacak bir enstruman vermiştir. O motorun gücüyle kaçmaktansa iyi birşeyler yapabilecek halde olduğunu anlayıp ( kedi kadın ÇR de de böyledir, BATMAN' in ekipmanlarını kullanmaya bayılır yer yer, hınzır ama temiz kalpli bir çocuk gibidir ve özünde iyidir, NOLAN bunu bize Motorla ateş edip molozları yıktıktan sonra elindeki gücü farkedip hınzır hınzır gülen ANNE sahnesinde çok iyi bir şekilde kavrayıp vermiştir mesela. ) doğru kararı vereceğini biliyordu.

Tüm film boyunca kedi kadına durmadan şans verdi, güvendi, senin yardımınla başarabilirim demesi bundandır, ona bilinçli olarak özgüven vermek istiyordu. Tüm bunların ışığında o son anda yetişme sahnesi KLİŞE değil filmin katmanlı kurgusunun gidişatının doğal bir sonucu, hatta mecburi bir sonucudur ve oldukça da manidardır. Neden BANE' i vurup kurtardı ? Çünkü kurgu gereği hatasını telafi etmiş oldu, BATMAN' in kırılmasını o sağlamıştı tuzağa düşürüp, ama Bruce ona inanmaya devam etti oda BANE' in işini bitirerek son anda bu sefer de BATMAN' i kurtararak film içersinde sürekli işlenen gelişen kusursuz ayarlanmış kurgusunun son basamağını oynadı o sahnede.

Bütün film böyle sahnelerle dolu. Her birinin bir oluş nedeni var kurgusal olarak, sebep sonuç ilişkisi bakımından.

Bu NOLAN' ın sinematografik hikaye anlatış biçimidir, sahnelerle verir mesajları daha çok, sonra unutturur, en sonda ise dönüşümle birlikte karakterin son halini sunar bize.

Burada da BATMAN' in hem taktik olarak hem zeka olarak hemde ruh gücü, karakter ve irade olarak BANE' e üstün geldiği anlatılmıştır. Farkındaysan Kedi Kadının BANE' i vurduğu sahnenin pek çok manevi sembolik kurgusal psikolojik sinematografik anlamı var yani.

Ben işte bu adamın tek film karesiyle ( haliyle klişe geliyor göze ilk bakışta. ) pek çok katmanı nasıl da sonuca bağladığına inanmakta zorlanıyorum, anlamak bu kadar zorken, bir de bunu tasarlayıp yaratıp aktarmak nasıldır acaba ?

Ve inan bak sadece bir kare için yazdım bu kadar yazıyı ve hepsi de aynen öyle, film bunlarla dolu.

İlk filmde tek cümleyle bahsettiği bir şey vardı mesela '' malikaneyi yeniden yapıcam, Alfred de mağara konusunda da bir şeyler tavsiye ediyordu '' 2. filmde tek cümle kuruldu sadece bunula ilgili, 3. filmde tek kelime bile edilmeden malikaneyi ve yarasa mağarasını gördük, hakkında da yorum yapmadı oyuncular filmde. ''

İlk filmde gösterilen şey ikinci filmde yok oldu son filmde geri geldi, tüm film bunun gibi ( hem kendi içinde, hem de seri bazında ) sahneler göndermeler mesajlarla dolu, bu yazdığım en basiti yani birde.

Yani aslında orada ki sahne Kedi Kadın yetişsin de kurtarsın amacıyla çekilen bir sahne değildir. Pek çok sembolik anlamı vardır o sahnenin film içerisinde...

Sinematografik olarak bir sahneyle bu mesajlar verilir, amaç mesajı vermek, sahne ise bunun dolaylı olarak anlatım yöntemi yani.

Herşeyi çok dolaylı anlattığı sembolize ettiği için ( film boyunca da BATMAN bir semboldür kavramına vurgu yaptı zaten sürekli ) de klişe boş bir sahne gibi gelebilir insanlara.

Ama değil işte. Ciddi şekilde dikkat istiyor film 2 kere izlenmek istiyor sonrada üzerinde düşünmenizi istiyor, tadına öyle öyle tam olarak varıyor öyle tam olarak herşeyin aslında fazla belli edilmeden ustaca kusursuzca hiç bir mantık hatası yada klişe olamdan birbirine bağlandığını görüyorsunuz.

O yüzden bu adama hayranlığım zaten. İzleyiciye basit seyirlikler sunmadığı kendi zihinin çalışma şeklini anlamaya bizi itip aklımıza hitap ettiği için. Çok yüksek bir tekniği var bana göre. İşin komiğide hiç bir boşluk falan yok aslında, küçük küçük tüm ipuçlarını her yere vermiş adam tüm filmde ama atmosferden göremiyor insan onları.

Yoksa bende mesela bir ressam gözüyle ünlü bir tabloya bakıp aynı teknik ve imgesel sembolik güzellikleri teknik başarıyı göremeyebilirim değil mi ? Ama benim idrak edememem o tablonun muhteşemliğinden bir şey götürmez herhalde.

Eh biraz da sanata saygım varsa az çok da kavrayamadığım bir şeyler olduğunu ama o işin saygıyı hakettiğini anlarsam da TROLLÜK olsun diye o tabloyu kötülemem, vardır birşeyler deyip çözmeye çalışırım yada üzerinde düşünmemeyi tercih ederim tarzım değilse.

Ama ne gerek var kötü film demeye ?

E değil çünkü, tam tersine de müthiş bir film, bazıları anlamayınca değeri eksilmiyor ki ?

Ha anlarsın ama tarzın değildir o başka, ama öyle olanında getirdiği eleştiri farklı olur zaten. Ama burada filmde olmayan klişeleri mantık hatalarını beğenmeme argümanı olarak sundukları için insanlar ne yazık ki kaçırdıkları sahneleri yada anlamadıkları yerleri söylemek mecburi oluyor.

Çünkü filmi yanılgı içerisinde, yanlış bir algıyla beğenmemiş oluyorlar. Bazı filmler izlendikçe keşfedilir güzelleşir üzerinde düşündükçe, buda onlardan biri işte.

Gerçekten her bir sahneyi çok güzel analiz etmişsiniz bu konuda hayran kaldığımı söylemeliyim :) Şimdi ben Nolan'ın Inception, Prestige ve Memento gibi filmlerini izledikten sonra, klişeleri ne kadar az kullandığına kanaat getirmiştim. Ama burada beklendik şeyleri görmek beni şaşırttı.

Yani o son sahnede Batman'e bir şey olmayacağını kestiriyorduk. Polislerde de yani tamam bazıları gidip temizlenmiş olabilir ancak hepsinin de tertemiz olması battı gözüme. Sonuçta bir anarşi hakim ve millet evleri yağmalıyor. Yani gidebilecekleri bir ev bile olmayabilir o polislerin. Ayrıca buna gerek de duymamalılar aslında. Öyle bir ortamda insan temizliğini düşünmez açıkçası. Hepsinin öyle olması batmıştı gözüme.

Aklıma gelmişken burada da belirtmem gereken bir konu var.

Ben de Batman dünyasına sizin kadar olmasa da hakimimdir. Ra's Al Ghul'un oğlunun değil de kızının olduğunu biliyordum. Ayrıca Sinemalar.com gibi sinema sitesi olduğunu iddia eden sitede oyuncuların altında filmde hangi karakteri oynayacakları yazıyordu. Orada Marion Cotillard'a Talia Al Ghul yazılmıştı (millete spoiler vermek nasıl bir mantıktır arkadaş) ve ben bunu filmden önce görmüştüm. Ancak tüm bunlara rağmen film esnasında ne Bane'in Ra's Al Ghul'un oğlu olmama ihtimali, ne de kızının Marion Cotillard (Miranda) olabileceği aklımın ucuna bile gelmedi. Bu konuda da gerçekten tebriği hakediyor Nolan.

Dostum çok teşekkür ederim sözlerin için.Bu arada daha açıklayıcı şekilde ( benim anladığım şekliyle ) yazmıştım polis ve üniforma olayını. ( sonradan EDİT : bir kez daha yazdım sayılır sanırım buradan da. )

Daha uzun yazıcam sonra mesajına hitaben şimdilik şöyle söyleyeyim daha açık olur sanırım.

Nasıl BATMAN bir sembolse, nasıl NOLAN film içinde bize sürekli bunun mesajını veriyorsa sorunun cevabı aynen bu filmin '' sembol '' anlayışında, yaklaşımında saklı.

BANE in adamları dağınık,, düzensiz kirli paslı kıyafetler içerisinde sembolik olarak yozlaşmışları temsil ediyor, NOLAN' ın bu filmde ki teması sembolizm ve iyi ile kötünün saf bir mücadelesi ( kendi sözleri bunlar ) olduğuna göre o teröristler ne kadar pasaklı ve düzensizse ( CORRUPT oluyor onlar yani, BANE in tersini söylemesine rağmen Gordon ve diğerleri için, asıl CORRUPT yani yoz onlar oluyor ve bu sembolik olarak kıyafetleri düzensiz görüntüleriyle de GÖRSEL olarak sinematografi açısından veriliyor, destekleniyor yani ) aynen iyiyi temsil eden POLİS gücünün de onlara KONTRAST oluşturabilmesi için ( burada ki kaygı tam olarak gerçekçilik değil, SEMBOLİZM dir ) ORDER' ı yani DÜZEN' i temsil ettikleri için tam tersine oldukça temiz bakımlı ve nizami olmaları gerekiyor.

Bu görsel olarak sinematografik olarak NOLAN' ın filmin ana fikirlerinden birine yaptığı GÖRSEL bir VURGU dur yani.

Mantık ve gerçekçilik adına olan açıklamamın daha ayrıntılı bir versiyonu ( en son sana yazdığımın uzun versiyonu yani ) 1,2 sayfa geride olacak.

Bu yazdığımsa filmin vermek istediği mesajın görsel dille anlatımı.

BANE ve adamları CORRUPT oluşlarını yani yozluklarını görsel dille nasıl kılık kıyafetleriyle veriyorsa bize

( bak tam tersi de mantıksız gelebilir eğer düşünürsen, dene bir, tüm GOTHAM' ı ele geçirmişler, aylardır oaradalar neden BANE ve adamları aylardır aynı paçavraları giyiyorlar, neden doğru düzgün kaliteli şeyler alıp giymemişler, her yeri yağmalayabilirler. Neden ? Çünkü öyle olsa sembolik olarak etkileyicikleri azalırdı. Oysa herşeye sahipler değil mi ? Neden olmasın Böyle bakarsan bunun bilinçli bir tercih olduğunu ve amacın görsel olarak da o farklılığı kontrastı derinleştirmek olduğunu fark edebilirsin, ben açıkçası şunları yazarken yeni fark ediyorum, tüm bu mesajı yani, düşündükçe anlıyorsun NOLAN ın tercihlerini, tarzını ve neden böyle yaptığını )

aynen Polis memurları da tam tersi olarak veriyor yani.

Bu film sembolik anlatıma oldukça önem ve ağırlık vermiş durumda, ayrıca gerçeğe yakınlık konusunda da düşününce yeterli mantık bulunuyor.

3000 polis bir arada beklese yada dolansa mı BANE in adamları tarafından fark edilirdi sence yoksa düzenli bir şekilde belirli aralıklar ve küçük gruplar halinde şehirde evlerine ( asıl amaç gizlenmek burada, temizlenmek değil, ama savaşa giden herkes hazırlanır, asker traşını olur operasyona çıkmadan önce, operasyon sürerken bile olur ara ara, her polis traşını olur, her asker ve polis mesleğin kültüründe ahlakında olan ve ÖZ DİSİPLİNİ ÖZ SAYGIYI ifade eden öz bakımını her gün düzenli olarak yapar, bu çok normaldir. Yani temizlik ve özbakım geceyi geçirme ve sabah süpriz etkisi yapabilme planının sonucuydu, buda Polislere özbakımlarını ( özbakım= özsaygı, bu polisler öleceklerini biliyorlar, inanç olmadan o yürüyüş yapılmaz, o plan başarıya ulaşmaz, evlerine gittikten sonra mesai arkadaşlarıya buluşma yerinde organize olarak toplanmadan önce tabii ki hepsi MESLEKİ ve İNSANİ onurlarını temsil eden, kim olduklarını ve düşmanlarından kendilerini ayıran sembolik üniformalarını giyecek traşlarını olacaklardır, inan bu ne saçma ne komik, her türlü olması gereken bu eğer ŞARTLAR ELVERİYORSA, asker polis böyle olmalıdır, böyledir de. Herşeyin bir adabı bir anlamı vardır, o temiz üniformalar traşlar bir ritüel olmuştur onlara savaş öncesi, taş gibi çıkmak için rakiplerinin karşısına, özgüvenleri özsaygıları için. Ama mesela plan çıkar çıkmaz saldırmak olsaydı bunların hiç biri olmazdı tabii, sadece planları gereği sabah buluşacaklardı ve bu onlara bu şansı verdi, olay bu. ) yapabilmek için fırsat verdi. Yani mevzu traş üniforma falan değil, mevzu BATMAN' in planı ve o plan sayesinde polislerin evlerine gitmeleri, eve gidince de böyle davranmaları çok doğal yani.

Yani Polisler amanda traş olalım temiz üniforma giyelim şehir patlamak üzere iken derdinde değiller yanlış anlaşılanın aksine.

Batman' in planı, bekleyişle geçen saatler ve gizlenme mecburiyeti bunu da yapmalarına olanak tanıyor, bütün mesele bu. Yanlış yere vurgu yapıyor insanlar, bütün olay plan ve o planı Batman yapıp uygulatıyor, resmen savaş yönetiyor ( Batman savaş sanatlarında da ustadır bu arada, gerekse bir orduyu da rahat rahat yönetir yani, burada da yaptığı bu, önce moral motivasyonla başlayarak, moral motivasyon savaşta en önemli şeydir, işte bunu da şehre BEN BURDAYIM ! mesajı vererek başlıyor yapmaya o yanan batman sembolleriyle , ayrıca bu hamlesi ile kendine çok güvenen BANE in inancını da zedeliyor, çünkü imkansızı başarıp da dönmüş Bruce... Bunu kendi daha önce yapamadığını bildiğinden ( kaçan o değil Talia idi tabii biz o sırada bilmiyoruz izlerken bunu ama BANE biliyor ) korkuyor da aslında.

O yüzden çaktırmamaya çalışsa da o bat işaretlerinin BANE üzerinde ki etkilerini NOLAN bize '' İmpossible ! '' tepkisiyle veriyor. Yani hem halka moral motivasyon ( savaş için ön şarttır bu ) hem düşmana göz dağı ve kendinden şüphe etme hissi vermeyi başarmış oluyor o sembollerle...

Daha da hala millet NE SAÇMA YEAA ( EKŞİ DE DE VAR BÖYLE ÇOK ARKADAŞ ) batman ONLA MI uğraşır ne klişe yeaaa diye zırvalayıp dursun. NOLAN orada, mesela bir askerin filmi izlerken hemen kavrayıp anlayacağı, fark edeceği savaş kurallarından ve kazanmanın en önemlilerinden birini anlatıveriyor 1 dakika da aslında.

BATMAN Gordon a diyor ; '' Savaş '', BLAKE' e diyor ; '' bana bir ordu verdin ''... ADAM BUNLARI LAF OLSUN DİYE YADA SEMBOLİK ANLAMDA FALAN DEMİYOR YANİ CİDDİ CİDDİ GERÇEK ANLAMIYLA SÖYLÜYOR VE BİLDİĞİN SAVAŞ PLANI YAPIP UYGULUYOR.

Amaç geceyi dağılarak dikkat çekmeden geçirmekse eğer( ki öyle ), ertesi gün ÖLÜM riski büyükse eğer, kim son gecesini AİLE siyle geçirmek istemez, bunun anlatımı biraz da FOLEY üzerinden verildi bir bakıma. O polisler kutsal bir mücadelenin eşiğindeydi kendileri ve şehirleri adına ayrıca oraya kadar toplaşıp gelebilmeleri için dağılmaları ve gizlenmeleri gerekirdi. Tumbler lar ağır silahlar BANE de, BANE eğer toplaşacakları yeri bile bilse onlara pusu kurardı değil mi BATMAN hepsini planladı işte ve uygulattı. NOLAN oraları bizim kurmamızı bekliyor bize izah etmiyor, tüm film öyle zaten.

Bunlar da böyleyken böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 3 Ağustos 2012; 22:44:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: JusTDoiT94

yazmayı unutmuşum filmde görüntü garipti herharelde kameradan kaynaklanıyodur sinema salonundaki diye düşünüyorum

bazı arkadaşlar 1 sayfalık mesajlar atıyor şaşıyorum valla

Evet bu genel bir sorun, İ MAX versiyonlarında yok ama.

Bu arada şaşırma, düşün !

Yığınla şey var düşündükçe fark ettiğin, 2. ye gidersen daha iyi anlarsın bu durumu mesela, tercih meselesi tabii. Ben keyif alıyorum bundan, Nolan' ın tüm filmleri böyle neredeyse zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 3 Ağustos 2012; 22:47:50 >
  • quote:

quote:

quote:

Aynen, ben de o Ra's Al Ghul muhabbetini bildiğimden Bane'in Ra's Al Ghul'un oğlu olduğuna hiç inanmamıştım. Çünkü Ra's Al Ghul'un sadece kızı var diye biliyorum ben. Marion Cotillard'ı da gördüğüm gibi "Bu kesin Ra's'ın kızı!" diye düşündüm demeyeyim, öyle değil zaten de; başından beri bana hiç güven veren bir karakter olarak gelmemişti zaten.

Evet bana da öyle geldi hiç güven duymamıştım ama Wayne alıp yatağa atmakla beraber, şirketi buna devretmeye kalktı :D Adam da ne mülaim biriymiş. Gel sen yeni tanıştığın kadına şirketi devretmeye çalış, sana 2 kere ihanet eden Catwoman'a motorunu verip en önemli görevlerden birini yapmasını bekle :D

Ama Kedi Kadını kazandı değil mi ? Ve çok çok önemli şeyler yaotı kedi kadın sonra; Batman' i kurtardı 2 Tumbler' ısaf dışı bıraktı.

Bu Batman in öngörü ve bilgeliğine göndermedir...

TALİA ya gelirsek...

Kadın Ra' s Al Ghul un kızı ve Bruce un güvenini sadece filmde değil bizim görmediğimiz yıllar içerisinde yavaş yavaş kazandı. Yıllardır bu plan için WAYNE şirketinde kariyer yapıp rol kesti kadın, eh TALİA dan bahsediyoruz burada, oldukça normal BATMAN' i kandırmış olması bir kereye mahsus olarak.

Çizgi Romanlar da bırak kandırmayı BATMAN le aşk bile yaşadı, çocuk bile yaptı adam zor kurtardı paçayı kadından bir süre sonra etksinden çıkıp.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ama Kedi Kadını kazandı değil mi ? Ve çok çok önemli şeyler yaotı kedi kadın sonra; Batman' i kurtardı 2 Tumbler' ısaf dışı bıraktı.

TALİA ya gelirsek...

Kadın Ra' s Al Ghul un kızı ve Bruce un güvenini sadece filmde değil bizim görmediğimiz yıllar içerisinde yavaş yavaş kazandı. Yıllardır bu plan için WAYNE şirketinde kariyer yapıp rol kesti kadın, eh TALİA dan bahsediyoruz burada, oldukça normal BATMAN' i kandırmış olması bir kereye mahsus olarak.

Çizgi Romanlar da bırak kandırmayı BATMAN le aşk bile yaşadı, çocuk bile yaptı adam zor kurtardı paçayı kadından bir süre sonra etksinden çıkıp.

Ama çizgi romanlar da Talia daha sonradan Batman'e değer veriyor ve seviyordu hatta ölümden kurtarmışlığı bile var

•  The Dark Knight Rises (2012)

• quote:

Orijinalden alıntı: 2K

Ama çizgi romanlar da Talia daha sonradan Batman'e değer veriyor ve seviyordu hatta ölümden kurtarmışlığı bile var

Bruce biraz çapkın. Wonder Woman, Catwoman, Talia... Gerçi gerçekten aşk duyduğu olarak Talia'yı işlediler bir süreden sonra.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2K

quote:

quote:

quote:

quote:

TALİA ya gelirsek...

Tabi canım TALİA tam kara sevdalı BATMAN' e o kesin, o yüzden bi öyle bi böyle. Ama Batman bir yerden sonra kaçış modunda yani Talia ya karşı. Adamın aşk hayatı çalkantılı yani bi öyle bi böyle sürekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 4 Ağustos 2012; 0:16:32 >

• Son Sahnede Nutkum Tutuldu Resmen O neydi öyle yaa :)

Hala Anlam Veremedim İlk Anıda daha kalabalık gosteriliyor ama bruce yoktu dikkat ettigimde
    filmin sonundaki anıda Direk Bruce'u Gosterdiler ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CanAkyüz -- 4 Ağustos 2012; 0:21:42 >
  • Şu spoilerlardan kaçınalım arkadaşlar,

Talia talia diyorsunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: bycanua

Son Sahnede Nutkum Tutuldu Resmen O neydi öyle yaa :)

Hala Anlam Veremedim İlk Anıda daha kalabalık gosteriliyor ama bruce yoktu dikkat ettigimde
    filmin sonundaki anıda Direk Bruce'u Gosterdiler ?

Bruce,Fox'tan Bat'in autopilot'un olmadığını öğrenince,kendi güncelleyerek ekliyor,son sahnede ise oto pilot'a bırakıyor,Happy End

• dark knight rises serinin son film mi ? devamı çekilecek mi ? acele cevap
  • quote:

Orijinalden alıntı: Weightless

dark knight rises serinin son film mi ? devamı çekilecek mi ? acele cevap

Son filmi. Hayır. Acele.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nomenestomen

tişörtde gizli mesaj var
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kâğân

quote:

Orijinalden alıntı: nomenestomen

tişörtde gizli mesaj var

Y 3 ?? Y ! Y ! YTFN !

• 
Sayfa: önceki 192193194195196
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.