Şimdi Ara

Termal kameralar ısıyı nasıl algılıyorlar ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Termal kameralar ısıyı nasıl algılıyorlar ??
    nasıl bir bir sistem kulanılıyor burda ?

• kuantum mekaniğinde kara cisim ışıması denilen bir olgu vardır. aslında kuantum mekaniğinin doğuş sebeplerinden biridir.
    bu olguya göre her cisim belli dalga boylarında ışınım yapar ancak bu ışınım insan gözüyle görünemez çünkü kızılötesi dalga boyundadır. ta ki cisme verilen ısı enerjisi neticesinde cisimden yayılan ışınımın rengi kırmızıya kaymaya başladığında onu görebiliriz. örneğin ısıtılan bir demir parçası. işte termal kameralar cismi ısıtmaya gerek kalmadan yayılan ışınların algılanmasını sağlayan cihazlardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

kuantum mekaniğinde kara cisim ışıması denilen bir olgu vardır. aslında kuantum mekaniğinin doğuş sebeplerinden biridir.
    bu olguya göre her cisim belli dalga boylarında ışınım yapar ancak bu ışınım insan gözüyle görünemez çünkü kızılötesi dalga boyundadır. ta ki cisme verilen ısı enerjisi neticesinde cisimden yayılan ışınımın rengi kırmızıya kaymaya başladığında onu görebiliriz. örneğin ısıtılan bir demir parçası. işte termal kameralar cismi ısıtmaya gerek kalmadan yayılan ışınların algılanmasını sağlayan cihazlardır.

aynen böyle :)

@akadias
    Yani kızıkötesinde yayılan ışını o kameralar sayesinde biz de görmüş oluyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 1 Ekim 2010; 13:43:24 >
  • her cisim belli bir ışınım değil de sıcaktan soğuğa veya tam tersi soğuktan sıcağa doğru bir ışınım söz konusu değl mi?yani atıyorum termal kamerada ısısı yüksek cisimler kırmızıya doğru giderken soğuklar mavi veya yeşile doğru gitmiyormu?yoksa ben yanlış hatırlıyorum da cismin karakteristiğine göremi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 2 Ekim 2010; 0:20:15 >
  • termal kameralarda renkleri siz atayabilirsiniz. isterseniz 50 dereceden yukardakileri yeşil gösterir. önemli olan kızılötesi ışınların kamera tarafından tesbit edilebilir olmasıdır.

quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

her cisim belli bir ışınım değil de sıcaktan soğuğa veya tam tersi soğuktan sıcağa doğru bir ışınım söz konusu değl mi?yani atıyorum termal kamerada ısısı yüksek cisimler kırmızıya doğru giderken soğuklar mavi veya yeşile doğru gitmiyormu?yoksa ben yanlış hatırlıyorum da cismin karakteristiğine göremi?
  • işte o mavilik-kırmızılık sıcaklıkla değişiyor. çünkü sıcaklık arttıkça yayılan ışınım artıyor. yayılan ışınım miktarına göre renkler değişiyor.ışınım miktarı ne kdar yoğunsa atıyorum o bölge kırmızı ne kadar azsa o bölge mavi oluyor. genel olarak böyle. ama ayar yapıp ta istediğiniz ışıma miktarını istediğiniz renge uyarlayabilirsiniz.
  • quote:

kuantum mekaniğinde kara cisim ışıması denilen bir olgu vardır. aslında kuantum mekaniğinin doğuş sebeplerinden biridir.

peki ortaya çıkan bu dalga boyunu bu kamera nasıl algılıyo ??
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    FANDA ÜÇ RENK KABLO NASIL?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: akadias

quote:

En basit haliyle normal kameralar gibi diyebiliriz. Görmek istediğiniz dalgaboyuna duyarlı sensörler içeren kameralarla. Aşağıda eklediğim resim sanırım bazı şeyleri kolaylaştıracaktır. Aslına bakarsanız radyo yayınları, tv yayınları, uydu yayınları,röntgen ışınları,görünür ışık hepsi bir bütünün parçaları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 2 Ekim 2010; 17:26:27 >

• bu işin teknik boyutu ancak bu soru televizyon yayınları nasıl oluyor demek gibi bişey.
    muuzoo arkadaşın paylaştığı bilgiler faydalı

quote:

quote:

• quote:

termal kameralarda renkleri siz atayabilirsiniz. isterseniz 50 dereceden yukardakileri yeşil gösterir. önemli olan kızılötesi ışınların kamera tarafından tesbit edilebilir olmasıdır.

quote:

her cisim belli bir ışınım değil de sıcaktan soğuğa veya tam tersi soğuktan sıcağa doğru bir ışınım söz konusu değl mi?yani atıyorum termal kamerada ısısı yüksek cisimler kırmızıya doğru giderken soğuklar mavi veya yeşile doğru gitmiyormu?yoksa ben yanlış hatırlıyorum da cismin karakteristiğine göremi?

renk derken yanlış tabir kullandım sanırım cismin o anki ısısına göre belirlenmiyormu ,cismin kendi karakteristiği mi önemli orada,demek istediğim buydu... çünkü nihayetinde orada yanan bir soba görseniz en çok belirgin olarak o görünecektir.yanlışmıyım?

• cisme ısı verildiğinde rengi kırmızı daha sonra da beyaza döner kırmızı ve beyaz bizim gözle görebildiğimiz renkler olduğu için cismi görebiliriz, ancak cisim soğukken de ışınım yapar fakat bu bizim renk dediğimiz elektromanyetik sıkaladaki alanın dışında olduğu için göremeyiz. bunu da makineler yardımıyla tesbit ederiz daha sonra makinelerin tesbit ettiği ışınıma istediğimiz rengi atarız.

quote:

quote:

termal kameralarda renkleri siz atayabilirsiniz. isterseniz 50 dereceden yukardakileri yeşil gösterir. önemli olan kızılötesi ışınların kamera tarafından tesbit edilebilir olmasıdır.

quote:

renk derken yanlış tabir kullandım sanırım cismin o anki ısısına göre belirlenmiyormu ,cismin kendi karakteristiği mi önemli orada,demek istediğim buydu... çünkü nihayetinde orada yanan bir soba görseniz en çok belirgin olarak o görünecektir.yanlışmıyım?

• Flr 640 Serisi Termal Kamera

a

• -273 den daha sıcak her madde ışık yayar. Bu ışığı gözle göremeyiz ama bazı aletlerle bunu göre biliriz.

Mesela bazı hayvanların gözlerinin algıladığı ışık aralığı farklıdır. Bu farklılık sayesinde bazı hayvanlar gece görür. Bazıları ise daha akşam vakti görmemeye başlar.

İnsan ise, doğmazdan önce gece görüşlüdür. Doğunca yüksek ışıktan bu gece görüşlü hücreler kör olur. Yerine yeni renkli gören hücreler çıkmaya başlar. Bu yüzden bebekler ilk bir ay net göremez. 2. ay sonrası cisimleri seçmeye başlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muuzoo

quote:

quote:

En basit haliyle normal kameralar gibi diyebiliriz. Görmek istediğiniz dalgaboyuna duyarlı sensörler içeren kameralarla. Aşağıda eklediğim resim sanırım bazı şeyleri kolaylaştıracaktır. Aslına bakarsanız radyo yayınları, tv yayınları, uydu yayınları,röntgen ışınları,görünür ışık hepsi bir bütünün parçaları.

-10 milyon derece diye bişey olamaz ki?

• quote:

Orijinalden alıntı: hærun

quote:

Orijinalden alıntı: muuzoo

quote:

quote:

-10 milyon derece diye bişey olamaz ki?

Orada eksi yazmıyor. ~ işareti var. Yani yaklaşık 10.000.000 derece demek istiyor.

• Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır. Özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve benzeri askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi artmıştır.

Elektrik sektöründe ise, elektriksel problemlerin tespitinde kullanılır. Elektrik akımının geçişi sırasında materyalde oluşan ısınma termal kameralar ile gözlenerek problem tespiti kolaylıkla yapılabilir. Aşırı yük altındaki güç transformatörleri, kablolar, kontak noktaları, kapasitörler, termal kamera ile gözlenerek ısınan noktalardaki problemler herhangi bir elektriksel ölçüm yapmadan tespit edilebilir.

İnşaat mühendisliği alanda ise çelik yapılarda metal yorgunluğunun tespiti için, sıva altında oluşan küf nem veya çatlakların tespiti içinde kullanılır.

Bu cihazların çektiği fotoğrafta sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renk le gösterilir. en soğuk bölgeyi mavi, en sıcak bölgeyi ise sarı gösterir. ortamın sıcaklığına göre mavi den sarı ya da kırmızı renk kullanarak geçer.

Tüm nesneler eğer -273derece üzerinde ise termal enerji yaymaktadır. bu da nesnelerde sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. gözümüzün göremediğikızılötesi aralıkta termal enerji yayılır. bu aralık kırmızı ışık ve mikrodalga ışınları arasındadır. bu kameralar normal bakıncA görülmeyen fakat ciddi sonuçlar doğurabilecek problemleri net olarak görebilmeyi sağlar.

Yüzey sıcaklıklarını ölçmek , algılamak amacıyla elektronik optik cihazlardA kullanılmaktadır. elektromanyetik dalgalar iletimi doğrudan olmayan hareketi esnasında çıkan ısı hareketidir. bu ccihazlar bu dalgaları ışınımı algılamak aynı zamanda ölçmek amacıyla elektronik optik cihazları kullanılır. burada kamera canlıları vücutlardan çıkan ısı sayesinde görünür . yani canlının yaydığı vücüt ısısından yola çıkarak tespit eder ve yerlerini belirler. bu cihazları diğer görüntüleme cihazlarindan ayıran özelliği ise analiz yazılımlarına sahip olmasıdır. bu sayede doğadaki tüm materyal tiplerin kızılötesi yayılımları bulunabilir. her objenin ısı yayımı farklılk gösterir buna emissivity denir ve 0 ile 1 arasında değişir. siyah hariç tüm nesneler 1 in altında siyah ta ise emissivity 1 dir.

Bu cihazlar görüntü oluşturmak için belli bir sıcaklık aralığına sahiptir. sıcaklığına göre de IR yayılımları vardr ve her IR yayılımın değişik dalda boyunda olduğu için bu cihazlar belirli sıcaklık arasında görüntü verirler. kamerada ki objektifler küçük sıcaklıkta bile sıcaklık farkını yakalayıp bu farktan görüntü oluşturan bir özelliğe sahiptir.[1] [2]

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.