Şimdi Ara

Tercihlerde anlamadığım bir durum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu tercihler tam olarak nasıl bir şey ve nasıl doğru şekilde yapmak gerekiyordu? İnternette millet 100k yaptım ama sonlara yazdığım 230k geldi gibi yorumlar yazmış. Ben ea 130 bin yapmıştım,tercihlere 115-140 arası sınıf öğretmenliklerini yazmıştım. Hocalardan da tavsiye almıştım %99 yerleşirsin dediler ama hiçbir yere yerleşemedim. Çok moralim bozuldu. Tercihleri mi yanlış yaptım?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Kısaca bazı bölümlerin kontenjanı düşünce 10kdan alan bölüm 5kdan kapattı, 5-10k arası insanlar alt sıralara yazdığı bölümleri yazınca onlar da ilerledi bu şekilde birçok bölüm ilerlemiş oldu, o yüzden her türlü şeye hazırlıklı olup daha alt sıralardaki bölümleri de yazmak lazımdı

Bazı bölümler için ise kendi başına popüler olduğu için talep oraya kayıyor ve sıralamalar yükseliyor, ama sınıf öğretmenliği için böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Buna tersi örnek olarak da bu sene bilgisayar mühendisliği geriledi, insanlar gelmez zaten dediği yerleri kazandı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 26 Ağustos 2025; 18:2:28 >
  • Evet.

X bölümü var, 200 kişi yerleşecek. En yüksek puanla yazanlardan sırala:

1. öğrenci, başka bir yere yerleşmiş mi?

Evet => atla

Hayır => Yerleştir

2. öğrenci, başka bir yere yerleşmiş mi?

Evet => atla

Hayır => Yerleştir

Bu şekilde, 200 kişi (yani X bölümü kontenjanı) dolana kadar yerleştirme yapılır. (Basit mantıkla böyle, birkaç ufak faktör daha vardır muhtemelen ama önem arz etmiyor)

200 kişilik kontenjan bu sene 100'e düştü => üstteki algoritma 100 kişiye göre yapılır. Eğer talepler aynı kalırsa önceden yerleşebilen 100 kişi yerleşemez. Eğer kimse yazmazsa bölüm boş kalır. Eğer 50 kişi yazarsa 100 - 50 = 50 kişilik yer boş kalır.

Yani, bölümün sıralaması tamamen öğrencilerin talebine göre belirlenir. Önceki sene 10k olan bir yer sonraki sene 200k olabilir, eğer kimse yazmazsa.

Sizin durumda yüksek ihtimalle kontenjanı kıstılar, ya da sizden daha iyi puan alan öğrenciler önceki seneye göre daha yoğun bir talep gösterdi. (önceki sene 20k'daki yazmıyordu, bu sene 20k'dan 10 kişi yazdı, gibi düşünülebilir, uydurma sayılar veriyorum anlaşılması için).

Garanti tercih diye bir şey yok aslında, yani 1 milyon sıralamalı bir bölüme belki giremeyebilirdiniz bu sene EA 100k ile kapatsaydı. Böyle bir şey kolay kolay olmuyor, ama olma ihtimali her zaman var. O yüzden özellikle düşük sıralamalardan tercih yaparken 30k, 40k daha düşük fakülteleri de yazmak lazım.

Ek tercih döneminde okulları inceleyin, kontenjanı dolmayan programlara göz atın. Sıralamanızdan çok daha düşük olsa da garantiye almak için tercih listesini doldurmaya özen gösterin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 26 Ağustos 2025; 18:11:15 >

• 1k yapan adam 5kya kadar yazıyosa 100kdaki adamin 500kya kadar yazmasi lazim

• kralkerem kullanıcısına yanıt
    Ben bunu anlayamıyorum işte,100 binler nere 500 binler nere. Benim şimdi 500 bine kadar yazmam mı lazımdı,500 binlik yerleri istemiyorum ki ben. Ea'da ne var ki 500 bine?

• kitapvecay K kullanıcısına yanıt
    Abartma hocam aslında o biraz bir 50 60k dusuk varsa okuyabileceginiz onları garanti tercih diye sonlara eklemeniz gerekiyor eğer kesin üniversiteye gitmek istiyorsanız . Okumak istediğiniz bölümler üniversiteler sadece onlarsa boşta kalma ihtimaliniz olabilir kısaca

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 130 bin sıralamaya 140 bin ile bırakmak hata olmuş.
    Bir 200k kadar yazılır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.