Şimdi Ara

Tecilin Bitmesine 1 Ay Olmasına Rağmen Sınıflandırma ve Muafiyet (Göz Tembelliği)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,


    Ben 2013'te başladığım lisans eğitimimi 2017'de tamamlayıp hemen akabinde yüksek lisansa başladım.


    Bugün (16 Nisan 2021) askerlik durum bilgisi sorguladığımda 20/05/2021 tarihine kadar askerlikle ilişiğim olmadığı belirtilmesine rağmen saat 17.08'de e-Devlet tarafından gelen kısa mesajda başvurum varmışçasına sınıflandırma sonuçlarının açıklandığı bildirildi.


    Hayatım boyunca ne zaman göz doktoruna gittiysem sağ gözümde %90'nın üstünde görme kaybı olduğu, dolayısıyla askerlikten muaf olacağım söylendi. İnternette araştırdığım kadarıyla da göz tembelliğiyle yaşamak durumunda olan insanların %99'u askerlikten muaf olduğunu öğrenmiştim. Ayrıca doğuştan gelen göz tembelliğim olması dolayısıyla, muayene sonucunda verilen sağlık raporu doğrultusunda sürücü ehliyetimi tek gözü görmeyen (monoküler) sürücü ehliyeti şeklinde alabildim.


    Hâl böyleyken tecil tarihim bitmeden gerekli başvuruda bulunur, rahatsızlığımı belirtir ve öncelikle sağlık ocağında, akabinde ise tam teşekküllü hastanede geçireceğim muayenenin ardından muafiyet belgesini alırım diye düşünüyordum fakat bugün hiçbir başvurum olmamasına, hiçbir tercih yapmamama rağmen HAZİRAN 2021 celp ve sevk tarihli şekilde er stasütüne gireceğim yazıyor.


    Hiç beklemediğim anda ve beklemediğim şekilde gelen mesaj açıkçası beni tedirgin etti, pazartesi sabahı direkt ASAL'a gideceğim ve durumumdan söz edip muafiyet hakkımı elde etmeye çalışacağım lâkin yine de bilgisi olanlara danışmak istedim: Bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor, sınıflandırma sonucuna rağmen muafiyet hakkı elde edebiliyor muyum?


    Teşekkür ederim.








  • Yoklaması olmadan sınıflandırılan birini ne gördüm ne de duydum. Çünkü sadece şubenin değil aile hekiminin de onayı lazım. Böyle bir onay mekanizmasının bypass edilebilmesi aklıma yatmıyor.

    2017'de yüksek lisansa başlasanız en geç 2020 haziranda (tezli olduğunu varsayıyorum) bitmiş olmalıydı. Yüksek lisans sonrası tecil hakkınızı kullandınız mı? Sistem, yüksek lisans bittikten sonra yoklama yaptırmaya zorlar sizi muhtemelen.

    En yakın askerlik şubesi ile görüşünüz olmadı.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Evet, tezliydi ve pandemi sürecinde alınan kararla birlikte tanınan dönem uzatma hakkını kullandım. Bu hak neticesinde kimi dönem öğrencileri Eylül 2021'e, kimisi Ocak 2022'ye kadar tecil alabilmiş.


    Bu süreçte ne bir uyarı geldi ne de yoklama başvurusu yapmam istendi. Hiç olmadık yerde durduk yere mesaj aldım, o yüzden fazlasıyla şaşırdım.


    Pazartesi günü direkt askerlik şubesine gidip görüşeceğim, ayrıca okulun bu konularda yetkili öğrenci işleri yetkilisine de e-posta gönderdim. Yine pazartesi sabahı kendisine telefonla da ulaşmayı deneyeceğim.


    Umarım olumlu bir sonuç alabilirim. İlginiz için çok teşekkür ediyorum, hazır sizi bulmuşken sorayım: Sınıflandırma belli olduktan sonra dahi askerlikten her hâlükârda muaf olunabilir değil mi? Bununla birlikte durumumu göz önüne alırsak erteletme ve bedelliye çevirme şansı nedir?

  • Askerliğe elverişli olmayana askerliğin hiçbir türünü yaptırmazlar zaten.

    Gerkekirse yeniden yoklama yapılmasını talep edersiniz. Tekrardan muayene olursunuz.

    Askerlik şubesinden hiçbir sonuç alamadınız, enstitü öğrenci işlerinden tecil talebinde bulunursunuz. 1 ay içinde sonuçlanır muhtemelen.

    Diyelim tüm yollar tıkandı askere girmekten başka çare kalmadı. Askere bile alınsanız gittiğiniz yerde revire çıkarsınız, oradaki doktora durumu anlatırsınız, o sizi göz doktoruna sevk eder. Testler yapılır, muhtemelen sağlık kurulunda muafiyet alırsınız. Anında terhis edilirsiniz.

    Şu aşamada bedelliye girmeyiniz, muafiyet alma ihtimaliniz yüksek. Bu durumda bedelli ücreti iadesi söz konusu olacak. Devlet, en fazla yasal faiziyle parayı geri öder. Kredi çekip bedelliye girerseniz kredi faizleri çok yüksek aradaki fark size patlar.
  • Hocam Merhabalar,


    Bende de Göz tembelliği var. Sol gözümde %90ın üzerinde görme kaybı var. Küçükken de göz kaymasından dolayı ameliyat olmuştum ama halen az da olsa göz kayması mevcut. Ehliyetim de seninki gibi monoküler aynı şekilde. Tecilim 2025te bitiyor yüksek lisanstan dolayı. Askerden muaf olur muyum? Sizde süreç nasıl oldu? Rapor alabildiniz mi yoksa askerlik mi yaptınız? Cevap verirseniz çok sevinirim. Hiçbir yerde doğru düzgün bilgi yok. Şimdiden teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.