Şimdi Ara

Tecil bittikten sonra askere ne zaman giderim ? (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
9 Misafir (2 Mobil) - 7 Masaüstü2 Mobil
5 sn
1.131
Cevap
25
Favori
183.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

4 mayısa kadar ilişiği yoktur yazması mayıs celbine tabii olduğunuzu gösterir. Tabi kesin 4 mayısa alacaklar diye birşey yok. Nisan sonu sınıflandırmada haziran veya temmuz ayı da çıkabilir.

Bedelli ücreti devlet bankalarına (vakıf, ziraat, halk ve bunların katılım bankaları + ptt şubeleri) ödeniyor. İster banka şubesinden ister bankanın mobil uygulamasından ödenebilir. Youtubeda 3 banka için de nasıl ödenir videosu var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hastane heyet 29 Aralık perşembe günü 1 yıl erteleme verdi 5 gün sonra e-nabızda görürsün sonucu diyolar herkese . Edevlette yoklama süreç takibi hala hastane sevk işlemleri tamamlanmadı görünüyor. Hatta askerlik şubesine gidip sordum 29 Aralık günü çıkan raporu bize getireceksin dedi ama hastanede sistemden biz gönderiyoruz götüreceksin falan demedi. Dün askerlik durum sorguladım en yakın askerlik şubesine müracaat ediniz uyarı çıkıyor sadece önceki erteli durum belgesi kaldırılmış herhangi bir pdf dosyası çıkmıyor artık. Birde hizmet tercihi yapacakmıyım diye sormuştum ogün askerlik şubesine yok yapmayacaksın dediler.Ayrıca yoklama süreci tamamlanmadan hizmet tercihi işlemi yapılamıyormuş bu kesin bilgi 31 Aralık tan önce denedim edevletten seçmeyi yoklama hastane işlemleri tamamlamadan hizmet tercihi aşamasına geçilmiyor bilgisini gördüm sistemde. Şuan yoklama kaçağına mı düştük ne olduk belli değil hastane sonucu da daha e-nabıza düşmediğinden beklemem mi gerekiyor yoksa 31 ocağa kadar sağlık işlem sonucu bizim devam ettiğinden yoklama kaçağı cezası çıkmaz umarım günlük 20 lira diyolar öyleyse 3 gündür 60 lira yazıldı bile şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masterfuls -- 4 Ocak 2023; 16:12:57 >

• Selamlar,

Konuda bolca cevap var ancak emin olamadım. Yüksek lisansa kayıtlıydım derslere girmedim kaydımı sildireceğim yakında. Şuan tecilim 09.01.2023'te bitiyor görünüyor. 31.12.2023'e atar mı bir şey yapmamam durumunda yoksa tecil bitmeden başka bir yere mi kayıt olmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

• Ertelemenin hangi sebepten yapıldığını bilmeniz çok önemli. Siz mesela yüksek lisansa kaydoldum da erteleme aldım sanırsınız oysa 9 Ocak 2021'de Lisans düzeyinde girdiğiniz son başarılı sınavın tarihi mezuniyet tarihi olarak kabul edilir. Bundan dolayı 2 yıl mezuniyet ertelemesi verilmiş olabilir. Belki de mevcut ertelemesi var diye geçmiş dönemlerde kaydolduğunuz yüksek lisanstan ötürü erteleme olmamışta olabilir. Çünkü bir ertelemenin geçerli olabilmesi için önceki ertelemenin iptal edilip, son durumdan örneğin öğrencilik durumundan dolayı yeniden erteleme başvurusu yapılması gerekiyor.

Ertelemeleri iptal ederek, yeni erteleme tanımlama yetkisi Enstitülerde değildir. Onlar askerlik şubelerine sadece ertelemeye konu olacak durumu bildirir. Öğrencilik işleri öğrencilik durumunu bildirmekle sınırlıdır. Mezun olduktan sonra Fakülte veya Enstitülerin Öğrenci İşleri; mezuniyet tarihini Yök'e bildirmek dışında askerlik şubesine ayrıca bildirmiyorlar. Mezun olunduktan sonra bu işlerle, kişinin kendisi sorumludur. Ya E Devletten ya Askerlik Şubesinden varsa önceden devam eden ertelemesini bizzat erteleme iptal başvurusuyla iptal edecek. Ya da gidip şubeden iptal ettirecek. Sonra bahse konu mezuniyettir, yüksek lisanstır bununla ilgili yeni erteleme başvurusu yapacak.

Dolayısıyla önceki ertelemeyi iptal ettirmeden yeni erteleme yapılamayacağından zaten E Devlette de önceden devam eden ertelemeniz bulunduğundan bu işlemi gerçekleştiremezsiniz uyarısı yazacaktır. Bu nedenle yüksek lisansta öğrencilik nedenli ertelemenin geçerli olabilmesi için önceki mezun nedenli ertelemenin süresinin bitmesi sistem tarafından bekletilecektir. Veya beklemek istemiyorsanız, E Devlet Erteleme İptal Başvurusu yaparak mezun nedenli ertelemeyi ya kendiniz iptal edersiniz veya işlem gerçekleştirme olmuyorsa gidip şubeden iptal ettirip; öğrencilik nedenli ertelemeyi yeniden E Devlet Erteleme Başvurusundan veya Askerlik Şubelerinden yapabilirsiniz. Diyelim ki Tezsiz yüksek lisansa 2021 Temmuzda kaydoldunuz ama kaydolmadadan önce mezun ertelemesine sahiptiniz 2023 Ocak'a kadar aslında ertelemeniz mezuniyet nedenli görülür. Yüksek Lisans nedenli erteleme bu tarihi geçince, sistemi kontrol ettikten sonra işleyecektir ama zaten 1.5 yılı geride kaldığı için misal 2023 Şubatta o ertelemenin süresi de dolar.

Ertelemesi 2023 yılı içinde sona erecekler daha önce yoklama yapmadan erteleme aldılarsa; Erteleme Bitiş Tarihi ile o sene 31 Aralık tarihleri arası Yoklamaya Tabii olarak yoklama yaptırır veya mazereti varsa o yılın sonuna kadar bildirir diye Msb duyurusu var. O duyuruya göre kendi durumunuzun ne olacağını az çok kestirebilirsiniz. Önceden sınıflandırılıp ertelenenlerin yani askerlik yerleri belli olduktan sonra ertelenenlerin tekrar 31 Aralık'a kadar süresi yok. Bu duyuru yoklama yapmadan ertelenenleri ve yoklaması olduğu halde sınıflandırması belli olmadan 2 sene ve daha uzun süre ertelenenleri kapsıyor. 2021 ve öncesinde yoklama yaptırdığı halde ertesi yılı aşacak şekilde ertelemesi varsa tekrar bir daha yoklama yaptırsın deniyor duyuruda.

Bu arada not; 7 sene lisansta öğrencilik nedeniyle ertelemesi olanlar; örneğin 2018'de üniversiteye başlayıp 2022'de mezun olanlar benim nasılsa 2025'e kadar ertelemem görünüyor diye düşünmesinler. Zira Yök'ten mezuniyet durumunun güncellemesi, Msb sistemine yansıyınca bu adam 2022'de mezun olmuş, 2022 sonuna kadar mezunum diye sistemdeki önceki ertelemesini iptal edip veya askerlik şubesinden iptal ettirip mezuniyet nedenli erteleme başvurusunu yeniden yapmamış diye yoklama kaçağı tanımı yapılabilir. Fakat mezun nedenli hakkı 2024'e kadar kapsayacağı için o tip yoklama kaçağı tanımlarını sistemden silebilme inisiyatifi kullanabilenler de olabiliyor. Normalde yoklama duyurusunda biz 31 Aralık'a kadar süre vermiştik, mazeretini bu aralıkta bildirseydin diyebilirler ama hoşgörüp tamam önceden mezuniyet mazeretin varmış, bir daha bu tip durumları bildirmekte ertesi yıla sarkacak gecikme yapma. Ertelemen bitince de o yılın 31 Aralık tarihine kadar ya yoklama yaptır ya da geçerli mazeretin varsa bildir diyerek yardımcı olan anlayışlı kişiler de olabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 6 Ocak 2023; 1:14:49 >

• Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

Hocam cevap ve ayrıntılı bilgi için teşekkür ederim. Ancak benim üniversite sonrası mezun tecilim 2021 yılında bitiyordu. Yüksek lisansa kayıt olunca 1.5 sene daha ertelendi 09.01.2023 olarak. Yüksek Lisans programını bitirmedim, okul ile anlaşmazlık ve iletişim kopukluğu oldu ve kayıt sildirip yeni bir programa yazılacağım. Bu noktadan sonra 31.12 olarak atar mı, ilerleyen aylarda farklı bir okula kayıt olabilir miyim yoksa elimi çabuk tutup tecil bitmeden kayıtları açık olan bir okul ile mi görüşmeliyim? Asıl kafama takılan bu durum aslında. Çok teşekkürler…

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WeiLucas -- 6 Ocak 2023; 8:40:57 >
  • WeiLucas kullanıcısına yanıt

Son güz döneminde yüksek lisans ders kaydı yapmışsanız, bu yazan tarihe kadar erteleme durumu bozulmamıştır. Bu tarihte erteleme iptal edilir. Ve 2023 senesi içinde olduğunuz için kuvvetle muhtemel 31.12.2023'e kadar ilişiği yoktur yazar ama yoklamaya tabii olarak eğer başka mazeret bildirmezseniz bu tarihe kadar yoklama işlemleri yaptırmanız gerektiği anlamına gelir. İkinci sorunuza gelince, henüz mezun olmadan bir başka eğitim kurumuna yaş sınırını karşılayacak şekilde tekrar yüksek lisans nedenli kayıt yaptırma hakkınız vardır. Zira mezun olmadığınız için aslında sizin son mezuniyetiniz Lisans nedenli görünür. Ve Yüksek Lisans nedeniyle, yaş sınırını karşıladığı sürece; öğrencilik nedenli erteleme olur.

Yine de Pazartesi veya Salı günü; askerlik durum belgenize bakın. Yasal olarak eğer geçen yıl güz döneminde ders kaydı yapmışsanız veya 2022 Bahar dönemi içinde ders kaydınız varsa üst üste 2 dönem kayıt yenileme yapmadı gibi nedenlerden ötürü ertelemeniz erken sonlandırılmamıştır. 2022 yılı içinde hiç ders kaydı yapmamış olsaydınız yasadaki duruma bağlı olarak bu insan 2022 yılında aktif öğrenci statüsünde hiç bulunmamış, bilgileri gerçeği yansıtmıyor şeklinde bir işlem yapılabilirdi.

Yani yasa diyor ki eğer öğrenciysen, öğretim yılı içinde 1 Ocak-31 Aralık arası ders kaydın olacak, pasif durumda olmayacaksın. Benim ertelemem var diye 2 dönem üst üste kayıt yenileme yapılmazsa, öğrenciliğinden dolayı olan erteleme geçersiz olur ve ne zaman öğrencilik şartını kaybetmişsen; o yıl içindeki durumuna bakarım. Misal veriyorum 2021 güz döneminde okula başladıktan sonra 2022 bahar ve 2022 güz döneminde kayıt yenileme olmamışsa; 2022'de öğrenci kabul edilmediğiniz için yoklamaya tabii olarak 31 Aralık'a kadar süre çalışmış kabul edilir. 2023 1 Ocak'ta bu nedenden ötürü bile yoklama kaçağı işlemi yapılabilir.

Bu ayrıntıları benzer durumları olanlar varsa diye yazdım. Siz şayet 2022 senesi içinde ders kaydı yenilemesi yapmışsanız öğrencilik nedenli erteleme devam etmiştir. Bundan ötürü erteleme bitiş tarihine kadar, erteleme şartını ortadan kaldıracak bir durum yaşanmamıştır diye tahmin ediyorum. O durumda da zaten 9 Ocak-31 Aralık 2023 arası tabii önceden sınıflandırıldıktan sonra erteleme yapmamışsanız, hiç yoklamanız yoksa bu iki tarih arası yoklama yaptırmanız istenir. Veya varsa mazeret yani yeniden bir öğrencilik durumu; 32 yaşını tamamladığı yılın sonunu geçmemek şartıyla tekrar bir erteleme olacaktır.

Pazartesi veya Salı günü durumunuzu kontrol edin ona göre forumda bu olayların gidişatı nasıl oluyor? şeklinde merak edip yazılardaki teorik bilgilerden emin olmayanlar içinde bizzat tecrübeli biri olarak ikna ediciliğiniz yüksek olacaktır.

Yıl içinde biten ertelemelerde; daha önceden yoklama yoksa; yoklama duyurusuna göre 31 Aralık'a kadar yoklama yaptırsınlar diye belirtilmiş. Yayınlanan duyurudaki hükümler açık. Eğer ek hükümler varsa 2023 yılı içinde ertelemesi şu ayda sona erenler şu ay yoklama yapmalı, şu aya kadar mazeret bildirmeli şeklinde eklemeler olması gerekirdi.

Zaten vatandaşlık hakkı gereği her bireyin bedelli askerlikten yararlanma potansiyeli ve ihtimali olduğu için; bedelli askerlik başvurularında da yılın sonuna erteleme tarihi atılacağı için; bu adam ben bedelli askerliğe başvurabilirim derse diye 31 Aralık'a kadar o yıl içinde ertelemesi bitene süre verilmiş oluyor. Ancak dediğim gibi ek hüküm bildiren maddeler olmadığından insanlar hep aynı soruyu soruyor. Benim ertelemem Haziranda bitti, Nisanda bitti, Ocakta bitti otomatik olarak 31.12.2023 yazar mı diyorlar? Msb duyuruları bu konuda daha aydınlatıcı olmalı diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 6 Ocak 2023; 10:9:34 >

• Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

Selamlar hocam, çok teşekkür ederim bilgiler için. O halde sizin de ilettiğiniz gibi Pazartesi-Salı'ya kadar bekleyelim bakalım sistemde nasıl görünecek. Yaşayıp görmüş oluruz, belli olunca buradan bilgi vereceğim merak edenler için.

• Merhaba arkadaşlar,

Üniversiteden 2021 Temmuz ayında mezun oldum. Tecil tarihim 2023 Temmuz 14'ü. Yazın açılacak programlardan yüksek lisans yapma planım var ancak kayıt tarihim tecil tarihimi geçecektir. Yazın yüksek lisansa başvurup gidebilir miyim? Tecil tarihim ertelenir mi? Durumum nasıl olur yardımcı olup bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

• TheCommander98 T kullanıcısına yanıt

Daha önce ASAL Yoklama Başvurusu yapmadıysanız 31 aralık 2023e kadar yoklama yaptırmak için süreniz olacak. Bu arada yüksek lisansa kayıt olup tecil alabilirsiniz.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2023-yili-yoklama-duyurusu-9122022

• Günaydın herkese,

Merak eden arkadaşlar var ise tecilim 09.01 itibarı ile bugün sona erdi. Hocalarımızın da bahsettiği gibi daha önce asal yoklama yaptırmadım. Şuan sorguladığımda 31/12/2023 tarihine kadar ilişiğimin olmadığı görünüyor.

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

Hayır, daha öncesinde bir başvurum vb. olmadı. Sadece dediğim gibi okuldan mezun oldum ve tecil tarihim bu şekilde atandı. Onun dışında bir başvuru vb. yapmadım. Hocam verdiğiniz cevap cidden içimi rahatlattı, çok teşekkür ediyorum. Yazın yüksek lisansa başlarım artık.

Merhabalar hocam aklima bir soru takildi,

01.2023 02.2023 arasi 1 gunluk yoklama kacagi durumuna dustum hatirlarsaniz. Bedelliye cevirmem durumunda bu bahsettiginiz gecen sene 1167tl olan bakaya cezasini benim de odemem gerekiyor sanirim. Bu ucret belli midir? Internette baya yuksek rakamlar gordum. Bilgi verme sansiniz var midir?

• imtbt8 İ kullanıcısına yanıt

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/07/20220713-1.htm

Ek bedelin hesaplama yöntemi burada anlatılmış

Alıntı

metni:
    (7) Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için, bu maddenin birinci fıkrasındaki tutara ilave olarak ek bedel alınır. Ek bedel, 3.500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı sonucu bulunur. Bu fıkrada belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilir. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanır

Ek bedel çıkar mı çıkmaz mı şubeyle görüşürsünüz.

Internette kontrol ettigimde 0.33 olan katsayi 6 ya cikmis gorunuyor. Umarim yanlistir..

1100lerden 21000lere cikar cunku 1 aylik ceza bedeli.

• imtbt8 İ kullanıcısına yanıt

https://iscimemur.net/mali-ve-sosyal-haklar-genelgesini-yayimladi-2023-yili-memur-maas-katsayilari-belli-/

Burada memur maaş katsayısı 0,388581 görünüyor. Bu hesapla aylık ek bedel 1360 TL çıkıyor. Bedelli ücreti o kadar artmadı, ek bedelin o kadar artması beklenemez.

1360 / 1167 = 1,165 çıkıyor. Virgülden sonrasını alırsanız (0,165 = %16,5) bedelli zammı oranıyla uyuşuyor.

Evet sanirim 6,08 olarak gordugum baska bir katsayi olsa gerek..

• WeiLucas kullanıcısına yanıt

Benim 22 ocak 2024 te bitiyor tecilim dediginize göre o zaman benim de o tarihten sonra 31.12.2024 e kadar sure verecek

• Ben de yüksek lisanstan dolayı tecilliydim. Geçtiğimiz sene mezun oldum. 3 Şubat 2023' e kadar da askerlik ile ilişiği yoktur yazıyor. Bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim. Okuduklarım ve mevzuatta yazılanlara göre sene sonuna kadar yoklamaya girme süremin olması gerekiyor. Tecil işlemleri için askerlik şubesinde yaptıklarımız vs. (okula kayıt işlemlerindeki sorunlarda dolayı ortaya çıkan problemler) yoklamaya girmek olarak mı sayılıyor, eğer sayılmıyor ise süre sonunda 31.12.2023' e kadar süre mi verilecek ? Bilgi karmaşası içerisindeyim...

Edit: E-devlet üzerinden yoklama süreç takibine girdiğimde "Askerlik yoklama başvurunuz bulunmamaktadır..." şeklinde ibare gördüm. Sanırım soruma cevap almış oldum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byrolnik -- 12 Ocak 2023; 15:1:52 >
  • byrolnik kullanıcısına yanıt

Yoklama Başvurusu buradan yapılıyor. Karşınıza form çıkıyorsa yoklama yapılmamıştır.

Yükümlü olarak kaydınız bulunamamıştır diyorsa o zaman yoklama yapılmış diyebiliriz

Tecil işlemleri yoklamaya gerek olmadan da yapılıyor.

https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu

Yoklama yapılmadıysa yıl sonuna kadar (31.12.2023) yoklama yaptırmak için süreniz olacak.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2023-yili-yoklama-duyurusu-9122022

• 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.