Şimdi Ara

TechReport Yazılımcı Raporu 2024

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • cdn.gcp.techcareer.net/Tech_Report_2024_Yazilimci_Arastirmasi_Raporu_Ocak_2025_b35dc1f697/Tech_Report_2024_Yazilimci_Arastirmasi_Raporu_Ocak_2025_b35dc1f697.pdf

Yorumlarınız

• web yerine cloud, siber güvenlik, AI/ML odaklı işlere yönelmenin orta uzun vadede daha mantıklı olduğu sonucunu çıkardım.

• Baya detaylı rapormuş

-O kadar Flutter baktık maaş skalasında dibi vurmuş uffff (Android geliştirme ile Flutter ne farkı var ki maaşta bu kadar fark ediyor?)

-C#>Java demişler, ama neden? (Sonuna kadar Javacıyız bölümümüzden öyle gördük 😃)

-Fullstack'in öbür alanlara sayıca üstünlük kurması normal, yazılım şirketi olmayan tonla şirket de bu alanda alım yapıyor.

-Gelecekte siber ya da data Science revaçta olacak diye anladım (data Science zaten öyle de), özellikle cumhurbaşkanlığı linkedln sayfasında bile ya yapay zeka ya da siber güvenlikle ilgili çokça gönderi ile karşılaşıyorum

-Aslında ben bu alanlarda çalışanların ne bölümü mezunu olduklarını da merak ediyorum, daha doğrusu bilgisayar mühendisliğinde çalışanlar ne yapıyor istatistiği de olsaydı güzel olurdu.

-Ama bu tabloya göre şu anki developerlık öğrenimimi değiştirir miyim, pek sanmıyorum zaten junior maaşları çok dengeli ve asıl çalışmak istediğim alan bu değil
    Zaten maaşa bakarak alan mı seçilir, zaten bakmak istesen elinde net bir veri yok, random birisi x alanında para yok yapılmaz diyor öbürü başka bir şey diyor diğeri öbürünün yapılmaz dediği alandan gidip parayı buluyor... Zaten bölümde ilerledikçe neye yatkın olduğun ortaya çıkıyor eğer azıcık emek gösterirsen... Ek olarak development dediğimiz şey giriş seviyesinde birinden ötekine kolaylıkla geçilebilen bir şey değil mi? Yani şunun üzerine çalışıyorum şunlar hakkında da az buz bilgim var şeklinde öğrenme yapılabilir.

-"Olumlu ama zorlukları var". Şunu 2020de de söyleseydiniz herkes yazılımla maaş 150k dolar knk hayallerine sahip olmazdı.

-Sonlarda gömülü yazılım gözümden kaçmadı :) Bunu security dersleriyle beraber alıp buradan bir yol çizer miyim acaba göreceğiz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 10 Şubat 2025; 18:53:11 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Henüz üniye geçmeyen, genel olarak mühendislik düşünen fakat arada kalan biri olarak 1-2 kelam edeyim.

Ben pek iç açıcı görmüyorum açıkçası. Hal vaziyet gerçekten böyleyse sektöre yeni gireceklerin üstünde büyük kumar dönüyor bence.

Üstelik emek-karşılık olarak kıyaslayınca da performans yerlerde gibi geliyor. Öğrenim sürecinde iyi ingilizce, iyi not ortalaması, iyi cv; mezun olduktan sonra iş bulma sıkıntısı, 3-5 ayda bir yeni teknoloji öğrenimi (rapora göre), yerine göre uzun mesailer ve stresli iş günleri vs. diyerek bu liste uzar gider. Ama karşılık olarak maaşa bakınca şahsen bana ortalamalar çok düşük geldi. Bu kadar isteri yerine getirip de bu maaşları almak bana çok saçma geliyor.

TechReport Yazılımcı Raporu 2024

Rapora göre iş seçiminde öncelik %71 ile maaş, iş değiştirmede ise %67 ile maaş yine önde. Her zaman karşılaştırdığımız tıp ve mühendislik ikilisine bu şekilde baktığımız zaman tıp ezip geçmiyor mu? Jr ve Mid'e baktığımız zaman maaşlar genel olarak yeni mezun bir pratisyenin maaşıyla kapışamıyor bile. Sr'larda da durum değişmiyor, kıdemi gereği uzman doktorla karşılaştırsak yine her türlü çok aşağıda kalıyor.

Bir diğer kısıma gelirsek 3 ay sonra bile ne olacağı belirsiz ai meselesi. Daha şimdiden rapora göre %77'lik bir kısmın beklentisi ai ve otomasyonun daha fazla iş sürecine entegre edilmesi yönünde. Bu şimdilik araç seviyesinde bile kalsa ileride daha büyük işten çıkarma dalgalarının geleceğinin zeminini hazırlıyor bence. Sektör geleceği açısından rapora göre %26 çok olumlu, büyük fırsatlar var demiş ancak bunun öğrenci, Jr seviyesine etkisi ne kadar var? Bence bu da büyük bir muamma.

Yine de olur da tercih edersem yönelmek istediğim alanlar siber, gömülü veya ai olurdu muhtemelen. Bu isteğimin altında hem çok tercih edilmemelerinin (ai hariç) hem yönelmek isteyen sayısının az olmasının hem de ileride ai'dan daha az etkileneceklerini düşünmem yatmaktadır.

• peki elektrik elektronik bölümünde eğitim alırken gömülü sistemlere yönelmek ne kadar mantıklı bir hareket olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wastou -- 10 Şubat 2025; 23:40:28 >
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

Flutter koymalarını garipsedim, ciddiye almadım o kısmı. (+ React Native tercihim/önerim)

C# => .NET çok popüler abi, yapacak bir şey yok. Teknoloji fark etmez, kodumu yazar paramı alırım diyen buna baksın.

Siber güvenlik ön plana çıkacak diyenler gördüm, ilgilenen bu alana yönelebilir.

Son olarak, bu anketlere bakıp yorum yapmamak lazım, yazdığın problemler ve yks ortalama net olayı (ort. mat neti 3müş deyip ilk 1000/10000 hatta 100.000 için yorum yapmak ne kadar yanlış ise bu anketler de öyle)

Keyfine bakıp geçiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

iyi yerlerde okumuş kalifiye yazılımcılar için durum nasıl onu öğrenmek mümkün değil sanırım. hesaba katılan her çeşit insan var sonuçta.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LinkedIn'den tek tek bakılabilir.

Küçük bir gözlemim: ODTÜ CENG YouTube pandemi dönemi ders kayıtlarına baktım, öğrenci adları yazıyor (3-5 kişi katılmış zaten)

LinkedIn'den aradım.

Çoğu Almanya yüksek lisans (veya benzeri Avrupa yl), işte çalışanlar da objektif olarak "iyi" şirketlerde çalışıyor.

Bu "oyun" tek kişilik. "Ortalama"ya bakmak elbette değerli ama ortalamadan genelleme yapmak sağlıklı olmaz.

hocam onlara zaten bakıyoruz da maaş konusu havada kalıyor. forumda biri 2.5 yıl tecrübeli full-stack developer'ım 160k alıyorum dedi. ortalama bir ceng mezunu, biri de abd'ye remote çalışıyorum 500k+ dolar alıyorum diyor. ortalıkta çok fazla misinformation var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4CF4AD5A8 -- 10 Şubat 2025; 23:57:38 >
  • Yazılım ile tıp çalışma şartları arasında belirgin fark var. Duruma göre değişkenlik gösterir fakat yazılımdaki "remote" seçeneğinin tıpta olmaması(?) ilk belirgin fark. Uzun mesailer/stres çalıştığın yere göre çok değişir, 1 saat kod yazıyorum gerisi yatış diyen de var.

3-5 ay yeni teknoloji de abartı olmuş, gözde büyütmeye gerek yok.

Maaş olarak da senior maaşlarında sınır yok, grafikteki ortalama ile kıyas yapmak yanlış olur. Yurt dışı ilanlarda sürekli "senior" kelimesini görüyorum, şu an 3-5 tecrübeli olsam bu durumu çok iyi kullanabilir, ortalama üstü bir maaşlı çalışan olabilirdim.

Junior/mid işi karışık, bireysel bir olay, savunma sanayi giriş maaşı da var asgari ücret de (ki bu TR için)

• Doğru, ne desem bilemedim.

Yalan söyleyenler var, kendince komik oluyor herhalde.

Çalışma koşulları elbette ki her ikisi için de çok değişken. Bu remote olayının TR'de yaygınlığı ve maaşlara etkisini çok bilmiyorum. Özellikle remote çalıştığın için düşük maaş söz konusu oluyor mu önemli bir etken bence. Ayrıca remote çalıştığın zaman haliyle çalışabileceğin yerler de daralıyor (örneğin savunma sanayi imkansız). Stres meselesine gelirsek yine o da değişken. Sürekli bir proje yetiştirmeye çalışan, bundan dolayı mobbinge uğrayan mühendis de var dediğiniz gibi yatan da. Tıp'da da bu konu çok farklı değil. Tıpta o kadar rahatı var mı bilmiyorum ama nöbette 400-600 hasta arası bakan dr.lar da var. Yani aslında benim belirtmek istediğim tam olarak bu değil.

Toparlarsak belirtmeye çalıştığım şu ki verilen emek karşılığında ne bulacağının şu zamanlarda çok meçhul olması. Tıpla karşılaştırmamın en büyük sebeplerinden biri de buydu. Örneğin müh. okuyan birinin mezun olduktan sonra dikişi tutturabilmesi GPA'yı yüksek tutarak dersleri vermesi, ekstradan iş hayatında kullanacağı teknolojileri kendinin öğrenmesi gerekiyor. Bunu yapabilmesi içinse sürekli uzun vadeli planlar yapmasının yanında genel olarak bu sürecin çoğu kısmında yoğun efor sarf etmesi gerekiyor. Bu kadar emek sonrası mezun olduktan sonra ne olacağının hala belirsiz olması bence çok sıkıntılı bir durum. Üstelik ai gibi bu belirsizliği katlayan şeyler de ortaya çıkınca iş iyice yılan hikayesine dönüyor. Şahsen ben şimdiye kadar hep müh. isteyen, tıpı aklımdan bile geçirmeyen biriydim ancak bu durumlar daha bende şimdiden motivasyon düşüklüğü yaratıyor, ikilimde bırakıyor. Sırf bu sebeplerden acaba müh.den vazgeçsem mi diye düşünüyorum.

Sabahtan beri karşılaştırdığımız tıpa gelince sınıf geçmekten başka bir derdin yok (özel olarak hedeflerin yoksa). Yata yata sadece sınıf geçsen bile sonuçta bir şekilde başlıyorsun. Kısacası ne olacağın net, garantisi var. Üstelik bu ülkede doktor açığı hiçbir zaman bitmiyor. AI felan etki ederse de en son etki edeceği yerlerden biri de buradır bence çünkü insanlar buna hazır değil. Yani kısaca önündeki yol her anlamda bir müh. göre daha açık.

Maaş konusuna bir şey diyemeyeceğim. Dediğiniz gibi bu işin ortalaması yok. Sonuçta YKS'de 300k'ya kadar adam alıyorlar hepsi de müh. olarak geçiyor. Raporda da ekstra okul felan belirtilmemiş. Ancak burada giriş maaşları konusunda bir kısma değineceğim ki o da giriş maaşlarıdır. Sanırım o kısımda maaşlar gerçekten düşük. Çünkü benim bildiğim en yüksek giriş maaşlarını veren dediğiniz gibi savunma sanayi. Bildiğim/duyduğuma göre de giriş maaşı konusunda onlara yaklaşan genel olarak az. Savunma sanayiyi katmazsak giriş maaşlarına düşük diyemez miyiz hocam?

Bu maaş konusunda bence bakılması gereken yer okuduğun okulun eski mezunları değil de son 1-2-3 yıllık mezunlar. Özellikle iş bulma ve giriş maaşı konusunu bu kişilere sormak lazım da onlara da ulaşmak sıkıntı. Ancak tanıdık yakın arkadaş vs. varsa az çok bilir.

Siz de ufaktan iş bulma sürecine giriş yapmışsınız, yani canlı kanlı bu süreci deneyimleyeceksiniz. İnş emeklerinizin karşılığını alırsınız, takipteyiz hocam.TechReport Yazılımcı Raporu 2024 

• Rapor cok garip (maas kismi icin). Hem rakamlar korkunc, hem hicbir tutarlilik yok jr-mid-sr isinde (mantiksal olarak da), hem de cok abuk ayrimlar var (makine ogrenimi-yapay zeka muhendisi, muhtemelen listedeki veri analitigi ile veri muhendisi de ayni isi yapiyor sadece sirketten oturu title farki var, jr project and product manager?? vs vs). Ki zaten kullanilan dillerden sayfasindan bazi is dallarındaki veri havuzlarinin muhtemelen tek haneli oldugu ve bu yuzden sacma sonuclar olmasi anlasiliyor. (Zaten 806 anketi 25 kategoriye almak bile korkuncken bunun dengesiz oldugunu dusunmek daha da korkunç)

• 2.kuyruklu yalan da (dogrudan openai a filan remote calismasi lazim) ilki olabilitesi olan bisi

• Sadece 0.77% kendi işini yapıyor, 70% 30 yaş altı, 83% 35 yaş altında, giriş maaşları asgariyle başlıyor, 70% AI'ın ve otomasyonun iş süreçlerine daha fazla dahil edileceğini bekliyor, sadece 4% büyük riskler olduğunu düşünüyor, 93% Frontend-Backend-Full-Stack işleri yapıyor.

83%'ün 35 yaş altı olması ve herkesin AI'ın kullanımının artmasını beklerken sadece 4%'in bunu risk olarak gör(ebil)mesi biraz düşündürücü omuş. 35 yaş üstü insanlara ne oluyor? Emekli mi oluyorlar neredeler? Bilgisayar mühendisliği 90'lardan beri popüler bir alan nerede bu insanlar?

• Remote - düşük maaş ilişkisi olduğunu düşünmüyorum, tam tersi daha yüksek olma ihtimali var. (Global remote çalışan şirketler, çalışanları birden fazla ülkede)

Hayata teorik yaklaşmamak lazım, evet, tıp kadar belirli bir yol yok ama pratikte bir şekilde yolunu buluyorsun.

Giriş maaşlarının düşük olması beklenmeyen bir durum değil, doğal olarak tecrübe kazandıkça, sorumluluklar arttıkça maaş artıyor.

Şu an iş ararken de senior (en azından 3 sene tecrübe diyeyim) olsaydım bambaşka olurdu diyorum.

~3 sene tecrübe sonrası işler değişiyor, bu uzun bir süre sayılmaz, beklemek gerekiyor.

İş bulma konusunda imkanları zorluyorum bakalım, her türlü yolu denemeyi planlıyorum :D

İlgimi çeken bir alanda/şirkette çalışmak hedefim, bu da epey bir araştırma gerektiriyor, iş/ilan/şirket aramak emek ve zaman istiyor.

Bakalım ne olacak TechReport Yazılımcı Raporu 2024 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.