Şimdi Ara

TDP ( Thermal Design Power ) Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu konuyu forumdaki bilgi eksikliği nedeniyle açtım hayla sistem öneripte tdp değeri nedir bilmeyen arkadaşlar bilgi edinmesi amacıyla.

     TDP ( Thermal Design Power ) Nedir?

    İşlemci ve ekran kartlarının gerçek güç tüketimi nedir? Yüksek TDP iyi midir yoksa kötü müdür? TDP güç tüketimi midir? İşte bu mini makalede bu soruların cevaplarını vereceğim.

    TDP hakkında donanım meraklıları bile çok yanlış bilgilere sahipler. Çoğu insan TDP’yi yonganın azami yük altında tükettiği elektrik enerjisi olarak algılansa da aslında TDP’nin bununla pek bir ilgisi yoktur.

    TDP yani ısıl tasarım gücü, işlemci veya grafik biriminin çalışması sonucunda birim zamandaki ısı yayma kapasitesidir. Yani bir işlemci tam yük altında saniyede ürettiği ısı enerjisinin Watt değerinden cinsini ifade eder. Daha da basite indirgersek TDP işlemcinin yük altındayken yarattığı enerjiyi ifade eder. TDP değeri bizden çok donanım üreticilerini ilgilendiren bir konudur ama Overclocking meraklıları için de önemli bir değerdir.

     TDP ( Thermal Design Power ) Nedir?

    Peki TDP ile güç tüketimi arasında bir bağlantı var mı? Elbette var ama TDP’si düşük işlemci az elektrik çekecek diye de bir durum yoktur. Mesela 84 Watt TDP değerine sahip Core i7-4770k tam yük altındayken ortalama 100 Watt güç tüketir. 220 Watt TDP değeri olan Fx 9590 ise yük altında en fazla ortalama 180 watt tüketir. Ayrıca aynı TDP değerine sahip iki işlemci farklı tüketim değerlerine sahip olabilir. Örneğin 125 Watt TDP’ye sahip Phenom IIX6 1090T ile Fx8350 işlemcileri aynı gücü tüketmezler. Yük altında 1090T 200 Watt’a kadar çıkabilir. Nanometrik üretim farkı ve mimari de TDP’de önemlidir.

    Peki TDP’si yüksek işlemci çok mu ısınır? Cevap “Evet ve Hayır” . Örneğin, 84 Watt TDP’ye sahip 4770k ile 125 Watt TDP’li Fx8350 tam yükte aşağı yukarı aynı sıcaklık değerine ulaşırlar.

     TDP ( Thermal Design Power ) Nedir?

    Bu arada bu Watt değerlerine ulaşmak günlük hayatta imkansıza yakındır. Sentetik testler haricinde işlemciler çok nadiren Max . değerlere ulaşırlar. Üst segment işlemciler oyun gibi zorlayıcı uygulamalarda bile tam yüke çıkmazlar. Yine bir örnek vermem gerekirse, Fx 6300 işlemcisi yük altında ( Oyun ) en fazla 70 Watt’a kadar çıkabilir.

    Bu arada, Intel ve AMD’nin TDP hesabı da farklıdır. Tam detayını bilmiyorum ama Intel TDP hesabında biraz daha düşük rakamlar verir. Ayrıca Intel işlemciler hız aşırtma işleminde ani sıcaklık artışı gibi sorunlar çıkarabilirler. AMD ise ortalamada Intel’e göre az farkla daha fazla güç tüketirler ama ısınma konusunda Intel’e göre daha stabildirler. Hazır konusu açılmışken, AMD işlemcilerin ısınma sorunu diye bir şey yok. Hem AMD hem de Intel işlemciler artık gayet serin çalışıyorlar.

    Özetle: profesyonel hız aşırtmacı değilseniz ya da 7/24 render almıyorsanız TDP sizin için bir anlam ifade etmez. Size lazım olan bilgi, işlemcinin değişik bir sürü testin ortalamasında elde ettiği sonuçtur. Eğer işlemci veya ekran kartı almayı planlıyorsanız ya testleri internetten kontrol edin ya da benim gibi işi gücü teknoloji olanlara danışın :)

    ALINTIDIR.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 18 Nisan 2014; 21:12:47 >







  • up
  • Tesekkurler
    Adam 3000 mesaj sayisi var
    Onlarca sistem onermis
    Ve hala TDP deiynce guc tuketimi anlasiliyir diyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sacid1987

    Tesekkurler
    Adam 3000 mesaj sayisi var
    Onlarca sistem onermis
    Ve hala TDP deiynce guc tuketimi anlasiliyir diyor

    Kesinlikle böyle uydurmaların önüne geçmek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkneaS -- 18 Nisan 2014; 22:08:25 >
  • Cpu bir işlem yapar sonucunda ısı açığa çıkar işte sen bu ısıyı dağıtabilmek için güç harcarsın; buna TDP denir.
    Sen bu ısıyı dağıtmaya diğerlerinden daha çok güç harcıyorsan demekki daha çok ısı açığa çıkarmışsın demektir.
    TDP ile harcanan güç arasında ilişki vardır. Adam da karşısındakinin bu basit şeylerı bildiğini/anladığını dusunerek Tdp'si yüksek olan daha çok güç tüketir gibi mantıklı ve doğru bilgi verir.
  • semih_avcı S kullanıcısına yanıt
    hayır adam bundan bahs etmiyor diuor ki

    tdp si düşük olanişlemci (tdp güç tüketimi=)
  • tdp değeri 125w olan CPU %100 iken şebekeden 125w güç çekicek, şu kadar tl güç tüketicek demek yanlış zaten. ne Tdp değerine göre güç kaynağı alınır ne de ceyran parası belli olur
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • OkneaS kullanıcısına yanıt
    Yani intel alın zaten amd 2 senede elektrik faturasıyla farkı kapatır diyenler ağır sallıyormuş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.