Şimdi Ara

TASARRUF MİKTARINIZ BURADA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aracına Lpg dönüşümü yaptırmayı düşünenlerin bilgilendiği bu platformda sorduklarının başında gelen Aracım lpg'de kaç lira yakar,benzinde şu kadar litre yakan araç lpg'de kaç lira yakar? türü sorulara kasıtlı veya kasıtsız olarak yüksek tasaruf değerleri verilmektedir.Vatandaşa %50 ve yaklaşık tasarruf sağlandıgı söylenmekte ve kar maksimizasyonu uğruna her gün üçer-beşer kişi tasarruf için geçmeyi düşündüğü bu sistemde aradıgını bulamamaktadır.

Benzin ve lpg litre fiyatları sürekli değiştiğinden belli bir oran vermek doğru değildir.Ancak Makina Mühendisleri Odasının internet sayfasından da bakılabileceği gibi 1 litre benzin ile 1,2 litre lpg'nin kalorifik ısı değerleri eşittir.Yani Marka model farketmeksizin 10 litre benzin tüketen otomobil 12 litre lpg tüketmektedir.Bu oran lpg ustaları tarafından değiştirilebilir ancak oranın değiştirilmesi motorda maddi hasarlara yol açabilmektedir.

Ayrıca otomobilinin ne kadar lpg tüketeceğini kolaylıkla öğrenebilmek için şu sitedeki hesap makinası kullanılabilir:
    http://www.lpghaber.com/html/otogaz-hesaplama.php?arac=honda+civic+1.6&tuketim=7&benzin=3.32&lpg=1.83&hesapla=++++++++HESAPLA++++++++

Şimdiye kadar para için beklentileri çalınan ve çalınacak potansiyel lpg tüketicileri için sizlerden ricam bu konunun üst konu statüsüne alınmasıdır.

Saygılar

Düzeltme:Başlık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Powershot S2 -- 15 Ağustos 2008; 22:08:31 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Powershot S2

Forum yöneticilerine:

Aracına Lpg dönüşümü yaptırmayı düşünenlerin bilgilendiği bu platformda sorduklarının başında gelen Aracım lpg'de kaç lira yakar,benzinde şu kadar litre yakan araç lpg'de kaç lira yakar? türü sorulara kasıtlı veya kasıtsız olarak yüksek tasaruf değerleri verilmektedir.Vatandaşa %50 ve yaklaşık tasarruf sağlandıgı söylenmekte ve kar maksimizasyonu uğruna her gün üçer-beşer kişi tasarruf için geçmeyi düşündüğü bu sistemde aradıgını bulamamaktadır.

Benzin ve lpg litre fiyatları sürekli değiştiğinden belli bir oran vermek doğru değildir.Ancak Makina Mühendisleri Odasının internet sayfasından da bakılabileceği gibi 1 litre benzin ile 1,2 litre lpg'nin kalorifik ısı değerleri eşittir.Yani Marka model farketmeksizin 10 litre benzin tüketen otomobil 12 litre lpg tüketmektedir.Bu oran lpg ustaları tarafından değiştirilebilir ancak oranın değiştirilmesi motorda maddi hasarlara yol açabilmektedir.

Ayrıca otomobilinin ne kadar lpg tüketeceğini kolaylıkla öğrenebilmek için şu sitedeki hesap makinası kullanılabilir:
    http://www.lpghaber.com/html/otogaz-hesaplama.php?arac=honda+civic+1.6&tuketim=7&benzin=3.32&lpg=1.83&hesapla=++++++++HESAPLA++++++++

Şimdiye kadar para için beklentileri çalınan ve çalınacak potansiyel lpg tüketicileri için sizlerden ricam bu konunun üst konu statüsüne alınmasıdır.

Saygılar

• konu iki defa acılmış biri silinebilir her ikisinden birinde yazım kalsın baari :) Emek verdik nede olsa okadar virgülü alt alta getirmeye
    @Powershot S2

Bu çarpım tabloları yıllardır çoğu veb sayfalarında var. biz kendi sayfamıza koymadık çünki insanlar size inanıyorsa , sonrada haklı olarak hesap sorabiliyorlar. Bilişim çağının nimeti olsa gerek...

Sizin söyleminizdeki gibi 1.20 lik değer orta segmentteki bir araç içindir.
    1.2 motorlu bir araç sahibide bu sitelerde
    1.4 '' '' ''
    1.6 '' '' ''
    2.0 '' '' ''
    2.5-3.0-4.2-5.2 vs.vs ''

Bütün bu araçların çarpanı bir değildir. Böyle bir genelleme sadece 1.6 ve biraz altı veya biraz üstü araçlar için geçerlidir.
    Parantez açmak istedim sevgi ile kalın

• Faruk Bey yine detay verdiniz,size güvenirim.Forumda müşterilerinizle ve müşteriniz olmayanlarla da kurduğunuz ilişkiye,yardımlarınıza baktığımda markanızı temsilde çok başarılı olduğunuzu söylemek isterim.

Ülkemizde kullanılan araçların büyük çoğunluğu 1600cc sonrası 1400-1300cc ve 1800-2000cc olduğunu düşünürsek(tahminim kuvvetle bu yöndedir) 1,2 kuralı ve buna ek olarak ilk çalıştırmada sarfedilen benzinin hesaplamasının genel olarak geçerli oldugunu düşünmekteyim.

Ülkede kullanılan motorlu binek araçların sayısal olarak dağılımını bilen varsa ve buraya koyarsa çok daha şık olur.

Buna ek olarak motor hacmi değişimlerinde-misal 1200cc'deki sonuç ve 2000cc'deki sonuç-araçların lpg yakma oranları hakkında bizleri bilgilendirmenizi isterim.

Bu arada iki farklı başlık olmasının sebebi başlıktaki hatayı düzeltmek istemem sırasında gerçekleşmiştir. Diğer başlığın silinmesini rica ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Powershot S2 -- 15 Ağustos 2008; 22:07:49 >

• quote:

Faruk Bey yine detay verdiniz,size güvenirim.Forumda müşterilerinizle ve müşteriniz olmayanlarla da kurduğunuz ilişkiye,yardımlarınıza baktığımda markanızı temsilde çok başarılı olduğunuzu söylemek isterim.

Ülkemizde kullanılan araçların büyük çoğunluğu 1600cc sonrası 1400-1300cc ve 1800-2000cc olduğunu düşünürsek(tahminim kuvvetle bu yöndedir) 1,2 kuralı ve buna ek olarak ilk çalıştırmada sarfedilen benzin hesaplamasının genel olarak geçerli oldugunu düşünmekteyim.

Ülkede kullanılan motorlu binek araçların sayısal olarak dağılımını bilen varsa ve buraya koyarsa çok daha şık olur.

Sıfır araçlara gaz takan tek firma olduğumuzu sanıyorum biliyorsunuz :)
    Son üç yildır taktığımız sıfır araçların çoğunluğu 1.2-1.6 arasında.
    Son üç yıldır sıfır olarak montaj yaptığım araçların arasında 1.6 nın üzerinde tek bir araç bile yok.
    Ama halkım şunu iyi öğrensinki :)
    Ekonomi ve sürüş keyfi 1.8 den sonra başlıyor Gerisi yalan
    2.0 bir mondeonun , 1.6 fokustan daha atak ve daha ekonomik olduğunu söylesem bana inanırmısınız (LPG)'de tabiiki

• 2000cc motorun 1600cc motordan daha ekonomik oldugunu nasıl açıklarız?

Veya motor hacmi değişiminde yakılan benzine oranla gaz tüketiminin de aynı oranda artıp azalması gerekmiyor mu?
  • quote:

2000cc motorun 1600cc motordan daha ekonomik oldugunu nasıl açıklarız?

Veya motor hacmi değişiminde yakılan benzine oranla gaz tüketiminin de aynı oranda artıp azalması gerekmiyor mu?

Fazla tekniğe girmeden şöyle bir örnek verebiliriz.

1.4 bir araçta %30 yakıt tasarrufu yapıyorsak eğer-3.0 cc bir araçta %50 tasaruf yakalanabilir-5.2 cc bir aracta ise %60 tasarruf yakalanabilir.
    Bunlar kabaca verilmiş örneklerdir. Aracın fiziki durumu-yol durumu-sürücü tekniği gibi etkenler tabiiki her zaman olacaktır.
    Sevgi ile kalın
    Prıns topiğindeki yazın için tebrikler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merak ettiğim teknik boyutuydu aslında,neden ve nasıl olduguydu..tasarruf oranının artması ustanın marifeti mi oluyor,aklıma gelen bu oldu,ayarlarla oynamak yani?

prins'te 2005 civic için %45 tasarruf denmiş..Yukarıdaki hesap makinasıyla yaptım %33 tasarruf çıktı.
    %45 değil %145 tasarruf dedim ben de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Powershot S2 -- 15 Ağustos 2008; 23:02:47 >
  • Bu linkte gerçek değerler yansıtılmamaktadır..Buraya göre tasarruf oranı yuzde 34 ama araba benzin de tüketiyor..Ben lpg ile 100-150 km yaptıktan sonra benzin ibresinin de yerinden oynadığını gözle görebiliyorum.. 100 km de yarım lt benzin yaksa araba tasarruf oranı yuzde 28 e düşer..Var mı bu hesaba itirazı olan?Sanki ben arabayı sadece gazla çalıştırıyorum benzini tasarruf hesaplarına neden katmaz bu lpg ciler??
  • Bu konuda ilk ısınmada tüketilecek benzin miktarı hakkında bilgisi olan varsa (karbüratörlü ve enjeksiyonlu araç için ayrı ayrı) lütfen yazıversin.Ben buradaki hesaplamalarımda 100 kilometre için tahmini olarak 0,3-0,5 litre lpg ekliyordum.

Bilgisi olan esirgemesin.Bu nokta da aydınlatılmış olur.
  • 100 km de yarım lt lpg eklersek eksik hesaplarız bence..Tüketilen benzin miktarı 100 km de arabanın kaç defa çalıştrıldığına ve benzinden lpg ye geçiş zamanına göre değişir..100 km de şehir içi 10-12 defa dur kalk yapan standart bir araba yarım lt ile 1 lt arası benzin yakar
  • quote:

Merak ettiğim teknik boyutuydu aslında,neden ve nasıl olduguydu..tasarruf oranının artması ustanın marifeti mi oluyor,aklıma gelen bu oldu,ayarlarla oynamak yani?

prins'te 2005 civic için %45 tasarruf denmiş..Yukarıdaki hesap makinasıyla yaptım %33 tasarruf çıktı.
    %45 değil %145 tasarruf dedim ben de

Usta marifeti değil.
    Büyük hacimli motorlarda LPG daha verimli okadar.
    Yani yeni araç almayı düşünen birisi eğer lpg taktırmayıda düşünüyorsa Büyük motordan korkmasın :)
  • Ben de aracıma LPG taktırmak istiyordum ve araştırma içindeydim ki bu konu karşıma çıktı. Gayet güzel ve doğru şeyler söylenmiş. Herkes bu bilgilere göre aşağı yukarı hesabını yapabilir. Ama yine de ben kendi aracım için muallakta kaldım. 2000 Model 1.6 Rxt Clio marka aracımla günlük ortalama 30.km, aylık da tahminen 800-900 km arası yol alıyorum. Sizce bu değerlere göre LPG taktırmalımıyım ?

Sayın faruksevgili den ve Powershot S2 den cevap bekliyorum.
    Teşekkürler...
  • reno broadway geçen ay lpg taktırdık 720 km 100 ytl yaktı benzin olsa 200 yakardı heralde
  • clio 1.6 100 kilometrede
    şehiriçi tüketim:9,6 litre
    şehirlerarsı tüketim:5.8 litre (90km sabit hız ile)
    ortalama tüketim: 7,7 litre benzin.

lpg sarfiyatı için %20 ekleyelim:
    şehiriçi: 11,52 litre
    şehirlerarsı:6,96 litre
    ortalama:9.24 litre lpg eder.

Her 30 kilometrede motorunuz ısınsın diye 0,4 litre(bu oran şimdilik tahminidir,daha yüksek olma ihtimali vardır) benzin harcadıgınızı varsayalım.Bu 0,7 litre lpg'ye denk gelir.

Bunu da lpg sarfiyatınıza eklersek:
    11,52+0,7= 12,22
    6,96 + 0,7= 7,66
    9,24 + 0,7= 9,94 litre çıkar.

Benzin ve lpg ortalama tüketimlere göre bakarsak:

7,7 litre benzinX 3.32 ytl = 25,564 ytl
    9,94 litre lpgX 1,82 ytl = 18,0908 ytl

25,564 - 18,0908 = 7,4732 ytl
    Bu şartlarda tasarruf oranınız: % 29,2 görünüyor

Şimdiki benzin ve lpg fiyatlarına göre 100 km'de tasarrufunuz 7,5 ytl.

Ayda 900 km için 67,50 ytl tasarruf,12 ayda ise 810 ytl tasarruf eder.

Lpg sistem fiyatlarına+işletme ücretlerine bakarak aracınızı elinizde kaç yıl tutacagınızı düşünerek kararınızı verin

Ayrıca tasarruf oranınız sabittir fakat benzin-lpg fiyatlarındaki değişimleri bu oranla tekrar hesaplama yapma gereği doğacaktır,çünkü habire değişiyor fiyatlar.Fakat bu kullanım şartlarında tasarruf oranınız değişmeyecektir,sabittir.

Ayrıca motorun ilk çalıştırmada harcadıgı benzin x15'in de dediği gibi farklılık gösterecektir.Sizin aracı çalıştırınca hep 100-200 kilometre birden gitmeniz durumunda hesaplama için önemsiz olacakkken.20-30 kilometrelik sürüşler yapmanız durumunda kesinlikle hesaba katmakta fayda var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Powershot S2 -- 16 Ağustos 2008; 22:12:54 >

• Powershot S2 arkadaşım vakti müsait olduğundan size bayağı güzel bir çalışma yaparak yanıt vermiş. Ellerine sağlık, 1.4 motorda yapacağınız tasarruf farklı koşullar nedeniyle (+-)bu kadardır.

Şunuda belirtmekte yarar görüyorum bu yakıt lt. rakamınız LPG taktıktan sonra yaklaşık %50 artacaktır.
    Nasıl olsa az yakıyor diye çay içmeye dostlarınıza gidecek ve hem beşeri ilişkilerinizi güçlendirecek hemde aracınızı daha korkmadan kullanmaya başlayacaksınız bundan emin olabilirsiniz. Arabanızı daha korkmadan ve severek kullanacaksınız :)
  • Powershot S2 arkadaşımızın hesaplaması kesinlikkle doğrudur geçenlerde gittim montaj yapan usrta ile görüştüm ben makina mühendisiyim tasarruf %50 diye ısrar ediyor ben diyorum %30-35 herif ısrar ediyor kavga edecektik herifle lpg montajı yapan herifler bizim bişey bilmedimizi sanıyor ve yarı yarıya tasarruf olur problem çıkarmaz diyorlarda benn pek inanmıyorum sayın faruk sevgili sizde böyle güzel güzel konuşuyorsunzu lpg hakkında okuyorum yazılarınızı ama size soruyorum bu iş ile ilgileniyorsunuz madem peki hiçmi problem çıkarmadı sizin taktınız kitler bide şu cümlenizi anlamadım açıklarsanız sevinirim 'Şunuda belirtmekte yarar görüyorum bu yakıt lt. rakamınız LPG taktıktan sonra yaklaşık %50 artacaktır.'

• Hesabınızı anlıyor ve değer veriyorum. Yalnız bazı arkadaşların arabaları benzinde 0,30 ykr iken LPG taktıklarında bu rakamın 0,17-0,18 arasında olduğunu söylüyorlar. Bu hesaplama doğru mudur ? Bu kullanan arkadaşların hepsinin birden yalan söylediğini zannetmiyorum.

Ayrıca benim aracım şu an için ş.içi 8.7 lt yakıt tüketiyor. Ortalama hesabı yapmıyorum çünkü genelde ş.içi kullanıyorum. Buradan bir hesaplama yaparsak sizin dediğiniz rakamlara göre pek bir LPG taktırma ihtiyacı yok. Daha doğrusu çok bir şey fark etmiyor.

Benim LPG de % 40 tasarruf sağlamam gerekir ki ancak LPG ye geçebileyim. Öyle değil mi ?
  • 100 km için:
    benzin: 8,7X3,32 = 28,884 ytl

lpg: 11,14X1,83 = 20,3862 ytl

28,884 - 20,3862 = 8,4978 ytl

100km'de 8,5 ytl tasarruf

900km'de 76,50 ytl, 12 ayda 918 ytl eder
    Kararınızı yine kendiniz veriniz.

Kimisi hesap yapmayı bilmiyor,kimisi harcadıgı benzini hesaba katmıyor,kimisi 10 litre lpg harcadıgında 8 litre harcadım sanıyor,kimisi bilerek tasarruf oranını oldugundan yüksek yazarak vatandaşı etkilemek peşinde ,onun cebindeki paraya göz dikmiş durumda..v.s.

Konunun ilk mesajında da belirttiğim üzere kasıtlı veya kasıtsız yanlış tasarruf oranları verilmekte
    bakınız bir örnek:http://forum.donanimhaber.com/m_25299115/mpage_1/key_//tm.htm#25717015

Ben sizi yanıltmışsam dikkate almazsınız,kiti taktırdıktan sonra sonucu kendiniz görür ve tasarrufunuzu bizimle paylaşırsınız.

Şu nokta çok önemli ki: Tasarruf oranınız sabittir ancak benzin-lpg fiyatları arası makas açıldıgında tasarrufunz artacak,makas daraldıgında düşecektir.Benzin/Lpg fiyat oranı 1,80-1,85 dolayında gezinmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Powershot S2 -- 18 Ağustos 2008; 14:10:55 >

• @Powershot S2

Verdiğiniz değerlerde bu kadar ısrar ettiğinize göre tecrübeyle sabittir sanırım. Ancak bu durum araçtan araca, bakıma, aracın durumuna göre değişmez mi ? Yani iyi bir bakımı olan bir araç, düzenli ve sakin bir kullanımla, fazla trafiğe takılmadan %40 tasarrufa ulaşamaz mı ?
    Gerçi şu anki LPG ve benzin fiyatlarına göre bu tasarruf oldukça zor ama yine de sormak istedim.

Bir diğer sorum da size değil genelleme bir soru olacak. Benim aracım HB bir araç. Dolayısıyla LPG taktırdığımda arkadan mesafe kısa olacak. Bu açıkçası beni tedirgin ediyor. Sizce haksız mıyım ? Şu anki LPG sistemlerinde güvenlik olayı nasıldır ?
    Teşekkürler...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.