Şimdi Ara

Tarih Yanlış mı yoksa!!!!!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
0
Favori
4.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Malazgirt,tarihçi olup olmamaları konusunda haklısın tarihçi ve yazar yazmalıydım.Yalçın Küçük meselesine gelince o mülakatta zaten Turgut Özakman'ın bahsettiğiniz kitabı kendisine cevap olarak yazdığını belirtiyor.Yalçın Küçük meselesine dönüştürmek istemiyorum konuyu.Yalçın Küçük örneğini aynı ideolojik görüşte olan insanlar Vahdettin'i savunuyor algısına karşı verdim.O yazıda da İsmet Bozdağ,İlber Ortaylı,Cemal Kutay,Mim Kemal Öke,Murat Bardakçı gibi çeşitli görüşlerde yazarların görüşleri mevcut.

sayın as74,dikkat ederseniz sadece Yalçın Küçük örneğini vermedim,bu adamlar da kitap yazarken kafalarına göre yazmıyorlar,bilgi ve belgelere dayanarak yazıyorlar;ama belgeler üzerindeki yorumları farklı.Bir de belgelerin gerçekliğine inanıp inanmama mevzuu var.Saygılar.

bize okutulan tarih kesinlikle yalan dolandan ibaret...

kitaplarda öyle cümleler varki "ben palavrayım" diye bağırıyor resmen... bunu görmek için gereken sadece biraz dikkat ve ilgi.

Orjinalden alıntı: birturk

Bu toprağın ve insanlarının ürettiklerini yiyorsan, hiç değilse Nan etme.

Çok sığ bir düşünce, hatta bir düşünce bile değil.
    Bu toprağın ve insanların ürettiğini diyorsun ama sizin gibiler sayesinde bu topraktan bişey üretmeye kalkanlar rezil bi hale geldi herşey de dışardan geliyor.
    Biz ülkenin eksiklerini yanlışlarını görüp düzeltmek ülkemizi dünyanın en büyük ülkesi yapmak azminde olan ve ülkesini seven insanlarız. Siz önce kendinize bakınız. Toprağa, tarihe ve insanlarımıza kimin ihanet ettiğini bugün kabul etmeseniz bile yarın tarih gösterecektir. Görecek zihinsel yapıya ulaşabilmiş kişiler ise zaten durumun farkında. Sizin dünyadan tükrçeden ve okumaktan bihaberliğiniz ve kendinizi haklı görebilmek için beni cevap veremiyor sanmaklığınız sizin sorununuzdur. Şimdiye kadar yazılan şeylerin sandığınızın aksine size fazlasıyla cevap olduğu kanaatindeyim. Bunları bile anlayamayana daha fazla yazmayı abes gördüğümden uğraşmıyorum. Siz kendi kafanıza göre bişeyler söylediğimi farzedip cevaplar verebilirsiniz. Yukarıda bu tür tavırlarınıza da fazlasıyla örnekler sizin tarafınızdan verilmiştir.

• quote:

Orjinalden alıntı: etusch

quote:

Orjinalden alıntı: birturk

Bu toprağın ve insanlarının ürettiklerini yiyorsan, hiç değilse Nan etme.

Çok sığ bir düşünce, hatta bir düşünce bile değil.
    Bu toprağın ve insanların ürettiğini diyorsun ama sizin gibiler sayesinde bu topraktan bişey üretmeye kalkanlar rezil bi hale geldi herşey de dışardan geliyor.
    Biz ülkenin eksiklerini yanlışlarını görüp düzeltmek ülkemizi dünyanın en büyük ülkesi yapmak azminde olan ve ülkesini seven insanlarız. Siz önce kendinize bakınız. Toprağa, tarihe ve insanlarımıza kimin ihanet ettiğini bugün kabul etmeseniz bile yarın tarih gösterecektir. Görecek zihinsel yapıya ulaşabilmiş kişiler ise zaten durumun farkında. Sizin dünyadan tükrçeden ve okumaktan bihaberliğiniz ve kendinizi haklı görebilmek için beni cevap veremiyor sanmaklığınız sizin sorununuzdur. Şimdiye kadar yazılan şeylerin sandığınızın aksine size fazlasıyla cevap olduğu kanaatindeyim. Bunları bile anlayamayana daha fazla yazmayı abes gördüğümden uğraşmıyorum. Siz kendi kafanıza göre bişeyler söylediğimi farzedip cevaplar verebilirsiniz. Yukarıda bu tür tavırlarınıza da fazlasıyla örnekler sizin tarafınızdan verilmiştir.

Artık acımaya başlayacağım, az kaldı ihanet eden M.Kemal diyeceksiniz! Kimmiş o ihanet eden? Üstün zihinsel yapınızla bunu da açıklayın.
    Şimdi okumaktan, Türkçeden, dünyadan da bihaber ilan edildik!!
    Sanırım o da ortada.
    Aklı başında olan herkes sizin ve benim yazdıklarımıza baktığında kimin saçmaladığına kara verir.
    Üslubunuz da ortada! O da tarih algınız gibi çarpık!
    Kişisel tercihim, değer verdiğim yazılara, kişilere yanıt vermek, size de daha önce ki yazdığınız metinler ölçüsünde saygı duyduğum için yanıt verdim, ama bundan sonra yanıt vermemin gereği kalmadı!
    Siz üstün zihinsel yapıda olanlar kendiniz çalıp kendiniz oynayın. Böylesi daha huzurlu olur sizin için!
    Yanlış anlamayın ama 3000 i aşkın kitabım var, kısacası okumayan biri değilim. Bunu da engin hislerinizle algıladınız sanırım.

Unutmayın, vatan sevgisi kimsenin tekelinde değildir!!!

• Arkadaşım buraya tüm yazılan yazıları copy-paste yapıp koymamız bişeyi değiştirmez. Ne öyle bir tartışmaya girme niyetim ne de zamanın var. Ben bir örnek verdim. Günümüzde hatırı sayılır tarihçilerin Osmanlı ile ilgili kitaplarında, televizyon programlarında açıklandı bu belgeler. Bu insanlar ne kafalarından uyduruyor ne de Cumhuriyete çamur atmak amacındalar. Siz onların belgelerine sahte diyorsunuz, birileri de başka belgelere sahte diyor.

Bizim ilk okul kitaplarımızda bulunan kırık-dökük Bandırma vapuru resminin sahte olduğu açıklandı, Cumhuriyet gazetesi dahil herkes bunu kabul etti. Ne oldu? Atatürk'ün devrimlerine zeval mi geldi? Bir iddia sunuyorum daha ilk bakışta öyle şey mi olur Atatürk şöyle yapar mı hiç? diye duygusal tepkiler veriyorsunuz. Bırakın tarihçiler rahat rahat araştırmalarını yapsınlar. Neden korkuyorsunuz anlamadım?

Tarihimiz de tartışılabilir, devrimleri de tartışabilelim. Araştırmayıp sorgulamayan bir insan sürüsü olalım diye yapılmadı hiçbiri...

• Yazdığım metinlerin hiçbiri copy-paste değildir, inanın İngiliz belgelerinin 1/4 nü 1.5 saatte yazdım, yani emek verdiğimi, netten indirip yazmadığımı belirtmek için yazıyorum.
    Ben bahsettiğiniz ktaplara da ulaştım, siz de okuyun, Cumhuriyete çamur atmak nasıl yapılıyormuş görürsünüz.

Tarihimizin tümünde abartı, tuhaflıklar, şüpheli kısımlar vardır, diğer pekçok ulus gibi. Sürekli gündeme getirdiğiniz vapurda bunlardan biri,
    Tarihte olayları, nedenleri, sonuçları tartışabiliriz, devrimleri de ama ortada bu kadar belge varken bazı gerçekleri inadına tartışmak anlamsız oluyor, sonra da İNANMAK sorunsalı başlıyor
    Ehh, artık ben de sıkıldım
    Anlayan anlamıştır
    Gerisi nafile...

quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Arkadaşım buraya tüm yazılan yazıları copy-paste yapıp koymamız bişeyi değiştirmez. Ne öyle bir tartışmaya girme niyetim ne de zamanın var. Ben bir örnek verdim. Günümüzde hatırı sayılır tarihçilerin Osmanlı ile ilgili kitaplarında, televizyon programlarında açıklandı bu belgeler. Bu insanlar ne kafalarından uyduruyor ne de Cumhuriyete çamur atmak amacındalar. Siz onların belgelerine sahte diyorsunuz, birileri de başka belgelere sahte diyor.

Bizim ilk okul kitaplarımızda bulunan kırık-dökük Bandırma vapuru resminin sahte olduğu açıklandı, Cumhuriyet gazetesi dahil herkes bunu kabul etti. Ne oldu? Atatürk'ün devrimlerine zeval mi geldi? Bir iddia sunuyorum daha ilk bakışta öyle şey mi olur Atatürk şöyle yapar mı hiç? diye duygusal tepkiler veriyorsunuz. Bırakın tarihçiler rahat rahat araştırmalarını yapsınlar. Neden korkuyorsunuz anlamadım?

Tarihimiz de tartışılabilir, devrimleri de tartışabilelim. Araştırmayıp sorgulamayan bir insan sürüsü olalım diye yapılmadı hiçbiri...

• quote:

Orjinalden alıntı: lehrer35

Arap Alfabesi, M.Ö 2000 lere kadar uzaniyor iken, Biz Latin Alfabesini 1928 de kullanmaya başladık. Sadece 80 yılda 4.000 yıllık Arap Alfabesinin okuryazar oranını geçtik. Esasen okuryazarlığa çok geç geçmiş bir milletiz. İlk Türk yazılı belgeleri VI. yy da görülür. Orhun Kitabeleri ise VIII. yy'da yazılmıştır. Buna rağmen Arapları geride bırakmışsak bunda kullandığımız Alfabenin büyük payı olmalıdır.

Bununla ilgili bir sosyolojik araştırma olduğunu sanmıyorum. Olsaydı zaten tüm dünyada geçerli olurdu bu söylediğiniz. Çin, Japonya, Kore gibi çok zor alfabeleri olan ülkelerdeki okur yazarlık oranı Türkiye'yi ve birçok ülkeyi geride bırakmazdı. İki haritayı karşılaştıran herkes bu yorumu rahatlıkla yapabilir.
    Okur yazarlık oranımızdaki artış takdire şayandır ama sebebi bu değil maalesef.

quote:

Osmanlıca büyük ölçüde Türkçe iken sadece kullandığı harfler(Elifba) Arapçadan alınmıştır. İlkokulda çocuklarımız bugünkü Alfabemizi bir kaç ayda öğrenirken üniversitelerimizde Osmanlıca gören gençlerimiz 5-6 yılda tam olarak öğrenememektedirler.

Dil Türkçe ise alfabe niye Arapça diye soruyorsunuz. Latin alfabesi milli bir alfabe mi ben de size soruyorum?

Bir de dil ile alfabeyi karıştırmamak lazım. Osmanlıca alfabeyi değil 5-6 yılda 1 haftada öğrenebilirsiniz. Osmanlıca sözcüklerin Türkçeleştirilmesi ya da tadahülden kaldırılması ise ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Arapların okur yazar olmaması Arap alfabesinin kullanışsız olduğunu göstermez.

Hatırlatırım; Araplar bilimde ileri değillerdir ama yüzyıllardan beri her türlü bilim, matematik, mühendislikte Arap rakamları kullanılıyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

quote:

Arap Alfabesi, M.Ö 2000 lere kadar uzaniyor iken, Biz Latin Alfabesini 1928 de kullanmaya başladık. Sadece 80 yılda 4.000 yıllık Arap Alfabesinin okuryazar oranını geçtik. Esasen okuryazarlığa çok geç geçmiş bir milletiz. İlk Türk yazılı belgeleri VI. yy da görülür. Orhun Kitabeleri ise VIII. yy'da yazılmıştır. Buna rağmen Arapları geride bırakmışsak bunda kullandığımız Alfabenin büyük payı olmalıdır.

Bununla ilgili bir sosyolojik araştırma olduğunu sanmıyorum. Olsaydı zaten tüm dünyada geçerli olurdu bu söylediğiniz. Çin, Japonya, Kore gibi çok zor alfabeleri olan ülkelerdeki okur yazarlık oranı Türkiye'yi ve birçok ülkeyi geride bırakmazdı. İki haritayı karşılaştıran herkes bu yorumu rahatlıkla yapabilir.
    Okur yazarlık oranımızdaki artış takdire şayandır ama sebebi bu değil maalesef.

quote:

Osmanlıca büyük ölçüde Türkçe iken sadece kullandığı harfler(Elifba) Arapçadan alınmıştır. İlkokulda çocuklarımız bugünkü Alfabemizi bir kaç ayda öğrenirken üniversitelerimizde Osmanlıca gören gençlerimiz 5-6 yılda tam olarak öğrenememektedirler.

Dil Türkçe ise alfabe niye Arapça diye soruyorsunuz. Latin alfabesi milli bir alfabe mi ben de size soruyorum?

Bir de dil ile alfabeyi karıştırmamak lazım. Osmanlıca alfabeyi değil 5-6 yılda 1 haftada öğrenebilirsiniz. Osmanlıca sözcüklerin Türkçeleştirilmesi ya da tadahülden kaldırılması ise ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Arapların okur yazar olmaması Arap alfabesinin kullanışsız olduğunu göstermez.

Hatırlatırım; Araplar bilimde ileri değillerdir ama yüzyıllardan beri her türlü bilim, matematik, mühendislikte Arap rakamları kullanılıyor.

sonuna kadar katılıyorum

Arap alfabesinden Latin alfabesine geçişin çok hızlı olduğunu düşünüyorum ve bu arada kalan nesiln çok zorlandığını ve bize kadar etkisi süre gelen yaklaşık 20 yıllık bir kayıp olduğunu düşünüyorum.Bu süreç çok hızlı işledi biraz daha yavaş işleyebilir hatta şuan asya ülkelerinin çoğunun yaptığı gibi iki alfabe birden kullanılabilirdi.Unutmayalım ki vietnam da vietnam savaşına kadar kendi harflerine kullanıyordu ta ki vietnam sürecinden sonra alfabesini latin alfabesi yapmış ve yine bizim yaşadığımız soruna benzer bir sorun yaşamışlar ve şu an yaşlı olarak nitelendirdiğimiz nesil hala bu zorluğu çekmektedirler.
    Kısacası yapılan devrim gerekliydi çok doğruydu fakat süreç çok hızlı işledi ayrıca orta nesile osmanlıca olan çoğu envanter aktarılamadı.Daha doğrusu aktarıldı fakat faydalı olmadı.Sadece osmanlıca bilen elit kişiler bunlardan yararlanabildi hatta tarihimiz bile onlar tarafından yeni bir kalıba oturtuldu.Bu yüzden ki çoğu bilim adamı tarhimizin bizi yanılttığını,yalan parçaların olduğuna dair çeşitli kitaplar yazdılar.TTK'yı Sn Gazi Mustafa Kemal kurdurmuştur fakat tarhimiz İsmet İnönü zamanından sonra belli kalıba oturtulmuştur ve tarih bazı odakların istediği gibi yazılmış,değiştirilmiş bazı odakların istediği osmanlı zihinlerde oluşturlmuştur.

• quote:

Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__

evet ama eşşek 72 gemilik donanmayı karadan geçirebilir ve şahi ve günümüzde havan diye adlandırılan topu icad ettirebilirdi degil mi neredeyse alim sayılabilecek bir insanın bir dahinin vasfını bu kadar kolay alamazsın kusura bakma

Döktükleri Şahi toplarını attıktan sonra topları zeytin yağı ile soğutuyorlarmışki buda daha cok atış yapmalarına olanak veriyormuş.Atalarımın biri bizansı dize getirdi SON ATAMDA geride kalanları dize getirdi mekanları cennet olsun.

Orjinalden alıntı: etusch

quote:

Sizin tarih metodolojisi hakkında da bir gram bilginiz olmadığı gibi üslubunuz paçalarınızdan dökülüyor. Tarih belge demektir ve sayın as74 bunu çok güzel ortaya koyuyor. Sizin ortaya koyduğunuz ne bir belge nede hamaset dışında bir söylem var. Dediğim dedik çaldığım düdük diyen bekçi murtazadan öte değilsiniz.

Ben belgeler sahte diyorum adam daha ne diyor yaw. Gelde tartış bunlarla.

Bildiğim kadarı ile sn. lehrer35 tarihçi ! (yanlışım varsa düzeltiniz) Tarihle uzaktan yakından ilgisi olmayan ya da tarihi hacı hocadan öğrenen bir insan tutmuş bir tarihçi ile sidik yarıştırıyor tarih konusunda. Birde gelde tartış bunlarla demiş !!! Bak sen !!! Sizin niyetiniz, amacınız, düşünüz belli. Tarih yanlış, çarpık dersiniz? Hangi tarih ? İşinize gelmeyen tarih !!! Ama osmanlının sevgi kelebekliğinden, tüm dünyaya mutluluk, dostluk, barış, hoşgörü saçıp savurduğu tarihten ZERRE kuşku duymazsınız !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 31 Ocak 2009; 9:45:41 >

• Alfabe üzerinde durmayın. OSMANLI, TÜRK DİLİNİ YOK ETMEK İÇİN, Osmanlıca dil yapmaya kalkmadı mı?

Araplar, Kutsal ANA diyenler ve Ortadoks hıristiyanlar, Kutsal M. ANA diyenler, OSMANLIYI ARKASINDAN VURMADILAR mı?

Neden Kutsal ANA veya Kutsal İsa (Adam) olsun? ANA ve ATA neden eşit olmasın?

Bayrağımızda, ayla yıldızın eşit olduğu gibi: Ana da Ata da eşittir ve bütün insanlar eşittir.

Orjinalden alıntı: Criminal Origin

Bildiğim kadarı ile sn. lehrer35 tarihçi ! (yanlışım varsa düzeltiniz) Tarihle uzaktan yakından ilgisi olmayan ya da tarihi hacı hocadan öğrenen bir insan tutmuş bir tarihçi ile sidik yarıştırıyor tarih konusunda. Birde gelde tartış bunlarla demiş !!! Bak sen !!! Sizin niyetiniz, amacınız, düşünüz belli. Tarih yanlış, çarpık dersiniz? Hangi tarih ? İşinize gelmeyen tarih !!! Ama osmanlının sevgi kelebekliğinden, tüm dünyaya mutluluk, dostluk, barış, hoşgörü saçıp savurduğu tarihten ZERRE kuşku duymazsınız !!!

Maalesef sn Lehrer35 tarihi objektif değerlendiremeyen,siyasi görüşlerine göre değerlendiren bir insan....

Osmanlı arşivleri İtalyan'lar tarafından Vatikan'a götürülmüş daha sonra da İtalyanca'ya çevirilip orada saklanmaya başlamış.

Türkiye'de ise bir tane bile İtalyanca bilen tarihçi yokmuş. Zaten bizde bilim adamı ilim adamı fazla olmadığından bu bölümleri bitiren gençler formasyon alıp öğretmen olmaya çalışıyolar...
    Hoş o tarihte değiştirilmiştir belki ya...

Orjinalden alıntı: Shady

quote:

Orjinalden alıntı: Criminal Origin

Maalesef sn Lehrer35 tarihi objektif değerlendiremeyen,siyasi görüşlerine göre değerlendiren bir insan....

Tarihi siyasi düşünceleri için çarpıtanlar vardır hemde bolca. Şanlı Osmanlıcılar bunların başında gelir. Egemen güçlerce Türkiye'ye biçilen yeni role uygun yorumlar yaparlar. Benim siyasi düşüncelerim ise çoğunlukla Tarih ve Sosyolojinin bana öğrettikleri ile oluşmuştur. Yani tarihi siyasi düşüncelerime göre değerlendirmek biryana, siyasi düşüncelerimi tarih biliminin yol göstericiliği oluşturur.

Keşke herkes tarihi doğru anlayabilse, çünkü tüm bilimlerin anasıdır.

• quote:

..Harf inkılabı tartışılır mı hiç. ..

Atatürkün belki de en yanlış işidir bu tartışılmaz mı hiç.
    Arap ya da başka alfabelere aşkımdan söylemiyorum bunu,
    Dil, geçmiş ile gelecek arasındaki en geniş köprüdür, havaya uçuruldu.
    Şimdi arşiv münakaşası yapıp duruyoruz neden? 80 yıl önceki kaynakları okuyamadığımızdan!
    Ve bunun Osmanlıdaki okuma yazma oranıyla da alakası olmadığını japon örneği ve halkı kanıtlıyor.
    Üstelik harf devrimi örneği başta atatürk2ün izzetine aykırıdır,
    Çünkü bir toplumu o derece geliştiren ve değiştiren O kudret,
    Bu toplumdaki cehaleti de yok etmeye muktedirdi.
    Oysa halen okuma-yazma konusunda ciddi bir boşluğumuz var...
    Hatta Türkçe bile konuşamayan milyonlarca yurttaşımız var.

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...

• quote:

Orjinalden alıntı: was

Bu toplumdaki cehaleti de yok etmeye muktedirdi.
    Oysa halen okuma-yazma konusunda ciddi bir boşluğumuz var...
    Hatta Türkçe bile konuşamayan milyonlarca yurttaşımız var.

Bu forumdaşların garip bir şekilde okuma yazmaya bu kadar eğilmelerini ve onu ilerlemişlik gösterme çabaları çok anlamsız. Nerden baksan bu böyle.
    Bir kere herkes okuma yazma bilse yani bu oran %100 olsa okuduğunu anlayacak kafalar olmadıkça o okuma anlamsızdır. Türkçenin zaman içerisinde ilerlemeyip gerilediği herkesçe rahatça görülebilecek birşeydir. Türkçeye Arapça ve Farsça'dan girmiş kelimeleri atacağız diyenlerin bilincinde olmadıkları bir şey var. İnsanlar zaten Türkçe kelimeleri bile bilmiyor ve doğru düzgün kullanamıyorlar. Mevcut anayasayı bile okurken anlamak hayli zor.
    Türkiyede okuma yazma oranı yüksek olabilir iyi birşeydir de ama bakın acı bir örnek.
    Bize iş yerinde gazetecilik okuyan bir şahıs iletişim dersi verdi. Bu şahıs beni ukala olmakla da yaftalamıştı o zaman. İşte buna sebep olan şeylerden iki örnek.
    Birincisinde zamir'in ne olduğunu bilmediğini söylemişti, ben de anlatmıştım ve cevabı şu olmuştu. Bilmiyorum öss ile işim kalmayalı hayli oldu unuttuk bunları. İletişimci unutmuş.
    İkincisi daha vahim.
    İletişimle ilgili bir yapılması gerekenler listesinde ( bir slayt gösterisiydi ) karşınızdaki konuşmasını bitirmeden bir yargıda bulun yazıyordu. Dedim ki bu cümle yanlış değil mi ? Yine şıklardan birinde söylenen tam olarak anlamadan hemen atlamayın da yazıyordu. Bunlara bakarsak bu cümle yanlış dedim. Hayır değil dedi. Fazla da ileri gitmek istemedim zaten iş yerinde bir önceki iletişim dersinden sabıkalıydım. Ama eve gelince başka bir slayt bulup baktım ve benim dedğimin doğru olduğunu gördüm. Aslında doğru olduğunu zaten biliyordum.

İşte bizim üniversite mezunlarımızın Türkçe bilgisi bu kadardır. Eğitim yerlerde sürünüyor. Bunun bir sebebi öğrencilerin öğrenmekte gözü olmaması bir sebebi de öğreteceklerin de çoğunun fazla bir bilgiye sahip olmamasındadır. Şu anda okuma yazma bilen sayısından ziyade okuduğunu anlayabilen sayısına bakmak lazım gelir ki bu durumda gerçekten içler acısı bir durum var. Günlük konuşmalarda yanlış kullanılan bir sürü kelime ve doğru düzgün kurulamayan cümleler havalarda uçuşuyor. Böyle bütün ülke okuma yazma bilse ne olur ? Bize ne faydası var.
    Okuyup da düşünemeyen fikir üretemeyen anlayamayan bir yığın okur yazar.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.