Şimdi Ara

Tanrı'nın amacı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
135
Cevap
2
Favori
4.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tanrı idesinin amacı elbette bilinebilir. amaç, gerçekleşmesi istenen şeydir. "mutlak" bir tanrı idesinin amacı, kelimenin tam anlamıyla "bu" dur. yani şu an var olan her şeydir. zira tanrı ideniz mutlaksa, var olan durum, o'nun istemediği hiçbir şey olmayacak, yani yalnızca ve yalnızca istediği şeyler olacaktır. her beyindeki her düşünsellik ve her yaşamdaki her yaşanmışlık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ricoeu -- 28 Nisan 2017; 13:36:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Knk troll soru da olsa orada anlatmak istediğim şey doğru sonuçta

    quote:

    Bu sorunun net bir ideolojik cevabı olduğunu düşünmüyorum.


    Evrimsel psikoloji/ biyoloji sayesinde artık bu kavramların nasıl var olduklarını öğrenebiliyoruz. Ama sen konularımı "ne diyo lan bu allahsız" deyip geçtiysen görmemiş olabilirsin tabi

    quote:

    Bazıları, mesela Freud, bu iddiaların kaynağını insandaki bazı psikolojik mekanizmalarda arar ve bu konuda birbiriyle örtüşen bulguları dinlerin insanlardaki psikolojik mekanizmaların bir ürünü olduğu şeklinde yorumlar.


    E öyle zaten, bu "bazıları" ortaya kanıtlar koyarak konuşan insanlar.

    quote:

    Bazısı ise bu psikolojik mekanizmaların da Tanrı tarafından yaratıldığını, dinin de bu psikolojiye uygun bir şekilde Tanrı tarafından bize sunulduğunu söyleyebilir. Bakış açısına göre değişiyor yani.


    İşte bunu söyleyenler bunu hiçbir şekilde temellendiremiyorlar. Bu son söylediğin "Tanrı yarattı"nın dallanıp budaklandırılmışı işteBilim, adından da anlaşılabileceği gibi BİLMEK/BİLGİ üzerinden gider. İddialar her zaman temellendirilir. Ama bu son söylediklerini iddia edenler anca bol keseden sallıyolar Valla bu "Taslamanî" dininden gına geldi ya, her "Ahlak Felsefe ve Allah" okuyan gelip bölüme musallat oluyo(Seni kastetmiyorum, son söylediğini söyleyenleri diyorum) Adamın kitap ismi bulma denklemini de yazıyım,

    (İslami+felsefi+bilimsel)terim



    Hani şey gibi, bazı dindarların bilemeyeceğin bi şey bulana kadar "nasıl" sorusunu sorup, "bilmiyorum" dediğin anda "HEH İŞTE BEN BİLİYORUM TANRI YARATTI" demesi gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 28 Nisan 2017; 13:44:6 >




  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    ''Arkadaşın sorusuna paganizm demiştim kendilerine göre bütün dinler varoluşçuluğun sonucu geçici inançlardır o nedenle kafasında yer alan paganizm imgesi daha farklı.''
    Hangi arkadaşın hangi sorusu? Cümleden hiç bir şey anlamadım.
    ''Tanrı yani varız ne şekil hayal kurmamız gerektiğini düşünüyor yanlışına kapılmamak gerek''
    Bu cümleyi de pek anlayamadım maalesef.
    ''Kusursuz olanın beklentileri yoktur''
    Burası dikkatimi çekti. Beklentisi yoksa amacı da yoktur mu demeliyiz? Emin değilim. Antropomorfizme zemin hazırlıyosun derken bunu kastediyordun heralde.
  • ricoeu kullanıcısına yanıt
    Gandalff hocam??
  • Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı.
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Tanrı'nın amacı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam dediğimi biraz daha açıklayayım. Şimdi birisi bakıyor insana belli bir psikolojik yapı keşfediyor dimi. Bu psikolojik yapıya bakıyor mesela sonsuzluk arzusu var, ölüm korkusu var, güven duygusuna ihtiyaç var, mutlak adalet isteği hatta daha ilerlemiş olarak intikam isteği var, var da var. Adam bakıyor ki aaa bu ihtiyaçları ve durumları karşılayan veya karşılamaya çalışan din diye bir olgu var. Dinleri, ilkel dinleri inceliyor. Dinler tam da insanın bu ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde oluşturulmuş diyor. Hatta zaman ilerledikçe dinlerde görülen gelişmede de bu gözlemlenebiliyor diyor. Ve sonuç olarak şunu çıkarıyor, dinleri insanlar kendi birtakım ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturmuşlar. Bu çıkarım kısmı bilim, evrim, biyoloji, psikoloji değildir hocam. Bu çıkarım bilimsel gözlemlerin yorumudur. Başkası da aynı gözlemlerden ''Tanrı insanı belli bir yapıda yaratmış ve bu yapıya uygun bir din oluşturmuş, insandaki belli ihtiyaçları karşılayan şekilde dinleri var etmiş, hatta bu yüzden kutsal kitaplarda insanın ancak din ile tam huzura kavuşabileceğini söylemiş'' diye çıkarım yapabilir. Bir kişi dinsiz ise ilk çıkarımı, dindar ise söylediğim ikinci çıkarımı yapacaktır. O yüzden evet bu söylediğim ''"Tanrı yarattı"nın dallanıp budaklandırılmışı işte''dir. Freud tarzı insanların söyledikleri de bu yüzden ''Allah yok din yalan''ın kompleks versiyonudur.
    Bu arada Taslaman ın bazı yorumlarını severim ama o konuda söylediklerinde tamamen haklısın. Adam popülist bir tutum sergiliyor tamamen, çoğu kitabının ismi de iğrenç.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HADO77

    İnsanlara kabul etmesi istenen gerçekler var ancak bunlar ilahi kudret veya onun bahişleri değil gibi.



    Freudu doğru okursanız insan kitaptan ilahtan değil anne kavramından bile bahsedemez.



    Freudu da yaratan bi zatı kabul ederseniz ilahi kudret bırakın kendi ismi diyni hakkında konuşmayı insana kendisini dünyaya getiren anne baba hakkında dahi konuşmayı yasaklamışa benziyor.



    İlla ki ozgur irade illa ki ben denen şahsın beyanı aranacaksa bu çok ozelinde kendi sorunlarını dillendiren bi kişiliğe tekabul etmeli.





    Sayın hocam "anne kavramından bahsedilemez" demişsiniz ama zaten adamın ömrü bu kavramdan bahsetmekle geçmiş.

    Bir kız çocuğu ve bir erkek çocuğu için anne kavramı 3-5 yaş arası örneğin önemli farklılıklar içerir, fallik çağda örneğin erkek çocuk baba ile rekabet eder vesaire - ama ne alaka?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ricoeu kullanıcısına yanıt
    Valla profil fotondan falan değil tamamen yazım şeklinden ve fikirlerinden anladım. Şuan tam anlatamadığım o ''Her şey olduğu gibidir, olması gerektiği gibidir ve doğaldır.'' üslubu o kadar sırıtıyor ki
  • Bu videoyu önceden izlemeye çalışmıştım hocam. Hatta videoyu açınca direk 6. dkdan başlattı. Maalesef sunum pek iç açıcı gelmedi. Orada dinleyenlerden biri olsaydım eminim merakla izlerdim ama youtubedan olmuyor. Hatta bu videoyu izleyemeyince youtubeda benzer konularda başka videolar aramıştım ama tam bulamamıştım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    ''Arkadaşın sorusuna paganizm demiştim kendilerine göre bütün dinler varoluşçuluğun sonucu geçici inançlardır o nedenle kafasında yer alan paganizm imgesi daha farklı.''
    Hangi arkadaşın hangi sorusu? Cümleden hiç bir şey anlamadım.
    ''Tanrı yani varız ne şekil hayal kurmamız gerektiğini düşünüyor yanlışına kapılmamak gerek''
    Bu cümleyi de pek anlayamadım maalesef.
    ''Kusursuz olanın beklentileri yoktur''
    Burası dikkatimi çekti. Beklentisi yoksa amacı da yoktur mu demeliyiz? Emin değilim. Antropomorfizme zemin hazırlıyosun derken bunu kastediyordun heralde.


    Her şeye hakim olan varlık söz konusuysa ne gibi amaç edinebilir sorusu önemli.Arkadaş john wick mesela onun paganizm algısı farklı çünkü kendisi ateist.Adem oğlu yoktur onu demek istiyorum hayata devam edebilmek için hayal kurmak kendi gerçekliğimizi oluşturmak zorundayız aksi takdirde kafayı yeriz.Tanrıyı inkar ederken safsataları esas almak yanlış yani kusurlu şeyleri temellendirerek varoluşçuluk yapman faydanın dışında.Kendi zamanında belki yararlanırsın lakin dogma edinirsen evrime karşı çıkarsın.Mesela taş gerçektir önermesi kusursuz olanı suçlamanı gerektirmez.Aynı şekilde istediğime ulaşamıyorsam din anlamsızdır yargısı doğamıza aykırı olduğunun itirafı.Bizler kusursuz olmak isteriz sırf söylediğim nedenden imkansızdır.İstemediğini düşünsen mesele yok halbuki




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Koşulsuz_Uyarıcı

    Cevap bulamadığı sorulara "biz bilemeyiz" deyip inanmak dinin en temel kuralı.

    Alakası yok.Her dinde mevcut olan heretik yani sapkın olarak görülen bazı mezhepler cevap bulunamayan sorulara kendilerince cevap verdikleri için sapkın olarak kabul edilmişlerdir. Biz bilemeyiz diyenler dinlerin tasavvufçularıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    Hocam dediğimi biraz daha açıklayayım. Şimdi birisi bakıyor insana belli bir psikolojik yapı keşfediyor dimi. Bu psikolojik yapıya bakıyor mesela sonsuzluk arzusu var, ölüm korkusu var, güven duygusuna ihtiyaç var, mutlak adalet isteği hatta daha ilerlemiş olarak intikam isteği var, var da var. Adam bakıyor ki aaa bu ihtiyaçları ve durumları karşılayan veya karşılamaya çalışan din diye bir olgu var. Dinleri, ilkel dinleri inceliyor. Dinler tam da insanın bu ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde oluşturulmuş diyor. Hatta zaman ilerledikçe dinlerde görülen gelişmede de bu gözlemlenebiliyor diyor. Ve sonuç olarak şunu çıkarıyor, dinleri insanlar kendi birtakım ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturmuşlar. Bu çıkarım kısmı bilim, evrim, biyoloji, psikoloji değildir hocam. Bu çıkarım bilimsel gözlemlerin yorumudur. Başkası da aynı gözlemlerden ''Tanrı insanı belli bir yapıda yaratmış ve bu yapıya uygun bir din oluşturmuş, insandaki belli ihtiyaçları karşılayan şekilde dinleri var etmiş, hatta bu yüzden kutsal kitaplarda insanın ancak din ile tam huzura kavuşabileceğini söylemiş'' diye çıkarım yapabilir. Bir kişi dinsiz ise ilk çıkarımı, dindar ise söylediğim ikinci çıkarımı yapacaktır. O yüzden evet bu söylediğim ''"Tanrı yarattı"nın dallanıp budaklandırılmışı işte''dir. Freud tarzı insanların söyledikleri de bu yüzden ''Allah yok din yalan''ın kompleks versiyonudur.
    Bu arada Taslaman ın bazı yorumlarını severim ama o konuda söylediklerinde tamamen haklısın. Adam popülist bir tutum sergiliyor tamamen, çoğu kitabının ismi de iğrenç.

    quote:

    Bu çıkarım kısmı bilim, evrim, biyoloji, psikoloji değildir hocam. Bu çıkarım bilimsel gözlemlerin yorumudur.


    Bu çıkarım kısmı bilim, evrim, biyoloji, psikolojidir knk. Al bak

    https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method

    Gözlem yapar, veri edinir, verilere göre ÇIKARIMLAR yaparsın.

    Mesela evrim değildir diyosun ya, evrimi gözlemleme yollarımızdan birini örnek vererek göstereyim.

    Toprak katmanlarını incelerken fark ediyoruz ki alt katmanlardaki canlılar üst katmanlardaki canlılara kıyasla daha az gelişmiş. Mesela diyelim ki alt katmandaki türlerden birinin kolları pek gelişmemişken, katmanlarda yukarı çıktıkça geliştiğini görüyoruz. Buna göre anlıyoruz ki, bu tür zaman içerisinde kollarının gelişeceği yönde evrimleşmiş.

    Sonra bir din insanı gelip "TANRI YARATTI" diyor.

    Gördüğün gibi bilimsel metodda iddiaların tümü temellendirilirken, din hiçbir iddiasını rasyonel temellere dayandırmaz. "Şöyle oldu böyle oldu" demekten öteye gitmez.

    Freud söylediklerini bilimsel verilerle temellendirir. Dindarlar temellendirmez. Dindarlar anca sallarlar.


    Tabi burada "dindarsal metod"tan bahsediyorum, dindar olup bilimsel metodu kullananlar da olabilir onlara bir sözüm yok Ben sadece "dindarsal metod"un olguları açıklama şeklini eleştiriyorum

    Caner reis bazı konularda çok sağlam konuşuyor ama bazı konularda da feci saçmalıyor, cognitive bias/logical fallacy'lerini imanına veriyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    Bu videoyu önceden izlemeye çalışmıştım hocam. Hatta videoyu açınca direk 6. dkdan başlattı. Maalesef sunum pek iç açıcı gelmedi. Orada dinleyenlerden biri olsaydım eminim merakla izlerdim ama youtubedan olmuyor. Hatta bu videoyu izleyemeyince youtubeda benzer konularda başka videolar aramıştım ama tam bulamamıştım

    Olum sen estetiğe ne bakıyosun içeriğe bak, videodaki tek sorun sesin kısık olması




  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Nasıl alakası yokmuş ? inançlıların 90%'ı bu kafada. Kendince cevap veremeyecek noktaya geldikleri zaman biz bilemeyiz derler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Koşulsuz_Uyarıcı

    Nasıl alakası yokmuş ? inançlıların 90%'ı bu kafada. Kendince cevap veremeyecek noktaya geldikleri zaman biz bilemeyiz derler.

    O senin ön kabulün. Mesela İslamdan örnek vermek gerekirse Mutezile( Bunu bazıları heretik sayar), Maturidilik, Cehmiye gibi gibi. Bunlar sözüm ona sofuların sorgulamadığı bir takım şeyleri sorgular. Kaza Kader inancı gibi.
  • ''Toprak katmanlarını incelerken fark ediyoruz ki alt katmanlardaki canlılar üst katmanlardaki canlılara kıyasla daha az gelişmiş. Mesela diyelim ki alt katmandaki türlerden birinin kolları pek gelişmemişken, katmanlarda yukarı çıktıkça geliştiğini görüyoruz. Buna göre anlıyoruz ki, bu tür zaman içerisinde kollarının gelişeceği yönde evrimleşmiş.'' Abi o çıkarımla bu çıkarım aynı mı ya Senin verdiğin örnek ve linkini attığın scientific methodun bizim konuştuğumuz şeyle aynı olmadığını sen de biliyosun. Birisi tamamen olgular dünyasında kalırken öbürü Tanrı ve tanrı-insan ilişkisi konularına giriyor. Felsefe ve teoloji konuları bunlar. Bilimden hareketle dinler gerçek ya da dinler yalan diye bir çıkarım yaparsan bu bilimsel bir çıkarım olmaktan çıkıp felsefi ya da teolojik bir çıkarım olur, scientific methodun içinde kalamaz.
    Bir din insanının gelip ''Tanrı yarattı'' demesi de elbette bilimsel bir çıkarım değildir. ''Bilim Tanrıyı kesin olarak ispatladı'' kafasıyla gezenlerle uyuşmadığımı farketmişsindir zaten. Yine ''Bilim tanrıyı/dini yanlışladı'' diyenler de benim gözümde aynı hataya düşüyorlar.
    Bu arada hangi meslekle veya alanla ilgileniyordunuz acaba? Saygılar.




  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    O yazdığın mezhepler müslüman topluluğun % kaçını oluşturuyor ? Günümüzde ne kadar müslüman bunları sorguluyor ?
  • 1.si Allahı hiç birşeylen karşılaştıramazsım bilgeliğini, nasıl göründüğünü neler planladığını,.... Gibi çünkü insanoğlu sınırlı yaratılmıştır 2. De bilebileceği öğreneceği şeyler kısıtlıdır mesela 2 boyutlu bi yapıyla 3 boyutlu ypı birbirinden tamamen farklı ama ondan sonrasını hyal bile edemeyiz gücümüzün sınırı belli, görmemizin sınırı belli, işitmemizin sınırı belli, hatta kurduğumuz hayaller bile sınırlı yani biz bu kadar sınırlı bir canlı isek yartıcı hakkındada pek bişey düşünemeyiz sadece onun ne kadar bilgili, kudretli, sabırlı, merhametli, olduğunu anlayabiliriz (dünyada ki insanlık ve bilime bakarak karar verebiliriz) 2.ise Allah insanı en üstün varlık yapmasının nedeni, kendini insanlığa tanıttığı için şöyleki Allahın isimlerine bakarsak, çok bağışlayıcı, çok merhametli, çok rızık veren.... Gibi isimleri var. İnsanoğlu yaratılmadan öncede Cenabı Allah merhametli idi bağışlayıcıydı, çok rızık verendi... Ancak çok merhametli olduğunu meleklere gösteremezdi çünkü melekler günah işleyemez yemeğe bilgiye düşünmeye ihtiyaç duymazlar sadece Allahtan gelen emirleri uygularlar kemdi özgür iradeleri yoktur işte bu noktada insanoğlu meleklerden farklıdır işte bu noktada insan en üst canlıdır özgür olduğumuz için (öyleki yaratıcıyı bile sorguluyabiliyoruz) günah işleyebiliriz, istediğimizi yapabiliriz bu konuyu ben böyle yorumluyorum ve yazımı sonlandırıyorum umarım olursunuz :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.