Bazılarınızın işine yarar diye iletiyorum. T.Telekolm altyapısından hizmet veren ISS'lere (TTNet haricindekiler) ilişkin birkaç detay öğrendim, paylaşayım. 1) Bu ISS'ler abonenin hızıyla oynayamıyorlar, bunu yaparsa sadece TTNet/T.Telekom yapabiliyor. Tamam, FTTH'da ISS abonenin hızını talep doğrultusunda 35 Mbps'den 100'e veya 200'e yükseltebiliyor (veya tam tersini yapabiliyor) ama canı istedi diye abonenin hızı 100 iken 80'e düşüremiyor. 2) Bunun (hız düşürmede) olanağı mecburiyet ve abonenin oluruna bağlı olarak VDSL altyapıda var. Diyrelim abone 100 Mbps'lik bir VDSL paketi almış ama aldığı hız devamlı oynuyor; ISS'e olur verirse ISS bunu diyelim 80 Mbps'ye indirip (sabitleyip) hatta stabiliteyi sağlayabiliyor. 3) FTTH paketlerinde, biliyorsunuz T.Telekom'un saptadığı ve pek de yüksek olmayan UL sınırlamaları var. Ben şu anda FixNet abonesiyim (100 Mbps paketi, yeni abone oldum, PoyrazNet faaliyetini zorunlu olarak bitirince). Poyaz'da stabil olarak 110-120 DL, 22-23 UL alabiliyordum. FixNet'e geçtiğimde DL durumu değişmedi ama UL artık 45-50 arası oynamaya başladı. Anlık bir durum zannettim ama bir ayda da değişmeyince arayıp nedenini sordum. Aldığım cevap: "Abone aslında hangi tarifeyi kullanırsa kullansın FTTH'da Telekom'un verdiği en üst sınıra (yani 1000 Mbps'deki 50 Mbps UL hızına) kadar kullanabilir. Çoğu alternatif ISS de Telekom'un pakete göre bu sınırlamasını uyguluyor. Ancak biz uygulamıyoruz. Bizden 100 Mbps paket de alsanız, 1000 Mbps'lik paket de alsanız (gerçi mevcut satışlarında en yüksek 200 Mbps paketi var...), 50 Mbps'ye yakın bir UL kullanımınız olacaktır ve bunun size fazladan bir maliyeti olmuyor..." 4) Şu aralar (geçici bir sorun olduğu temennisiyle) T.Telekom'un bazı (hepsinde değil...) santrallarında 200 Mbps ve üzeri paketler için yazılımsal sıkıntılar varmış. Örneğin FixNet'in bir abonesi 200'lük paket almış ama kablolu testte dahi 120-130 DL alabiliyor. Olur vermiş, paketi 100'e düşürmüşler ve o abone 110-120 DL almaya başlamış. Bilgilerinize. |
T.T. Altyapısındaki Alternatif ISS'lere ilişkin...
-
-
Demek tüm firmalar Fiber altyapıda Upload'ları 50ye kadar açabilir ama açmıyorlar, ayıp yaptıkları.
-
Konu için teşekkürler hocam.
-
Valla helal olsun fixnete ben böyle birseyi turknetten beklerdim gerçi artık Turknet kullanmıyorum ben (Kablonet gpon kullanıyorum ) böyle birsey varsa siz neden öncü olmadınız @TurkNetDestek -
Benim bildiğim hız profillerini telekom ayarlıyor. Sahada yeni kurduğu cihazlarında yazılımsal bir hata olabilir. @RedMinner Hocam sizin bilginiz var mı bu konu hakkında? Anlıyorsunuz bu işlerden.
-
Bende FTTH altyapıda Fixnet 100 MBPS paketini kullanıyorum lakin upload bahsettiğiniz gibi 50 değil, 20. 50 Tanımlanma olayı neye bağlı acaba @FixNet
-
Telekomun hiz profiline bağlı diye biliyorum. -
Huawei OLT de çoğu bölgede 125/50 Nokia OLT'de 113/24. 20 alma sebebin Nokia OLT ye bağlı olman.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fl2m4u -- 28 Kasım 2024; 22:36:24 > -
Bendeki ONT, Huawei... Demek ki ondan yüksek UL alıyorum. Fixnet bu konuda birşey söylememişti...
-
Bende vdslde ki hız tanımlama ile ilgili birikaç tecrübemi paylaşayım.
Altyapım farklı sorgularda 72-75 civarı çıkıyordu.
- firmamda yükseltme talebimi telefonda ilettim; telefon başında 5 dakika içinde 100 civarına yükseltildi; nasıl olduğunu anlamadığım şekilde oldukça hızlı. Hatta sorun olursa 88 e sabitleriz dediler. Bazı firmalar; 100 lük tarifede ara değerleme bile yapmayıp en direkt 35 e sabitlerken.
- firmamda yükseltme talebim olduğu halde; hiçbir şekilde gerçekleşmedi. Firma değiştirmek zorunda kaldım.
- firmamda talebim, ertesi gün sorunsuz gerçekleşti.
- firmamda dolapta ki çalışma sonrası internet ve telefon hatları karışmıştı. Arıza giderildikten sonra hız düşmüştü, tekrar yükseltilmesi için talep açtım. Ertesi gün; Tt teknisyeni emekçi beyefendi aradı; yükseltme işlemini geçekleştirdi. Hatta yükselme sonucu sorun olursa; sorumluluk size ait olacak dedi. Tamam; ben de aynen size ait olacak dedim.
Yükseltmeyi Tt yapıyor; ama her firmada neden farklı durum var?
-
ONT önemli değil OLT önemli çünkü hız profilleri OLT üzerinde ama önceden neden az alıyordunuz bu tuhaf.
-
FTTH'da 112/224 gibi 7'nin katı değerler alıyorum ben TT fiber ile. 1G altı tüm tarifelerde %12 provizyon oluşturuyorlar down için sanırsam
-
Bakın, bende şöyle bir durum var.
Bende aynı binada ama iki ayrı adreste iki ayrı FTTH hesabı var. Dolayısı ile bu 2 hesap için portlar aynı OFDK'da ve o OFDK da Telekom'un santralında (mantıken) aynı OLT portuna bağlı. Benim tarafta her iki hesapta da ONT'ler Huawei.
2. hesap 100 Mbps paket ve Poyraznet'te idi, hız testlerinde 115-120-125 DL, 20-21-22 gibi de UL alıyordum. Poyrazndet kapanınca mecburen Fixnet'e geçtim. DL değişmedi ama UL 45-50 arası gelmeye başladı ve Fixnet'ten yukarıdaki açıklamayı aldım. (Fixnet'ten söylenen aslında abonenin verilebilecek max. UL sınırına kadar kullanım yapabileceği ama bu sınırın çoğu ISS tarafından pakete göre sınırlandırıldığı...T.T. altyapısında da bu üst sınır, malum: 50 Mbps) 1. hesap is TTNet'den ve 200 Mbps paket. Az önce bu hesapta Wi-Fi 5.0 GHz üzerinden test yaptığımda UL 28-29 gösterdi (gerekirse kablolu test de yapacağım gün içinde...).
Şimdi aynı OLT'deki değişik abonelere ayrı ayrı hız profilleri tanınabiliyorsa sizin dediğiniz gibidir. (Malum: OLT'deki bir porta 64 hatta 128'e kadar ayrı abone bağlı olabiliyor...) Ama hız profilini ISS'den (TTNet veya Fixnet) bu hız profillerini kendileri mi tanımlayabiliyor yoksa onlardan gelen bir talimatla Santral (yani T. Telekom) mu ayarlayabilmekte? Ya da 50 Mbps'ye kadar açılabilen bir kilit mi var; isteyen ISS bunu açabiliyor isteyen kapalı tutuyor?
Santralın aynı porta bağlı aboneler üzerinde tek tek birtakım işlemler yapması mümkün. Örneğin ödemeleri aksattınız, internet hattınızı kesiyorlar ama haliyle sadece sizin hattınızın interneti kesiliyor. TTNet'i bilmiyorum ama Poyraz'da bu hat kesme işlemi belli bifr tarih ve saatte otomatik olarak gerçekleşiyordu. Hat kesmenin bir diğer versiyonu da abone talebiyle hattın dondurulması. Bu işlemlerde T.Telekom santralını abone aramadığına göre vede her talep için ISS (TTNet de bir ISS, Poyraz da, Fixnet de) T.Telekom'u (Santralı) aramadığına göre ISS tarafında belli işlemlere izin var diye anlıyorum.
-
Bir başka foruma da aynı konudaki mesajımı yollamıştım. Oraya yazan, zamanında Türk Telekom'da hem sahada hem de santralda çaloışmış bir kişi oldukça açıklayıcı cdevaplar gönderdi. Tabi bu cevaplar bende ek sorular oluşturdu. Onların da cevabı geldiğinde buraya toplu olarak yazacağım.
Ama işin aslı santraldaki OLT'deki tanımlamalar. Yani hız profilleri OLT'de tanımlı. Ancak: Değişik marka OLT'lerde belli bir paket hızı için değişik sınırlamalar söz konusu.
-
Valla hocam bal gibide istediği hız verebiliyor TT'den ne aldığı farketmiyor. Telekom FTTB altyapıdayım KabloNet üzerinden, 100/4 sabit iki senedir böyle, daha yüksek paketleri de yok..
-
Çok büyük olan firmalar hariç ISS ler hız limitlemesi yapmıyor. Bunu yapmak zaten ek yük gerektirecek bir durum, bununla uğraşmazlar. Geçenlerde Telekom upload hızını yanlışlıkla arttırınca 1000 Mbps upload aldığımızı zaten testlerde gösterdik, bunları sizde bu forumda gördünüz. Buradan aldığınız tecrübeyle size yalan söylediklerini zaten bu mesajımı okumadan anlayabilirdiniz. Önceki abonelikte performans sorunu olmuş olabilir bu yüzden daha az çıkıyor olabilir bu farklı bir şey. Telekom o altyapı OLT markasının NMS programı üzerinden (Örneğin Huawei için U2000 programı) hız profilini ne kadar ayarlarsa en fazla o kadar hız alırsınız, daha az almanızın nedeni farklıdır. Bunlara ek olarak GPON da VDSL gibi değil 100 Mbps için tek profil var gibi düşünebilirsiniz. Operatör, Telekom'dan 100 Mbps hızı seçerse bu hız profili sizin kullandığınız ONT cihazın seri numarasına VLAN 35 te bant genişliği (DS_HSI/US_HSI) olarak atanır. Bazen Telekom v2 v3 şeklinde ek profiller de ayarlayabiliyor ancak operatörler arası fark olmaması gerekiyor. Siz TurkNet te kullansanız Gıbırnet te kullansanız Millenicom da kullansanız aynı upload değerini almanız gerekiyor.
-
Açıkçası bahsettiğiniz olayı görmedim ve o konuda şu an birşey söyleyemem. (Link verirseniz bakacağım...)
Konunun Telekom ve OLT'deki hız profili tarafına (yani teknik detaylara) da sizin kadar vakıf değilim.
Aslına bakarsanız bana kimin yalan söylediğini de sizin ifadenizden henüz anlayabilmiş değilim...
Mevcuttaki duruma bakarsak: ben Fixnet'e geçtiğimden beri (2 ay) UL olarak 20 civarı değil 45-50 UL arasını almaktayım. Ama kapanana kadar PoyrazNet'te 100 Mbps pakette 20-23 arası UL alıyordum. Adresim, şu bu hiç değişmedi... ONT Huawei, OLT de büyük olasılıkla Huawei. Paket de 100 Mbps'lik paket. Santral: İstanbul-Etiler Santralı.
Aynı binada, farklı bir adreste (binadaki ayni OFDK'ya bağlı olarak ve dolayısıyla çok büyük olasılıkla belirttiğim santraldaki bir OLT'nin aynı portuna bağlı olarak) TTNet, 200 Mbps aboneliğinde de yaklaşık 30 UL almaktayım. ONT Huawei (diğer adrestekinin aynısı) ve herhalde santral tarafındaki OLT de Huawei.
Herhalde santralda, bir aboneliğimin (A) OLT'sinin atıyorum 1. portuna, diğer aboneliğimin de santraldaki yine (A) OLT'sinin mesela 5. (ya da bir başka OLT'nin herhangi bir portuna) bağlı olmam da pek mümkün değil.
Yaşadiğım sitenin girişine 100-120 mt. mesafede bir Tip-5 var (2011 tesisli). Kapağında MSAN 343 yazar(dı), şimdi elle düzeltilip MSAN 5343 oldu. 2021 ortalarında bunun içine bir ODF çatısı kuruldu ve bu saha dolabından Site girişine konulan menhol altı bir MUFA'dan bloklara fiberler ayrı ayrı çekildi.
FTTH'a 2021 ortalarında TTNet ile geçtim (şu anda 200 Mbps aboneliğim). Poyraznet aboneliği de Kasım 2022de başlad (şu anda Fixnet 100 Mbps aboeliğim...). Başka hiçbir alternatif ISS ile de çalışmadığım için 100 Mbps pakette UL'un neden 20 değil de 45-50 arası olduğunu gerçekten bilmiyorum...)
Bu 2 farklı UL konusunda bir izahatınız varsa cahil birisine anlatır gibi anlatılırsa, duymaktan memnun olacağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Kasım 2024; 0:15:29 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X