Şimdi Ara

Tôkyô monogatari - Tokyo Story (1953) | Yasujirô Ozu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
     Tôkyô monogatari - Tokyo Story (1953) | Yasujirô Ozu

Kırsalda yaşayan bir karı koca, büyük bir şehir olan Tokyo’ya çocuklarında kalmaya giderler. İlk gece büyük oğullarında kalacaklardır, fakat çocukları fazla meşguldürler. Tokyo’nun nasıl bir yer olduğunu merak eden ana-babalarını gezdiremezler. Hatta işleriyle daha fazla ilgilendiklerinden, ana-babalarıyla pek ilgilenmezler, onları başlarından savmaya bile çalışırlar. Onlarla daha çok ölen çocuklarının karısı olan gelinleri ilgilenecektir.

Yaşlı çiftin bu yolculuğunu vicdana yapılan bir yolculuk olarak niteleyebiliriz. Ve bu yolculuk kültürel anlamda, savaş sonrasında büyük bir dönüşüm yaşayan Japonya'nın en kalabalık şehirlerden biri olan Tokyo'ya yapılmaktadır. Yaşlı çift uzun süredir görmedikleri çocuklarını görmek için yaptıkları bu ziyaretten çok şey ummaktadırlar. Ama iş bu ya dünya değişmekte, çocuklar büyümekte, maddi değerlere vicdani değerlerden daha fazla önem vermektedirler. Fakat her insan aynı değildir. Kanından canından bir parça olan insanlar bile yalnızca kendilerini düşünürken, aynı kandan olmayan insanlar hiç beklenmedik bir şekilde bu yaşlı çifte kollarını açacaktır.

Her ne kadar yaşlı çiftin çocukları vefasız olsa da yönetmen karakterler karşısında kimi zaman bizi ikilemde bırakıyor. Yani salt vefasız insan diyemeyiz çocuklara. Yine de çiftin gelininin sadakati, yardımseverliği ve yarenliği kendi öz çocuklarında yoktur. Ana-baba Tokyo'da istenmediklerini anlayarak taşradaki evlerine geri dönerler. Onlar eve geri döndükten sonra kardeşlerin bir araya gelmesini sağlayacak bir olay gerçekleşecek ve çocukların bencillikleri burada da kendini gösterecektir.

Noriko karakteri filmin son bölümlerinde insanlık dersi verecek, yaptığı iyiliklerin karşısında övülmeyi kabullenemediğinden kendine kötü yakıştırmalar yapacaktır.

Yasujirô Ozu'nun insani değerleri mercek altına aldığı film, pek çok kişiye ders olacak nitelikte. Uzakdoğu filmlerini sevenlere öneririm. (8/10)
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Yazılarında epeyi spoiler oluyor genelde,biraz daha yüzeysel yazsan iyi olabilir dostum
  • Yanlışın var Domates Yazılarımda seyir zevkini azaltıcı bilgi vermedim hiç, sadece filmi genel olarak konusuyla birlikte yorumlamaya çalışıyorum. Eğer seyir zevkini azaltıcı bir bilgi vereceksem spoiler butonunu kullanıyorum. Bu filmin açıklamasında da spoiler butonunu kullanmayı gerektirecek bir bilgi yok, gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz Ben zaten bu filmlerin konularını hem daha çok tanınsınlar diye hem de filmi izledikten sonra yorumlamak için açıyorum
  • Ozu'nun başyapıtlarından biridir. Kurosawa'nın Ağustos'ta Rapsodi filmi gibi savaşı ve savaşın yan etkilerini hiçbir mermi, roket vb. silah göstermeden yapmıştır. Ne bir çatışma, ne havada uçuşan kol ve bacaklar. İnsanların ruhuna, yaşamına, düşüncelerine yaptığı etkiyi umursar Ozu ve onun savaşını verir. İnsanların yaşadığı buhran ve korkunun sosyal ilişkilerini nasıl değiştirdiğini çok keskin şekilde görürüz Ozu filmlerinde. Tokyo'ya gitmeden Tokyo'nun hayalini kuran ve bu hayal ile yetinen bir avuç insanın iç sızlatan hikayesi. Ozu'ya başlamak için ana sebep.
  • @De Profundis henüz Kurosawa'ya başlamadım, bu film de izlediğim ilk Ozu filmi. Filmle ilgili dediklerine katılıyorum. Olabilecek en yalın şekilde iç burkan bir konu işlenmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: diminishedtriad

Yanlışın var Domates Yazılarımda seyir zevkini azaltıcı bilgi vermedim hiç, sadece filmi genel olarak konusuyla birlikte yorumlamaya çalışıyorum. Eğer seyir zevkini azaltıcı bir bilgi vereceksem spoiler butonunu kullanıyorum. Bu filmin açıklamasında da spoiler butonunu kullanmayı gerektirecek bir bilgi yok, gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz Ben zaten bu filmlerin konularını hem daha çok tanınsınlar diye hem de filmi izledikten sonra yorumlamak için açıyorum

bana öyle gelmiş o zaman

• quote:

Yanlışın var Domates Yazılarımda seyir zevkini azaltıcı bilgi vermedim hiç, sadece filmi genel olarak konusuyla birlikte yorumlamaya çalışıyorum. Eğer seyir zevkini azaltıcı bir bilgi vereceksem spoiler butonunu kullanıyorum. Bu filmin açıklamasında da spoiler butonunu kullanmayı gerektirecek bir bilgi yok, gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz Ben zaten bu filmlerin konularını hem daha çok tanınsınlar diye hem de filmi izledikten sonra yorumlamak için açıyorum

bana öyle gelmiş o zaman

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Landman (2024) | Paramount+
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

bana öyle gelmiş o zaman

Öyle gelmiş diyelim hacı
  • imdb top 500 ünün daimi filmi.. keza arada top 250 giren harika bir film.
  • Elimde olan bir film, yakında izlerim inşallah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaRKN' -- 15 Ağustos 2012; 1:14:25 >
  • @DaRKN' Uzak doğu filmleri tutkunu olarak geç bile kalmışsın bu filmi izlemeye Ben, sen izlemişsindir diye tahmin etmiştim
  • quote:

@DaRKN' Uzak doğu filmleri tutkunu olarak geç bile kalmışsın bu filmi izlemeye Ben, sen izlemişsindir diye tahmin etmiştim

Geçen @Dönüşüm de Kurosawa'nın bir filmini sordu, onu da izlememiştim, kendimden utanır oldum
  • quote:

Orijinalden alıntı: DaRKN'

Geçen @Dönüşüm de Kurosawa'nın bir filmini sordu, onu da izlememiştim, kendimden utanır oldum

Sen hepimizden daha çok Uzak Doğu sinema kültürüne sahipsin. Asıl ben pek fazla Uzak Doğu filmi izlemediğim için utanıyorum Bunun bir nedeni de o sektöre ön yargılı olmamdı. Kurosawa filmlerine ben de başlamadım

• quote:

Sen hepimizden daha çok Uzak Doğu sinema kültürüne sahipsin. Asıl ben pek fazla Uzak Doğu filmi izlemediğim için utanıyorum Bunun bir nedeni de o sektöre ön yargılı olmamdı. Kurosawa filmlerine ben de başlamadım

Desene komple bunalıma girdik
  • quote:

Orijinalden alıntı: DaRKN'

quote:

Desene komple bunalıma girdik

utanmayın beyler

• quote:

utanmayın beyler

Bize katıl Domates sen de utan
  • quote:

quote:

utanmayın beyler

Bize katıl Domates sen de utan

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.