Şimdi Ara

suyun kaynaması ??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
56
Cevap
0
Favori
71.470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kapalı kap derken düdüklü tencere gibi tamamen kapalılığı kastediyorsanız basınçta artacağı için kaynama 100derecede olmayacak haliyle geç su geç kaynayacak...(ama yemekler daha çabuk pişecek)

    Ama basınç farklılığının olmadığı normal bir tencerenin ağzını da normal bir kapakla kapıyorsanız burda tencerenin içinceki sıcaklık korunduğu için (su 100 derece de kaynıyor) kapağı açık olan tencereye göre daha çabuk kaynayacaktır.

    ben bunu anladım yanlışım varsa düzeltin...


    Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??



    ayrıca suyun içerisine atılan maddelerde kaynama noktasını yükseltir diye bi biliyorum doğrumudur? su geç kaynar ..

    Şimdi makarna yaparken su kaynattığımızda içine tuzu su kaynamadan mı kaynadıktan sonramı atsak su daha çabuk kaynar?? bence tuzu kaynadıktan sonra atmalıyız, kaynamadan atarsak kaynama daha da geç olur öyle değiğlmi??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 19 Şubat 2008; 14:49:33 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur



    Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??



    ayrıca suyun içerisine atılan maddelerde kaynama noktasını yükseltir diye bi biliyorum doğrumudur? su geç kaynar ..

    Şimdi makarna yaparken su kaynattığımızda içine tuzu su kaynamadan mı kaynadıktan sonramı atsak su daha çabuk kaynar?? bence tuzu kaynadıktan sonra atmalıyız, kaynamadan atarsak kaynama daha da geç olur öyle değiğlmi??

    Yanlış

    Yanlış

    Makarna suyuna atılan tuz kaynama noktasını düşürmek için değil yapışmasını engellemek içindir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa


    quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur



    Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??



    ayrıca suyun içerisine atılan maddelerde kaynama noktasını yükseltir diye bi biliyorum doğrumudur? su geç kaynar ..

    Şimdi makarna yaparken su kaynattığımızda içine tuzu su kaynamadan mı kaynadıktan sonramı atsak su daha çabuk kaynar?? bence tuzu kaynadıktan sonra atmalıyız, kaynamadan atarsak kaynama daha da geç olur öyle değiğlmi??

    Yanlış

    Yanlış

    Makarna suyuna atılan tuz kaynama noktasını düşürmek için değil yapışmasını engellemek içindir.



    bende laboratuarda yapmıyorum zaten makarnayı, tuzuda kaynama noktasını deiştirmek için koymuyorum tat için koyuyorum ne için koyuyorsak koyuyoruz soru o değil tuzlu sumu daha çabuk kaynar? tuzsuz saf sumu?




  • Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?


    dondurmamı yoksa vodka mı daha çabuk donar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 19 Şubat 2008; 15:14:22 >
  • Fenermi yoksa Galatasaraymi daha cok gol atar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?


    Eğer eşit derişimde alırsan şekerli su daha yüksek sıcaklıkta (Tuzlu-su 0-2a Celcius/ şekerli-su 0-a Celcius) donar...

    Ancak şekerli sudan 2 molar alıp,Tuzlu sudanda 1 molar alırsan ikiside aynı sıcaklıkta donar...

    Saf suda Tuzlu su ve şekerli suya göre daha yüksek sıcaklıkta donar...

    Kısacası içine attığımız madde miktarına göre değişir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 19 Şubat 2008; 20:05:07 >
  • Peki donma sıcaklığı sıvının hangi özelliklerine bağlı?
    Yoğunluğun donma sıcaklığına etkisi hangi yönde olur?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    Peki donma sıcaklığı sıvının hangi özelliklerine bağlı?
    Yoğunluğun donma sıcaklığına etkisi hangi yönde olur?



    Donma,Kaynama noktası,Denge Buhar Basıncı,Elektriksel iletkenlik toplam iyon/molekül/atom sayısına bağlıdır...

    Çözeltilerin belli bir kaynama yada donma noktası yoktur...Yaptığımız karışıma göre değişiklik gösterebilir...

    Donma noktası yada kaynama noktasında meydana gelen değişim;

    T=k.Molalite.İyon sayısı(Molekül) şeklinde ifade edilebilir...Burdaki molalite kg suya düşen madde miktarıdır...Molalite ile Molarite birbirlerine yakın kavramlar olduğundan Molalite yerine Molarite'de kullanılabilir...

    Yoğunlukta sonuçta gerek molaliteyi gerekse molariteyi etkiler....Örneğin molarite ile yoğunluk arasında;

    Molarite=(d.c.10)/Ma bağıntısı vardır...

    Burda aynı atomlardan ve aynı kütlece yüzdeden oluşmuş çözeltilerde yoğunluğun artmasıyla molariteninde artacağını anlıyoruz...Molaritenin artmasıda birim hacimdeki toplam iyon/atom sayısını etkileyeceğinden kaynama noktasını,elektriksel iletkenliği (İyon halde çözünenler için geçerlidir) yükseltirken,denge buhar basıncını ve donma noktasını düşürür...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 20 Şubat 2008; 0:33:06 >




  • Yoğunluğu az olan sıvılar, daha düşük sıcaklıklarda donar ve daha düşük sıcaklıklarda buharlaşır
    diyebilir miyiz?
  • quote:



    quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa


    quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur



    Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??

    Yanlış
    Yükseklere çıkıldıkça hava basıncı düşer, dolayısıyla suyun kaynama derecesi de düşer. Hemen hemen her 100 metrede 1 derece düşer. İzmir'de 100 derecede kaynayan su Ankara'da 94 derecede falan kaynar.
  • soruyu bilimsel alıp kolayca kapalı olursa kap yeterli süre ısıtılırsa patlar diyebilirim :)

    açık olması tamamen dış basınçla alakalı. yükseğe çıkıldıkça kaynama noktası düşer.


    takliye değliği olan birşeyle kapatılırsa (çaydanlığı eğik koymak) basınçla orantılı gaz tahliyesi olacağından az da olsa ısı yalıtımı sağlanmış olur ve daha çabuk kaynar.

    bunun oranını elde etmeye çalışacağım tam denklem için çok fazla deneme gerek ama 2 denemede net birşey söylerim.
    yapmak isteyenler:D

    aynı yükseklik ve yakın nem oranı olmalı (demliğiı buzdolabında soğutup içine buzdolabında soğutulmuş su koyup ağzı açık kaynatın. ölçümünüzü yapın (hava sıcaklığı,ve zaman). sonra çaydaklık ve demliği buzdolabında soğutup aynı hava sıcaklığında ya da yakın hava sıcaklığında çaydanlık eğik koyulmuş vaziyette kaynatın ve ölçümünüzü yapın )
    orta okul deneyi gibi ama tartışmalara son verir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Uygurca

    Bence soğutamaz.Soğuttuğu havayı,ısınan motorları ile tekrar ısıtır.


    O zaman dediğinize göre buzdolabı bulunan oda diğer odalara göre daha sıcak olur. Doğru mu ?
  • ağzı açık olan daha çabuk kaynar. kapalı olan daha fazla basınç yaratırda ondan..
  • Öncelikle kaynama ne demek onu açıklayalım. Kaynama bir sıvının hal değiştirerek gaz hale geçmesidir.

    Sıvının buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar.

    Kaynama süresince sıvının sıcaklığı değişmez.

    Şimdi soruya gelecek olursak ağzı tamamen kapalı bir kapta kaynama zaten olmaz. Çünkü içindeki sıcaklık arttıkça basınç da otomatik olarak artar. Kaynamanın gerçekleşmesi içinde sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olması gerektiğinden ve dış basınç sürekli arttığından hiçbir zaman eşit olmaz.

    Düdüklü tencerede yemek pişirmenin mantığı ise aslında su hiçbir zaman kaynamadığı için 100 derecenin üstüne çıkar ve yemeği daha çabuk pişirir. Eğer yemek normal bir tencerede pişirilirse su kaynayacağından 100 derecede kalır kap.

    Makarna suyuna tuz katmanın da mantığı hemen hemen aynı. Suya katılan tuz kaynama noktasını yükseltir. Böylece su yine 100 derecenin üstünde kaynar ve makarna daha çabuk pişer.




  • ağzı kapalı su kaynatmaktan kasıt düdüklü tencere değildir, içerdeki gazın daha ağır tahliye edilmesini sağlayan yan çaydanlığı yan koyma olayını kastettiğini varsayıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Uygurca


    quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur

    evet evet düdüklü değil normal tencere, bu yüzden de kapağını kapatınca daha çabuk kaynıyor basınç farklılığı yok sadece ısı kaybını önlemek amaç...


    biran dedim noluyoruz.. yalan dünya biliyoruz da bukarmı olur..




    Ben de 6.sınıfta matematik hocalarının "hehe size bir itirafta bulunacağız,aslında 3 den 4 çıkıyordu" demeleri üzerine yıkılmıştım.Koskoca beş sene keklendik :/


    Ben biliyordum öyle olacağını, elde var 1, elde var 2, elde var 3, nereye kadar arkadaş.




  • Basıncı artan sıvı daha geç kaynar benim bildiğim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mainstorm


    quote:

    Orijinalden alıntı: Uygurca

    Bence soğutamaz.Soğuttuğu havayı,ısınan motorları ile tekrar ısıtır.


    O zaman dediğinize göre buzdolabı bulunan oda diğer odalara göre daha sıcak olur. Doğru mu ?


    Evet doğru. Ayrıca yukarıdaki cevaplarda entropi atlanmış. Enerji dönüşümleri esnasında her zaman kayıp olur. Mesela ütüyü ısıtmak için harcanan elektrik enerjisi ütünün ürettiği ısı enerjisinden her zaman daha fazladır. Aynı sebepten dolayı buzdolabının ürettiği soğuklık (daha doğrusu azalttığı ısı) ürettiği ısıdan her zaman daha fazladır. Bu yüzden kapısını açık bırakırsanız içinde bulunduğu oda yavaş yavaş ısınacaktır (tabi odayı tamamen izole etmeniz gerekir).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: onrkonrk

    su ağzı kapalı bir kapta mı yoksa ağzı açık bir kapta mı daha çabuk kaynar ??????? (aynı sıcaklıkta)


    Ağzı açık kapta...

    Kaynama, sıvının buhar basıncı ile dış basıncın birbirine eşit olmasıdır. Sıvının üst yüzeyinden kopup havaya karışan sıvı moleküllerinin havaya yaptığı basınç buhar basıncıdır. Dış basınç ise üst kısımda bulunan gazın aşağı doğru yaptığı basınçtır. İkisinin birbirine eşit olduğu noktada kaynama gerçekleşmeye başlar.

    Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Buz dahi buharlaşır. Kaynamada ise yoğun biçimde buharlaşma vardır. Ağzı açık kaptaki su daha çabuk kaynar.

    Yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı artmaz, azalır. Dolayısıyla yükseklere çıkıldıkça su daha kolay yani daha düşük derecelerde kaynamaya başlar.

    Suyun erken kaynaması pişirme açısından istenen bir durum değildir. Şuna benzetebiliriz; Bir berber çırak yetiştiriyor olsun. Çıraklar ne kadar çabuk usta haline gelirlerse dükkandan ayrılırsa, berberimizin çıraklardan faydalanma ihtimali o kadar azalır.

    Yani erken kaynayan ve aldığı enerji ile uçup giden su molekülleri, yemek pişirmede işe yaramayacaktır. Çünkü ısınan su molekülleri yemek moleküllerine çarparak onu "pişirir". Uçup giden su molekülleri pişirmede işe yaramaz.

    Düdüklü tencerede mantık, basınç ne kadar artarsa artsın enerjisi yükseltilmiş su moleküllerinin kaçmasını önlemektir. Tabi su da daha zor kaynayacaktır.

    Suya tuz veya şeker benzeri maddeler atarsanız kaynama noktasını arttırır, donma noktasını düşürürsünüz.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.