Şimdi Ara

suyun kaynaması ??? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
71.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ogün®


    quote:

    Orijinalden alıntı: onrkonrk

    su ağzı kapalı bir kapta mı yoksa ağzı açık bir kapta mı daha çabuk kaynar ??????? (aynı sıcaklıkta)


    Ağzı açık kapta...

    Kaynama, sıvının buhar basıncı ile dış basıncın birbirine eşit olmasıdır. Sıvının üst yüzeyinden kopup havaya karışan sıvı moleküllerinin havaya yaptığı basınç buhar basıncıdır. Dış basınç ise üst kısımda bulunan gazın aşağı doğru yaptığı basınçtır. İkisinin birbirine eşit olduğu noktada kaynama gerçekleşmeye başlar.

    Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Buz dahi buharlaşır. Kaynamada ise yoğun biçimde buharlaşma vardır. Ağzı açık kaptaki su daha çabuk kaynar.

    Yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı artmaz, azalır. Dolayısıyla yükseklere çıkıldıkça su daha kolay yani daha düşük derecelerde kaynamaya başlar.

    Suyun erken kaynaması pişirme açısından istenen bir durum değildir. Şuna benzetebiliriz; Bir berber çırak yetiştiriyor olsun. Çıraklar ne kadar çabuk usta haline gelirlerse dükkandan ayrılırsa, berberimizin çıraklardan faydalanma ihtimali o kadar azalır.

    Yani erken kaynayan ve aldığı enerji ile uçup giden su molekülleri, yemek pişirmede işe yaramayacaktır. Çünkü ısınan su molekülleri yemek moleküllerine çarparak onu "pişirir". Uçup giden su molekülleri pişirmede işe yaramaz.

    Düdüklü tencerede mantık, basınç ne kadar artarsa artsın enerjisi yükseltilmiş su moleküllerinin kaçmasını önlemektir. Tabi su da daha zor kaynayacaktır.

    Suya tuz veya şeker benzeri maddeler atarsanız kaynama noktasını arttırır, donma noktasını düşürürsünüz.

    Hocam ağzına saglik bu cevabin uzerine 2 yıldir kimse bir sey diyememis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Summer_715

    bir sıvının kaynaması için buhar basıncının, dış basınçla eşitlenmesi gerekir. Eğer bir kabın ağzını tamamen kapatırsan o hiç kaynamaz ama bir süre sonra basıncı iyice yükselir ve kap patlar.

    hocam ama babannelerimiz, bazen yemek pişirirken tencerenin kapağını hamurla sızdırmaz hale getirmiyor mu? Yada düdüklü tencereler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?

    Isıtır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 8 Ağustos 2012; 23:11:11 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

    quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?

    Isıtır.


    sanırım evet çünkü %100 verim olmadığındn dolayı soğuttuğundan çok ısıtacaktır. Doğru mu? :)
  • Sayın forumcular,

    Dün akşam kanal D de yeni yayınlanan İlker Ayrık' ın 1-0 yarışmasında sorduğu soruydu bu (Soru Su düdüklü tencerede mi normal tencerede mi daha erken kaynar?) ... Böylece konu yeniden gündeme geldi
    Bence soru, kriterleri ve soruluş biçimi ile sorulmaması gereken bir soru. Çünkü işin içinde ısı, sıcaklık, enerji ve daha bir sürü termodinamik faktör var. Soruyu; Teknik özellikleri; tabanı malzemesi, kova ağırlığı aynı olan biri düdüklü vasıflı olan iki tencereye aynı sıcaklıkta örneğin 20 derecede konan 1 lt su aynı ateş miktarını veren ocaklara konulduğunda hangi tenceredeki su daha erken kaynar? Olmalı.

    Yarışmacı "düdüklü de" dedi. Kaybetti. Bence hakkı yendi. Çünkü gerçek bir düdüklü tencerede su 2 kere kaynar!
    Ben de ağzı sıkı veya değil ama kapalı olan bir kapta suyun daha erken kaynayacağını savunanlardanım. Evet basınç kaynama noktasını yükseltir bu doğrudur. Ama soruyu düdüklü tencere bağlamlı sorarsanız ve ateşe koyduğunuz da musluk suyu ise konu fazlara bölünür. Üşenmedim deneyini de yaptım.
    Burada da tartışanların belki bende dahil düdüklünün içinde neler olduğunu termodinamik olarak tam bildiğini zannetmiyorum!
    Ama konu düdüklü ise aslı kapakta ve oradaki mekanizmalarda.
    Bir kere düdüklüde bildiğiniz üzere bir ön subap birde yüksek basınç pişirme valfi var (şimdi çoğu modelde pişirme valfi subabında 1-2 kademelerini belirten çizgi ve renklerde var. Peki neler oluyor içerde.
    Yukarıdaki sorudaki gibi ateşe konan su (bakın dikkat edin ateşe dedim az ateş çok ateş demedim) normal ısı-sıcaklık-basınç ilişkileri ile eğer deniz seviyesindeyseniz 90-92 derecelere geliyor. Bu noktalarda başlayan buharlaşma düdüklü daha sıkıca kapalı olmasa da hızla(açık tencereye göre 98-100 derece hattında gezinerek) suyu kaynatmaya başlıyor. Dedik ya ilk subap kaynama indikatörü. Bu fazın 93 derecesinde yavaş bir görüntü ve ses ile 1. basınç subabından çıkan buharla ki sıcaktır varlığını gayet net görüyorsunuz. (Benim yaptığım deneydeki kendi sorumdaki tüm eş kriterleri sağladım buharlaşma normal tenceredeki suya göre 1-1,5 dk erken başladı!) Sonra birden tak bu subap kapatıyor! Neden? Çünkü bu subap ön kaynamayı ve onun yarattığı az bir atmosferik basınç farkını hissettiğinde sistemi bir sonraki faza taşıyacak şekilde dizayn edilmiş. Yukarda kapağı kapalı tencerenin içindeki suyun açığa göre suyu daha erken kaynatacağına dair görüş belirtenler vardı. İşte tam da bu oluyor bu ilk fazda. Düdüklü tencere ağzı kapalı bir tencere gibi davranıyor. Ama dikkat su kaynadı bir kere 92-102 derecelerde! Bu meyanda kapak contası azda genleşerek tam bir conta görevi ile dışa doğru basmak isteyerek alt kova ile kapak arasında tam bir sızdırmazlık durumuna geçiyor. Bu anlar eğer içine bir şeyler koyacaksanız az bir bekleme ile düdüklünüzün kapağını açabileceğiniz son anlar. Yoksa dikkat edin ateşten pişti diye aldığınız tencereyi cebri soğutmayıp beklettiğinizde 10 dk açamazssınız kapağını!
    Nerde kalmıştık tak kapattı subap bir sessizlik sakinlik. Evvet işte kuzuların sessizliği...Conta yerleşti tam sızdırmazlık sağlandı. 2. faz yani çok olmasa da kızgın su ve buhar fazı başlıyor. Yani yüksek basınç fazı. Suyla tencere kapağı arasındaki Buhar basıncının azıcık artmasıyla su kaynamayı kesiyor ve başlıyor derecesi yükselmeye. Taki 2. emniyet subabının üst ayar noktasına ulaşıncaya kadar. Buralarda imalatçının dizaynına bağlı olarak 1,25-1,3 bar da 120-130 derece sıkalasında tekrar kaynayana kadar az buhar üretmeye başlıyor ve pişirme valfi 2. veya üst seviyeye ulaştığında içerdeki dizayn üst basıncının sabit kalması için tencere yeniden buhar salmaya başlıyor. Çoğu imalatçı bu üst seviye (renk veya çift çizgi) noktasına kadar tencenin çok ateşte tutulması bu noktadan sonra ise ateşinin kısılmasını ısrarla söyler yazar. Aksinde içerdeki aşırı hızlı buharlaşma ile suyun tamamiyle kaybı ve yemeğin susuzlaşarak yanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Biz evde fissler alman malı düdüklü kullanıyoruz...
    Sonuç da deneyimsel tecrübelerine göre bu soruyu doğru cevaplayan yarşmacının cevabı yanlış kabul edilerek yarışmadan elenmiştir. Bu da ayrı bir konu tabi ki.

    Herkese selamlar sevgiler.
     suyun kaynaması ???




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sajen

    Sayın forumcular,

    Dün akşam kanal D de yeni yayınlanan İlker Ayrık' ın 1-0 yarışmasında sorduğu soruydu bu (Soru Su düdüklü tencerede mi normal tencerede mi daha erken kaynar?) ... Böylece konu yeniden gündeme geldi
    Bence soru, kriterleri ve soruluş biçimi ile sorulmaması gereken bir soru. Çünkü işin içinde ısı, sıcaklık, enerji ve daha bir sürü termodinamik faktör var. Soruyu; Teknik özellikleri; tabanı malzemesi, kova ağırlığı aynı olan biri düdüklü vasıflı olan iki tencereye aynı sıcaklıkta örneğin 20 derecede konan 1 lt su aynı ateş miktarını veren ocaklara konulduğunda hangi tenceredeki su daha erken kaynar? Olmalı.

    Yarışmacı "düdüklü de" dedi. Kaybetti. Bence hakkı yendi. Çünkü gerçek bir düdüklü tencerede su 2 kere kaynar!
    Ben de ağzı sıkı veya değil ama kapalı olan bir kapta suyun daha erken kaynayacağını savunanlardanım. Evet basınç kaynama noktasını yükseltir bu doğrudur. Ama soruyu düdüklü tencere bağlamlı sorarsanız ve ateşe koyduğunuz da musluk suyu ise konu fazlara bölünür. Üşenmedim deneyini de yaptım.
    Burada da tartışanların belki bende dahil düdüklünün içinde neler olduğunu termodinamik olarak tam bildiğini zannetmiyorum!
    Ama konu düdüklü ise aslı kapakta ve oradaki mekanizmalarda.
    Bir kere düdüklüde bildiğiniz üzere bir ön subap birde yüksek basınç pişirme valfi var (şimdi çoğu modelde pişirme valfi subabında 1-2 kademelerini belirten çizgi ve renklerde var. Peki neler oluyor içerde.
    Yukarıdaki sorudaki gibi ateşe konan su (bakın dikkat edin ateşe dedim az ateş çok ateş demedim) normal ısı-sıcaklık-basınç ilişkileri ile eğer deniz seviyesindeyseniz 90-92 derecelere geliyor. Bu noktalarda başlayan buharlaşma düdüklü daha sıkıca kapalı olmasa da hızla(açık tencereye göre 98-100 derece hattında gezinerek) suyu kaynatmaya başlıyor. Dedik ya ilk subap kaynama indikatörü. Bu fazın 93 derecesinde yavaş bir görüntü ve ses ile 1. basınç subabından çıkan buharla ki sıcaktır varlığını gayet net görüyorsunuz. (Benim yaptığım deneydeki kendi sorumdaki tüm eş kriterleri sağladım buharlaşma normal tenceredeki suya göre 1-1,5 dk erken başladı!) Sonra birden tak bu subap kapatıyor! Neden? Çünkü bu subap ön kaynamayı ve onun yarattığı az bir atmosferik basınç farkını hissettiğinde sistemi bir sonraki faza taşıyacak şekilde dizayn edilmiş. Yukarda kapağı kapalı tencerenin içindeki suyun açığa göre suyu daha erken kaynatacağına dair görüş belirtenler vardı. İşte tam da bu oluyor bu ilk fazda. Düdüklü tencere ağzı kapalı bir tencere gibi davranıyor. Ama dikkat su kaynadı bir kere 92-102 derecelerde! Bu meyanda kapak contası azda genleşerek tam bir conta görevi ile dışa doğru basmak isteyerek alt kova ile kapak arasında tam bir sızdırmazlık durumuna geçiyor. Bu anlar eğer içine bir şeyler koyacaksanız az bir bekleme ile düdüklünüzün kapağını açabileceğiniz son anlar. Yoksa dikkat edin ateşten pişti diye aldığınız tencereyi cebri soğutmayıp beklettiğinizde 10 dk açamazssınız kapağını!
    Nerde kalmıştık tak kapattı subap bir sessizlik sakinlik. Evvet işte kuzuların sessizliği...Conta yerleşti tam sızdırmazlık sağlandı. 2. faz yani çok olmasa da kızgın su ve buhar fazı başlıyor. Yani yüksek basınç fazı. Suyla tencere kapağı arasındaki Buhar basıncının azıcık artmasıyla su kaynamayı kesiyor ve başlıyor derecesi yükselmeye. Taki 2. emniyet subabının üst ayar noktasına ulaşıncaya kadar. Buralarda imalatçının dizaynına bağlı olarak 1,25-1,3 bar da 120-130 derece sıkalasında tekrar kaynayana kadar az buhar üretmeye başlıyor ve pişirme valfi 2. veya üst seviyeye ulaştığında içerdeki dizayn üst basıncının sabit kalması için tencere yeniden buhar salmaya başlıyor. Çoğu imalatçı bu üst seviye (renk veya çift çizgi) noktasına kadar tencenin çok ateşte tutulması bu noktadan sonra ise ateşinin kısılmasını ısrarla söyler yazar. Aksinde içerdeki aşırı hızlı buharlaşma ile suyun tamamiyle kaybı ve yemeğin susuzlaşarak yanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Biz evde fissler alman malı düdüklü kullanıyoruz...
    Sonuç da deneyimsel tecrübelerine göre bu soruyu doğru cevaplayan yarşmacının cevabı yanlış kabul edilerek yarışmadan elenmiştir. Bu da ayrı bir konu tabi ki.

    Herkese selamlar sevgiler.
     suyun kaynaması ???

    Öncelikle konuyu hortlatmışsın, ayrıca Yazdıklarının 2. Kısmına geçerken cevap yazayım diyordum vaz geçtim zaten kendin cevaplamışsın. Aşağı yukarı Yunus Çengelin termodinamik kitabındanda en indirgenmiş şekilde bu yorum yazılabilir. Ancak bence yarışmacı evlenmeyi hak etmiş. Elbet bu meseleyi bilimsel olarak açıklayamayabilir, Kaldıki birçok oraya çıkan insanda böyle düşünmeyecektir. Bir tencere Doymuş buhar noktasına varmasını düşünemeyiz zira tencere düdüklü dahi olsa bunu kaldırmaz. Adyabatik sistemde düşünülebilir ancak normal şartlarda imkansız gibi. Ayrıca üzerindeki basınç her nekadar çok olursa suyun kaynamasını o kadar zorlaştıracaktır. Mesele burda halkın daha doğrusu normal vatandaşın kaynamaya doğru olarak bilmemesidir. Buda gsripsenecek bir durum değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

    Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: THECERN


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

    Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

    Hayır.Defalarca denedim ağzı kapalıyken daha çabuk kaynıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu hortlatmayın arkadaşlar, 2008 deki mesajlara cevap yazacaktım az kalsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin


    quote:

    Orijinalden alıntı: THECERN


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

    Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

    Hayır.Defalarca denedim ağzı kapalıyken daha çabuk kaynıyor.

    Yanlış biliyorsunuz hocsm çabuk pipisi yemeğin doğrudur ama daha çabuk kaynamaz, termodinamik olarakta ispatı mevcuttur. Aynı şartlarda, düdüklü tencere daha geç kaynar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ManEssence

    Konu hortlatmayın arkadaşlar, 2008 deki mesajlara cevap yazacaktım az kalsın.


    Hocam ben konuyu hatırlıyorum görünce şaşırdım. Nereden buldun konuyu ne ara yazdın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu soruyu niyeyse haddinden fazla tartismis insanlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abdullahors84


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin


    quote:

    Orijinalden alıntı: THECERN


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

    Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

    Hayır.Defalarca denedim ağzı kapalıyken daha çabuk kaynıyor.

    Yanlış biliyorsunuz hocsm çabuk pipisi yemeğin doğrudur ama daha çabuk kaynamaz, termodinamik olarakta ispatı mevcuttur. Aynı şartlarda, düdüklü tencere daha geç kaynar.

    Bilmiyorum valla benim kendi gözlemim bu yönde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullahors84


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin


    quote:

    Orijinalden alıntı: THECERN


    quote:

    Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

    Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

    orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

    Hayır.Defalarca denedim ağzı kapalıyken daha çabuk kaynıyor.

    Yanlış biliyorsunuz hocsm çabuk pipisi yemeğin doğrudur ama daha çabuk kaynamaz, termodinamik olarakta ispatı mevcuttur. Aynı şartlarda, düdüklü tencere daha geç kaynar.

    Bilmiyorum valla benim kendi gözlemim bu yönde

    Hocam kaynama ile basınçlı bir kabın ısıtması karıştırılmamalıdır, tekrar termodinamik kitabına baktım, şartları işit olduğu durumda açık kap daha çabuk kaynıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.