Şimdi Ara

Suudi şirket Türkiye'ye 2 GW kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Suudi şirket Türkiye'ye 2 GW kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracak!
    Suudi Arabistan merkezli enerji şirketi ACWA Power, Türkiye’ye 2 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. ACWA Power, Türkiye’ye 2 GW (gigavaat) kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracak.

CNBC-E’enin haberine göre ACWA Power, Türkiye’ye güneş enerjisi yatırımında imza aşamasına geldi. Sivas’a 1 GW ve Karaman’a 1 GW olmak üzere toplam 2 GW kurulu güce sahip GES kurulacak.

Ayrıca Bkz.Kalyon ve Cengiz Enerji, Suriye’de 1 GW’lık güneş enerjisi santrali kuracak

ACWA Power, santralde kullanılacak tüm panel ve ekipmanları Çin’den tedarik etmeyi istiyordu. Türkiye ile Suudi yetkililer arasında yapılan görüşmeler neticesinde yerlilik şartında anlaşmaya varıldı. Türkiye’de üretim yapan şirketlerin panelleri ve ekipmanları kullanılacak. ASWA Power, yerli üreticilerle iletişime geçerek teklif toplamaya başladı.

Suudi şirket Türkiye'ye 2 GW kapasiteli güneş enerjisi santrali kuracak!

ACWA Power’ın kuracağı GES’lere 30 yıl alım garantisi verilecek. Bu, ACWA Power’ın Türkiye’deki ilk yatırımı değil. Şirket daha önce Kırıkkale'de 950 megavat kapasiteli doğalgaz santrali kurarak Türkiye enerji pazarına giriş yapmıştı. ACWA Power, Türkiye’de güneşe daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. İlerleyen dönemlerde yeni santrallerle birlikte 2 gigavatın üzerinde kapasiteye ulaşılabilir.

Türkiye'nin kurulu güneş gücü 22 GW

EPİAŞ verilerine göre Türkiye’de lisanslı ve lisanssız güneş enerjisinde toplam kurulu güç 22,54 GW kapasiteye ulaştı. Türkiye’de en büyük güneş enerjisi santrali Kalyon Enerji tarafından kuruldu. 1,35 GW gücündeki santralde yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. ACWA Power’ın 2 gigavatlık GES’leri, tek şirket tarafından güneşe yapılmış en büyük yatırım olacak. ACWA Power, Suudi Arabistan, Malezya ve Özbekistan’da yüksek kapasiteli güneş enerjisi santralleri projelerini hayata geçirdi. Suudi şirketin son durağı Türkiye olacak.

Kaynak:https://www.cnbce.com/enerji/suudi-acwadan-turkiyede-gunes-enerjisine-2-milyar-dolarlik-yatirim-hazirligi-h13555

• Alım garantisinde anlaşılan birim fiyat nedir?

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

İlla bir bit yeniği olsun istiyorsun degilmi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Güneşi de parayla satmazlar heralde dimi?

Gigabyte 990FXA-UD3 | Asus 560 Ti DirectCU II | AMD Phenom 955 BE | Thermalright Ultra 120 Rev. C Soğutucu | Gskill Ripjaws 1600 MHz 2x4gb CL 9 DDR 3 | HEC Cougar 700Watt PSU | Dark Knight Kasa | AOC V22+ Monitör
  • fatsa52 kullanıcısına yanıt
    İlla bir bit yeniği olsun istiyorum istiyorsun değil mi? :)

Ama o iş sandığın gibi değil hocam. Daha yeni alım garantili YEKA ihalesi yapıldı, Enerjisa ihaleyi kazandı... Ona göre birim fiyat ne durumda bunu merak ediyorum açıkçası. Ayrıca yerli GES yatırımı yapan firmalar için durum ne olacak onu anlamaya çalışıyorum. Zira 2GW az bir miktar değil...

Kısaca okuyup geçmiyorum, durumumuzu anlamaya çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 4 Haziran 2025; 18:00:06 >

İşin icinde Araplar olunca 2 milyar değil 100 milyar dolar yatırım yapsalar bunu degersizlestirmek için bu sorular soruluyor genelde. Hatta klasik soru "ne taahhüt verdiniz, bilmem kaç katinami aldınız?" gibi başlangıç salvolariyla önünü arkasını bilmeden degersizlestirmelere şahit oluyoruz.

Dünyanın her yerinde herkes başka ülkelere enerji başta olmak üzere birçok yatırım yapıyor. 2 milyar dolar ciddi bir yatırım. Bunu takdir edebilmeliyiz

Ya hocam, bu kadar tetikte olmanıza gerek yok. Enerji piyasasını yakınen takip ediyorum, o nedenle sordum. Aldığım duyum YEKA'dan daha ucuz birim fiyattan anlaşıldığı yönünde, bunu teyit etmeye çalışıyorum. Sandığınız gibi karalama amaçlı bir yorum değildi. Kaldı ki bu yabancılar tarafından yapılan ilk enerji yatırımı da değil zaten. Anlamadan dinlemeden bu kadar gergin olmanın lüzmu yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 4 Haziran 2025; 18:26:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Alım garantisi verdik diyip, fiyat açıklanmazsa siz düşünmeseniz bile herkes düşünür nedir acaba diye ? Düşük olsada açıklanmadığı için kötü düşünen çıkacaktır.

Yerlilik şartı süper olmuş tahminen paneller yerli olacaktır, invertorlar Çin olabilir gibime geliyor onda yerli imkan ne durumda bilmiyorum son durumu bilginiz varsa paylaşır mısınız ?

Birde son ihaleler hep depolamalı idi sanırsam bu depolamasız yada resimde gözüktüğü gibi CSP mi yapacaklar acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 4 Haziran 2025; 19:1:23 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Peki anlaşılmıştır.

• Neredeyse hayrına yapacaklar diyorsunuz yani, ulan Arabistanın her yeri çöl ve güneş zaten, bomboş arazi kursunlar orada istedikleri kadar paneli, bize iyilik yapmak istediklerinden değil heralde illa arıyor insan bir bit yeniği. Umarım verimli tarım arazilerimize falan kurulmaz bunlar.

Onlarla konuştuğumda devletin lisans vermemesi sebebiyle Türkiye'de daha fazla güneş enerjisi santrali kurulamadığını söylüyorlar.

Şu anki panel üretim kapasitemizle kurulu miktarı 3-5 sene içinde 2 katına çıkarabiliriz ama maalesef hükümet buna sıcak bakmıyor. Nedenini bilmiyorum.

Belki uluslararası anlaşmalar olabilir. Verilmiş taahütler olabilir.

Yoksa santral kurulumu için kimseye ihtiyacımız yok. Ülke içinde zaten santral kurmak için bekleyen bir sürü firma var.

Kişisel Blog: http://nasildesemki.blogspot.com[/center]
  • Suudi şirket 2 milyarlık fabrika açsın bir şey yapsın, fakat ne güzel şey 2 milyarlık ne yapacak sadece güneş paneli kuracak sonra devlete satıp satıp cebimizde ne kalmış ise kuruşuna kadar alacak. Yeter yaaaa, geçmiş gitti, şimdi gitti gelecek de böyle gidiyor yeter yaaa

• Kardeşim adamlar peygambere: " ganimet yoksa beni ne diye sefere çağırıyorsun" demiş bir millet tabiki bit yeniği arayacağız.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.