Şimdi Ara

sunta kasa mod

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bi proje planı çıkarıp kaydedilen aşamalarıda ilk mesajı sürekli güncelleyip yayınlama kararı aldım.
    PROJE
    sunta kasa yapımı.
    Amaç
    Mümkün olduğunca ahşap ve türevi hammadde kullanıp, en az bütçeyle elde edilebilecek en verimli bilgisayar kasasını tasarlamak.
    Hedef
    kasa içinde oluşacak fan ve hdd sesini minimize etmek.
    kasa içinde hava akımı sağlamak
    oluşabilecek kablo dağınıklıgını engellemek
    Süre
    süre kısıtlamasız. tahmini bitiriş süresi 30 gün
    Bütçe
    amaca uygun olduğu sürece bütçe kısıtlamasız
    Faaliyetler
    Kaydedilen aşamaların dh forumunda güncel olarak yayınlanması.
    Yardım alınacak kişiler
    donanımhaber forum kullanıcıları
    çelebiler pvc ve mobilya atölyesi
    proje sorumlusu; ÇaPaNOğLu66
    Beklenen sonuçlar
    hedefleri eksizsiz yerine getirebilen kaliteli ve uzun ömürlü bilgisayar parçalarını uygun şekilde muhafaza edebilecek aynı zamanda gözede hoş görünen bi kasa.

en son ünideyken yazmışdım proje sunumu için bu çok dandik kalsada onun yanında idare ediverin. gaza geldim iyice

merhaba arkadaşlar epeydir kendime uğraş arayışı içindeydim, nette gördüm yapanlar olmuş. Bende yakın bi marangoz arkadaşım olması sebebiylede (daha çok mutfak dolabı vestiyer yapıyo.) bi haftadır aklımda şekillendirdiğim sunta kasayı projesini pazara yetiştirebilirsem yapıcam yoksa gelicek pazara kalır. Bu aşamada takıldığım bazı yerleri size danışmak istiyorum;
    -Malum ısınan hava yükselir bu yüzden hava tahliye (egzos) fanlarını kasanın arkasına değilde üstüne tercihen 2 tane 12lik düşük devirli fan düşünüyorum.
    -Psuyu kaliteli kasalarda kasanın alt kısmına yerleştiriyolar bencede hoş oluyor ama, kullanmadığım için soruyorum psu fanı yerden yeterince hava alabiliyormu? yere çok yakın oldugu için tozlanma artmıyormu? ve kasanın üst kısmında kalırsa kasa içindeki havanın dışarı atılmasına katkısı olmazmı.
    -hava girişi için ön panele bi tane 12lik fan düşünüyorum ama dahliye için 2 fan+psu fanı olucaksa girişde 1 fan yetersiz kalır ancak ön kısımdada 2. fan için yer kalmayacakdır diye düşüyorum. Acaba arka kısma öndeki fanın tam karşısına yerleştirsem nasıl olur. hava akımını etkilermi.
    -Birde asıl amacım kasa içinde cpu ve vga dahil hiç fan takmadan kasaya tüm hava girişlerinide kapatıp ön/alt ve üste yatay olarak takıcagım fanlarla hava akımı sağlamakdı bi nevi ceyran olayı ama pratikde epey güç olucak gibi.

takıldıgım daha birçok konu var hepden gözünüzü korkutmayayım teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bhazer -- 28 Mayıs 2011; 17:49:28 >

• Benimde aklımda olan sorular bunlar benzeri bir proje düşünüyorum bende takipteyim,kolay gelsin
  • Görelim bakalım :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NanOSilencE -- 2 Haziran 2011; 18:02:26 >
  • eger iilla ugras istiyorsa al 3 tane lcd ekram 3 ünübirlestirde adam gibi bisi olsun suntadan güzel kasa olmaz
  • psu hava almıyor ki içine havayı atıyor kasanın içine. eğer kasanın içine bakıyorsa fanı tabi. Eğer aşağı bakıyorsa gene üflüyor yere doğru bu pc'nin bulunduğu zemini temizler
    Ben kullanıyorum bende suntadan yaptım gayet sağlam ısı sorunu yok hiç bir şekilde ne macun var nede başka bir şey. Normal kurdum arkada 36*12 yani 3 tane 12'lik girişi açtım ön panelde 17'lik içeri hava alan fan girişi var. Giriş biraz daha büyütülüp fan ızgarasıyla beraber takacağım.
    Sorun yok yani projeye başla kim ne derse desin.
  • ısı konusunda bence forumda bazıları çok abartıyor bunların bi çogunuda hiç üst seviye o/c yapmamış hiç sunta ve aliminyum kasa kullanmamış sadece bi kaç söylentiyi okumuş kitle oluşturuyor.
    evet aliminyum yapısı gereği ısıyı hızlı bi şekilde iletir ancak ne işlemci ne anakart ne ekran kartı kasaya doğrudan temas etmeyecek. kasa içindeki hava konusundada belki stok 4850 gibi bi ekran kartı kullansaydım farkedebilirdi ama onun dışında zaten amaç kasada hava akımı oluşturmak 1/2 derecelik ölçülemeyecek sıcaklık farklarını gözardı etmeninde kimseye zararı olmaz
    lcd ekranları kendim üretebilecek olsam 'uğraş' olabilirdi. diğer türlü fantazi oluyor
    psu hava alıyormu almıyormu bilemem ama ben elimi kasa dışından psuya tuttuğumda güçlü bi hava akımı hissediyorum. belkide kendisi hava üretiyordur.

kasanın yan kapağı için benim transitin arka kapagından esinlenicem. sağ ve soldaki 2 piston yardımıyla yukarı doğru açılıyor. sanırım kasa için bi tane ufak yeterli olucakdır.suntanında kenarlarını 45 derecelik eğimle kestirmeyi planlıyorum ama yukardaki bazı soruları netleştirmeden işe başlayamam:(

düzenleme:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bhazer -- 27 Mayıs 2011; 20:34:10 >

• zaten anakartın arkasında işlemci bloğu var. Onun için anakarta özel bir panel hazırlamak gerekiyor. Ben öyle yaptım büyük bir blok boşluğu kestim daha doğrusu deldim. Bunu da tekrar genişleteceğim. Atölye yapmıştım kalan tahtaların (dolapları parçalamıştım ) onlarda böyle birbirine geçmesi için bir plastik vardı onu anakart yükseltici olarak kullandım. Gayette güzel oldu. Kasanın iskeletinde anakart için sadece kontroplak anladılar öyle yaptılar. Ben de daha sonra işte panel yapmak zorunda kaldım Kontroplaktan da blok büyüklüğünü kesip oraya bir ızgara düşünüyorum.
    Ben sunta kasa ile 275fsb yaptım. Sıcaklık ona rağmen max. 35 dereceye çıktı. Kasada hiçbir şekilde fan yoktu sadece işlemci ile power sup. fanı. Ek fan yok. zaten sadece o değil kasada hiçbir şekilde delik bile yoktu içerdeki hava stabil Belki kapaktan vermiş olabilir havayı alt ve üstten biraz fazla kestirdim rahat kapansın diye.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PLEXİ KASA (YENİ TASARIM) FİNAL
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o zaman plastik anakart yükselticisi kullan oc yapmamıs sözünü bana söylemedigini varsayıyorum tamamen denedim ısı farkı olcakmı diye hatta imkanım olsa aliminyumdan daha kaliteli malzemeler kullanırım birde arka cıkısları yaparken özenli yap birde fan kontrol ısı deger voltaj panel degerlerini birde dereceyi gösteren panel var ondan koyman güzel olur cünkü kasayı sen yapıcaksın hazır kasalara tam eklenmiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: 16hakan16

o zaman plastik anakart yükselticisi kullan oc yapmamıs sözünü bana söylemedigini varsayıyorum tamamen denedim ısı farkı olcakmı diye hatta imkanım olsa aliminyumdan daha kaliteli malzemeler kullanırım birde arka cıkısları yaparken özenli yap birde fan kontrol ısı deger voltaj panel degerlerini birde dereceyi gösteren panel var ondan koyman güzel olur cünkü kasayı sen yapıcaksın hazır kasalara tam eklenmiyor

burda kimseye karşı şahsi iğneleyici yorumlarda bulunmuyorum, amacım sadece üzüm yemek, öyle anlaşıldıysa kusuruma bakmayın özür dilerim. ama lcd ekran almakla kasa mod yapmak çok ayrı şeyler
    plastik anakart yükselticisinede ne için ihtiyacım olucağını anlamadım. anakartı yerleştirmek için elimde bulunan hurda sayılabilecek feel kasanın anakart tepsisini kullanmayı düşünüyorum ama daha parçaları yerleştirme kısmına gelemedim hava akımını yönetmekle uğraşıyorum kafamda.

ekleme:
    yolda giderken bankada sırada beklerken... kafamda psuyu bir oraya bir buraya koyuyorum, fanlara bir mavi bir kırmızı led takıyorum hatta kasayı sarı ferrari rengine boyamak saniyenin 10/1 i kadar sürüyor. bırakın bitirmeyi, başlamayı bile istemiycem nerdeyse
    metal doğrama imkanım olsa sunta kullanmazdım ama bitince şöyle karşısına geçipde seyredebileceğin bişeyi metalden yapmak lazerli torna atölyeleri gerek sanırım ama burası onbin nufuslu gebertici derecede şirin, saf anadolunun masum evlatlarının barındıgı ender yerlerden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bhazer -- 27 Mayıs 2011; 22:03:45 >

• sakın başka kasadan parça alma. Ufak bir elektrik kaçağında tüm elektriği yersin.
    Resmini çekip koyayım diyeceğim de, kasalar bodrumda kilitli. Karanlık fobisi olunca böyle oluyor. Yarın sabah eklerim. Yükseltmek gerekiyor çünkü dediğim gibi anakartın işlemci bloğu var arkasında anakartı çıkarınca görürsün. Onun boşlukta kalması gerekiyor ki anakart hem şişmesin hem de zarar görmesin. Yükseltmen gerekiyor çünkü anakartın hem önünde hem arkasında yollar var. O yollar zarar görüyor tam yapışınca. Yüksekte tutman bu yüzden gerekiyor.
  • merhaba,
    bende mdf'den kasa yapıyorum başladım sayılır. bu ahşap kasa olayında amacım farklı olduğu için size tam olarak yardımcı olamasamda kendi kullanacağım malzemeden bahsetmek isterim.

ben yapacağım kasada 8 mm kalınlıkta mdf kullanacağım ve iç yüzey 1.5 mm kalınlıkta alüminyum levha ile kaplanacak. bunun sebebi şu. Mdf yada sunta gibi ağaç ürünlerinin ısı geçirgenliği düşüktür ve yalıtıma dönük malzemelerdir. fakat iyi bir yalıtım malzemesi olması, kasanın iyi soğutulacağı anlamına gelmez. iç yüzeye kaplanacak alüminyum levha, içeride dolaşan serin havayı koruyacak ve artıracak, dıştaki mdf ise yalıtım gücü ile dışarıdaki sıcak havayı içeriye vermeyecek.
    ön yüzeye 2 adet 12 cm.lik fan takacağım. bunlardan bir tanesi 4 hdd nin tam hizasına gelerek onları soğutacak. diğeri ise hemen üstünde kasanın içine üfleyecek. yan kapağa ise 22 cm.lik fan aldım. arkaya ise egzoz fanı olarak bir tek 12 cm.lik fan takacağım.
    ana kartı aynen sizin düşündüğünüz gibi orjinal kasanın montaj iskeletini kullanacağım. fanları dışarıdan korumak içinde delikli alüminyum ızgara aldım. ahşap kasanın sessizlik performansıda yüksek olacaktır.

bu malzemelerin bana toplam maliyeti 100 lira civarında oldu ama çok eminim ki bittiği zaman 250-300 liradan satılan kasalardan daha iyi bir soğutma gücü olacaktır.

• neden hep 12'lik fan?
    Ben sırf ön panele 17'lik fan koydum. İyi de hava üflüyor içeriye.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheTimesOfTR38

sakın başka kasadan parça alma. Ufak bir elektrik kaçağında tüm elektriği yersin.

başka kasadan parça almakla ne ilgisi var anlamadım uzay montaj bile yapsan üzerinde akım olan parçaları temas ettirirsen kısa devre yapar

quote:

Orijinalden alıntı: southpaw

merhaba,
    bende mdf'den kasa yapıyorum başladım sayılır. bu ahşap kasa olayında amacım farklı olduğu için size tam olarak yardımcı olamasamda kendi kullanacağım malzemeden bahsetmek isterim.

ben yapacağım kasada 8 mm kalınlıkta mdf kullanacağım ve iç yüzey 1.5 mm kalınlıkta alüminyum levha ile kaplanacak. bunun sebebi şu. Mdf yada sunta gibi ağaç ürünlerinin ısı geçirgenliği düşüktür ve yalıtıma dönük malzemelerdir. fakat iyi bir yalıtım malzemesi olması, kasanın iyi soğutulacağı anlamına gelmez. iç yüzeye kaplanacak alüminyum levha, içeride dolaşan serin havayı koruyacak ve artıracak, dıştaki mdf ise yalıtım gücü ile dışarıdaki sıcak havayı içeriye vermeyecek.
    ön yüzeye 2 adet 12 cm.lik fan takacağım. bunlardan bir tanesi 4 hdd nin tam hizasına gelerek onları soğutacak. diğeri ise hemen üstünde kasanın içine üfleyecek. yan kapağa ise 22 cm.lik fan aldım. arkaya ise egzoz fanı olarak bir tek 12 cm.lik fan takacağım.
    ana kartı aynen sizin düşündüğünüz gibi orjinal kasanın montaj iskeletini kullanacağım. fanları dışarıdan korumak içinde delikli alüminyum ızgara aldım. ahşap kasanın sessizlik performansıda yüksek olacaktır.

bu malzemelerin bana toplam maliyeti 100 lira civarında oldu ama çok eminim ki bittiği zaman 250-300 liradan satılan kasalardan daha iyi bir soğutma gücü olacaktır.

merhaba, malzeme kalınlık ölçüsünü tam bilmiyorum ama ön, üst , arka ve alt kısımlarda kalın sunta kapaklarda ise daha hafif olması için ince sunta kullanmayı planlıyordum.
    bende bir adet hdd olduğu ve çokda ısınmadıgı için sırf hddye fan ayırmam gerekmiyor ama bu meretten çok ses geliyor onun için titreşim emici bi sistem düşünüyorum.
    aliminyum ısıyı yaymada etkilidir ama ısı yalıtımında nasıldır bilemiycem ancak kapakların iç kısımlarını kalın aliminyum folyo ile kaplayabilirim.
    benim kasadan beklentim sessizlik, sessizlik, hoş görünüm ve son olarak etkin sogutma.

• quote:

Orijinalden alıntı: TheTimesOfTR38

neden hep 12'lik fan?
    Ben sırf ön panele 17'lik fan koydum. İyi de hava üflüyor içeriye.

yan kapakta 22.lik var.
  • eger plastik yükseiltici koyarsan anakartın ısınma sını biraz önlemis olursun sarı ferrari acıkcası güzel olur suan kasa boyasam direk ferrari temalı bir kasa düsünüyorum ferrari diyincede akla 3 esas renk geliyor yani kırmızı siyah sarı yani kendini kısıtlama
  • bu aralar temalı kasalar moda oldugu icin kastetmistim demek istedigini anladım
  • yan kapakta fan sadece doğrudan anakarta hava üfler yada dışarıya doğrudan anakarttan atar havayı. Ön taraf nasıl soğuyacak?
    Ön panelde standart olarak neredeyse her kasada oluyor fan yuvası. Orayı kullanman daha iyi olur.
    Hava akımı önden girer arkadan çıkar bu kadar basit. Yan taraftan alması daha iyi olur.
  • evet arkadalar kasayla ilgili bi çok şeyi netleştirdim sadece egsoz fanı üstemi arkayamı koysam hala kararsızım. birde en az kasa kadar önemli bi konu hdd sessizleştirme. piyasada bu konudaki nerdeyse tüm çözümleri araştırdım ama hiçbiri tam olarak verimli değil. bu konuda düşünürken o aletletin aslında daha büyük titreşimleri (mesela cep telefonunun titremesi) emmeye yatkın olduğunu anladım. hdd için daha ufak ve daha esnek bir madde lazımdı. bunun içinde sarı serum lastiği kullanmayı düşünüyorum. deneyeceğim eğer olursa lastiğin bi ucuna anakartla kasa arasına takılan bi ucu erkek diğeri dişi olan vidalardan takıcam diğer tarafada normal vida o şekilde 5,25lik yuvaya takmayı düşünüyorum hddyi. ama pratikde uygulanamazsa o serum lastiklerinden 3/4 sıra örüp hddyi üstüne koymayı düşünüyorum(kasayı taşıyacak olursam sorun olucakdır)
  • Durum nedir :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NanOSilencE -- 2 Haziran 2011; 18:03:21 >
  • arkadaşlar kimse için şahsi yorumlarda bulunmadığımı amacımın farklı olduğunu zaten üst mesajlarda belirttim.

fan kontrolcü olarak elimde feel kasayla beraber gelen bi kontrolcü mevcut acaba tüm fanları buna bağlasam sorun olurmu. zira benim açımdan 4/5li fan kontrollerde gereksiz, oyun oynayacaksam fanları açarım oyunun sesinden duymam bile normal masaüstünde orta seviyede tutarım. gece downloada bırakdıgımdaysa tamamen kısarım. yani tüm fanlar için 3 ayar kademesi oldukça yeterli.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.