Şimdi Ara

Subjektif Algılarımız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Malum tek kişinin bir algısı olsa ve buna dayalı bir yargısından söz etse ve bunu doğrulayacak bir kaynak bulunmasa buna o kişiye has bir durum olmak üzere subjektif bir algı ve yargı içindedir deriz.

    Mesela görüldüğü iddia edilen bir enstantane rüyada görülmüş ise bu, bir başkası tarafından onaylanıp reddedilemeyeceğine göre bize göre subjektif kalmaktadır.

    Ancak akşam TV de izlediğimiz haberleri aile halkı da doğruladığına göre ve hatta tüm türkiye aynı haberi izlemişse ve doğruladığına göre buna objektif bir durumdur diyebiliriz.

    Buraya kadar bir sorun yok gibi görülebilir.

    Fakat tüm insanlığın algı ve buna dayalı yargısını doğrulayacak kaynak neresidir?

    Haliyle insanlık olarak insanların tüm yargıları subjektiftir. Ve asla bu objektivize edilemiyecektir. Böyle olunca da hayat ve herşey insanlığın anladığı ve anlayışını değiştirdiği kadardır demek mümkün müdür?
    EVET !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nakka -- 22 Mart 2006; 14:48:12 >







  • quote:

    Fakat tüm insanlığın algı ve buna dayalı yargısını doğrulayacak kaynak neresidir?


    Doğrulamayacak kaynak neresidir? Yani ortada kesin olarak doğrulanacak bir veri yok ise bu bir "kesinlik" arz eder ve dolayısıyla bu bilgi kişiden kişiye farklı olarak yorumlanmaz.

    Ayrıca ortada kesin olarak doğrulanamayacak bir veri var ise bu da kesinlik arz eder. Böyle bir durumu algıların farklılığından ziyade daha çok bir paradoks olarak tanımlamak gerekir.


    quote:

    Haliyle insanlık olarak insanların tüm yargıları subjektiftir.


    Kesin olarak doğrulanamadığını iddia ediyor isen yineliyorum neden subjektif olduğunu düşünüyorsun? Kimi algıların ve düşüncelerin objektif olmadığının garantisi elinde mi?

    quote:

    Ve asla bu objektivize edilemiyecektir.


    Objektivize ne demektir? Neden edilemesin? Sen şu an açmış olduğun bu konu başlığına birer cevap bekliyorsan bu cevap bekleme hakkını nasıl ediniyorsun? Sana cevap verileceğini nereden biliyorsun? Bunu tahmin mi ediyorsun? O ki böyle bir kesinlik yok, konu başlığı açmanın bir anlamı da yok.

    quote:

    Böyle olunca da hayat ve herşey insanlığın anladığı ve anlayışını değiştirdiği kadardır demek mümkün müdür?


    Değildir. Bazı şeyler vardır ve bunlar değiştirilemez, yorumlanamaz, kişiden kişiden kişiye değişmez. Örneğin yanan bir ateşin içerisine düştüğünde yanmamayı yorumlayamazsın. Yüzme bilmeden yüzersen boğulmamayı yorumlayamazsın. Bir gökdelenden atlarsan ölmemeyi yorumlayamazsın. Sınavlara çalışmazsan geçeceğini yorumlayamazsın.İnsanların pek çok duygusu ve algısı ortaktır. Değişiklik gösteren kültüren yapılanmalar vardır ancak bu durum insanları diğer insanlardan anormal derecede ayırmaz. Eğer "ben diğer insanlardan çok farklıyım ve ben zamanı herkesten daha farklı yorumluyorum, yaşıyorum, algılıyorum" dersen bu da bir yorum olur ve bu tarz bir düşünce ile yaşamını sürdüremezsin. Dene istersen.




  • katılıyorum. algılar tamanen subjektftir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: the_point

    katılıyorum. algılar tamanen subjektftir.


    Bir örnek versene?

    Örneğin gülümsüyor.

    Örneğin kızgın.

    Örneğin ağlıyor.

    Ne yani şimdi bu subjektiflik nedir? İzahı nedir? Ne anlama geliyor? Yoksa sadece ezberden düşünülen bir kavram mı bu?

    @the_point sana göre:

    ağlıyor mu?

    gülüyor mu?

    mutlu mu?

    Nedir bu subjektiflik Allah aşkına? Birisi izah etsin. Ne anlatılmaya çalışılıyor bununla? Nereye varılmaya çalışılıyor?

    Bugün Cumartesi mi?

    2010 yılında mıyız?

    Saat şu an 24:17 mi?

    E peki bunlara farklı diye iddia ederseniz elinizdeki deliliniz ne? Nedir bu subjektif algılar? Kime ne faydası vardır bunun? Bana, sana, ona, buna, şuna kısacası insanlığa ne faydası var algıların subjektif olmasının? Bu tam olarak nedir? İzah edin de anlayalım. Felsefe farklı, akıl yürütme farklı.




  • algıların subjektif olması demek aynı şeye bakan iki kişinin onu farklı yorumlamasıdır. mesela aynı odada bulunan iki kişiden biri odanın soğuk olduğundan söz ederken diğeri ise odanın gayet uygun sıcaklıkta olduğunu söyleyebilir. biz burda ölçülebilir kavramlardan bahsetmiyoruz. yani aynı odaya bir termometre getirildiğinde her ikiside termometrenin üzerindeki değeri aynı okuyacaktır. subjektiflik ölçülebilir kavramlarla ilgili değildir. 10 ytl herkes için 10 ytl dir tabi. bu parayı teklif ettiğin iki kişiden biri bu parayı çok diğeri az bulabilir. işte subjektiflik burda ortaya çıkıyor. paranın 10 ytl olduğu subjektif değil objektiftir. ha keza paradan haberi olmayan biri için ona gösterdiğin bu para sadece bir kağıt parçası olarak algılanabilir.
    gösterdiğin smileylerdeki(bu arada güzel bir fikir, tebrik ederim.) yüzlere bakan farklı insanlar bunları tabiki ağlıyor gülüyor diye adlandıracaktır. bunun söylediğimiz "algıların tamamı subjektiftir" yargısıyla bir ilişkisi yoktur kanımca. zati "algıların tamamı subjektiftir" algısıda subjektif bir algıdır.
    sen bu kavramın subjektif yada objektif olduğunu da düşünebilirsin yani.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: the_point

    algıların subjektif olması demek aynı şeye bakan iki kişinin onu farklı yorumlamasıdır. mesela aynı odada bulunan iki kişiden biri odanın soğuk olduğundan söz ederken diğeri ise odanın gayet uygun sıcaklıkta olduğunu söyleyebilir. biz burda ölçülebilir kavramlardan bahsetmiyoruz. yani aynı odaya bir termometre getirildiğinde her ikiside termometrenin üzerindeki değeri aynı okuyacaktır. subjektiflik ölçülebilir kavramlarla ilgili değildir. 10 ytl herkes için 10 ytl dir tabi. bu parayı teklif ettiğin iki kişiden biri bu parayı çok diğeri az bulabilir. işte subjektiflik burda ortaya çıkıyor. paranın 10 ytl olduğu subjektif değil objektiftir. ha keza paradan haberi olmayan biri için ona gösterdiğin bu para sadece bir kağıt parçası olarak algılanabilir.
    gösterdiğin smileylerdeki(bu arada güzel bir fikir, tebrik ederim.) yüzlere bakan farklı insanlar bunları tabiki ağlıyor gülüyor diye adlandıracaktır. bunun söylediğimiz "algıların tamamı subjektiftir" yargısıyla bir ilişkisi yoktur kanımca. zati "algıların tamamı subjektiftir" algısıda subjektif bir algıdır.
    sen bu kavramın subjektif yada objektif olduğunu da düşünebilirsin yani.


    "Algıların tamamı subjektiftir" cümlesi subjektif olabilir

    ancak

    "algıların tamamı subjektif değildir" yargısı da subjektif olabilir mi?

    Şimdi sen "subjektiflik ölçülebilir kavramlarla ilgili değildir" dersen

    ben de dolayısıyla

    "algıların tamamı subjektif değildir" diyerek objektif bir yaklaşım sergilemiş olmaz mıyım?

    Yani benim bu son yargım herkeslerce farklılık göstermez. Herkes bunu böyle bilir. Neyi böyle bilir? Algıların tamamının subjektif olmadığını.




  • algı;fduyu organlarının uyarılması sonucunda;dışımızdaki nesnelerin ya da içimizdeki oluşumların anlaşılmasıdır.algılama geçmiş yaşantılara.beklentilere,deneyimlere,toplumsal ve kültürel etkenlere baglı olarak öznellik, nesnellik kazanırlar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Düşüncede enteresan fikirlere hazır olalım.

    Subjektif o popülasyonun kabullendiklerinin doğrulanma yetisi olmaması. Birey olsun topluluk olsun aynıdır.

    Mesela timsah veya timsahlar topluluğunun kendince kabullerinin kendilerine doğrulayacak nesnesi nedir? Yoktur. O halde kabulleri kendilerine özgüdür. Böceklerin ki yine öyle. Kendimizin de kendimize. Ne kadar subjektif.

    Ancak bu iddiamda kuvvetli bir açığım var. Onu konu tartışılsın ileride söyleyeceğim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nakka


    Haliyle insanlık olarak insanların tüm yargıları subjektiftir. Ve asla bu objektivize edilemiyecektir. Böyle olunca da hayat ve herşey insanlığın anladığı ve anlayışını değiştirdiği kadardır demek mümkün müdür? EVET !



    bu konu önceden temas edilen bir konu ile ilintili ...

    ne özgür irade ne de özgür düşünce vardır ...

    herkes etki ve baskı altındadır ...

    herkes çevresinin ve okuduğu kitapların tesiri altındadır ...

    kimse bu benim fikrim deyip ortaya çıkamaz çünkü o fikre gelebilmek için pek çok insandan etkilenmiştir



    yargıyı da bu çerçevede ele alabiliriz mi acaba ?
  • objektiflik diye bir şey yoktur olamaz. Aynı biyoloji eğitimi görmüş kişilerin bile bilgileri nasıl yorumladıklarını görüyoruz. Sosyal bilimleri ise hesabe bile katmıyorum.
  • El-göz kordinasyonu ile ilgili bir konu açtım oraya bakanlar subjektif yada objektif algının nasıl bişey olduğunu anlamalarında yardımcı olur,hemde el-göz kordinasyonunuzu test etmiş olursunuz
  • Genelden çoğuldan güçlüden farklı düşünürsen subjektif aynı düşünürsen objektif olursun..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.