Şimdi Ara

Stereo Amfi ve Ses Efekti...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Streo amfi almak istiyorum. Almak istediğim amfide ses efekti seçeneği olmasını istiyorum ve aynı zamanda 2+1 sinema ses sisteminede (bose cinemate gs II) bağlamak istiyorum. Marantz markası tercihimdir. Marantz ın ses efekti özelliği olan bir serisi varmıdır. Ayrıca harici HD de müzik arşivim var buu direkt sinema sistemine bağladığımda net ses alamıyorum, bunu istediğim tip stereo amfiye bağlayabilirmiyim ve net ses alabilirmiyim.
    Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlardan tavsiye bekliyorum...

• "Ses efekti" derken tam olarak neyi anlatmaya çalıştığınızı anlamadım ama araba teyplerindeki veya bilgisayar ses kartlarındaki gibi reverb, music hall vs efektleri istiyorsanız hiç bir düzgün stereo amfide bu efektleri bulamazsınız. Bulursanız da o amfiyi almayın çünkü stereo amfilerin görevi sesi değiştirmek değil mümkün olduğunca aslına sadık kalarak yükseltmektir. Üst düzey stereo amfilerde değil ses efekti bas tiz ayarı bile bulamazsınız. Marantzlar ile ilgili sorunuza gelirsek

Marantz PM-KI Pearl Lite : Bass-Mid-Treble ayarları var
    Marantz PM7004 : Bass-Mid-Treble ayarları var
    Marantz PM6003 : Bass-Treble ayarları var
    Marantz PM5004 : Bass-Treble ayarları var

Saygılar
  • Evet öncelikle cevabınız için teşekkürler.
    Tam tahmin ettiğim gibi bende biraz araştırmıştım daha doğrusu Marantz sitesinden amfi seçeneklerine bir göz atmıştım. Böyle bir efekt sistemi varmı (dediğiniz gibi pc ses kartlarında olan efekt sistemini diyorum) diye tam olarak anlayamamıştım malum ingilizce yetersizliğinden dolayı. Dediğiniz gibi amfinin görevi ses çıkışını yükseltmektir buna katılıyorum.
    Peki sorumu şöyle değiştirsem bu tür ses efektleri ve buna benzer ses üzerinde oynamalar yapabileceğimiz cihaz ekolayzer midir yada amatörce kullanabileceğimiz bir cıhaz (bilgisayarı sadece bu iş için amfi veya sinema ses sistemine bağlamak çok külfetli oluyor) varmıdır.
    Ayrıca ekte belirttiğiniz modellerderin uzaktan kumandaları varmıdır varsa bu kumandaların üzerinden bas ve tiz ayarlarını yapabilirmiyiz.
    Bu son soruyu şu sebeple soruyorum, işin gerçeği ses ile oynamak en azından bas ve tiz ayarlarını sıkça değiştirmek hoşuma gidiyor.
    Birde marantz avr ler için ne dersiniz özellikle (marantz sr5005), ancak dediğm gibi steryo ses dinlemek benim için ön plana çıkıyor.
    Tekrar teşekkür ediyorum ve saygılar diliyorum.

• Valla senin istediğin gibi bir cihaz ben hiç duymadım ama varsa mutlaka forumdaki arkadaşlar yardım eder. Ekolayzer normalde sadece hoparlörün frekans cevabında odadan kaynaklanan ufak tefek tepe/dipleri düzeltmek için kullanılır, yani bu senin istediklerini yapan bir ekolayzer olduğunu da sanmıyorum. Üstelik hi-fi camiası ekolayzer'a öcü gibi baktığı için pek çok marka ekolayzer bile üretmiyor artık.

Daha önce bahsettiğim Marantz amfileri hiç kullanmadım, 1-2 tane satmışlığım var ama açıkça uzaktan kumandasından bas-tiz ayarı yapılıyormu bakmak hiö aklıma gelmemişti. Ama kullanıcı manuellerine bakınca sanki yapılmıyormuş gibi anladım, kullanan bir arkadaş varsa daha doğru bilgi verebilir.

Marantz'ın AVRleri stereo ses dinlemek için en iyiler arasında sayılır çünkü source direkt ve pure direct gibi diğer tüm devrelerini (görüntü işleme, codec çözme vs) kapayıp stereo amfi moduna geçebiliyorlar. SR5005'i hiç elime almadım, şu anda bizde SR7005 var anladığım kadarı ile 5005 in 7005'ten farkı ağa bağlanamıyor olması, yani 7005 ağ üzerinden resim gösterip, müzik çalabiliyor, internet radyolara erişebiliyor ayrıca ağ sayesinde iPhone/iPod vs üzerinden kumanda edilebiliyor ve AirPlay sayesinde Apple ürünlerinden wireless olarak müzik çalabiliyor ama 5005 bunların hiçbirini yapamıyor. Ama tabii aralarında da ciddi fiyat farkı var, SR5005 yerine NR1601'e de bakabilirsin eğer 1080p upscaling yapmak istemiyorsan işini daha ucuza çözebilir.

• Nasıl başlayacağımı bilmiyorum bu ses sistemleri benim kafamı gerçekten çok şaşırttı.
    Bu dediğim ses efektleride hatırlamıyorum zamanın da bir tanıdığımızda görmüştüm amfisindemi müzük setinde mi seçenekleri vardı konser salonu - kapalı alan - oda alanı v.b gibi şimdi pc ses sisteminde olan bu düzek diyeyim çok hoşuma gitmişti ama çok uzun zaman oldu teknolojiyi pek takip edemedik oradan düşümdüm böyle bir şey varmı diye.
    Aslında bu merak led tv almamla başladı, sonra arkadaşlarımın ısrarı ve yönlendirilmesiyle sinema sistemi alalım dedim. Araştırmalar sonucu Acoustimas özelliği olan bose de karar kıldırıldım daha doğrusu kıldım. Bu vesileyle hem kaliteli stereo ses dinleyeceğimi hemde sinama sistemine bir seferde sahip olacağımı düşündürüldüm, hepsi bir arada sade ve iş gören bişi alalım dedim. Böylece bose cinemate gs II aldım. Sinema ses ve akustiğinde çok güzel fakat müzik dinlerken istediğim sesi alamıyorum (ancak alacağım yerde dinlediğimde müzük seside tam istediğim netlikteydi). Şöyleki ses sistemini dijital bağlantı ile tv ye bağladım Hd diskimide usb girişi ile yine tv ye bağladım. Hd deki müzikleri tv üzerinden dinlemeye kalktığım da ses umduğumun çok altında hatta tv nin kendi sesi bundan çok daha net alıyorum yetersiz olsada. Filim izlediğimde Hd diskten (özellikle bluray filimler) sistem canavar kesiliyor hakikaten harika ama müzik dinlerken böyle değil. Bu yüzden hadi bir amfi veya avr takviyesi yapayım dedim işler tam karıştı öncelikle avr düşündüm yayınları okudum iyi stero ses alamassınız işte şudur budur giibi olumlu yazıların yanında olumsuz yazılarlada karşılaştım. Ne alacağımı veya nasıl bir ilave yapacağım konusunda kararsız kaldım.
    Marantz sr5005 ile ilgilenmemin nedeni de dijital girişlerinin olduğu gibi dijital çıkışınında olmasıysı ayrıca RS-232C connector çıkışının olmsı çünkü bose sinema sistemininde girişi böyle bir bağlantı ve dijital girişi var. Ayrıca kumandadanda bas ve tiz ayarı yapabilme imkanının var olduğunu anladım (Ancak dediğim ses efektlerinin olup olmadığını anlamış da değildim ozaman şimdi olmadığını da anlıyorum.)
    Sizlerida uzun yazıp bıktırmak istemiyorum. benim elimde var olan bose cinemate gs II sinema sistemi. Film seslerinden yana hiç bir sıkıntım yok harika bir akutiği var gerçekten anlatıldığı gibi en ince seslere kadar alabiliyorum. Ama müzik dinlerken istediğim bu netlliği bulamıyorum. Nereye ve nasıl bir takviye yapmam gerekir bu net sesleri alabilmem için hala anlamış ve karar vermiş değilim.
    Tekrar verdiğiz bilgilere teşekkür ediyorum. İyi günler dileklerimle ...

• Neden Marantz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taşkın_ATRA

...
    Üstelik hi-fi camiası ekolayzer'a öcü gibi baktığı için pek çok marka ekolayzer bile üretmiyor artık.

...

Hi-Fi'ın düsturu şudur: Yanlış değil ki neyi düzeltelim?!?

Yani; İşin özü sesin "aslı"dır. Stüdyo personelinin paketlediği, mastering mühendisinin sonlandırdığı biçimdir aranan ses. Ay bası fazla, yok sol kanal sağdan daha baskın, aman da tizleri kulağımı tırmaladı... düzeltivereyim olmaz. İlla ki ekolayzırcılık oynanmak isteniyorsa, ekipman, kablo, iğne, kartuş, DAC, op-amp, kondansatör, phono, lamba, soket vs. değiştirince görülecektir (!) zaten kapasite ve endüktans değişimlerinin sese etkisi...

quote:

Orijinalden alıntı: Taşkın_ATRA

...
    Ekolayzer normalde sadece hoparlörün frekans cevabında odadan kaynaklanan ufak tefek tepe/dipleri düzeltmek için kullanılır, yani bu senin istediklerini yapan bir ekolayzer olduğunu da sanmıyorum.

...

http://www.stereophile.com/reference/108tech

Etken DSP'li oda yanıtı düzeltmesi (Active DSP room-correction) hususuna dair olumludur, yahut olumsuzdur diye hiçbir beyanım yoktur. Sadece odadan kaynaklanan pek de ufak olmayan tepe/diplerin düzeltilme (?!?) yöntemlerinden birine örnek vermek istedim.

Haa, konuyla bire-bir alakalı olmayan ama teğet geçen şöyle bir husus da var:
    You can not acoustically correct something electrically wrong!!!
    Yoksa tam mı tersiydi...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Oto Ses Sistemi Ayarı Bass & Tiz
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sn cafyon,

Öncelikle dediğim gibi ekolayzer'ın amacı dinlenen sesin kayıdındaki yanlışları düzeltmek değil, bu kayıt çalınırken okuyucu+amfi+hoparlör+kablolar+oda sisteminin toplam cevabında meydana gelebilecek ufak hataları mümkün olduğunca hafifletmektir.

Linklemiş olduğunuz yazıda ise bambaşka bir konu ele alınmaktıdır. Sizin konuya hakim olduğunuza eminim ama linklediğiniz yazıyı okuyup fikir edinmek isteyen ve teknik olmayan diğer arkadaşlar için olayı kısaca izah edeyim;

Eğer diktörtgen bir odada müzik dinliyorsak, odanın birbirine paralel duvarlarından yansıyan ses dalgaları odanın içinde durağan dalgalar (standing waves) oluştururlar, aşağıda daha iyi anlatabilmek için bir resim koydum, resimde açık mavi ses dalgası bir duvardan, açık kırmızı ses dalgası paralel duvardan yansıyan sesler olsun, koyu mavi dalga bu 2 yansıyan dalganın toplamını yani duyduğumuz sesi göstermektedir burada önemli olan husus odanın modu denilen kırmızı noktalarda bu toplamın yani duyduğumuz sesin daima sıfır olmasıdır.

Tabi ses dalgalarının yansımasındaki ufak değişiklikler vs yüzünden gerçek hayatta hiç bir zaman odanın modu denilen noktalarda ses sıfır olmaz ama odanın diğer yerlerine görece oldukça düşük olur.

Durağan dalgalar sadece belli frekanslardaki seslerde meydana gelir, bu frekansların hangileri olduğunu odanın boyutları belirler. Örneğin konuyu inceleyen yazarın odasının eni 4.2 metredir, bu boyutun problem çıkaracağı ses frekanslarını şu şekilde hesap edebiliriz :

Dalgaboyu 8.4 m (oda boyutunun 2 katı) olan ses sinyalinin frekansı = 345.3 (23 derece sıcaklıkta sesin havadaki hızı) / 8.4 = 41.1 Hz

Bu oda en büyük problemi 41.1 Hz frekans seviyesindeki sinyallerde yaşayacaktır.

Nitekim Sn. cafyonun linklediği yazıdaki grafiğe bakarsanız ses şiddetinin 40-50 Hz aralığında çok büyük bir dip yaptığını görebilirsiniz. Konunun yazarı kullanılan bazı DSP (Digital Signal Processing yani sayısal sinyal işleme) tekniklerinin bu sorunu düzeltip düzeltmeyeceğini denemiş ve bu tip tekniklerin bu sorun karşısında ne kadar başarısız olduklarını anlatmıştır.

Saygılar

• @leon 22

Marantz SR5005'in arkasındaki RS232 portu seni yanıltmasın bu port, başka bir sisteme ses göndermek vs için değil ev otomasyonu ve benzeri sistemlerle seri olarak haberleşip komut/durum bilgisi alışverişi içindir.

Anladığım kadarı ile senin sıkıntın harddiskindeki müzikleri Bose üzerinde düzgün dinleyememen. Bahsi geçen Bose sistemde yanlış görmediysem 1 sayısal ses girişi ve bir çift (sol, sağ) analog ses girişi var ve sen TV'ni sisteme sayısal girişten bağladın. Mümkünse TV'ni Bose'ye hem sayısal, hem analog girişten bağla film seyrederken Bose'de sayısal giriş, müzik dinlerken analog girişi kullan (tabi TV'de de ses çıkışını her seferinde sayısal analog olarak değiştirmen gerekebilir), düşük ihtimal de olsa belki işe yarayabilir. Yararsa gayet ucuz bir çözüm olur, yaramazsa eminim başka çözüm üretecek arkadaşlar çıkacaktır.

Kolay gelsin

• Evet anladığım kadarıyla ses dinlemek için ayrı bir sistem oluşturmam lazım. Fazla cihaz odanın içinde bir arada olmasını istemiyordum (bose bu konuda çok iyiydi) ancak böyle olmayacak sanırım. Bir amfi + 2 hoporlör alma yoluna gideceim gibi görünüyor.
    Neyse bu hastalık bulaşıcı devamı gelen bir şey biliyorum. Girdik bu işin içine zamanla elimizden geldiğince birşeyler toparlamaya çalışacağız.
    Bu bağlantı bilgi için teşekkür ederim deneyeceğim. Dediğiniz doğrudur evet her iki girişte var. Analog girişide bağlayacağım inş netice alırım.

Tekrar teşekkür ve iyi çalışmalar diliyorum ...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.