Şimdi Ara

stereo amfi seçimi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
1
Favori
2.887
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Siz haklısınız. Hassasiyeti yüksek hoparlör en iyi sesi veren hoparlör demek değildir. Hassasiyeti yüksek hoparlörler düşük güçlü ve düşük "headroom extension"lu amfilerde iyi iş görür. 2 x 250W ve +2-2,5 dB headroom'u olan bir amfinin yüksek hassasiyetli bir hoparlöre ihtiyacı yoktur ama 2 x 25w bir amfinin yüksek hassasiyetli bir hoparlöre ihtiyacı vardır ama bu o hoparlörden çok iyi bir ses elde edeceğiniz anlamına gelmez, sadece amfinin güç açığını hoparlörün yüksek hassasiyeti ile kapadığınız anlamına gelir.


    Tabii alıntıladığınız arkadaş da kendi açısından haklı bir tespitte bulunmuş. Class A amfiler düşük güçlü olurlar doğaları gereği. Bu yüzden yüksek hassasiyetli hoparlörlerle kullanılmaları tavsiye edilir ama en doğru ifade sizin de dediğiniz gibi " Class A amfi ve yüksek hassasiyetli kaliteli bir hoparlör" olurdu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 22 Aralık 2022; 12:56:4 >




  • Benim tarafımdan bir yanlış anlama yok.

    Class-A amfi düşük Watt'lı olur zaten.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    Siz haklısınız. Hassasiyeti yüksek hoparlör en iyi sesi veren hoparlör demek değildir. Hassasiyeti yüksek hoparlörler düşük güçlü ve düşük "headroom extension"lu amfilerde iyi iş görür. 2 x 250W ve +2-2,5 dB headroom'u olan bir amfinin yüksek hassasiyetli bir hoparlöre ihtiyacı yoktur ama 2 x 25w bir amfinin yüksek hassasiyetli bir hoparlöre ihtiyacı vardır ama bu o hoparlörden çok iyi bir ses elde edeceğiniz anlamına gelmez, sadece amfinin güç açığını hoparlörün yüksek hassasiyeti ile kapadığınız anlamına gelir.


    Tabii alıntıladığınız arkadaş da kendi açısından haklı bir tespitte bulunmuş. Class A amfiler düşük güçlü olurlar doğaları gereği. Bu yüzden yüksek hassasiyetli hoparlörlerle kullanılmaları tavsiye edilir ama en doğru ifade sizin de dediğiniz gibi " Class A amfi ve yüksek hassasiyetli kaliteli bir hoparlör" olurdu.

    Tesekkürler.

    Gayet faydalı ve güzel bir açıklama olmuş.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • ortalık biraz karışmış :)


    hassas hoparlör tavsiyemin sebebi class a amplilerle uyumlu olması içindi. Kalite konusuna girersek kablosundan streamerine, sehpadan tut şebeke filtresine kadar konuşacak çok konu var.



    @Kursun_


    sizinle daha önce class a ampli yapımıyla ilgili özelden mesajlaşıyorduk (burakkr) niyeyse üyeliğime giremiyorum o yüzden bir mesaj yazdıysanız göremem bilginiz olsun. bu arada devre kiti hala gelmedi. bekliyorum

  • Daha önce DRAGci arkadaşımız kaliteli ses almak için Class-A amfi ve bununla 90db üzeri hassasiyetli hoparlör kullanılması yönünde görüş belirtti. Ki benim de görüşüm tamamen bu yönde.


    Ancak konu başka bir yöne evrildi...

    “Düşük hassasiyetli ve yüksek hassasiyetli hoparlörler arasında ses kalitesi açısından bir fark olmadığı” söylendi. Elbette bu ifade doğru. Konuya yabancı bir meraklıya benim de söyleyeceğim budur.


    Ancak hoparlör bilimi son derece karmaşık bir elektro-akustik bilimidir.

    2+2=4 Gibi basit çözümlemeleri olan bir bilim değildir.

    Yukarıdaki cümle bu işin alfabesidir.

    Bu forumda bizlerin papağan gibi bu cümleyi tekrarlamanın ötesinde daha derin bazı irdelemeleri yapmamız gerekir. Diğer bir deyişle, “öyle olmakla birlikte” bu konunun ötesi de var.


    Konuyu mühendis kafa, göz ve kulağı ile inceleyince, bir hoparlörün hassasiyeti ortalama diyebileceğimiz 87 db’nin altında ise bunun neden olabileceği konusunda düşünmekte yarar var.


    1.      Woofer’da ağır, hantal bir koni malzemesi kullanılmış olabilir. Örneğin 60-70’li yıllarda İngilizler ağır kaplamalı bextrene koniler kullanıyordu. Bu woofer’lar oldukça düşük hassasiyetli idi. Ağır konili woofer’lar hiçbir şekilde hafif konili woofer’lar kadar kıvrak olmadığından, belki yüksek güce koni kırılmadan (break-up) dayanır ama detaylı ses verme olasılığı azdır. İngilizler bir zamanlar bu tür koniler kullanarak, kendi şakşakçı medyalarına rağmen dünyanın en kötü hoparlörlerini üretmişlerdi.

    2.      Crossover, kullanılan sürücülerin kusurlarını örtmek için aşırı komplike yapılmış olabilir. JMLabs’in (şimdiki adı Focal) kurucusu, mühendisi Jacques Mahul’un 1998 yılında Stereophile ile yaptığı söyleşide, “kullandıkları crossover’ların 3. mertebe eğimli, klasik, oldukça basit olduğunu, sürücülerin kusurlarını örtmek için bir çaba sarf etmediklerini” söylemişti. Kusurları örtmek için crossover’da yapılan girişimler hassasiyeti azaltıcı bir faktördür.

    3.      Alt baslara pek inmeyen woofer’ları canlandırmak için “tonik olarak” crossover’da “baffle step compensation” filtre devresi kullanılmış olabilir. Bu eski bir numaradır (trick). Bu yukarıdaki madde ile de ilişkili olmakla birlikte beraberinde 4-5-6 db gibi oldukça büyük bir hassasiyet kaybı getirdiğinden ayrı bir madde olarak belirtmekte yarar var. Bunun neticesi woofer doğal çalışma davranışının üzerinde çalışmaya zorlandığından maksimum gücü sınırlanır ve daha fazla distorsiyon üretebilir.


    Diğer yandan, bir genelleme yapacak olursak yüksek hassasiyetli hoparlörler daha düşük enerji ile çalıştığından gerek kendinin, gerekse yük teşkil ettiği amfinin daha düşük distorsiyonlarda çalışmasını sağladığı da söylenebilir.


    Konuya uzak, ama meraklılara, “Düşük hassasiyetli ve yüksek hassasiyetli hoparlörler arasında ses kalitesi açısından bir fark olmadığını” söyleyelim ama bu konunun esasında bu kadar basit olmadığını bilelim. Satın almak üzere bir hoparlör baktığımızda bu tür detayları dikkate almakta yarar var.


    Bu satırları konuya ilgi duyanlara bu tür detayları iletmek için yazdım. Kimseye laf yetiştirmek için değil, konu dışı yazdım. Kimse üzerine alınmasın.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 25 Aralık 2022; 11:46:31 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.