Şimdi Ara

Standart Sapma Yok Neden mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
5.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Deneme sınavlarım kötü gelmeye başlamıştı çünkü Matematiğe çok süre ayırıyordum. Bunu koç öğretmenimle konuştuğumda standart sapmadan dolayı bunu yapıyorum dedim o da standart sapma diye bir şey yok dedi ama ben var hocam olmalı diyince anlatmaya başladı. Kendisi top tier üniversitenin Matematik bölümünden mezun masterını ölçme değerlendirme ve sınav hizmetleri genel müdürlüğünde yaparken bir yaşadığı olayı anlattı. Ösym nin sıralama ile ilgili işlerde görevli bir abimiz konferans verirken birisi standart sapmayı sormuş. Adamda alaycı bir tavırla 4 sene fakültede okudun hala inanıyor musun standart sapmaya falan demiş. Öğretmenimde de bunu örneklerle açıkladı 2020 LGS matematik soruları çok zor 20 sorudan 4 yapılabilir diğer 4 ü de orta seviyeyişmiş geriye kalan sorular üst düzey sorular. sınıftaki en kötü öğrenci matematikten 4 net yapmış en iyisi 19 net yapmış ama en iyisinin bir altı kaç yapmış ? 8 net eğer sen çok iyiye standart sapma ile ek puan verirsen bu aradaki uçurumu asla kapatamazsın. en kötü öğrenci ile orta ve en iyinin bir altında zaten neredeyse puan farkı yok. İşte bu durum o sınavı sağlıklı ölçme değerlendirme yapmasına neden olmaz. Evet Ösym başkanı standart sapma oranlarını açıkladı biliyotum ama bu örnekte bana inandırıcı geldi. Öğretmenim çok güvendiğim bir kişi yalan söyleyecek de hali yok. Hadi bunu tartışalım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Standart Sapma Yok Neden mi?

YKS ve TYT'de Standart Sapma Uygulaması

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT), üniversiteye giriş sınavlarıdır. Bu sınavlarda, daha önce uygulanan standart sapma işlemi kaldırılmıştır.

Standart Sapmanın Kaldırılma Nedenleri:

• Adil Olmama Sorunu: Standart sapma, bazı öğrencilere avantaj sağlarken diğerlerini dezavantajlı duruma düşürebilmekteydi.
    • Motivasyonun Düşmesi: Standart sapma nedeniyle öğrenciler, başarılı olmak için gereken çabayı göstermek yerine sınava girmemeyi tercih edebilmekteydi.
    • Psikolojik Baskı: Standart sapma, öğrencilerde kaygı ve stres yaratabiliyordu.

Yeni Değerlendirme Sistemi:

Standart sapmanın kaldırılmasıyla birlikte, sınavlarda yeni bir değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde, öğrencilerin puanları yalnızca kendi sınav performanslarına göre hesaplanmaktadır.

YKS ve TYT'de Standart Sapmanın Etkisi:

Standart sapmanın kaldırılması, sınavların daha adil ve güvenilir hale gelmesini sağlamıştır. Öğrenciler artık başarılı olmak için ek çaba göstermeye motive edilmektedir. Ayrıca, sınav kaynaklı stres ve kaygı da azalmıştır.

Öğrencilere Tavsiyeler:

• Sınavlara düzenli olarak hazırlanın.
    • Konuları eksiksiz şekilde öğrenin.
    • Çözümlü soru bankaları ve deneme sınavları ile kendinizi test edin.
    • Sınav gününde sakin ve kendinden emin olun.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hocam senin bu dediğin dünya düzdür demek gibi bir şey ÖSYM başkanı oranları açıklasın açıklamasın önemli değil benden 3 net fazla yapan adamdan benim sıralamam daha iyi geliyorsa buna Allah'ın hikmeti demiyoruz standart sapma diyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi concisis03 -- 2 Ekim 2021; 22:43:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • soru bazlı değilde ders bazlı katsayı farklı değil mi

• Standart sapma biraz yanlış anlaşılıyor. Asıl olan ortalamadır, standart sapma ikincil bir değerdir.

Tüm sınavlarda testlerin her birinin ham puanı söyle hesaplanır;

( (Net sayısı - Ortalama) / Standart sapma) + 50

Diğer tüm puanlar hesaplanırken z-score denilen bu puan üzerinden hesaplanır.

Formülden anlaşılacağı üzere standart sapmanın yüksek olması ham puanı yükseltmez, düşürür. Ancak sıralamayı değiştirmez.

Standart sapması düşük olan testte ortalamadan daha iyi olanlar, diğer testlere göre daha iyi puan alırlar. Matematiğin değerli olması daha çok ortalamasının çok düşük olması ve standart sapmasının nispeten düşük olmasıdır.

Elinizde test sayısı kadar sonuç formu olursa modelleyerek, ÖSYM sayısal veriler ile birlikte test edebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fato65 -- 4 Ekim 2021; 17:1:41 >
  • concisis03 C kullanıcısına yanıt
    Allah'ın hikmeti

• https://ertansinansahin.com/yks-tyt-ayt-puan-hesaplama-ve-siralama-hesaplama/

Bu siteye gir; OBP 95, TYT-AYT Matematik kısımlarına 40-0 yaz, diğerlerini boş bırak.

2021 sıralaması: 79.146

2020 sıralaması: 207.874

2020'de matematiği herkes yaptı ama 2021'de çok zorladığı için daha az yapıldı. 2021'de matematiği iyi yapanın sıralaması fırladı. Bu olay tanrı gibi metafizik kavramlarla açıklanamaz dostum, hadi şimdi gidip su iç   

• Standart sapma zorluğa göre değil, çözülen soru sayısına göre hesaplanır ve her dersin ki ayrıdır. Mesela her şeyi aynı olan iki öğrenci düşünelim. O sene Türkçe ortalaması 10 net, Matematik ortalaması ise 5 net olsun. Bir öğrenci 15 net Türkçe, 5 net matematik yapsın. Diğeri ise 10 net Türkçe, 10 net matematik yapsın. Bunun dışında toplam netleri de dahil her şeyleri aynı olduğunda ikinci öğrencinin sıralaması daha iyi olacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bu durum normal mi
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • PANDEMİ MATEMATİKyoutube
    Merhaba arkadaşlar ben Sayit ATİK Bu videoda geçen sene sınava giren öğrencilerimden aldığım sınav sonuç belgelerini inceledik. Kaç net kaç puan? Kaç netle hangi sıralama? Kaç net yapmam gerekiyor? Bu tarz sorularınızı yanıtlamaya çalıştım. Bu videoda eşit ağırlık ve sayısal değerlendirmeleri var. Sözel arkadaşlarımızın değerlendirmesini de daha sonra yapmayı düşünüyorum. Arkadaşlar herkesin obp si farklı olduğu için sıralamada sizi yanıltmasın diye ham puanlarını kullanarak sıralamalarını yazdım. Yerleştirme netlere göre değil sıralamanıza göre olacak. Net sayısına çok takılmadan hedefiniz olan netin üstüne çıkmaya çalışın ki psikolojik olarak rahatlamış olursunuz. Hepinize başarılar. Faydalanmanız temennisiyle... Nelerden ziyade matematiğin sıralamaya olan etkisine dikkat edin Söz verdiğim gibi eşit ağırlık ve sözel arkadaşlara obp yi de dahil ederek bir video çektim. Linkini bırakıyorum. https://www.youtube.com/watch?v=5Or8heDgwlg 80 bin ve 300 bin arası eşit ağırlık ve sayısallar için çektiğim videoya linkten ulaşabilirsiniz https://youtu.be/KB5BrGJwlM8 00:00 AÇIKLAMA MOTİVASYON 02:30 SAYISAL 05:39 EŞİT AĞIRLIK İLETİŞİM: https://www.instagram.com/pandemimatematik/ kaç net kaç puan kaç net kaç bin yks kaç net kaç sıralama yks net sıralama kaç net yapmam gerekiyor yks ilk 10 bin, yks ilk 100 bin, yks ilk 5 bin, yks ilk 20 bin, yks ilk 1000, yks ilk 50 bin, yks eşit ağırlık ilk 10 bin, yks eşit ağırlık ilk 20 bin kaç net kaç sıralama, kaç net kaç puan, kaç net yapıyorum, kaç net kaç bin, kaç net kaç sıralama eşit ağırlık, kaç net yapmalıyım, kaç net kaç puan yks, eşit ağırlık kaç net kaç bin, kaç net hangi sıralama yks 2021, kaç net kaç puan kaç puan sıralama sıralama kaç puan kaç net kaç sıralama sıralama kaç puan kaç net kaç puan sıra kaç net kaç puan sıralama obp sıralama yks sonucum, yks 2022, yks motivasyon, yks sonucuma bakıyorum, yks ayt matematik, yks ayt edebiyat, yks hazırlık sıfırlama kendini sıfırlama büyük sıfırlama matematik sıfırlama sınav sıfırlama yks tüm dengeler yks dereceler sınav sonuç pandemi matematik sayit atik yks sıralama pandemi matematik pandemik tyt sıralama pandemi mat #kaçnet #pandemimatematik #yks #kaçbin #tytnet #aytnet #ykssonuç #YerleşmeSonucum #sıralama #yksgünlüğüm #ykssıralama #motivasyon #netsıralama #yksyerleştirme #YksYerleştirmeSonucu yks netim sayısal sıralama yks netler ve sıralama yks net sıralama yks netler sayısal sıralama yks net sıralama eşit ağırlık
    https://www.youtube.com/watch?v=35YR_wLVJWk&feature=youtu.be

Bu videoda 4.35 ve 6.53'te standart sapma net olarak görülüyor. Bu arada video 2020 sınavına göre.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.