Şimdi Ara

SSD ve CCleaner?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
16
Favori
14.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • win 7 yüklü ssd harddiskte ccleaner vs türevi programlar kullanılabilirmi?
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Şahsen ben kullanıyorum ve faydasınıda görüyorum.
  • cclenarin üreticisi piriformun forum sayfasında şöyle bir konu geçmiş biri çevirebilirmi?
    http://forum.piriform.com/index.php?showtopic=28349
  • Şahsen ben de kullanıyorum ve sorun çıkmıyor.Bu programa OCZ SSD forumlarında rastlayıp kullanmaya başladım....

Bu arada tamamen bilinçsiz kullanırsan SSD için kötü olabilir.Senin bulduğun yerde "wipe free space" gibi özellikleri kullanmak SSD'yi sonsuz yolculuğa çıkarabilir diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serhatti -- 4 Temmuz 2010; 13:01:31 >
  • ccleaner gereksiz dosya temizliği, registry düzeltme gibi işlemler yapıyor ssd yada harddisk olması bu programları etkilemez ama disk birleştirme yapan programları ssdlerde kullanmamalısınız.
  • CCleaner, temp klasörü ve Internet Explorer gibi tarayıcıların çerez ve geçici dosya klasörleri gibi aslında hiçbir şekilde bir SSD'de bulunmaması gereken klasörleri temizlemeye yarayan bir yazılımdır. Bir SSD'de kullanılabilir mi? Elbette ancak bir SSD'de CCleaner gibi bir yazılıma ihtiyaç duyuyorsanız bazı şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.
  • 1-Girdiğimiz herhangi bir web sayfası mutlaka arkasında artık bırakır. Ccleaner bunları temizlediğine göre ve de ssd kapasite olarak klasik hdd lerden daha küşük (60 gb) olduğuna göre nasıl bir mantıkla "ssd de ccleaner kullanma gereği duyuyorsanız hata yapıyorsunuz " denilebilir? sonuçta bizim için önemli olan kısıtlı bir kapasiteyi en verimli kullanmak ise cclener daha zorunlu olmazmı?
    2-Ccleaner in temizleme mantığı (örneğin güvenli temizleme ayarlarından birinde 7 pass diye bir seçenek var ve bildiğim kadarıyla bu "o" dosyanın üzerine 7 defa yazıp sonra silmek anlamına geliyor bu da ssd nin daha fazla yıpranmasına neden olmazmı?
    quote:

Orijinalden alıntı: Father Torque

CCleaner, temp klasörü ve Internet Explorer gibi tarayıcıların çerez ve geçici dosya klasörleri gibi aslında hiçbir şekilde bir SSD'de bulunmaması gereken klasörleri temizlemeye yarayan bir yazılımdır. Bir SSD'de kullanılabilir mi? Elbette ancak bir SSD'de CCleaner gibi bir yazılıma ihtiyaç duyuyorsanız bazı şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SSD diski telefonda kullanmak
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @khaos

1-SSD'ler günümüzde ne kadar ilk seri modellere oranla baya bir yol katetmiş de olsalar hala büyük bir zayıflıkları devam ediyor: Cell Wearing (hücre yıpranması). Günümüzde en gelişmiş ve pahalı SSD modelinde bile bir veri bloğuna ne kadar fazla yazım işlemi uygularsanız o veri bloğu o kadar yıpranır. Bu nedenle üreticiler yazma işlemini hep kullanılmamış veri hücrelerine yönlendirmeye çalışırlar, böylece SSD üzerindeki sadece belli veri hücrelerinin sık sık yazım işlemine tabi olup yıpranmasına engel olmaya çalışırlar. Örneğin SSD'lerde defrag programlarının kullanılmasının önerilmeme sebebi de bundandır, zira defrag programları verileri hep diskin ilk kısmında aynı yere toplayacak şekilde çalışırlar.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım durumdan dolayıdır ki SSD diskler söz konusuysa internet tarayıcısı gibi diske devamlı veri yazan programların geçici dosyalarının ya hiç kullanılmaması ya da sistemde mekanik bir disk varsa oraya taşınması önerilir. Aynı durum windows temp klasörü için de geçerlidir. Eğer sistemde ikinci bir mekanik disk yoksa o zaman ram diski kullanılması tavsiye edilir. Hatta Firefox gibi tarayıcıların geçici internet dosyalarını ram'de geçici depolama desteği bile vardır.

Sonuç olarak SSD kullanıyorsanız, programların sizin bilginiz dışında diske veri yazmasının önüne geçmek zorundasınız. Sistem geri yükleme, takas dosyası kullanımı gibi birçok özelliği kapatmakta fayda var.

2-Bahsettiğiniz güvenli silme işlemini bir SSD'de kullanmanızı hiç tavsiye etmem. SSD'nin hızlı bir şekilde yıpranmasına yardımcı olacaktır.

• Sizi şimdi daha iyi anladım peki "nternet tarayıcısı gibi diske devamlı veri yazan programların geçici dosyalarının ya hiç kullanılmaması ya da sistemde mekanik bir disk varsa oraya taşınması önerilir. Aynı durum windows temp klasörü için de geçerlidir" demişsiniz ben sürekli olarak firefox kullanıyorum bu dediklerinizi nasıl yapabilirim? İkinci olarakta ccleaner ı default ayarlarda ve registry temizliğinde öneriyormusunuz?
    quote:

@khaos

1-SSD'ler günümüzde ne kadar ilk seri modellere oranla baya bir yol katetmiş de olsalar hala büyük bir zayıflıkları devam ediyor: Cell Wearing (hücre yıpranması). Günümüzde en gelişmiş ve pahalı SSD modelinde bile bir veri bloğuna ne kadar fazla yazım işlemi uygularsanız o veri bloğu o kadar yıpranır. Bu nedenle üreticiler yazma işlemini hep kullanılmamış veri hücrelerine yönlendirmeye çalışırlar, böylece SSD üzerindeki sadece belli veri hücrelerinin sık sık yazım işlemine tabi olup yıpranmasına engel olmaya çalışırlar. Örneğin SSD'lerde defrag programlarının kullanılmasının önerilmeme sebebi de bundandır, zira defrag programları verileri hep diskin ilk kısmında aynı yere toplayacak şekilde çalışırlar.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım durumdan dolayıdır ki SSD diskler söz konusuysa internet tarayıcısı gibi diske devamlı veri yazan programların geçici dosyalarının ya hiç kullanılmaması ya da sistemde mekanik bir disk varsa oraya taşınması önerilir. Aynı durum windows temp klasörü için de geçerlidir. Eğer sistemde ikinci bir mekanik disk yoksa o zaman ram diski kullanılması tavsiye edilir. Hatta Firefox gibi tarayıcıların geçici internet dosyalarını ram'de geçici depolama desteği bile vardır.

Sonuç olarak SSD kullanıyorsanız, programların sizin bilginiz dışında diske veri yazmasının önüne geçmek zorundasınız. Sistem geri yükleme, takas dosyası kullanımı gibi birçok özelliği kapatmakta fayda var.

2-Bahsettiğiniz güvenli silme işlemini bir SSD'de kullanmanızı hiç tavsiye etmem. SSD'nin hızlı bir şekilde yıpranmasına yardımcı olacaktır.

• Firefox SSD optimiziasyonu için önce boş bir sekme açıp adres satırına about:config yazın, açılan ayar verilerinde browser.cache.disk.enable verisini False yapın. Sonra aynı sekmede boş bir yerde sağ tıklayın, açılan menüde Yeni altında Katarı seçin, boş bir satır gelecek ekrana, oraya disk.cache.memory.capacity yazın, veri istendiğinde ise kb cinsinden boyut girin. Örneğin 32MB için 32768, 64MB için 65536, veya 128MB için 131072 gibi. Son olarak Firefox'u kapatıp yeniden başlatın.

CCleaner'i ise SSD için yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı önermiyorum. CCleaner'ın otomatik silmesini istediğiniz tüm geçici program dosyaları için ilgili programlardaki geçici dosyaları kapatmanız daha yararlı olacaktır. Ancak kayıt defteri temizliği için elbette faydalı olacaktır.
  • Dediklerinizi birebir uyguladım ama bu sefer örneğin forumun 8 saniyelik reklam bölümlerini bir türlü geçemiyorum ayrıca kullanıcı adı ve şifre girmeme rağmen foruma giremiyorum? Bu mesajı explorer dan yazmak zorunda kaldım değerleri eski şekline getirmem de bir sonuç vermedi?
    quote:

Firefox SSD optimiziasyonu için önce boş bir sekme açıp adres satırına about:config yazın, açılan ayar verilerinde browser.cache.disk.enable verisini False yapın. Sonra aynı sekmede boş bir yerde sağ tıklayın, açılan menüde Yeni altında Katarı seçin, boş bir satır gelecek ekrana, oraya disk.cache.memory.capacity yazın, veri istendiğinde ise kb cinsinden boyut girin. Örneğin 32MB için 32768, 64MB için 65536, veya 128MB için 131072 gibi. Son olarak Firefox'u kapatıp yeniden başlatın.

CCleaner'i ise SSD için yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı önermiyorum. CCleaner'ın otomatik silmesini istediğiniz tüm geçici program dosyaları için ilgili programlardaki geçici dosyaları kapatmanız daha yararlı olacaktır. Ancak kayıt defteri temizliği için elbette faydalı olacaktır.

• Bende bahsettiğim ayarlarda herhangi bir soruna yolaçmadı. Firefox ayarlarında "gelişmiş" sekmesindeki "ağ" altındaki "şimdi temizle"yi tıklayıp önce komple geçici dosya ve çerezleri temizlemeyi deneyin.
  • Trim desteğinden bazı arkadaşların haberi yok galiba, istediğiniz hücreye 100 defa veri yazıp silin 3-5 gün sonra o hücre kendini ilk günkü haline getirir zaten.
  • @donanımcı123, TRIM desteği hücre yıpranmasını engellemez. Sadece, silindiği halde veri hücresinde yer işgal etmeye devam eden dosyaları fırsat buldukça gerçekten siler ve dosya yazma hızınının düşmesini engeller. Ancak aynı veri hücresine atıyorum 1000 defa veri yazıp silin o hücre veri tutma yeteneğini büyük oranda kaybedecektir. Bu durumu TRIM komutu ile düzeltemezsiniz.
  • CCleaner. Ayarları da yapılabiliyor.
  • quote:

@donanımcı123, TRIM desteği hücre yıpranmasını engellemez. Sadece, silindiği halde veri hücresinde yer işgal etmeye devam eden dosyaları fırsat buldukça gerçekten siler ve dosya yazma hızınının düşmesini engeller. Ancak aynı veri hücresine atıyorum 1000 defa veri yazıp silin o hücre veri tutma yeteneğini büyük oranda kaybedecektir. Bu durumu TRIM komutu ile düzeltemezsiniz.

1000 sayısı teorik bir sayıdır, 1000 yazma okumayla hücreler performansını kaybediyorsa ssdlerin ömürleri 1-2 yılı geçmez.
  • Doğrudur, zaten güzel Türkçemizde "atıyorum" kelimesi de tam bu anlamda kullanılıyor zaten.
    quote:

Ancak aynı veri hücresine atıyorum 1000 defa veri yazıp silin o hücre veri tutma yeteneğini büyük oranda kaybedecektir.
  • Peki ne yapmak lazım sonuç olarak,o zaman ccleaner ya da tuneup utilities kurmayacağız herhal,SSD'yi kendi haline bırakacağız.
  • Elbette, SSD'lere mümkün olduğunca müdahale etmemek gerekir. Disk temizleme programlarının temizleyeceği dosyaları en baştan kapatmalı ve disk birleştiricisi veya sıfırlayıcı gibi standart disk bakım programlarından kesinlikle uzak tutmalıyız.
  • quote:

Elbette, SSD'lere mümkün olduğunca müdahale etmemek gerekir. Disk temizleme programlarının temizleyeceği dosyaları en baştan kapatmalı ve disk birleştiricisi veya sıfırlayıcı gibi standart disk bakım programlarından kesinlikle uzak tutmalıyız.

Peki,registry temizliği yapmak gerekirmi?gerekirse nasıl yaparız.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.