Şimdi Ara

Spoorloos (1988)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
2.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
     Spoorloos (1988)

Spoorloos (1988)

1988/Hollanda-Fransa yapımı. 107 dakika.
    Filmin başından sonuna bir gizem var. Aslında bu film ne o Hollywood'un kullandığı gizemle ne de şaşırtıcı sonla ilgili bir film. Filmin derisinin altına girdiğinizde bambaşka ve derin duygu ve düşüncelerle karşılaşıyorsunuz. Ben filmi bitirdikten yarım saat sonra filmin önemini ve vermek istediği şeyin ne kadar anlamlı olduğunu fark ettim. Gerçekten detaylarla örülmüş bir film. Eğer sonunda 'E ne oldu şimdi' diye soracak olursanız filmi 'USA' yapımlarıyla karıştırıyorsunuz demektir. Bu film gerçekten başka, öncü ve ilham verici. İzlemeyen, farklı bir sinema tecrübesi edinmek isteyenlere öneririm.

Düzeltme, kabaca konusu şöyle (alıntı); Birbirlerine aşık olan Saskia (Johanna ter Steege) ve Rex (Gene Bervoets) çifti, tatil yapmak amacıyla arabalarına atlayıp yola koyulurlar. Çiftimiz güle oynaya yollarına devam ederlerken Saskia Rex’e, belirli aralıklarla gördüğü ve her seferinde aynı kurgunun yaşandığı, özünde ikisinin de birbirlerine kavuşamadıklarını anlatan rüyalarından bahseder. Peşisıra patlak veren ve küçük bir anlaşmazlık sonucu yaşanan tartışma; Saskia’nın Rex’ kendisini hiç bırakmaması için yemin ettirmesiyle son bulur ve dinlenmek üzere bir benzin istasyonunda mola verirler. Saskia, kahve almak için markete gider ve geri dönmez. Ne yapacağını bilemez bir durumda olan ve belirli bir süre arabasında Saskia’yı bekledikten sonra etrafı kolaçan eden Rex, herhangi bir sonuç alamaz. Hatta müessese sahibi, Saskia’nın belki de kendi isteğiyle oradan ayrılmış olabileceğini düşünerek ortada hiçbir delil bulunmadığını ileri sürer ve polisi bile aramaya tenezzül etmez. Rex ise böyle bir varsayıma asla inanmayacaktır…
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Tavsiye için teşekkürler.
  • türkçe ismi yanılmıyorsam kayboluştu. rahatsız edici filmlerdendir bu filmi sevene funny games i öneririm ama 1998 yapımı olanı

Orijinalden alıntı: sinekahve

türkçe ismi yanılmıyorsam kayboluştu. rahatsız edici filmlerdendir bu filmi sevene funny games i öneririm ama 1998 yapımı olanı

Rahatsız edici olduğunu söyleyemem. Hatta Funny Games'le hiçbir benzerliği yok . Yeri gelmişken Funny Games'i ('98) ben de önereyim. Ayrıca bu film The Vanishing adıyla aynı yönetmen tarafından '93 yılında 'USA' yapımı olarak yeniden çekilmiş. Ama film Spoorloos olarak kalsın istiyorum hafızamda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meursault. -- 7 Mart 2012; 3:00:56 >
  • bu konu yukarıda kalmalı bu filmi herkes izlemeli

izlediğim en iyi gerilim filmlerinden birisi olup çıkan son dönemde izlediğim abartısız en iyi film belkide

bu kadar fazla detayın bu kadar kafa yormadan verildiği,hiçbir sahnenin boş ve gereksiz olmadığı olağanüstü bir film

öncelikle tavsiyede bulunan ve filmi tanımamı sağlayan diminishedtriad hocama sonrasında filmde emeği geçen herkese böylesi bir filmi izlediğim için teşekkürler

uzun süre aklımdan çıkmayacağını bildiğim bu filme puan olarak 9/10 veriyorum
    10 yıl önce açıldı
    Se7en (1995) | David Fincher
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler tavsiye için takipteyim.

I LOVE THIS GAME
  • quote:

Orijinalden alıntı: carter7415

Teşekkürler tavsiye için takipteyim.

İzleyin izleyin, görüldüğü üzre izleyenlerin hiçbiri pişman olmamakta
  • quote:

Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

bu konu yukarıda kalmalı bu filmi herkes izlemeli

izlediğim en iyi gerilim filmlerinden birisi olup çıkan son dönemde izlediğim abartısız en iyi film belkide

bu kadar fazla detayın bu kadar kafa yormadan verildiği,hiçbir sahnenin boş ve gereksiz olmadığı olağanüstü bir film

öncelikle tavsiyede bulunan ve filmi tanımamı sağlayan diminishedtriad hocama sonrasında filmde emeği geçen herkese böylesi bir filmi izlediğim için teşekkürler

Aynen çok sağlam filmdir.Ayrıntılar çok hoşuma gitmişti.Mutlaka bir daha izleyeceğim filmler arasındadır.Filmin finalini biraz açıklar mısınız? Ben yine takıldım finalde.
    Adam klostrobik o gözümden kaçmadı fakat.Daha makul bir açıklaması olabilir diye düşündüğümden soruyorum.Herhangi bir açıklaması olmayabilir o da bir cevap.

• quote:

Önemli değil hacı Bence de herkes izlemeli, sonunda izlediğine sevindim. Bak bu sefer iyi çıktı film

Benim de izlediğim çoğu filmin üstüne çıktı Spoorloos, dediğin gibi kafa yormadan, hazmettire hazmettire izletiyordu film kendini, kitabını yazana, senaryolaştırana, yönetene, oyunculara ayrı ayrı teşekkür etmek gerek hakikaten. Hollanda sinemasında iki film izledim ikisi de muhteşemdi -diğeri de Karakter işte

Aslında filmi izledikten sonra geniş bir şekilde yorumlamak istiyordum ama beceremeyebilirim diye yazmamıştım. O detaylar ve filmin sonunda anlatılmak istenen ve filmin bütününde anlatılan öyle iyi verilmişti ki, hâlâ hafızamdan çıkmayan bir filmdir. Normalde bir filmi iki kez izlemem ama bu filmi tekrar izleyip, güzel bir yorum çıkartabilirim.

Yönetmenin başka doğru dürüst filmi yok, işte buna üzülüyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Dönüşüm

quote:

Aynen çok sağlam filmdir.Ayrıntılar çok hoşuma gitmişti.Mutlaka bir daha izleyeceğim filmler arasındadır.Filmin finalini biraz açıklar mısınız? Ben yine takıldım finalde.
    Adam klostrobik o gözümden kaçmadı fakat.Daha makul bir açıklaması olabilir diye düşündüğümden soruyorum.Herhangi bir açıklaması olmayabilir o da bir cevap.

açıklama yok bence katil sözünde durdu gerçeği gösterdi adama

kadınıda gömmüş işte diri diri

ha kastettiğin farklı bişeyse bilemem ama fazla kafa yoruyorsun bence

• quote:

Keşke ben filmi izledikten sonra sorsaydın Her ne kadar aklımda az uz bir ayrıntı kalsa da sonunu tam olarak açıklayamam. Ama hatırlamak için şöyle bir bakacağım. Domates Kızartması da cevaplar herhalde benden önce

• quote:

Orijinalden alıntı: diminishedtriad

quote:

Önemli değil hacı Bence de herkes izlemeli, sonunda izlediğine sevindim. Bak bu sefer iyi çıktı film

Benim de izlediğim çoğu filmin üstüne çıktı Spoorloos, dediğin gibi kafa yormadan, hazmettire hazmettire izletiyordu film kendini, kitabını yazana, senaryolaştırana, yönetene, oyunculara ayrı ayrı teşekkür etmek gerek hakikaten. Hollanda sinemasında iki film izledim ikisi de muhteşemdi -diğeri de Karakter işte

Aslında filmi izledikten sonra geniş bir şekilde yorumlamak istiyordum ama beceremeyebilirim diye yazmamıştım. O detaylar ve filmin sonunda anlatılmak istenen ve filmin bütününde anlatılan öyle iyi verilmişti ki, hâlâ hafızamdan çıkmayan bir filmdir. Normalde bir filmi iki kez izlemem ama bu filmi tekrar izleyip, güzel bir yorum çıkartabilirim.

Yönetmenin başka doğru dürüst filmi yok, işte buna üzülüyorum

aynen aynen hep kötü film tavsiye edecek değilsin ya (şaka tabi)

karakterde güzeldi de ne bileyim tarzı uymadı sanırım

bu filminde öyle analiz edilipte irdelenecek kadar detaylı bir film olduğunu düşünmüyorum

ha detaylar çok ama yönetmen şurda ne demek istemiş gibi durumlar yok ortalama sinema izleyicisinin izleyipte yakalayabileceği detaylar bunlar zaten ki yönetmende ufak ufak veriyor film boyunca

diğer taraftan filmde kötü elemanı canlandıran abimiz 2 yıl önce kanserden gitmiş,bu tarz beğendiğim oyuncuların öldüğünü hele helede kanserden gittiiğni duyunca çok üzülüyorum

en son ulrich mühe bu kadar etkilemişti beni şimdide bu adam

• Hayır eğer çok sağlam bir açıklaması ve ben anlamadıysam filmi el üstünde tutarım o yüzden söyledim.Şu haliyle bende 8-9 puan rahat alır ama eğer finalinin filmin bütünüyle bir bağlantısı varsa çok daha fazla övgüyü hak eden bir film olur.@diminishedtriad yazmış gerçi.Merakla bekliyoruz incelemeni.Ne zaman olduğu önemli değil.

Hayır eğer çok sağlam bir açıklaması ve ben anlamadıysam filmi el üstünde tutarım o yüzden söyledim.Şu haliyle bende 8-9 puan rahat alır ama eğer finalinin filmin bütünüyle bir bağlantısı varsa çok daha fazla övgüyü hak eden bir film olur.@diminishedtriad yazmış gerçi.Merakla bekliyoruz incelemeni.Ne zaman olduğu önemli değil.

tekrar söylüyorum nacizane fikrimi finalde
    katilin gerçeği göstermesi dışında
    uç birşey yok bence bak bence ama

ha belki filmde 2-3 kez rastlantının ne kadar önemli olduğunu ve insanların hayatını ne kadar etkileyebildiğini gösteren yönetmenin filmin sonlarına doğru bizim adamın klostrofobik olduğunu çıtlatması finalide bu şekilde bağlaması klostrofobik adamın uğradığı raslantıyada bakın diri diri gömüldü demek istediğini düşünmeye çalışıyorum ama zorlama olduğunun bende farkındayım

• quote:

aynen aynen hep kötü film tavsiye edecek değilsin ya (şaka tabi)

karakterde güzeldi de ne bileyim tarzı uymadı sanırım

bu filminde öyle analiz edilipte irdelenecek kadar detaylı bir film olduğunu düşünmüyorum

ha detaylar çok ama yönetmen şurda ne demek istemiş gibi durumlar yok ortalama sinema izleyicisinin izleyipte yakalayabileceği detaylar bunlar zaten ki yönetmende ufak ufak veriyor film boyunca

diğer taraftan filmde kötü elemanı canlandıran abimiz 2 yıl önce kanserden gitmiş,bu tarz beğendiğim oyuncuların öldüğünü hele helede kanserden gittiiğni duyunca çok üzülüyorum

en son ulrich mühe bu kadar etkilemişti beni şimdide bu adam

He he

O oyunculara ben de üzülüyorum, rollerini çok iyi oynuyorlar, kariyerlerinin doruk noktasındayken ölüyorlar. Ulrich Mühe'e ben de üzülmüştüm.

Arkadaşlar bu arada sizden farklı düşünüyorum, film bittiğinde anlatılmak istenen net bir şekilde oturmamıştı kafamda ama izledikten bir zaman sonra vay be bunu ne güzel anlatmış demiştim. Ama şimdi yazamam, filme bir göz atayım yazarım.

• quote:

quote:

Dayanamadım, yeniden izledim

Ama yine maalesef filmin tamamıyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazamayacağım, yalnızca filmin sonuyla ve geneliyle ilgili şunları demek istiyorum;
    "-Dün gece de aynı kabusu gördüm. -Altın bir yumurta içindeydin ve dışarı çıkamıyordun. Boşlukta kendi başına sonsuza kadar yüzüyordun. Evet, yalnızlık dayanılmaz bir şey. -Hayır. Bu sefer boşlukta yüzen bir başka altın yumurta daha vardı. Çarpışacak olsaydık, herşey sona erecekti." "St. Come'daki ev adeta bir tutku. Kusursuz olduğu için bir tutku haline geldi. Kafanda bir fikirle başlıyorsun. Bir adım atıyorsun. Sonra ikinci bir adım. Kısa zamanda boğazına kadar gergin bir işe bulaştığını anlıyorsun. Ancak bu önemli olmuyor. Getireceği zevki düşünüp katlanıyorsun." "Bazan sağ olduğunu hayal ediyorum. Uzaklarda bir yerlerde. Çok mutlu. O zaman bir karar vermem gerekiyor. Ya yaşadığını düşünmeye devam edip hiç haber almayacağım ondan,... veya hayalimde öldürüp neler olduğunu bulacağım. Yani, hayalimde öldürdüm onu." "16 yaşındayken, bir şey keşfettim. Herkes böyle şeyler düşünür, ama kimse atlamaz. Şöyle dedim kendime: "Atladığını hayal et." Atlamayacağım önceden yazılmış mıdır? Yapmayacağım nasıl yazılmış olabilir? Böylece, önceden yazılmış olana karşı çıkmak isteyen biri, atlamalıdır. Ve atladım. O atlayış ilahi bir olaydı. Sol kolumu ve iki parmağımı kırdım. Neden mi atladım? Kişiliğimdeki hafif bir anormallik yüzünden. Etrafımdakilerin sezemeyeceği bir özellik bu. Tıp ansiklopedilerinde bunu bulabilirsiniz. Yeni baskılarında "sosyopat" başlığı altında." Bu diyaloglar filmle ilgili çok önemli diyaloglar.
    Bir de şunları söylemek isterim; Adam çocukluğunda geçirdiği deneyimi hayatında uygulamaya başlıyor. Kaderin akışını bozuyor. Böyle olmayacaksa böyle olacaktır diyerek, kaderde olmayanı yapıyor. Rex ve Saskia birbirlerine aşık. Hatta hiç ayrılmayacaklarına dair yemin ediyorlar. Onların kaderleri bu. Derken psikopat adamımız geliyor ve onları birbirinden -önce- ayırıyor. Kaderin yönünü değiştirdikten sonra neler olacağına bakıyor. Bu onun en önemli tecrübesi olacak. Rex de adamımıza yardım ediyor bir bakıma. Saskia ortada bir tek neden bile yokken ortadan kayboldu ve onun kayboluşuna dair hiçbir açıklama yok. Rex artık Saskia'nın varlığını değil, onun neden yok olduğunu merak ediyor. Ve bu onda bir tutku haline geliyor. Psikopatımız da bu durumdan gayet keyifli. Kendisi artık bir Tanrı bile diyebiliriz. Kaderi yoluna koyabilmek için Rex'i yönetiyor. Baştaki iki altın yumurtayı düşünelim. Saskia hep o yumurtanın içinde tek başına kapalı kalıyordu. Diğer yumurta ilk kez onun son kabusunda ortaya çıkmıştı. İşte psikopat Saskia'yı aldı, tabuta kapattı ve gömdü. Rex de ona ne olduğunu öğrenmek istemiyor mu? Bu kadar çok istiyorsa Saskia'yla aynı deneyimi yaşamalı ve diğer yumurtaya da o girmeli. İşte psikopatımız tam burada kaderi yoluna sokuyor. Ve ikisi ancak ölümde bir araya gelebiliyorlar.
    Adam çocukluğunda hiç alakası yokken kendiliğinden atlamıştı balkondan. Ve hiç olmayacakken Saskia'yı öldürdü. Tren raydan çıkınca da Saskia'ya ne olduğunu sorgulayan biri çıktı. Ve adam bozduğu yola Rex'i de soktu.
    Bu arada adamın klostrofobi hastası olması filmin sonuyla ya da geneliyle pek alakalı değil gibi geldi ama olabilir de

Daha önceki izlememde daha ayrıntılı düşünmüştüm, şimdi niye böyle oldu anlamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: diminishedtriad

quote:

quote:

Dayanamadım, yeniden izledim

Ama yine maalesef filmin tamamıyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazamayacağım, yalnızca filmin sonuyla ve geneliyle ilgili şunları demek istiyorum;
    "-Dün gece de aynı kabusu gördüm. -Altın bir yumurta içindeydin ve dışarı çıkamıyordun. Boşlukta kendi başına sonsuza kadar yüzüyordun. Evet, yalnızlık dayanılmaz bir şey. -Hayır. Bu sefer boşlukta yüzen bir başka altın yumurta daha vardı. Çarpışacak olsaydık, herşey sona erecekti." "St. Come'daki ev adeta bir tutku. Kusursuz olduğu için bir tutku haline geldi. Kafanda bir fikirle başlıyorsun. Bir adım atıyorsun. Sonra ikinci bir adım. Kısa zamanda boğazına kadar gergin bir işe bulaştığını anlıyorsun. Ancak bu önemli olmuyor. Getireceği zevki düşünüp katlanıyorsun." "Bazan sağ olduğunu hayal ediyorum. Uzaklarda bir yerlerde. Çok mutlu. O zaman bir karar vermem gerekiyor. Ya yaşadığını düşünmeye devam edip hiç haber almayacağım ondan,... veya hayalimde öldürüp neler olduğunu bulacağım. Yani, hayalimde öldürdüm onu." "16 yaşındayken, bir şey keşfettim. Herkes böyle şeyler düşünür, ama kimse atlamaz. Şöyle dedim kendime: "Atladığını hayal et." Atlamayacağım önceden yazılmış mıdır? Yapmayacağım nasıl yazılmış olabilir? Böylece, önceden yazılmış olana karşı çıkmak isteyen biri, atlamalıdır. Ve atladım. O atlayış ilahi bir olaydı. Sol kolumu ve iki parmağımı kırdım. Neden mi atladım? Kişiliğimdeki hafif bir anormallik yüzünden. Etrafımdakilerin sezemeyeceği bir özellik bu. Tıp ansiklopedilerinde bunu bulabilirsiniz. Yeni baskılarında "sosyopat" başlığı altında." Bu diyaloglar filmle ilgili çok önemli diyaloglar.
    Bir de şunları söylemek isterim; Adam çocukluğunda geçirdiği deneyimi hayatında uygulamaya başlıyor. Kaderin akışını bozuyor. Böyle olmayacaksa böyle olacaktır diyerek, kaderde olmayanı yapıyor. Rex ve Saskia birbirlerine aşık. Hatta hiç ayrılmayacaklarına dair yemin ediyorlar. Onların kaderleri bu. Derken psikopat adamımız geliyor ve onları birbirinden -önce- ayırıyor. Kaderin yönünü değiştirdikten sonra neler olacağına bakıyor. Bu onun en önemli tecrübesi olacak. Rex de adamımıza yardım ediyor bir bakıma. Saskia ortada bir tek neden bile yokken ortadan kayboldu ve onun kayboluşuna dair hiçbir açıklama yok. Rex artık Saskia'nın varlığını değil, onun neden yok olduğunu merak ediyor. Ve bu onda bir tutku haline geliyor. Psikopatımız da bu durumdan gayet keyifli. Kendisi artık bir Tanrı bile diyebiliriz. Kaderi yoluna koyabilmek için Rex'i yönetiyor. Baştaki iki altın yumurtayı düşünelim. Saskia hep o yumurtanın içinde tek başına kapalı kalıyordu. Diğer yumurta ilk kez onun son kabusunda ortaya çıkmıştı. İşte psikopat Saskia'yı aldı, tabuta kapattı ve gömdü. Rex de ona ne olduğunu öğrenmek istemiyor mu? Bu kadar çok istiyorsa Saskia'yla aynı deneyimi yaşamalı ve diğer yumurtaya da o girmeli. İşte psikopatımız tam burada kaderi yoluna sokuyor. Ve ikisi ancak ölümde bir araya gelebiliyorlar.
    Adam çocukluğunda hiç alakası yokken kendiliğinden atlamıştı balkondan. Ve hiç olmayacakken Saskia'yı öldürdü. Tren raydan çıkınca da Saskia'ya ne olduğunu sorgulayan biri çıktı. Ve adam bozduğu yola Rex'i de soktu.
    Bu arada adamın klostrofobi hastası olması filmin sonuyla ya da geneliyle pek alakalı değil gibi geldi ama olabilir de

Daha önceki izlememde daha ayrıntılı düşünmüştüm, şimdi niye böyle oldu anlamadım.

Güzel olmuş teşekkürler.

• beğendim
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.