Şimdi Ara

spms,,, (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
3
Favori
8.591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:19:59 >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Şimdi malisert32 hocam, bazı şeyleri düzeltmek zorundayım daha önce dediğim gibi, yanlış anlamayın ama ben size direk, çok tanınmış ve üniversitelerde okutulan kitaplardan nerdeyse birebir ingilizceden türkçeye çevirerek anlatıyorum. N-S olayını güzel anlatmışsınız fakat burada N-S olayı yerine sağ el kuralı vardır. Nüveyi sargısı el ile avuç içine alınır ve baş parmak manyetik akıyı gösterecek şekilde kavranır, aynısı sekonder sarım için yapılır. Şimdi burada sekonder sarımında gerilim indüklenmesine yol açan etken nüvenin içinde dolaşan primer ve sekonderden geçen ortak manyetik akıdır yada diğer bi deyişle mutual flux dur. Sekonder olsun yada olmasın manyetik akıyı kesen, engelleyen sadece daha önce dediğim gibi nüvenin manyetik akıya gösterdiği direnç ve hava boşluğudur. Başka da direnç gösteren yoktur. Ha sekonder de sarım olduğu zaman manyetik akı bu sekonderin içinden geçtiği zaman, oluşan manyetik alan yoğunluğu B ve manyetik alan şiddeti H işte burada sekonderde gerilim oluşmasını sağlar. Yani manyetik akı her zaman için nüvenin içinde dolaşır, sadece gerilim oluşması için nüvenin etrafında sarım olması gerekir çünkü akı ile sarım birbirine dik tam kesmesi gerekirki sarımda gerilim indüklensin. Manyetik devre ile elektrik devresini karıştırmayın ikisi birbirine hem bağımlı hem de ayrı olan şeyler. Yani söylediklerimi kendim değiştirerek yorumladığımı sanıyorsanız referens verebilirim amacım sizi eleştirmek yada kırmak asla değil hocam daha sizle yapacağımız çoooook şey var aman ha birbirimizi kırmayalım üzmeyelim bu dandirik konudan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 30 Kasım 2013; 0:58:44 >

• edit27

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:22:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Şimdilerde kırma ve kırılmaya karşı aldığım ve uygulamaya çalıştığım kararım;
    gönül kırmamak adına kendi bildiğinden,kendi nefsinden taviz verip susmak.

Bu itibarla;sayın wolf351;
    konu henüz sağ el kuralına gelmemişti,bildiğiniz gibi sağ el kuralında akımda dahildir.Bu anlatımlarımızla biz henüz akım alamadık ki sağ el kuralı devreye girsin.Biz henüz gerilim elde etme konusundayız,evet gerilim elde etmek için kullanılan iletkeni henüz saramadık bile.

Bu durumda şu sorunun cevabını beklerim;

Farz edelim bir saç trafomuz var,50 Hz.de inverter devresinde kullanıyoruz,sistem 12-220V, kapasitesi max. 1kw. olsun.

12V sekonder tarafından yükleme yapıldığında,,trafo üzerinde her frekansda atıyorum 9.000 gauss şiddetinde manyetik akı oluşuyor diyelim.
    1=sekonder iletkeni olmayan bu trafo da bu manyetik akı trafo üzerinde ne kadar şiddetle devresini tamamlar?
    2=Aynı trafoda sekonder iletkeni var ve uygun yükte akım çekersek yine bu manyetik akı ne kadar şiddetle Trafo üzerinde devresini tamamlar?

Sonradan düzeltme=Aslında saç trafo değilde biz yine ferritden gidelim derseniz de kabulümdür.Bilhassa bu etken ferrit modelinde kendisini daha çok belli eder.
    Tabi ferrit olduğunda frekansı 90-100 bin Hz.e çıkaracağız.

Vel hasıl,bu sorularım umarım faydalı olur.

Trafo sargıları dediğiniz zaman akımda işin içine her zaman girer neden girer ? çünkü akım olacakki sargının etrafında manyetik alan yoğunluğu ve şiddet, B ve H olacak ve böylece akı oluşacaktır. Çünkü manyetik alanın olduğu yerde her zaman akım, akımın olduğu yerde her zaman manyetik alan vardır. Voltaj ise elektrik alanı ile ilgilidir ve elektrik alan ile manyetik alan ise elektromanyetik dersinden bildiğim kadarı ile de birbirine 90 derece diktir. Yani gördüğünüz gibi hepsi birbirine bağlıdır bağımlıdır, akım yok diyip malesef kestirip atamıyoruz. Size denklemlerle ve resimle nasıl olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Sekonderde mi yoksa primerde mi 12V luk sarım var ? Hocam bakın manyetik devre ile elektrik devresini birbirine karıştırıyorsunuz. İkisi ayrıdır. Elektrik devresi primer ve sekonderde olur nüvenin kendisinde olmaz. Orada manyetik devre olur. Manyetik devre ile elektrik devresinin ortak bileşeni ise nüveden geçen manyetik akıdır. İster sekonder sargısı olsun ister olmasın, primer sargısı var ise ve oraya AC sinyali uygularsak aynı şekilde AC şeklinde manyetik akı oluşacaktır. İşte bu manyetik akı nüveden sürekli dolaşacaktır tabi bi ileri bi geri olacak şekilde. Sekonder sargısı ister olsun ister olmasın bu manyetik akı her zaman için primerde AC sinyali olduğu sürece dolaşacaktır. Siz ne zaman sekondere sarım yaparsanız o zaman bu sarımda voltaj indüklenecektir ister bu sarımın uçları açık devre ister bi yük bağlı olup akım çeksin farketmez.

spms,,,

Şekilde göreceğiniz gibi Qlp ve Qls sırasıyla kaçak, leakage akılardır. Qm ise primer ve sekonder denklemlerinde tek ortak olan ortak manyetik akıdır. Sekonder de gerilim oluşmasını sağlayan tek şey bu ortak akıdır. Denklemlerini yazacak olursak;

Primer sargıdaki gerilim. Burada toplam akı ortak akı ile kaçak akının toplamıdır. Fakat sekonder tarafından kullanılan sadece ortak akıdır. Manyetik akının türevi yani manyetik akıdaki değişim oranı değişim hızı bize voltajı verecektir. Voltaj oluşmasını sağlayan akıdaki değişimdir. Resme baktığınızda Qm ve Qlp yönleri aynı olduğundan denklemde + olarak yazılmıştır.

spms,,,

Sekonderde oluşan gerilimde aşağıdaki gibidir ve primerdeki ile aynıdır. Fakat burada kaçak akı ortak akının zıttı olduğu için denklemdeki net akıyı düşürecektir böylece sekonderde oluşan gerilim beklenenden biraz daha az olabilir. Ama pratikte bu göz ardı edilir.

spms,,,

Buradaki denklemde ise E(LS)(t) yazan yer kendi içinde - dir o yüzden net sekonder gerilimi = Ortak akının indüklediği gerilim - kaçak akının indüklediği gerilim olur.

Yani kısaca nüvenin içinden geçen ortak akı nüvenin her hangi bi yerinde sarım olup o sarıma AC sinyali verildiği sürece olacaktır, ister sekonderde sarım olsun ister olmasın ister sekonder açık devre ister yük bağlanıp akım çekilsin. Hiç farketmez.

Son olarak indüklenen voltajın tam denklemini verecek olursam;

Manyetik akı AC şeklinde olur çünkü primere gelen akıyı oluşturan elektrik akımı AC şeklindedir, o zaman akının denklemi;

spms,,,

Valla sayın malisert32 hocam ben denklemlerin yalancısıyım. Bu denklemdende akının nelere bağlı olduğunu görebilirsiniz.
    spms,,,

Akım ile manyetik akının manyetik alan yoğunluğunun ve şiddetinin ilişkisini gösteren denklemler koyabilirim ama bu elektromanyetiğe girer. Akımın olduğu yerde manyetik alan voltajın olduğu yerde elektrik alan vardır diyebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 30 Kasım 2013; 15:26:01 >

• Hamd olsun manyetik akı ile elektrik devresini karıştırabilecek kadar tecrübem var.Karıştıramasaydım gerilim nasıl elde edilir bilemez nüvedeki manyetik akıya takılır kalırdım,iletkene mayetik akı yükleme nasıl olur,yüklenirmi fehim edemezdim.

Vel hasıl,burada birbirimizi anlayacak seviye oluşmamış olmasından bu konuda daha yazmak istemiyorum.Allah şahidimdir,ya ben anlatmak istediğimi anlatamıyorum yada siz benim yazılarımı yüzeysel okuyorsunuz diye düşünüyorum.Her neyse sağlık olsun.

Ahh en azından en iyi iletkenin mıknatıs olduğunu düşünüp tekrar değerlendirme şansınız olsaydı?Bu itibarla bu konudaki tüm paylaşıma noktayı koyuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 30 Kasım 2013; 15:50:52 >
  • arkadaşlar ikinizde aynı şeyi söylüyorsunuz gibi geliyor.

bende bildiğimi söyleyeyim.

bir iletkenden akım geçtiğinde iletkenin etrafında manyetik alan oluşur.
    bu iletkenin oluşturdugu manyetik alanı kesecek şekilde bir iletken yerleştirirsek bu iletkende de gerilim oluşur.
    trafolar böyle .

peki asenkron motorlar da böyle . fakat benim mali hocayla ortak anladıgım nokta. asenkon motor da rotor kısadevre ve mali beyin nüvesi kısa devre...
    bu durumda peki ne oluyor.
    biz nüveyi de rotoru da bir iletken olarak kabul eder isek . bu iletkenler de kendi içersinde bir ters emk üretiyor. bu endüktif direnci oluşturuyor.
    nüve nin endüktif direnci cok düşük oldugu için ısınıyor.

bildigim kadarıyla mali beyin o toroid yerine ee kullanmak istedigi devreler de bobinlerin relüktansından yararlanılıyor.
    wolfun anlatmaya calıştıgı ise bobinlerin indüktif olayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 30 Kasım 2013; 20:57:21 >

• Oh bee,nihayet diyorum.

Yazdığımı dikkatli ve anlama niyetiyle okuyanlar olsa da paylaşımdan çekilme kararını vermiş oluyorum.Benden pes.Daha işin başında ufak bir konuyu atlayamadıysak,yada kendimde suç arayıp atlayamadıysam diyeceğim,,,burada paylaşım olmaz,böyle işin sonu gelmez.Sizlere kolay gelsin.
  • bilemiyorum haddim olmaya bilir ancak söylemek isterim ki , bence malisert bey burada amme hizmeti söz konusu . burada tartışmalar elbette olacaktır. ama böyle şeyleri mazeret edip yılmak olmamalı diye düşünürüm. forumda ne kadar şeyler olsa da gitmedik buradayız. zaten herkes kendince bildiklerini paylaşacak faydalanmak isteyenler içersinden gördüklerini alacaktır.
    bence yukarda yaşanılan gibi bir hava hissedildiğinde taraflar durumu zorlaştırmadan karşılıklı hoşgörü ve anlayışla anlatımlarını sürdürmelidir.
  • /*Siz değerleri bilgilerinizi paylaşacaksınız ki yeni nesil daha ilerisine gitsin. Bizlere tekrardan Amerika'yı fethettirmeye ne gerek var. Bizler (kendi adıma daha çok konuşuyorum) elbette araştıracağız ama bazı şeyleri de sürekli en baştan başlamak hem bizler için hem de ülke için geri kalmışlığın seviyesini gösterir. Umarım, bu kadar paylaşım burada bitmez. Ne düşündüğümü aktarabilmiş ve anlaşılabilmişimdir, buradan polemiğe girmek istemem, haddim de değil.
    /*Burada bir abi-kardeş ortamı var gibiydi, keşke bir proje oluşturabilsek de onun üzerinden ne eksik ne fazla, yanlış vs. sonuçlarını görseydik.
    Herkese Saygılar.
  • Yav sadece bi yeri düzelteyim dedim fakat suçlu benmiş gibi oldum malisert hocam yani seni üzdüysem özür dilerim fakat ben kimsenin kalbini kırma niyetinde değilim beni tanısanız öle olmadığımı anlayacaktınız aslında. Hocam sizin kendi dediğinizi aynen buraya kopyalıyorum ben sadece bunun için yazmıştım fakat siz beni biraz yanlış anladınız sanırım yani önünüze matematiği koydum yine de kendi bildiğinizi diyorsanız o zaman malesef yapacağım bişi yok. Bence siz benim bilmişlik tasladığımı sandınız fakat ben öğretmeyi çok sevdiğim için sanırım öle algılandı. Size ben bilmişlik taslayacak adam değilim çünkü sizin deneyiminiz benim bilgimden inanın fazladır. Ben sadece üslübunla bişi düzeltmek istedim hepsi bu.

Siz böle bişi yazmıştınız;

İşin aslı hocam ben bu işi bilhassa elektrik ve güç elektroniğini çok seviyorum,inanın hobi amacıyla yapıyorum.Bu işin eğitimini de almadığımdan baştan söyleyeyim,sürçü lisan edersek af ola.,tabi yanlış terimlerde,yanlış hesaplamalarımızda uyarmanızı saygı ile karşılayacağımı bilmenizi isterim.

Beni üzen böle demenize rağmen sizin hala inatla bişiler yazacağım diye uğraşmanız. Yani kitaptan direk birebir nerdeyse aldım size aktardım. O zaman ben yanlış sölüyorsam kitap ve matematik yanlış sölüyodur. Türkçe çevirisi de var kitabın veriyim isterseniz. Yani ben dediğim gibi güzel bi elektronik forumu arıyordum ama pratiğe daha çok dayalı olan fakat sanırım sizleri rahatsız ettim. Eğer rahatsız ettiysem çeker giderim hiç önemli değil.

Arkadaşlar asenkron motorlar senkron motorlar bunların hepsinin eş devreleri vardır. Yani hem hesaplamada hem de neyin ne olduğunu gayet hızlı bi şekilde anlaşılır hale getirir bu devreler. Benim tartıştığım konu trafo ile ilgili konuydu, motor ve jeneratör hakkında konuştuğumuzu hatırlamıyorum.

Neyse arkadaşlar ben sizin rahatınızı bozdum kusura bakmayın. Benim amacım kesinlikle bu değildi. Herkese iyi eğlenceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 1 Aralık 2013; 18:28:47 >

• editle

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:25:40 >
  • hayda durup dururken
  • edit29

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:26:25 >
  • Sayın ustalar, tasarruflu küçük fluoresant lambaların devreleri de SMPS olayının içine dahil midir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Şamimiyetimle söylüyorum siz haklısınız sayın wolf351.Çünkü o yazıyı yazmakla hatalıydım.Aslında o yazının amacı,nefsimi dizginlemekti yoksa sadece kitapdan okumuş uygulamadan yoksun teori sahibi kişilerin nefsini okşayıp kendilerini allame sanmalarına sebep oluyorum.
    Rahmetli Mehmet Turhan,yapmayın arkadaşlar yeni başlayanlara ustam,hocam vb. derseniz şişerler,kendilerini gerçekten usta zanneder size ustalık satmaya kalkarlar derdi inanmazdım.Oysa gerçekten bu konuda haklıymış.

Bu bölümü ben açtım,kendi çapımda bilgileri paylaşmaya ben başladım.yapmayın yaa sayın wolf,hobi dediysem o kadar da değil.Tevazudan öyle yazdığımı bilin artık.Hem kitaptan kopyala yapıştır işiyle bu işler yürümez.

Açıkçası,ben okulunu okumadım ama ne oldu üçüncü dördüncü sarımda rayına oturttum,okulunu okumadım ama gerilim elde etmede,yarı iletkenleri minumum kayıpla sürmede benimle yarışabilirmisiniz,zannetmiyorum.

İşte size tavsiyem,bizler aman hocam,aman ustam deyince yeni mezunluğunuzu unutuverip kendinizi Prof. gömeyin.Sonra,İNATLA YAZMAMI söylemenizi esefle kınıyorum.İnatla yazmak isteseydim paylaşıma devam ederdim.

Bana iyi bir ders verdiniz,bundan sonra önüme gelene gereğinden fazla ilgi,âlâka,samimiyet göstermeyeceğim,bu dersiniz için teşekkür ederim.

Kitaptan kopyala yapıştır işiyle yürümez demişsiniz de o kitapta yazılanları bide siz okusaydınız keşke zahmet edip ama nerde okumak yerine pratikte nasıl olsa deneme yanılma yoluyla yaparsınız siz. Bu işi benden başka bilen bir mühendise sormanızı istiyorum, bana sorduklarınızın aynısını anlayan bi mühendise lütfen sorun. Ben kendime bile hiçbir zaman mühendis demedim soranlara bile mezun oldum mühendislikten dedim mühendisim demedim hiçbir zaman ve hala da öle diyorum, ister inanırsınız ister inanmazsınız. Yani gerçek mühendis olmanın çok zor olduğunu biliyorum. Burda kimse kendini prof diye tanıtmadı ama sizin anladığım kadarı ile bişiler öğretmeye çalışan yanlışınız olduğunda uyaran kimseleri yanlış ve kaba karşılıyorsunuz üstelik kalın yazarak vermiş olduğum yazınıza rağmen. Sizin bir kompleksiniz var ve böle benim gibi birisi bişiler yazınca birden savunma moduna geçiyorsunuz, bi gün başkası gelir ona da aynı şeyleri söylersiniz. Bi ara notlarımı kaydediyordunuz hatırlatırım ama birden değişiverdi dimi ? Siz de bana çok iyi bi ders verdiniz bölümünü okumadığınız alanda, okuyanlara karşı nasıl acımasız ve tartışma yaratacak cevaplar verebileceğinizi gösterdiniz. Bence sizde okuyanlara karşı ahkam kesmeyin de biraz saygılı olun. İnatla yazma dememin sebebi en ince detayına kadar açıklamama rağmen hala kendi bildiğinizi yapmanız, okuyun diyorum kitaptan aldım isterseniz okuyun diyorum yok. Son olarak bana sorduğunuz soruların aynısını bir mühendise sormanızı istiyorum. Pratikte ne kadar böle iyi öğrenebileceğinizi de çoook merak ediyorum. Elin adamı hem elektrik hem elektromanyetikte uzman oluyor da anca bu şeyleri çıkartabiliyor yada gerçek anlamında anlayabiliyor. Yani siz bu konuyu sadece pratikle öğrenebileceğini mi sanıyorsunuz ? Nasıl öğrendiniz valla pes. Teori bilmeden bir öğrenir iki öğrenirsiniz üçüncüde elektriği yersiniz demedi demeyin. Siz bana böle yok kendini prof sanıyorsun yok nefsim okşanıyor vs derseniz sizde bana bunları size söyletmek zorunda bırakıyorsunuz. Yazık yazık.

Bana diyorsunuz da siz kendi nefsinizi kendiniz okşuyorsunuz baksanıza kendi reklamınızı çok iyi yaptınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 1 Aralık 2013; 20:45:34 >

• yav arkadaşlar etmeyin niye böyle oldu birden durup dururken. iki gün dayanamadık. iki laf edemedik. bilmek yada bilmemek felan degildi . amac sadece bişeyler paylaşmak ögrenmek ögretmek ortaya ortak bişeyler cıkarmak. niye böyle hır gür oldu anlamadım.
  • Yok dostum ben gidiyorum zaten bişiler öğretmek öğrenmekti amacım ama sanırım kendimi beğenmiş bi PROF olarak algılandım. Siz burdan paylaşımlarınıza devam edin. Herkesten özür diliyorum. Hoşçakalın.
  • Bişeyler öğrenelim, ahanda iyi bi sayfa var dediydim, iki dakkada sarmışsınız, malisert hoca konuya kız babası gibi sahiplenmişsin yav.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 7 Haziran 2014; 1:12:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rkx kullanıcısına yanıt

hocam link ölü yenilemen mümkünmü

• ibbayram kullanıcısına yanıt

Yedeklerimin hepsi diskle beraber uçtu ne yazık ki.Bu devreyi denemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 12 Ekim 2020; 22:47:44 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.