Şimdi Ara

spms,,, (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
3
Favori
8.591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:11:59 >
  • http://digitalknowledge.cput.ac.za:8081/jspui/bitstream/11189/918/1/The%20development%20of%20a%20100KHZ%20switched%20-%20mode%20power%20supply.pdf

bakınız burada 100 khz half bridge bir smps in başından sonuna kadar tasarım anlatımı ve hesaplamaları mevcut. buradan direk çeviri yaparak başlayabiliriz.
  • Estağfirullah sayın malisert32, ben elektrik-elektronik müh. mezunuyum fakat öle aman aman bi tecrübem yok. Yani bizde kağıt üzerinde mühendisiz. Gerçek mühendis olabilmemiz için daha çoooooooooook tecrübe gerekiyor. Ben sadece üniversitede mantığını öğrenerekten dersleri vermeye çalışırdım oradan biraz aklımda var birde dediğim gibi projem UPS di ve sonraki çalışmalarım hep güç elektroniği üzerine oldu o yüzden az biraz bişiler biliyorum.

Evet zamanında 3D ye ve büyük ekran LCD LED TV lere çok ilgim vardı fakat şimdi ilgim azaldı. Bende full hd 1080p filmler indirip izliyorum Hayatımız korsan, çaktırma
    Evet ingiltere ye sağ salim varayım oradan da yine forumda olmaya devam edicem. Evet çok güzel paylaşımlar olacak fakat herkesin tüm ayrıntısı ile projeleri paylaşması ile olabilir ve benim herşeyi paylaşacağımdan emin olabilirsiniz.

Tabi ki istediğiniz konulardan da paylaşım olabilir. Benim için bi mahsuru yok.

Sayın why_living paylaşımınız güzele benziyor tam incelemedim ama sağlam bi kaynağa benziyor. Çok teşekkürler.

Son olarak şunu diyim hobi amaçlı yapıyorum diyorsunuz fakat çalışmalarınız ve başarılarınız gerçekten süper ve takdire şayan arkadaşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 24 Kasım 2013; 21:38:47 >

• Çin'den beklediğim malzemelerin çoğu geldi.Bunlarla ilgili yetiştirmem gereken işlerim olduğundan smps çalışmalarıma ara veriyorum.Sizler devam edersiniz inş.
  • edit20

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:14:8 >
  • edit21

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:15:1 >
  • Mrb sayın malisert32 şu an 10 kişiden dayak yemiş biri gibi olarak ingiltereden yazıyorum =) 4 saat uçuş, 3.5 saat otobüs yolculuğu inanın beni bitirdi. Midem allak bullak oldu hala da düzelmedi.

Gelelim sizin devrelere, öncelikle şunu söliyim bu devreler bana pek söylendiği güçte olmadığı izlenimini veriyor. Yani 600W lık 800W lık ne devreler gördüm hatta çok profesyonel devreler onlarda bile kartların belli bi büyüklüğü oluyor. Yani demek istediğim çıkış eğer atıyorum 10A ve düşük voltaj ve giriş tarafı düşük giriş tarafı çok yüksek amperlere çıkmaktadır. Şöle söliyim 80V da 10A verebilmek o küçücük devreden imkansız gibi, hele ki baskı yolları bile görünmüyor ki kalın olsa bile ne kadar kalın olabilir bilemiyorum. 12V da 800W demek, 66A demek yani 66A i bu devre kaldırabilirmi bana kalırsa imkansız. Yani devreler belki çalışıyordur fakat verilen güçlerde olmadığı kanaatindeyim. Osiloskop ve multimetre sonuçlarını görmek lazım.

Ha daha önce dediğim gibi yüksek güç çıkışı, nispeten daha küçük manyetik elemanlarla alabilmenin tek yolu benim bildiğim kadarı ile frekansı yükseltmek. Başka bi çaresi de yok biliyorum.

Sayın malisert32, siz böle yazdıkça benimde SMPS, güç elektroniği vs ile uğraşasım geliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 26 Kasım 2013; 21:17:32 >

• edit22

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:15:44 >
  • Af edersiniz,step-up kartlarındaki güçte bende satıcının yalancısıyım hocam.Evet yaa,,yukarda bahsetmiştim,bende çıkma(çalışmıyor,tamirini yapamadım) APC 3000 wattlık on line var,onunda güç katındaki iki adet toroid trafosu tek sargılı,step-up,,down modelinden.Bununda etkisi oldu.
  • edit24

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:16:24 >
  • Çözdüğünüze sevindim =) Entegre pratikte çok kullanılabilecek güzel bi entegreye benziyor. Çok güzel bi şekilde datasheetinde anlatılmış. Tam olarak incelemedim ama bütün hesaplar boost, buck ve inverting için ayrı ayrı verilmiş. Sizin ki step up yani boost converter, örnek devrelere bakın isterseniz sayın malisert32, ordaki değerleri oynayarak güzel devre tasarlanabilir.

Yalnız sayın malisert32, devrenizde sanırım hatalar var, 8.pine kesinlikle direnç koymanız gerekir aksi takdirde çıkış npn leri aktif olduğunda direnç olmadığından dolayı entengre çok ısınacaktır. Ayrıca örnek şemadaki gibi 7.pine de kısa devre koruması için direnç koymanız lazım, yoksa entegreniz yine ısınacaktır fazla akım çekildiğinde. Gerçekten çok güzel bi şekilde ayrı ayrı hesaplar verilmiş bence o hesaplara göre yapsanız çok iyi olacak gibi. Valla böle değişik entegrelere yabancıyım daha, onun için siz aslında daha iyi bilirsiniz

İnanın değişik devreleri falan çok denemek istiyorum fakat midem hala düzelmedi dinleniyorum pazartesiden beri bi türlü geçmedi.

• wolf351 kullanıcısına yanıt
    Hocam hazır gitmişken bana bir tane tv-b-gone alırmısınız ?
  • edit26

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:20:54 >
  • edit27

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:21:31 >
  • mali hoca hiç bişey anlamadım .
  • edit24

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:17:10 >
  • 55electronicdesign; Valla hocam bende alacam bişiler aslında bi entegre var almayı çok istediğim fakat biraz pahalı =) 8.31 poundcuk phase shifted full bridge pwm controller diye geçiyo. Yani şu ana kadar ki en gelişmiş en yeni full bridge entegresi. entegrelerin mercedesi gibi bişi =)

malisert32 hocam bende pic ten hiç anlamam nerdeyse =) bende analogcuyum =) bende hep analog entegre kullanırım hep. bi ara trafo hesabı yapıvercem sizin için istediğiniz bi nüve için fakat inanın daha anca geldim eve. şu an burada saat 23.07, 2 saat geri türkiyeden.

zamanım olduğunda hesaplayıp göndericem size ama inanın hep geç geliyorum eve, zamanım olmuyor.

malisert32 hocam şunu da söliyim manyetik akı devresi herzaman nüvenin içinden tamamlanır, yani bi elektrik devresi birde manyetik devre vardır, manyetik devrede dediğim gibi sadece nüvenin içinde yer alır aynı yere döner gelir. hava aralığı varsa o da dahildir.

siz nüvenin orijinal hali ile verim alamadım demişsiniz fakat şunu söliyim trafo hesabında epey formül var ve en ufak bişi bile değişse trafo yu tekrar baştan sardırmaya götürebilir onun için trafo sadece ve sadece dizayna özel olarak sarılır, tekrar başka bir dizaynda kullanılamaz. Çıkıştaki diyot bildiğim kadarı ile kapasitörün nüve sargısından deşarjını engellemek sadece yük, çıkış kısmına doğru deşarjını gerçekleştirmesi amacıyla konulur diye biliyorum. Tabi etkisini görmüşseniz doğrudur olabilir.

Şu trafo sarımını bi yapabilsem koyacam buraya, hem profesyonel dizaynı hem de yuvarlak hesap yani daha pratik olan hesabı göstericem ama işte zaman olduğunda. İkisindede çok güzel dizaynlar yapabilirsniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 29 Kasım 2013; 1:24:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

55electronicdesign; Valla hocam bende alacam bişiler aslında bi entegre var almayı çok istediğim fakat biraz pahalı =) 8.31 poundcuk phase shifted full bridge pwm controller diye geçiyo. Yani şu ana kadar ki en gelişmiş en yeni full bridge entegresi. entegrelerin mercedesi gibi bişi =)

malisert32 hocam bende pic ten hiç anlamam nerdeyse =) bende analogcuyum =) bende hep analog entegre kullanırım hep. bi ara trafo hesabı yapıvercem sizin için istediğiniz bi nüve için fakat inanın daha anca geldim eve. şu an burada saat 23.07, 2 saat geri türkiyeden.

zamanım olduğunda hesaplayıp göndericem size ama inanın hep geç geliyorum eve, zamanım olmuyor.

malisert32 hocam şunu da söliyim manyetik akı devresi herzaman nüvenin içinden tamamlanır, yani bi elektrik devresi birde manyetik devre vardır, manyetik devrede dediğim gibi sadece nüvenin içinde yer alır aynı yere döner gelir. hava aralığı varsa o da dahildir.

siz nüvenin orijinal hali ile verim alamadım demişsiniz fakat şunu söliyim trafo hesabında epey formül var ve en ufak bişi bile değişse trafo yu tekrar baştan sardırmaya götürebilir onun için trafo sadece ve sadece dizayna özel olarak sarılır, tekrar başka bir dizaynda kullanılamaz. Çıkıştaki diyot bildiğim kadarı ile kapasitörün nüve sargısından deşarjını engellemek sadece yük, çıkış kısmına doğru deşarjını gerçekleştirmesi amacıyla konulur diye biliyorum. Tabi etkisini görmüşseniz doğrudur olabilir.

Şu trafo sarımını bi yapabilsem koyacam buraya, hem profesyonel dizaynı hem de yuvarlak hesap yani daha pratik olan hesabı göstericem ama işte zaman olduğunda. İkisindede çok güzel dizaynlar yapabilirsniz.
    editw

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Temmuz 2018; 16:18:55 >

• info.ee.surrey.ac.uk
    Plotting Magnetization Curves
    http://info.ee.surrey.ac.uk/Workshop/advice/coils/BHCkt/index.html

hocam söyle bir kaynak göstersem , size faydası olur mu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

malisert32 hocam şunu da söliyim manyetik akı devresi herzaman nüvenin içinden tamamlanır

Merhaba,maalesef bu konuda size katılamıyorum.Belki bu yazınızı biraz daha açmanız gerekecek benim için.

Şöyle ki,bütün trafo çeşitlerinde(ferrit saç) ve bütün generatör çeşitlerinde(ferrit saç,,,nüvesi hava olan flanş alternatörler hariç)
    bir nüvede dolaşan düzenli manyetik akı iletkenden önce güçlü bir şekilde nüvede devresini tamamlıyorsa o sistem verimsizdir,o nüvede fuko vardır,fuko varsa emeğinizin çoğu(fuko oranına göre)heba oluyor demektir.

Sizde bilirsiniz ki gerilim elde etme ve akım taşıma da kullanılan iletkene oluşturduğumuz manyetik akıyı ne kadar yüksek oranlı yükleyebilirsek(indükleme) o kadar verimli yapmış oluruz.İşte manyetik akı nüvede devresini tamamlıyorsa iletkene bir şey kalmaz yada az bir akı kalır.Bu azalma oranı verimsizlik boyutudur.
    Hemen yukarda dediğim gibi nüve ısınıyorsa ısıyı oluşturan güç bizim manyetik akımızın etkisidir.Kendiliğinden oluşan etki değildir.Nüvede oluşan her derece ısı cebimizden gidiyor(gücümüzden)...

Yine bildiğiniz gibi bu konuda en verimli sistem trafolardır.Çünkü 1=manyetik akı ile iletken arası boşluk yoktur ya da yok denilecek kadar azdır.Oysa bir generatörde kesinlikle boşluk söz konusudur,boşluk mesafesi çoğaldıkça verimsizlik katlayarak çoğalır.İşte R.T. yapıyorum bölümünde dilimde tüy bitecek kadar defalarca söylediğim flanş alternatörler nüveli alternatörlere göre daha verimsizdir teorim bu tekniğe dayanır.

Yani bir manyetik akı usüllere uygun oluşturulur ve yine usüllere uygun indüklenirse verim alınır,usül,yakınlık olduğu gibi,manyetik akının iletkeni kesme sayısı,bilhassa kesme açısı da usüle(bilinen tekniklere)uygun olmalıdır.Hatda iletken boyu da yeterli olmalıdır.
    En son istenilen akımı taşıyacak iletken çapı düşünülür.

Şimdi soruyorum hocam;manyetik akının devresini nüve üzerinde tamamlayıp nüvede ısı oluşmayan bir sistem varmıdır?Yoktur,çünkü nüvede devresi tamamlanan manyetik akı en yüksek oranla nüvede kullanılıyordur değilmi?
    Amaç,nüveyi aracı kullanmaktır,amaç manyetik akıyı nüvede gezdirirken devresini tamamlayacağı noktaya yaklaşırken büyük oranını iletkene yüklemektir diye biliyorum.

Hocam dediklerinizi anladım fakat ama malesef bende ayrı düşünüyorum neden derseniz ? Ben manyetik akı her zaman nüveden kendini tamamlar dedim fakat manyetik devre de her zaman flux leakage dediğimiz sizin dediğiniz ile aynı şey olan manyetik akı kaçağı dediğimiz bi olay vardır bu engellenemez fakat 2 durumda minimuma indirilir biri air gap hiç olmayacak iki nüvede köşeli bi kısım hiç olmayacak. bu yüzdendir ki toroidlerde flux leakage olayı minimumdur çünkü her tarafı yuvarlaktır. air gap olduğu zaman flux leakage olayı artıyor aynı zamanda nüve köşeli olduğunda yani köşelerinde akı kendini nüveden tamamlamak yerine havadan atlayarak nüvenin öbür kısmına doğru geçiyor. Kimisi tamamlayamıyor bile. Enerji dediğim gibi havada depolanıyor, havada depolanması gereken enerji ne kadar fazla ise verimde o kadar azalıyor fakat şimdi quasi resonant vs geliştirdiler verimi artırdılar. Flyback dizaynlarda enerji havada depolandığı için bu yüzden verimsizdir. hava boşluğu toplam nüvenin içinden geçen akıyı azaltıyor çünkü havanın akıya karşı olan dirençi nüveninkinden çok çok daha fazla, onun için nüvenin içinden kendini tamamlamayan her akı bizim alehimizedir, sizin söylediğinizin aksine akı her zaman için nüveden yani kendisine az direnç gösteren yerden tamamlamalıdır, aksi takdirde azalan akı da diğer bir sarımda indükleyecek olan voltajı da azaltmış oluyor. Yani bizim amacımız nüve kullanmada, daha önce dediğim gibi manyetik akıya en az direnç gösterecek fakat elektrik akımına en fazla direnç gösterecek olan bi yol bulmamızdır bunu da işte nüvelerle sağlıyoruz. Sizlere daha önce uzun bi yazı yazmıştım nüvedeki kayıpları tek tek anlatmıştım. Nüveyi ısıtan sadece 3 bileşen vardır, 1) Eddy yada türkçesi ile girdap akımları 2) Hysterisis döngüsü yani manyetik akının AC gibi alternans yapmasından dolayı oluşan nüvenin içindeki kayıp 3) Bakır kayıpları. Bunların ilk ikisi nüvenin içinde kesinlikle ısınma yapar. Sizin nüvenizin ısınmasına yol açanlar bunlar yani manyetik akının nüvenin içinden tamamlaması değildir. Zaten amacımız manyetik akının nüvenin içinden tamamlamasını sağlamaktır yoksa nüvenin öbür sarımında gram voltaj oluşmayacaktır. Bakır kayıpları ise sardığımız telin süper iletken olmamasından dolayı oluşan I^2xR den oluşan kayıptır. Bu da metrajına göre aşağı yukarı tahmin edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 29 Kasım 2013; 13:12:32 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.