Şimdi Ara

soygazların elektron ilgisi var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.887
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ve metalik aktifliğe bakarken ilk önce periyot numarasına mı grup numarasına mı bakmalıyız?

    elektron ilgisi ne durumlarda ekzotermik ne durumlarda endotermik olur?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aslı Özan -- 11 Haziran 2021; 17:46:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Soygazların Elektron İlgi ve Elektronegatifliği

    Soygazlar, periyodik tablonun en sağındaki 18. grubu oluşturan elementlerdir. Yüksek kararlılıkları ve kimyasal reaksiyonlara girmedeki isteksizlikleri ile bilinirler. Bu özelliklerinin nedeni, dış elektron kabuklarının dolu olmasıdır.

    Elektron ilgisi, bir atomun gaz halindeki bir elektronu ekleyerek anyona dönüşmek için ihtiyaç duyduğu enerji miktarıdır. Soygazların elektron ilgisi son derece yüksektir çünkü dolu dış kabukları ek bir elektron için çok az yer bırakır.

    Soygazların elektronegatifliği, bir atomun başka bir atomdan elektron çekme yeteneğidir. Dolu dış kabukları nedeniyle soygazların elektronegatifliği çok düşüktür. Elektron çekmek için çok az motive olurlar.

    Elektron ilgisi endotermik bir işlemdir, yani bir elektronun atoma eklenmesi için enerji gerekir. Soygazlar için elektron ilgisi özellikle yüksek olduğundan, elektron eklemek için önemli miktarda enerji gereklidir.

    Bu nedenle, soygazlar son derece kararlı elementlerdir. Dolu dış kabukları, hem elektron ilgilerini hem de elektronegatifliklerini düşük tutar ve bu da onları kimyasal reaksiyonlara girmekten alıkoyar.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Soygazlar elektron almak istemezler. Bu yüzden 7A grubunun elektrona en istekli grup olduğunu söyleyebiliriz. Elektron ilgisi 7A'da sonlanır. Ancak elektronegatifliği en yüksek element Flor olmasına rağmen elektron ilgisi en yüksek olan bir istisna olarak hemen altındaki Klor elementidir.


    Metalik aktiflikte önce periyota sonra grup numarasına bakarsın. Aşağıda olan metalik olarak daha aktiftir. Bu aktiflik değişimi sağda ve solda olmaya göre daha baskındır.


    Azot gazı hariç bütün elektron ilgileri de ekzotermiktir. Elektronu içeri koyarsın ve dışarı enerji verir. Tam tersinde de elektronu koparmak için bolca enerji yüklemen gerekir. AYT'ye girecek misin bilmiyorum o yüzden çok detaya girmeyeyim.

  • SirPlayer kullanıcısına yanıt

    evet ayt'ye gireceğim

    ders kitaplarından konu tekrarı yapıyordum da şu bilgiyle ilk defa karşılaştım

    F atomunun elektron ilgisi ekzotermik, Be atomununki endotermik yazıyor neden böyle

    soygazların elektron ilgisi var mıdır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    1. elektron ilgisi genellikle ekzotermiktir. metallerin endotermik olabilir. 2. elektron ilgisi endotermiktir. aydın da böyle yazıyor.
  • bağ oluşumlarının hepsine ekzotermik diyemeyiz o halde değil mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aslı Özan A kullanıcısına yanıt

    Burda endotermik ve egzotermiğin anlamını iyi kavramak lazım. Şu açıdan bak endotermik olan bir olayın olması için enerji vermemiz gerekir. Yani kendiliğinden gerçekleşmez biz bir enerji vermediğimiz müddetçe.


    Metaller de elektron vermeye yatkın elementlerdir (Burada Be metali örnek verilmiş). Yani elektron vermeye yatkın olduğu halde zorla içeri elektron sokmaya çalışırsak mecburen enerji harcayarak bunu yapmamız gerekir. Burada endotermikten kastedilen metal kendiliğinden elektron almaya ilgili olmadığı için içeri bir elektron daha koymamız için çok yüksek enerjiler harcamamız gerekir.


    Ancak flor gibi elementler ametal olduğu için elektron almaya kendiliğinden isteklidir. Yani bir enerji harcamayız tam aksine enerji açığa çıkar (egzotermik). Burada tek istisnamız azot. Bunu da adım adım şöyle anlayabilirsin. Redoks tepkimeleri konusunda her yanma tepkimesi bir redoks tepkimesidir demiştik. Yani elektron alma ve verme olayları gerçekleşiyor. Aynı zamanda azot gazının yanması endotermiktir ve bu gazlar için tek istisnadır demiştik. Yani azot gazı yanarken oluşan redoks tepkimesinde elektron alıyor ancak bunun gerçekleşmesi için enerji vermemiz gerekiyor. Bu da onu bir istisna olarak endotermik yapıyor.


    AYT'yi sormamın sebebi entalpi konusunda gördüğümüz bir bilgi. Ekzotermik olan tepkime kendiliğinden gerçekleşebilirken endotermikte biz enerji vermedikçe gerçekleşmez. Yani pek kararlı bir olay değil metalin elektron alması. Elektrokimya ünitesinde de metallerin elektron aldığını pek görmezsin genelde elektron verir ve DeltaH pozitif olur.





  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • soygazlar kararlıdır elektorana niye ilgili olsun...

    ayrıca notr element anyona dönüşüyorsa yani elektron alıyorsa tepkime ekzotermik, diğer durum endotermik olur.


    X+e = X(-1) +ısı gibi düşünebilirsin

  • Baya kapsamlı bir konu olmuş bakmakta fayda var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.