Şimdi Ara

Sosyal medya ve oyunlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis'te (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
1.990
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sonumuz buymuş, buraya kadar. Yazık cidden ne diyelim o zaman. GG.

• Bu olayın başından beri görüşüm değişmedi: Yasa aynen ilk yazıldığı gibi çıkacak.

Umudumun korunduğu yer ise çıkacak yönetmelikler. Belki bir iki arka kapı bırakırlar da yetişkinlere hitap eden COD, GOW gibi oyunlara bir şey olmaz. Derecelendirilmeyen oyunlar da direkt yetişkin etiketi ile yayınlanabilir steam v.s. de.

En kötü senaryo ise şu sıkıntılı kısımların çıkarılması talebi. Bu film, dizi değil ki direkt o sahneyi kesip atacaksın (ki en sevmediğim şey bu). Böyle bir durumda direkt bizde o oyun çıkmaz veya steamden erişemeyiz. Tabi türlü türlü şey yazılabilir. Yani asıl olan yönetmelikte ne yazılacağı.

Fakat ne şekilde olursa olsun bazı oyunları (burada kastım o oyunlar değil normal oyunlardan bahsediyorum zaten onlara izin vermezler bence tabi) TR de göremeyeceğiz.

• Esxici E kullanıcısına yanıt

Yalnız söylediğin şeylerin oyunlarla ilgisi yok. Bir tek ilk cümlede oyuna girdiğinde küfreden çocukların olduğunu söylemişsin. Bir kere oyun size küfür etmeyi öğretmez, küfürü zaten sokaktan oradan burdan öğrenmişsinizdir. Çocuğu sokağa saldın mı sokaktan öğreniyor zaten, bunun oyunla ilgisi yok. Diğer saydığın olumsuzlukların zaten oyunlarla ilgisi yok. Onlyfans demişsin, sosyal medya demişsin, mafya dizileri demişsin. Cevabı kendin vermişsin zaten. Öğretmen bıçaklayan hırtın da oyun oynayarak bu vahşeti sergilediğini hiç sanmıyorum. Ya mafya dizi ve filmlerinden etkilenmiştir ya da sokakta sorunlu bir çevreyle olan etkileşimleri yüzünden bunu yapmıştır. Memlekette hırt dolu. Hırt hırtlığını yapmıştır. Biz de çocuklen 18+ olan GTA ve pek çok 17+ 18+ oyun oynadık ama gidip de birilerini silahla öldürmedik, soymadık, katliam yapmadık, gasp etmedik. Küfürlerimizi de sokaktaki çocuklardan ve okuldan öğrendik. Günümüzde de tablet başındaki çocuklar küfürlerini ebevenylerinin hesaplarıyla girilmiş olan Youtube kanallarından, Twitch'teki bir yayıncıdan va öğrenebilirler yani.

Sosyal medyada birilerinin küfürlü konuşmasından da öğrenebilirler. Küfürden kaçış yok. Geçen balkonda çamaşırlarımı topluyorum hava güneşli. Çocuklar oyun oynuyor sokakta. Erkek çocukları paso küfür ediyor. Kızlar da onlardan görüp onlar da erkekler kadar olmasa da küfür ediyordu mesela.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• haktan24 kullanıcısına yanıt
    hemen hemen aynı yasakları ingiltere avustralya ve kaliforniya vs de getiriyorlar. yasak ülkeye özel değil

• geçen mecliste, şiddet kavga, birbirlerine saydıranları gördük.

Çocuklar kötü etkilendi.
    Ne olacak şimdi.??

Meclis kapatılacak mı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Oyun oynadığı için girdiği ortamdan, uğradığı sanal zorbalıktan söz ettim ben. Küfürleri genelde oyundan değil, online oyun içinde oyuncuların küfürleşmelerinden, oyun oynayan yayıncıların videolarından öğreniyorlar ve onları taklit ediyorlar dedim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Zorbalık sadece oyunlarda vuku bulmuyor yalnız. Ayrıca çocuk oyuncunun yetişkin insanların arasında olması da velisinin ilgisizliği ve sorumsuzluğundandır. Dolayısıyla oyunları günah keçisi yapmayalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 6 Mart 2026; 13:49:27 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    İş önce ailede sonra eğitim sisteminde bitiyor. 10-18 yaş çocuğu da bir zahmet ailesi kontrol etsin, kurallar koysun. Bilinçsiz, ilgisiz ailelerin cezasını biz kelli felli adamlar mı çekeceğiz? 34 yaşında adamım, veletler oynamasın diye ben niye oynayamıyorum kardeşim?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Bu kısıtlamayı ailesi yapsın diyoruz biz de. Sen anlıyor musun denilenleri? Biz koca adamlar niye yasaklardan etkileniyoruz? Bakanlık bir oyunu engellerse sadece şu yaş grubuna engellensin diye bir seçenek yok. Yasak herkese yasak olacak. Yetişkin adamlarız biz, kime ne benim oyunumdan?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metal Head -- 5 Mart 2026; 22:15:4 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dr.Perga D kullanıcısına yanıt

Siz en iyisi insanlara doğumdan itibaren çip takıp nasıl istiyorsanız o şekilde geliştirin büyütün, robotik insan nesli oluşturun. Nasıl bir zihniyet bu.

Kanun yürürlüğe girsin, temsilci atamadıkları için oyun elinde kalacak wow da çarın asılı kalacakSosyal medya ve oyunlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis'te 

Meşruti monarşi demek daha doğru olur başkan.Sosyal medya ve oyunlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis'te 

Oyunlara ban olmasın da Japonca oynamaya razıyım

Oyunlardan sahne çıkartılması ya da değiştirilmesi konusu tepki gelince geri çektiler.Oyunların içeriğine karışmayacaklar ancak yapabilselerdi yani dizi ve filmlerde olduğu gibi teknik olarak bu mümkün olsaydı ciddi ciddi bunu isteyeceklermiş.Neyseki bu konuda geri adım attılar.

Bir de yaş etiketi yapılmamış oyunlar sistemde otomatik olarak +18 olarak gözükmesini istiyorlar.Yani şimdilik yaş sınırı konusunda genel bir engelleme yok gibi görünüyor.Gerçi bu bile saçmalık...Oyun mağazalarında satılan oyunların hiçbiri BEDAVA değil.Bir çocuğun 10,20,30,50,60,70 dolar verip kendi kendine ailelerinden habersiz şekilde oyun alması mümkün değil.Nedense 1 aydır bu kanunu gündeme getirenler oyun mağazalarında satılan oyunların herkese açık ve bedava şekildi sunulmuş gibi kanun hazırlıyor,düzenleme talep ediyor.Halbuki bu oyun mağazalarına çocuk üye olsa bile kredi kartı ya da banka kartı olmadığı için istese bile hiçbir oyuna ulaşamaz.Özel bir ebeveyn kontrolü ya da yaş sınırı belirlenmesi bile gereksiz.Zira sistem kendi kendini zaten alım işlemlerinde böyle kontrol altında tutuyor.

Öte yandan sundukları kanun teklifinde daha birçok sıkıntılı nokta var.Nedense kanunda oyun mağazalarında sadece oyunların satıldığı şeklinde bir hava var.Halbuki bu oyun mağazalarında sadece oyunlar satılmıyor aynı zamanda satılan oyunlar satın alan kullanıcının özel kütüphanesine ekleniyor.Yani o kişinin 'malı' olmuş oluyor.Olası bir engelleme ya da bant daraltması demek binlerce oyuncunun satın almış olduğu ürünlere ulaşamaması demek.Bu da direk mülkiyet kavramını yerle bir eden bir durum.Yani böyle engelleme olunca binlerce Türk oyuncunun oyun dolu kişisel hesaplarına tabir-i caizse 'kayyum' atanmış olacak.Bu nasıl mantıktır anlamak güç...Ha benim evimdeki kutulu oyuna devlet yetkileri gelip el koymuş ha platformlara zorluk çıkartarak benim ürünüme erişimimi engellemiş.Arada bir fark yok.

Bu kanun bu tarz haliyle geçse dahi mülkiyet nedeniyle uygulanabilir bir hali yok.Anayasa mahkemesine iptali için kesin gönderilir gibi geliyor.

• Esxici E kullanıcısına yanıt

2000'lerde çocuk ve ergen oldum.O yıllarda evimde ne PC vardı ne de oyun konsolu..Buna rağmen ilk defa küfürleri okul ortamında arkadaş çevresinde (özellikle ortaokullu çocuklardan) ya da evde izlenen dizilerden,filmlerden duydum,öğrendim...Ama nedense yıl 2026 olduğu halde televizyonlarda yayınlanan dizilere bir ayar çekildiğini göremedik.Sadece sigara ve alkol sansürlemek ile toplumun ahlakı ya da davranışları düzeltilmiyor.Ama nedense dizilerde ve filmlerde sadece bunlar sansürleniyor.Bunun dışında özellikle 2010 sonrası çekilen ve televizyonları esir alan mafya,aşiret ve holding temalı dizilerde hemen hemen her bölüm ya racon kesiliyor ya birileri işkence görüyor ya iki grup arasında silahlı çatışma yaşanıyor ya pavyon sahnesinde dans eden kadınlar gösteriliyor ya birilerine tecavüz ediliyor ya da kadına şiddet gösteriliyor.Üstelik tüm bunlar gece 12'den sonra değil akşam 20:00'dan sonra çocukların rahatlıkla izleyebileceği saatlerde yayınlanıyor.

O halde şunu sormak hakkımız..Amaç çocukları korumak ise neden saat 20:00'da ulusal kanallarda herkese açık şekilde yayınlanan bu dizilere kısıtlama getirilmiyorda parayla oyun satan oyun mağazalarına denetlemeler getiriliyor?Hangi çocuk 60 dolar verip oyun mağazalarından şiddet içeren,cinsellik içeren,savaş içeren,işkence sahneleri içeren vs oyun satın alabilir?Hangi çocuğun böyle ekonomik özgürlüğü var?

Öte yandan korsan sitelerinde hepsi bedavaya sunuluyor.CHP'nin milletvekillerinden Tuncay Özkan TBMM tutanaklarına geçen ifadesinde Roblox'un yasaklanmasını olumlu karşıladığını ancak çocuğunun evde gizlice VPN indirerek oyuna girebildiğini farkettiklerini söylemişti.Yani bu tür kısıtlamalar insanları direk korsan oyuna yönlendirir ki orası ailenin ve devletin tamamen denetiminin dışında kaldığı alanlardır.Kısacası bu kanun kaş yapayıp derken göz çıkartma kanunundan başka birşey değildir;

Sosyal medya ve oyunlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis'te

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.