Şimdi Ara

Son posta Ebob Ekok soruları.Konuyu bitiricem son sorular.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
3.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Rashta çözülen soruları ana mesajından silmesen daha iyi olurdu bizde bilmediklerimize bakabilirdik gerçekten cok faydalı olurdu ?
  • soruyu cozmus arkadas ama anlamana biraz daha yardımcı olur dıye bende ornek vereyim 9.8! Sormus 8! Tabanında... 8! Yerine misal 20 yaz 9.20 u 20 tabanında kactır 180 i 20ye bolerek cevabı 90 bulursun ya da daha basıt 10 yaz 9.10 sayısı 10 tabanında kactıra donsun soru direk 9.10=90 cıkar ama 10dan kucuk secemezsin carpandan kucuk yada esıt olamaz..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

Orijinalden alıntı: brkmania

16) Kenarları 420m ve 546m olan dikdörtgen şeklindeki bir bahçenin içine , kenarlarına ve köşelerine eşit aralıklarda ağaç dikilecektir.

Buna göre, en az kaç tane ağaç gereklidir ? Cevap : 154

420 ve 546 nın ebobunu bulursak bu ağaçlar arasındaki mesafeyi verir 420 ve 546 nın ebobu 42

bahçenin uzunluklarını 42 ye bölersek
    420/42=10
    546/42=13

cevap 11x14=154 tür
    nasıl 11x14 olduğunu kısaca açıklayacak olursam,
    mesela 10m. uzunluğunda 5 m aralıkta ağaç dikseydik 10/5=2 değil 2+1=3 ağaç olurdu
    ağaç-------5m-------ağaç--------5m------ağaç görüldüğü gibi uçlara da ağaç dikildiği için 10/5 bize ağaç sayısnı değil aralık sayısnı verir 1 fazlasıysa ağaç sayısıdır

soruda da 10 ve 13 aralık sayısı kenarlardaki ağaç sayısı da 11 ve 14
    bahçenin içine de ağaç dikildiğinden kenarları bilinen bir dikdörtgenin alanı gibi 11X14 bize cevabı verir

Eyvallah cok tesekkur ederim zahmet oldu sanada cok uğraşmışsın ama çok iyi anladım bir anlatım bukadar güzel olabilir abartmadan söylüyorum

Şimdi ağaç sayısını 1 fazla alıyoruz dedik ya.Ben geçenlerde bir videolu çözüme bakmıstım ikisinin okekini almıstı aynı böyle daha sonra teker teker sayılara böldü fakat sonra bir tanesini +1 diğerini -1 yapıp öyle çarptı.Neden böyle birşey yaptı acaba onu anlamadım ? direk ikisini artırmak yerine birisini azaltıp diğerini artırdı yani ?

genelde sorularda buradaki gibi alanın tamamına değil bahçenin kenarlarına dikilen ağaç sayısı sorulur
    o zaman iş değişir
    örnek olarak kısa kenarı 10m uzun kenarı 15m olan bahçenin etrafına 5m aralıklarla ağaç dikelim
    uzun kenarda 15/5=3 aralık 3+1=4 ağaç
    kısa kenarda 10/5=2 aralık 2+1=3 ağaç
    ancak dikdörtgen şeklindeki bahçenin 4 köşesindeki 4 ağacı hem kısa kenarda hem de uzun kenarda hesaba katmış olduk

ağaç----5m----ağaç----5m----ağaç----5m----ağaç
    -
    5m
    -
    ağaç
    -
    5m
    -
    ağaç

görüldüğü gibi uzun kenarda 4 ağaç, kısa kenarda 3 ağaç ama köşelerdekini iki defa hesaba katmış olduk
    yani uzun kenarda 3+1=4 ağaç var dersek, iki defa hesaba katmamak içi kısa kenarda 2+1 değil 2-1=1 ağaç(sadece ortadaki) dememiz lazım
    ya da kısa kenarda 2+1=3 ağaç var dersek, uzun kenarda 3-1=2(sadece aradakiler) demeliyiz
    her iki şekilde de cevap aynı çıkar
    2 uzun 2 kısa kenar var
    2.(3+1)+2.(2-1)=8+2=10 ya da
    2.(3-1)+2.(2+1)=4+6=10

demem o ki sadece çevre ile ilgili soru sorulursa senin dediğin gibi birine 1 ekleyip diğeriinden 1 çıkarman gerekir

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

16) Kenarları 420m ve 546m olan dikdörtgen şeklindeki bir bahçenin içine , kenarlarına ve köşelerine eşit aralıklarda ağaç dikilecektir.

Buna göre, en az kaç tane ağaç gereklidir ? Cevap : 154

420 ve 546 nın ebobunu bulursak bu ağaçlar arasındaki mesafeyi verir 420 ve 546 nın ebobu 42

bahçenin uzunluklarını 42 ye bölersek
    420/42=10
    546/42=13

cevap 11x14=154 tür
    nasıl 11x14 olduğunu kısaca açıklayacak olursam,
    mesela 10m. uzunluğunda 5 m aralıkta ağaç dikseydik 10/5=2 değil 2+1=3 ağaç olurdu
    ağaç-------5m-------ağaç--------5m------ağaç görüldüğü gibi uçlara da ağaç dikildiği için 10/5 bize ağaç sayısnı değil aralık sayısnı verir 1 fazlasıysa ağaç sayısıdır

soruda da 10 ve 13 aralık sayısı kenarlardaki ağaç sayısı da 11 ve 14
    bahçenin içine de ağaç dikildiğinden kenarları bilinen bir dikdörtgenin alanı gibi 11X14 bize cevabı verir

Eyvallah cok tesekkur ederim zahmet oldu sanada cok uğraşmışsın ama çok iyi anladım bir anlatım bukadar güzel olabilir abartmadan söylüyorum

Şimdi ağaç sayısını 1 fazla alıyoruz dedik ya.Ben geçenlerde bir videolu çözüme bakmıstım ikisinin okekini almıstı aynı böyle daha sonra teker teker sayılara böldü fakat sonra bir tanesini +1 diğerini -1 yapıp öyle çarptı.Neden böyle birşey yaptı acaba onu anlamadım ? direk ikisini artırmak yerine birisini azaltıp diğerini artırdı yani ?

genelde sorularda buradaki gibi alanın tamamına değil bahçenin kenarlarına dikilen ağaç sayısı sorulur
    o zaman iş değişir
    örnek olarak kısa kenarı 10m uzun kenarı 15m olan bahçenin etrafına 5m aralıklarla ağaç dikelim
    uzun kenarda 15/5=3 aralık 3+1=4 ağaç
    kısa kenarda 10/5=2 aralık 2+1=3 ağaç
    ancak dikdörtgen şeklindeki bahçenin 4 köşesindeki 4 ağacı hem kısa kenarda hem de uzun kenarda hesaba katmış olduk

ağaç----5m----ağaç----5m----ağaç----5m----ağaç
    -
    5m
    -
    ağaç
    -
    5m
    -
    ağaç

görüldüğü gibi uzun kenarda 4 ağaç, kısa kenarda 3 ağaç ama köşelerdekini iki defa hesaba katmış olduk
    yani uzun kenarda 3+1=4 ağaç var dersek, iki defa hesaba katmamak içi kısa kenarda 2+1 değil 2-1=1 ağaç(sadece ortadaki) dememiz lazım
    ya da kısa kenarda 2+1=3 ağaç var dersek, uzun kenarda 3-1=2(sadece aradakiler) demeliyiz
    her iki şekilde de cevap aynı çıkar
    2 uzun 2 kısa kenar var
    2.(3+1)+2.(2-1)=8+2=10 ya da
    2.(3-1)+2.(2+1)=4+6=10

demem o ki sadece çevre ile ilgili soru sorulursa senin dediğin gibi birine 1 ekleyip diğeriinden 1 çıkarman gerekir

Tesekkurler.Çok iyi oldu bu

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.