Şimdi Ara

SoloQ da edindiğim tecrübeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
527
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Buraya çok uğrayan birisi değilim ama konuların geneline bakınca ''neden kaybediyorum,takım feedlerse ben nasıl taşırım bla bla'' tarzında başlıklar az değil.Şimdi yazacaklarım EUW de Gold V e kadar edindiğim tecrübeleri paylaşmak istedim.Bunları paylaşırken bir yandan da NA Challenger,Diamond oyuncuların Reddit de paylaştığı rehberlerden de not düşeceğim.Çok ranked atmıyorum ama her gün oyun hakkında yeni bir şeyler öğrenirim.Geneli ilk kez duymadığınız bilindik şeyler.Ancak arkasında yatan asıl amacın kazanmak değil,kendizini geliştirmek olduğunu anlamaya çalışın.Kendinizi geliştirdiğiniz anda Winler kendiliğinden gelicektir zaten.Yükselmenin tek bir aşaması var o da KENDİNİZİ geliştirmek.

Öncelikle oyuna yeni başlayan biri olduğunuzu farzedin.İlk oyununuzu attınız.Bilmediğiniz yüzlerce şey mevcut.Ardından hemen bir oyun daha atar mıydınız? Muhtemelen hayır...

Kendimi geliştirmek istiyor muyum? önce bunu sormalısınız.Eğer öğrenmeye meğilli biri değilseniz kendinizi hiç bir şekilde geliştiremezsiniz ve her oyun birinin çıkıp sizi taşımasını beklemekle sezonu geçirirsiniz.

Not almayı öğrenin

Kendimin neredeyse her hafta güncelleyip tekrar okuduğum bir Not Defteri kaydım var.Yaptığınız yanlışları,edindiğiniz ne tecrübe varsa geçirmek için böyle bir not sayfası tutabilirsiniz.İngilizce ve Türkçe birbirine karışık yazdım ama en azından kendimin anlayacağı şekilde.

SoloQ da beraber oynadığım oyuncuların geneli şu kafayla oyun spamlıyor:''Kazanmak için oynamalıyım.Her oyun biri beni taşısın.Hiç yeni bir şey öğrenmeyeyim ve eğer takımdakiler kötüyse ben bi şey yapamam.'' Bu çok yanlış bir düşünce.Eğer eşleştirme sistemi sana kötü veriyorsa karşına Challenger adamlar vermiyor.10 kişi den oyunu taşıyacak,fark yaratacak olan oyuncu olarak hep kendinizi görmeniz gerek.

Kötü oyuncular her eloda olacak

Bunu kabul etmelisiniz.Ne kadar iyi olduğunuz fark etmeksizin her oyunda bu tipleri görüceksiniz.Diamond olsanız da.Challenger olsanız da.Sadece yükseldikçe daha az görüceksiniz.O yüzden şunda bir anlaşalım.Takımdakilere sövmek onların daha iyi oynamalarına neden olmayacak.Tersine daha kötü etki yapacaktır. Şimdi bu tamamen anlamsız bir şey.Bir oyunda takımına denk gelen bu oyuncuyu bir diğer maç görmeyeceksin ki? Onun yerine başka bir Feeder gelebilir veya Flamer.Farkemez.Bir dahaki oyunlarda oynayacak olan yine sensin.O yüzden sen sövdüğün adama söz geçirip onun iyi oynamasına neden olsan bile diğer maç başka oyuncularla oynuyorsun.Bütün oyunlarda oynayacak tek kişi kendizsiniz.Yani kendinizi geliştirdiğiniz zaman her oyunu taşıma potansiyeliniz artacak.Zaten Faker bile her oyununu kazanamıyor.Flame yapana da mute leyin ve geçin diye klasik bir cevap vereyim.Takım arkadaşlarınızla iyiler de olsa kötüler de anlaşabilmeniz işin önemli bir kısmını oluşturuyor.O maç elinizde olanlarla bir şeyler yapmaya çalışıcaksınız artık.

Her oyunu kazanmak zorundasınız diye bir şey yok

Dediğim gibi Faker olsanız da bu mümkün değil.Win rate inizi %55 olarak tutsanız bile o sizi oynadıkça yükselmeye itecektir.Belki daha yavaş ama yine de yükseleceksiniz.Challenger liginde olan oyuncuların oynadıkları maç sayılarına hemen bir bakın.Herkes aşağı yukarı birkaç yüz oyun oynamıştır.O yüzden kaybettiğiniz maçlarda bile nerde yanlış yaptığınızı öğrenin ve not düşün ve aynı hata(ları) bir dahaki oyunda yapmayacağınızdan emin olun.

Evet buraya kadar tamam.Burdan sonra tamamen kendi edindiğim tecrübeleri maddeler halinde yazıyorum.Bu maddeler not defterimde yazanların tümüdür ve hep güncel tutmaktayım.Streamerlardan özellikle Nightblue3 ten çok şey öğrendim.Kendisinin Youtube kanalında bir Silver 4 bir de Gold 5 oyuncuyu analiz ettiği videolar var.Bu iki videodan çok şey öğrenebilirsiniz.Eğer İngilizce anlıyorsanız sizin için bulunmaz bir nimet.Hemen vereyim:

Jungle için:

Jungle için:

-ilk ve en önemlisi harita kontrolünüz her zaman olsun.Her saniye hangi lane in ne durumda olduğunu bilmeye çalışın.

--Red başlarken ordaki busha ward atın.Early game de güçlü olan junglerlar ward olmazsa geldiğini
    göremezsiniz ve kaptırırsınız.

-Early de gank atmak istiyosanız Gromp>Blue>Red yapınca 3 oluyosunuz.(Buraya sadece Elise yazdım çünkü başlangıçta 2 potu basmadan sadece Elise ile bu ikisini yapınca fulle yakın bir HP de oluyosunuz.Elise oynamıyosanız 2 potuda kullanabilirsiniz tabi).

-İlk başta RED veya BLUE ikisinde de nerden başlarsanız başlayın 3 kamp ve Rift Scuttleri kesip base
    atıyoruz ve Jungle itemini+2pot+green ward+pink ward+Sweeper alıyoruz.Paranız yoksa sadece item alın.Map analizi edin.Eğer bi
    şey yoksa yani gank atıp kill alabileceğiniz bir lane görünmüyosa diğer tarafa geçip 3 kamp+Rift yapın.Bu ara tüm kamplar neredeyse temizlenmiş oluyor ve boş oluyorsunuz.Deep Ward yani karşı Jungle ın ormanına ward atabileceğiniz güzel bir an.ve o bölgeyi Sweep yapıyoruz çünkü burda ward olma ihtimali yüksek (ordan
    her geçtiğinzde yapın).

-Lane de adam yoksa her zaman o lane i tutun.Boşa minion ve exp gitmesin.

-Manasız şampiyonlarda Blue ya gerekmedikçe smite atmayın.Bot ilk base atışta almanız gerekmiyor eğer mov speediniz
    az değilse

-Ganktan sonra Enemy laner lane de yoksa lane i ittirin ki minion ve exp kaybetsin.

-Eğer kendinden yüksek lv birini öldürürseniz extra exp alırsınız.

-Karşı Junglerin nerde oldunu gördüyseniz onun ormanına gidip Counterjungle yapın.En önemlisi Blue/Red bufftır.Ardından Raptorlar gelir.Raptorları alırsanız karşı Jungler'ın ward temizleme buffını da kaybettirmiş olursunuz.Bu ikisi dışında herhangi bir kamp da olabilir.

-Loading ekrarnında analiz etmeye başlayın;Kimler gank atmaya müsait şampiyonlar? Örneğin bot lane de Zyra ve Ashe kaçma skilleri olmayan low mobility herolardır.Kimin CC si var? Kendi takımınızdaki Blitz,Alistar veya midde Ryze ve Veigar gibi CC si olan takım arkadaşlarınız varsa kill almanızı kolaylaştıracaklardır.Kim snowball yapabilir? Riven ve Diana bildiğim en iyi snowball potansiyeline sahipdirler.Bunun gibi...

-Dragon yaparken eğer vision yani görüşünüz yoksa yapmayın.Karşı takımın yaptını görür iseniz oldukları yere
    AOE yapın.Zaten Dragon da AOE hasarı verdiğinden bi sürü AOE yiyeceklerdir.Yaparken teleportları,Ultileri AOE leri hesaba katın.Kendi takımınızı Karşı takımla karşılaştırıp öyle karar verin.

-Kill garanti değilse gank atmayın.Eğer attığınız gank Flash harcamak dışında bi işe yaramamışsa bu boşa harcanmış bir 10-20 saniye demektir.Onun yerine farm yapabilirdiniz.

-TAB a basınca kendi ve Enemy takımın spellerinin cd sini görebilirsiniz ve gank atmadan önce bunu hesaba katabilirsiniz.

-Küçük Krug'u hep ilk öldürün sonra büyük olana geçin.(Bot lane deki biri küçük diğeri büyük olan golemleri kastediyorum).

-Asasinlarda erken tank çıkmayın.Dmg stackleyin.Zaten Khazix veya Rengar gibi heroların erkenden armor çıktıkları görülmez.

-Eğer oyunda önde iseniz objektifleri zorlayın,dövüşün.Bunu low eloda çok görüyorum.Adamın takımı 20 kill geride olmasına rağmen bir Malphite ultisi ile dövüşü kazanabileceğini sanıyor ve 5 kill daha veriyor.Bu tiplerden olmayın.Gerideyseniz Splitpush ve Farm yapmak en bilindik yöntemlerdir.

-Fazla gold ile durmayın.Base atıp item alın.Iteminiz bittiyse durmanın anlamı yok.1500 2000 gold ile duran oyunculara rastladım.

-Objektiflere her zaman Pink Ward atın.Oraya pink atmak demek karşı takımın o bölgedeki wardlarını ortaya çıkarmak demek.Bu sayede karşı takım görüşü olmadan Baron veya Dragon çalamaz.

-Kendinden yüksek lv ile vs atmayın.Bunu da düşük eloda çok gördüm.

-Kaybediyorsanız defansif wardlayın,kazanıyorsan ofansif wardlayın.(Doğru wardlama yöntemleri için bu videoya bakın:

-Karşı Jungle ölünce bufflarını çalın.Bunu yapmak demek adamın kasmasını engellemek demektir.Yine düşük elodaki oyuncular bunu göz ardı ediyor.

-Her zaman kendi hatalarını bulmaya çalışın ve bi dahaki sefere aynı hatayı yapmayacağınızdan emin olun.

-20 dk dan sonra baron çıkıyor.Orayı wardlayın.Düşük eloda bazen 40dk lara kadar oraya gelen giden olmuyor ancak oyunun Snowball potansiyelinin anahtarı gerçekten Baron.Baron alabileceğiniz bir durumda iseniz bunu kaçırmayın.Örneğin karşı Jungle uzakta ise,bir dövüşü kazandıysanız veya bir inhibitör aldıysanız fırsatınız vardır.

-10 dk=60 farm idealdir.Bu şampiyona göre değişkenlik gösterse de 3 aşağı 5 yukarı aynıdır.Karşı Jungledan farmınızı yüksek tutmaya bakın.

-Pushlanmış lanelere göz atın.Eğer pushlanmışsa karşı jungler gank atabilir.Siznde counter gank atabilirsiniz.

-Counterjungle önemli bir nokta.Eğer karşı jungle dan item/lv olarak üstünseniz onun Jungle a sürekli girip farmlayın ve ward atın.

-TF lerde Hard Engage'in başlatmasını bekleyin.Ondan sonra siz girin.Örneğin Malphite ulti,Sejuani ulti,Zyra Ulti,Ashe Ulti,Bard Ulti veya Blitz in Q su bunların hepsi bir dövüşü başlatabilen unsurlar.

-Her zaman rakibin itemlerine bakın.Kill sayılarına,farmlarına.Özellikle Zhonya olan biri varsa TF lerde ona focuslanmak yersizdir.

-Oyunu sizin için taşıyabilecek olan adamın lane e yüklenin.Eğer feedlenmişse TF lerde onu koruyun.

MID LANE

-Eğer asasin oynuyosanIZ sweeper alIN her zaman ve roamlayarak onu kullanın.

-Eğer kesiceğinden eminsen rakibi kiteleyın.Bu onun kaçmasını zorlaştıracaktır.

-Gank geldiği zaman flash atmak yerine ''jungle ın ne kadar hasar verebileceğini'' önceden bilin ve öyle göre karar verin.Düşük elodakiler biri çıkınca hemen flash atıyor.

ADC

1-Eğer lane i kazandıysan kule alın ve diğer lane lere giderek snowball olun.Güçlü durumda iseniz bunu diğer lane lerde de kullanın.

2-İlk olarak pushlayın ki önce lv atlayan siz olasınız ve hemen ardından lv farkı avantajıyla takas yapabilirsiniz.İlk önce lv 2 olmak demek rakipten bir skill fazla olmak demektir.Bunu özellikle lv 6 olurken de göz önunde bulundurun.

3-İtem bitince hemen base atın.

4-Trinketinizi upgrade etmeyi unutmayın.Özellikle düşük eloda bazı Supportlar Sighstone almıyorlar ve onlara bel bağlayamazsınız tabi ki.

5-Eğer kesiceğinizden eminseniz rakibi kiteleyın.

6-Gank geldiği zaman flash atmak yerine ''jungle ın ne kadar hasar verebileceğini'' önceden bilin.Ona göre karar verin.

ADC olarak size yardım edebileceğini düşündüğüm bir kaç video.Göz atmanızda fayda var:

TOP lane için fazla tecrübem olmadığından bırakıyorum.Ancak MID ile hemen hemen aynıdır

SUPPORT

SUPPORT

Bu resmi ezberleyin.

-Eğer premade bir bot lane iseniz Zeke rushlamak iyidir.Ancak SoloQ da ADC niz ile bir iletişiminiz yoksa işinizi şansa bırakmış olursunuz.

-Her zaman Sweeper alın.Haritada görüş sağlamak ve karşı takının görüşünü azaltmak sizin işiniz.Eğer Leona Barum gibi hard CC support oynuyorsanız mide gidip gank atabilirsiniz.Her zaman Pink Ward bulundurun ve objektiflere atın.

-ADC nizi oyunu sizin için taşıyabilecek bir pozisyoana getirmeye çalışın.Savaşlarda onu koruyun.Eğer ADC niz feed değise bunu takımdaki en iyi oyuncu olarak değiştirin.

-Pick yaparken hangi şampiyonun hangi ADC ile iyi sinerjisi olduğuna ve hangi Support-ADC ikilisine karşı iyi/kötü olduğunu bilin.Bunun içinhttp://www.championselect.net/champions tıkladığınız şampiyonlar hakkında size yeterli bilgileri verecektir.

Sanırım paylaşmak istediklerim bu kadar.Umarım gelişmenize katkısı olur.

Edit:Resimler neden çıkmıyor? QQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KanameSama -- 20 Ekim 2015; 20:06:48 >

• Emege saygi guzel olmus hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okumadım ama not alma saçma
  • okuyunca editlerim
    edit: hll qnq iyi rehber

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prowind -- 20 Ekim 2015; 18:05:45 >
  • Yararlı rehber okumayın
  • Gzl olmuş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaçyüzbin oyun? Ne içtin la sen?

Bak 200 bin 300 bin oyunu geciyorum
    .100 binden hesaplayalim tüm oyunlarda da dk 20 de sur verdikledini hesaplasak bile,hani buna şampiyon secim ekrani vs vs dahil degil minimum ihtimalle hesapliyorum.

100.000 game*20dk=2.000.000 dk

2.000.000 dk/60=33.333 saat

33.333 saat/24=1388 gün

Yani sen diyorsun ki bu adamlar 3.8 yıl bu oyunu yemeyip içmeyip mıçmadan oynamışlar

Gerçekçi olun bari bol keseden sallamayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnqelTR -- 20 Ekim 2015; 18:54:09 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • eline sağlık...
  • İyi güzel rehber fakat oyuna bu kadar bağlanmamak lazım. Yok hatalarını not defterine kaydet oku vs. Falan abartı. Onun yerine git ders için aynısını yap en azından hayatının geri kalanını kurtar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roxio -- 20 Ekim 2015; 20:24:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AnqelTR

Birkaçyüzbin oyun? Ne içtin la sen?

Bak 200 bin 300 bin oyunu geciyorum
    .100 binden hesaplayalim tüm oyunlarda da dk 20 de sur verdikledini hesaplasak bile,hani buna şampiyon secim ekrani vs vs dahil degil minimum ihtimalle hesapliyorum.

100.000 game*20dk=2.000.000 dk

2.000.000 dk/60=33.333 saat

33.333 saat/24=1388 gün

Yani sen diyorsun ki bu adamlar 3.8 yıl bu oyunu yemeyip içmeyip mıçmadan oynamışlar

Gerçekçi olun bari bol keseden sallamayın.

Sallamadım.Orda yazım yanlışım olmuş.Hazırlamak için zaman harcadım.Dolayısıyla gözümden kaçan veya yanlış yazdığım ufak detaylar olması muhtemel.Hemen atağa geçmek herine yanlışı bildirebilirdin.

• Sağlam rehber eline sağlık.

• eline sağlık. şu adc videosundaki "sadece şampiyonları hedefle" olayını açıklayabilecek var mı? sadece şampiyonlara skill atma kolaylığı mı sağlıyor?

bunu buldum bakalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Norain -- 20 Ekim 2015; 19:43:15 >
  • Eline sağlık bilmeyen arkadaşlar varsa okumasını tavsiye ederim.Emek vermişsin sonuçta.
  • Guzel olmus :) Bilmedigim cogu sey vardi ama not almak abarti olmus biraz. Sonucta ders degil bisey degil tecrubeyle daha iyi olur gibi o tarz isler

Eline saglik

• Bu forumda dolanarak ve çok fazla eğitim rehber stream izledim 30 level olasıya kadar sonra ilk 10 maçta gold 3 oldum sonra plata kadar çıktım. İyice araştırıp öğrenip bilgilenip maçın genelini iyi yorumlarsanız başarılı oluyorsunuz e bunun derayı ayrıntısı yeteneği felan gitgide artıyor. Amma velakin ne tek başarı ne tek anlık zevk heyecan eğlence troll oyundan tam anlamıyla tatmin olmanızı sağlamıyor her ikisinede önem vermek gerek başarılı olursunuz fakat eğlencesine oyun atmak felanda gerekli.

• quote:

Orijinalden alıntı: Getsuga Tensho

eline sağlık. şu adc videosundaki "sadece şampiyonları hedefle" olayını açıklayabilecek var mı? sadece şampiyonlara skill atma kolaylığı mı sağlıyor?

bunu buldum bakalım

Sanırsam evet.O tuş hangisi gerçi Türkçe klavyede bilmiyorum ama.

• Supportta o haritayi ezbere bilmiyorsaniz yada karsiya gore build yorumlayamiyorsa zaten supp oynamasina gerek yok bence supp kolay bi lane degildir

• okuyan varsa özet geçsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Roxio

İyi güzel rehber fakat oyuna bu kadar bağlanmak lazım. Yok hatalarını not defterine kaydet oku vs. Falan abartı. Onun yerine git ders için aynısını yap en azından hayatının geri kalanını kurtar.

İlk cumleni yanlis yazmissin qnqa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sanalpencee -- 20 Ekim 2015; 20:22:29 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sanalpencee

quote:

Orijinalden alıntı: Roxio

İyi güzel rehber fakat oyuna bu kadar bağlanmak lazım. Yok hatalarını not defterine kaydet oku vs. Falan abartı. Onun yerine git ders için aynısını yap en azından hayatının geri kalanını kurtar.

İlk cumleni yanlis yazmissin qnqa

Düzelttim

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.