Şimdi Ara

sollama nasıl yapılır? sollamaya dair doğru hareketler? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
13.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: topaz42




    Kulu makastan Ankara'ya doğru gelirken Konya Set Turizme ait (Konset ile karıştırmayın. O tarihte Konset yoktu) O404 otobüs ile arka arkaya 2 tır, iki kamyon ve bir tane Gölbaşı belediyesine ait otobüsü sollamıştık.


    Artık Konset de yok..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TriNeO


    quote:

    Orijinalden alıntı: topaz42




    Kulu makastan Ankara'ya doğru gelirken Konya Set Turizme ait (Konset ile karıştırmayın. O tarihte Konset yoktu) O404 otobüs ile arka arkaya 2 tır, iki kamyon ve bir tane Gölbaşı belediyesine ait otobüsü sollamıştık.


    Artık Konset de yok..


    Öyle imiş maalesef. Bir kere bile binmek nasip olmadı. Sürekli Kontur ile gidip geldiğim için....
  • Sollama yaptığınızda en önemli konulardan birisi sinyal.Sollama yaptığınızda öncelikle kullandığınız aracın güçlü motora sahip olması işinizi her zaman kolaylaştırır ve size ayrı bir zevk verir.Mesela ben 1.3 doblo ile sollama yaptığımda işin açıkcası tırsdığım zamanlar çok oldu karşı virajdan bir araba çıkacakmı vites küçültmeler falan filan ama çoğu zaman uzun yola mercedes c270 cdi 175 hp gücünde bir araçla çıktım inanın bana işte o zaman sollamak ayrı bir zevk veriyor.Sollamalarda önünüzde bir kamyon varsa ve konvoy halinde gidiyorlarsa sadece ve arkanızda sollamak için çırpınan başkaları varsa sizin sollamanızla onlarda arkanızdan geliyorsa siz sollamak için çıktığınızda aniden karşıdan araba çıktıysa hemen sinyal çakmalısınız ki arkadaki karşıdan araba geldiğini anlayıp mesafesi varken geri içeri girebilsin bu çok önemlidir.Altınızda güçlü bir arac yoksa her olur olmaz zamanda sollamalara girmeyin hele de virajlıysa yol sollamak için en uygun zamanı bekleyin sollamalardaki kazaların çoğuna güçsüz motorlu araçlar sebeb oluyor.Başka bir konuda kullandığım mercedes de gaz pedalının altında Roketleme Kick Down düğmesi vardı sollamalarda gazı kökleyip o düğmeye bastığınızda düğme şanzumana sinyal gönderiyordu ve araç vites küçülterek aniden hızlanıyordu dedim ya güçlü araçla sollama yapmak ayrı bir zevk :)




  • Otoban tıkalı olduğundan dün golf lan 1.4L/80 PS karayollundan gittim, ne araç sollanıyor ne bişey 3. takıyorsun bağırıyor, 4 veya 5 takıyorsun hızlanmıyor ve baya tehlikeli anlar yaşatıyor en iyisi böyle motorsuz araçlarlan milletin arakasına takılıp gitmek sadece traktör sollamak.
  • trafikte hiçbir kural ihlalinin şakası olmaz ama sollama konusu daha da dikkatli olunması gereken bir konudur. öncelikle kullandığınız aracın tepkilerini, performansını ve yolun durumunu iyi bilmek gerekir. ikinci olarak da trafikteki diğer araçlara kesinlikle güvenmeyin. herkes kötü niyetlidir anlamında söylemiyorum ama adamın dalgınlığına da gelebilir; sizi farketmeyebilir vs... mümkün olan en güvenli şekilde sollamayı gerçekleştirmek her zaman için en iyisi.
  • Uzun yola sık çıkıcak insanlar bence imkanları doğrultusunda güçlü araba almalı.. Niye diye sorarsanız güçsüz bir araçla uzun yol eğer ki sık sık yapıyorsanız (haftada bir en az) gerçekten sıkıntı oluyor.. Güçlü bir araç olduğunda ise karşıdan araba geldiğini görerek (tabiki yeterli uzaklıkda) aracın gücüne güvenerek sollamaya çıkmak gerçekten güzel bir duygu.. Gerçi git gide artan akaryakıt fiyatları çok fazla elvermesede, yinede güçlü araba çok büyük nimet

    Bunun dışında, 2000cc ve altı atmosferik ve yine hemen hemen bu hacim ve altındaki turbo dizel araçlar için, karşıdan gelen arabayı görüp, ne zaman geçeceğini kestirmelerini ve buna göre önlerindeki arabayla arabalarını açarak hızlanmalarını tavsiye ederim.. Biraz zor bir iş fakat zamanla insan arabasınıda tanıdıkca alışıyor.. Demek istediğim, diğelim önünüzdeki araç 100km/s ile gidiyor, karşıdanda bir araç geliyor ve arkasında yeterli boşluk var yada arkasında araç gelmiyor.. Önünüzdeki araçla aranızı açın ve karşıdaki araç gelmeden hızlanmaya başlayın, karşıdaki araç yanınızdan geçtiği sırada, sizde hemen hemen önünüzdeki aracın tamponuna yakınsanız (çok fazla değil tabiki) doğru zamanlamayı tutturmuşsunuz demektir... Karşıdaki geçtiği anda sizde hemen sola geçerek, öndeki aracı rahat sollayabilirsiniz.. Çünkü o 100km ile siz ise 120-130 civarı gidiyor olucaksınız.. Yani sola geçip hızlanmak yerine, hızlanıp sola geçiceksiniz..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: leon_312

    hocam 2006 dan beri yoldayım diyorsun dikatini mutlaka cekmiştir veya haberlerde uzun yoldaki kazları duymussundur görmüşsündür. tüm kazlarda tır,kamyon,kamyonet vardır.
    hepsi şerefsizin önde gideni, bile bile kazaya sebebiyet verenler onlar.
    sende bir suç yok, senin yaptıgnı hepimiz yapıyoruz yapıyoruz, tabi ilerde virajı görüp senin arkadaki tırı sollaman yanlış olmuş tamamen hem kendine hemde karsındakini riske atmışsın. misal otobüs olsaydı otobüs söförleri son derece anlayışlı bu konuda.

    sollamalarda kendinden cok arabana güvenceksin, ara hızlanmaları cok iyi olması lazım ki sen rahatca 2 tırı veya 2 tır arasındaki mesafe kapanmadan araya gire bilesin. bu bu devreye tork giriyor, dizel araclarda düsük devirde yüksek tork üretirken benzinli araclarda 3000 deverin yukarısına cıkman icin ya gaza asıl caksın yada vites kücültüp 3000 devir yukarısında kullancaksın.

    gecen sene buna benzer olayda basıma geldi önümde 3 kamyon var, 300mere uzaklıkta viraj var, ben kamyonları görünce yavasladım 50,60km hızla gitmeye basladım arkam bostu arkama bir araba geldi bana sözde artistik taslıcak 3 kamyonu basıp gececekti. viraja 200km kala beni tam solladı önümdeki kamyonuda sollayacaktı aracın burnu gecmeden karsıdan araba geldi.

    riski farkettim frene asıldım önüme gecmesine izin verdim. şerefsiz birisi olsaydım bana yolda artistik yapana yol vermez kazaya sürükler ne halin varsa gör derdim...

    yani trafik başkasının kusurunu kapatmak, anlayış ve sabır gerektiren birseydir..

    özetlersek başkası seni düşün medigni göz ardı ederek ,kendi sorumlulugun altında ,sollamalarda yolun hal ve hareketine tedbirli davranmak ve aracın performansına bir okadar güvenmek gerekir.

    bunlar benim düsüncem ve gecirdiğim olayı anlattım, başkası nasıl acıklar sollama ile ilgi bilgileri bilemem.

    Bizler de otomobil sürücülerinden öyle memnunuz ki, anlatamam sana...

    Sen adamın takip mesafesini boz, sonra da "Kamyoncu cahil", "Kamyoncu şerefsiz". Vay anam vay...

    quote:

    Şikâyetiniz başarıyla iletildi

    Bu mesajın devamındaki url'yi kullanarak şikayetinizin durumunu kontrol edebilirsiniz.

    Ayrıca her zaman yukardaki şikayet kısmından son durumu görebilirsiniz.
    ticket.asp?rid=547284

    Pencereyi kapa ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BmCpRo827 -- 18 Mayıs 2011; 2:07:47 >




  • araç sollama için yol ,hava şartları,araç durumuna göre sürücünün öndeki aracı sıfır riskle geçebileceği zaman yapılmalı,geçmeye güvenemiyorsa asla sollama yapmamalı.özellikle gidiş-geliş yollarda uzun yol tecrübesi çok ama çok önemli.bu tecrübe yolculuk gece yapılıyorsa dahada önem kazanıyor.tecrübesiz bir şöför gece düm düz yolda karşıdaki gelen aracın farıyla mesafeyi bilmesi çok zor.genelde tecrübeliler karşı far çift gözüküyorsa sollama yapma der.bir başka yazılmayan sollama yaptıktan sonra ,şeridinize geri girmeden önce geçtiğiniz aracı dikiz aynasından tam olarak görüp ,sinyalle sağ şeride girmek olmalı.
  • Ha bir de kamyon şoförlerinin neden kendilerini sollattırmayı sevmediklerine gelirsek...Kendimi baz alarak birkaç birşey yazayım.

    Aracın yüklü, devrin tam ayarında, belki de hız sabitleyiciye aldın tısır tısır gidiyorsun; arkandan saçma sapan birisi, en olmayacak yerde seni solluyor ve karşıdan da araba geliyor, zınk önünde duruyor, bütün düzenin gidiyor... Daha sonra devrini ayarla, 8. vitesten yavaş vites grubuna düş, frene bas... Sen 4'ten 5'e atana kadar zaten adam uzayıp gidiyor, senin ne çektiğini umursamıyor bile !

    Hep önyargılar. Bazıları kamyon şoförlerini böyle alıştırıyor, adam da sollanmak istemiyor. Sollansa bile en olmayacak yerde sollanmayı sevmiyor. Tıpki konuyu açanın önünü görmeden solladığı gibi... Benim ne zorum var ki sırtımda yük varken o kadar uğraş çekmeye ?

    Sanırım ben bu dediklerimi aşağıdaki videomla daha iyi açıklayabilirim. Videonun çekildiği yer AKHİSAR-GELEMBE civarları. Videonun 5. dakikasında ne kadar kulak çıntılattığımı tahmin edersiniz herhalde ?

    http://www.dailymotion.com/video/x8jzm1_akhisar-gelembe_auto



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BmCpRo827 -- 18 Mayıs 2011; 11:12:38 >




  • kamyonun arkasındaki 3 arabadan en öndeki sollar diye bir kural yok ancak toplumda kendiliğinden oluşmuş kural gibi bir şeydir ilk aracın sollama yapması genelde beklenir.Çünkü önünde 3 araç vardır ki biri uzun araçtır.Teker teker sıranı beklemek en güvenlisidir.

    Ayrıca kamyoncunun yaptıgı da olmamış böyle şeyler oluyor.Tam geçecegin sırada arabasının daha güçlü olması sebebiyle hızını artırıp sollayan kişiyi zor duruma düşürebiliyorlar.Anlayışla alakalı birşey.

    Makas attıgım zamanlar bile farkediyorum karşındaki sürücüler anlayışlı olmasa çogu makası atamam diye.Trafikte herkes birbirine kolaylık saglıyor çogu zaman farkedilmese de herkes birbirinin açıgını kapıyor.
  • Şimdi "şöförlüğüyle gurur duyan" kuzenle en iddalaştığım bir konuyu sizinle paylaşayım sollama şartları genel itibariyle oluşmuşsa önümdeki iki arabayı sollayamazmışım, birini sollayacam ikisinin arasına şöyle bir girecem sonra bir daha cıkıp önümdekini sollamam gerekiyormuş"kural" buymuş.Yani sola çıkıp hızımı, devrimi almış bir şekilde önümdeki iki aracı sollayamazmışım.
  • Bayram nedeniyle Aydın İzmir Denizli civarında dolaştım ve TÜRKİYEDE SOLLAMA SORUNUNUN artık sona erdiğini gördüm. Zira duble yollarda tüm araçlar sol şeritte ve istedikleri hızda seyrediyorlar ! Türkiye dışında Sağ trafiği olan ülkeler hariç dünyanın hiç bir yerinde sağ şerit soldan hızlı değildir, fakat bizim sürücüler nedense sol şeridi çok seviyor ve terketmiyor.
  • 1-Öncelikle aracınızı iyi tanımalısınız.Bu karşıdan gelen araçlara göre mesafeyi ayarlamanızda yardımcı olur

    2-Uygun vites seçimi yapmalısınız.Buda aracı tanımakla alakalı birşey.

    3-Karşıdan gelen araçlara dikkat etmelisiniz.Mesela Kamyon geliyorsa önünüzdeki aracı geçmek için gereken süreyi uzatabilirsiniz.Tabi buna kesin karar veremessiniz.Şahsen ben eğer karşıdan otomobil geliyorsa daha temkinli davranırım.Çünkü otmobillerin hızları genelde ağır araçlardan daha fazla olabiliyor.

    4-Sollamaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka dikiz ve yan aynalardan arkanızı kontrol edin.Çünkü sizden evvel sollamaya çıkmış bir araç olabilir.Bu şekildede kazalar çok oluyor.

    5-En önemlisi kurallara uyun.Şerit çizgilerine dikkat edin.Sollama yasağı olan yerlerde sollama yapmayın.
  • Ben de bu bayram böyle bi olay yaşadım öndeki kamyon yavaşladı normalde araya girecektim ben başta çok sinirlendim arkada olan hızlanıyor diye öndeki arabama güvendiği için yavaşlamış ve onu da geçmeme izin vermiş halbuki ben arkadaki kamyonun beni zor durumda bırakmaya çalıştığını düşünmüştüm

    Ayrıca sollama mevzusu da kendine güvenenin yapacağı iş
    yaşım 18 altımda m3 varken artislik yaptım gençlik işte 180 - 200 le 7 8 araba solladım viraja (200 le girdiğinizde sorun olmayacak bi viraj hafif yani ) denk geldim tır yüzünden giremedim karşıma da araba çıktı emniyet şeridinden zor kurtardım olaki karşıdan gelen araba büyük bi araç olsaydı ve benim yolumda giden tır emniyet şeridine geçmeseydi bu yazıyı hiç yazamazdım bile
  • Çok yazılmış çizilmiş okumadım da ben kamyon arkası beklerken birinin önüme geçmesini istemem.Sebebi şu,kamyonla önüme yaklaşık üç-dört araçlık mesafe bırakırım çünkü kafayı çıkartıp bakmam gerekir ve eğer kıçına yapışırsam karşıdan geleni göremeyip kurtarma ihtimalim çok düşer.Eğer geriden takip edersen özellikle virajlı yollarda görüş açın daha geniş olur.Eğer ben kamyonla o mesafeyi koymuşken benim önüme geçmeye çalışan aracın gücü benim aracımdan biraz fazla veya daha düşükse müsaade etmem.Millet araba sollamayı bilmiyor gerçekten,giriyor kamyonun kıçına salak gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ~Trabzon61~

    Sollamaya çıktığımda 2 kez düşünüyorum.

    İzmite giderken bile 3 şeritli otobandayım, ben sol şeritten gidiyorum orta şerittede kamyon veya tır oluyor bazen. Gece gündüz fark etmiyor orta şeritteki kamyona veya tıra uzaktan sellektör ata ata geçiyorum ve hızımı pek arttırmıyorum tıra ya da kamyona yakın olduğum zaman yükleniyorum gaza

    Nedeni ise nasılsa otoban diyerekten sol şeritten 130 kilometre hızla devam ederken, orta şeritteki kamyonun en sol şeride atlamayacağını düşünerekten gidiyordum. Birden kamyonlara geçiş hakkı olmadığı halde en sol şeride atladı kamyon ve ani fren yapmasam o kamyona giriyordum arkadan. O korkuyu yaşadıktan sonra bahsettiğim gibi artık her araç sollamamda elim sellektörde. Otobana çıktım mı sol elimdeki iki parmak ağırıyor sellektör yapmaktan



    Aynı olay bizimde başımıza gelmişti.Saat gece 2.5/3 gibi babam otobanda en soldan 150/160 la gidiyor.Biraz ileride en sağda bir kamyon var orta şerittede 2 kamyon.Bunların en sola geçmesi yasak zaten.Neyse biz sellektör yapa yapa gidiyoruz ya 20 metre var ya 25... Adam en sol şerite bi geçti.Babam bembeyaz oldu arabada 3 kişiyiz zaten...Neyse babam motor freni şu bu abs filan ALLAH' ın HİKMETİYLE yavaşladık son anda kamyonla aramızda 1/2metre birşey kaldı.Bide camdan elini çıkarmış özür diliyor.
    Tabii ki kamyoncuların iyiside vardır tanıdıklarım var ama birçoğu terbiyesiz.Yoların sahibi sanıyorlar kendilerini.




  • Yorumların birazını okudum. Söyleyen olmamış sanırım bir de sollamaya çıkarken kararsız kalmayın. Gözünüz kesmiyorsa çıkmayın. Kararsız kalmak çok kötüdür.
  • Nasıl sollama yapılacağına dair güzel bilgiler verilmiş, benimde nacizane tavsiyem sollamayı gerçekleştirdikten sonra, solladığınız aracın tamponunun tozunu alacak şekilde sağ şeride atmayın kendinizi. Biraz mesafe açıldıktan sonra sağ şeride girin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deniro1905

    Şimdi "şöförlüğüyle gurur duyan" kuzenle en iddalaştığım bir konuyu sizinle paylaşayım sollama şartları genel itibariyle oluşmuşsa önümdeki iki arabayı sollayamazmışım, birini sollayacam ikisinin arasına şöyle bir girecem sonra bir daha cıkıp önümdekini sollamam gerekiyormuş"kural" buymuş.Yani sola çıkıp hızımı, devrimi almış bir şekilde önümdeki iki aracı sollayamazmışım.


    bunu yazmak için üye olmak... vay be
  • yıllar yıllar önce o zamanlar izmir istanbul duble yol değildi, 90-100 ile gidiyorum karşımdan da up uzuuun bir konvoy geliyor. beni gören tekrar şeridine giriyor , bir baktım taa arkaardan mavi bir araba sollamaya başladı , kendi kendime dedim ki beni görmedi heralde , sellektör yaptım o da yaptı :) benim frene basmama gerek bile kalmadan eleman en az 10 araç ( içinde kamyonlar dahil ) solladı ve şeridine güvenle girdi. yanımdan geçerken aracın subaru impreza gt ( muhtemelen modlu ) olduğunu gördüm ve tamam dedim.

    yine istanbuldan izmire giderken yoğun trafikte bir rx8 konvoyları 5 er 5 er solluyordu.


    demem o ki arkadaşların yazdığı bilgiler çok önemli ve bencede doğru olmakla birlikte altınızdaki aracın potansyeli sollamaları kolaylaştırmaktadır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.