Şimdi Ara

SOHBET EDEREK SPORLA UĞRAŞANLAR İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler öncelikle kendimden kısaca söz ederek başlayım konuya adım Cem, Yaşım 25 Gazi üniversitesi Kimya Bölümünde 3.sınıfta öğrenciyim. Ankara'da 1.derece antrenör sertifikası aldım Ankara Maltepe Sport Club'ta 5 yıla yakın çalıştım. Geçen sene okulu dondurup askere gittim. Döndükten sonra da motor kazası geçirerek sakatlık geçirdim. Spora, askerlik ve sakatlıkla birlikte 24 ay ara vermiş oldum. 1 ay sonra her şey normale dönecek umuduyla bekliyorum.Bende iyileşmeyi beklerken yeni başlayacak arkadaşlara önerilerimi sunmakla birlikte, bilgili arkadaşlardan da tecrübe ve yorumlarını paylaşmasını rica ediyorum.

    Konu aklıma şu şekilde geldi spor salonunda çalıştığım dönemde kayıt için gelen üyelerin sık sordukları sorular üzerine ve birde bazı gerçeklerin konuşulmadığını gördüm.

    1) Kayıt için gelen arkadaşlar daha çok mart-mayıs aylarında spor salonlarına gelip 3 ayda kilo alır mıyım veya verebilir miyim? şeklinde oluyor. Genellikle de salon hocaları bu soruyu sevmez çünkü metabolizma, yaşam şartları, kararlılık... vs başarıyı etkileyen şeyler yeni kayıt olacak arkadaşlar öncelikle bunları bilmeniz gerekli bu konuyu da kısaca açmak gerekirse vucut tipinizi bilin (endo-ekto-mezo veya ara formlar) kafanıza göre diyet uygulamayın örneğin kimisi derki karbonhidratı 30 gr tutuyorum protein ve yağa abanıyorum zayıflıyorum der. Kimisi karatay, kimisi dukan diyeti uygular... vs.vs. Asıl kural şudur dengeli beslen, spor yap yaktığının kalorinin fazlasını alırsan kilo alırsın, yaktığın kalorinin azını alırsan zayıflarsın bu çok karmaşık değildir.

    2) Forumlarda en çok konuşulan konulardan 'şu salona kayıt oldum hocam şu programı verdi. İşe yarar mı?' Burada hocanın verdiği programın işe yaramaması gibi bir şey söz konusu değildir. Elbette yarar sen yeter ki hakkını vererek çalış işin sırrı adam gibi ciddi çalışmakta programa harfiyen uyarsan elbette faydasını göreceksiniz. Sorulan sorulardan bir başkası 'arkadaşımla aynı programı yapıyoruz o gelişti ben gelişmedim.' Bu soruya da cevabım her insanın metabolizması farklıdır, o arkadaşın daha ciddi çalışmıştır, o arkadaşın daha düzenli beslenmiş, daha düzenli uyumuş-uyanmıştır. Bu konuda bir başka yorum hocam şu programı verdi gelişme görmedim.' Cevap olarak kimse hocan işi bilmiyor demez, bunun cevabı sizsinizdir, yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı

    3) Bir başka soru 'programa başlayalı 3 hafta oldu gelişme görmedim, hocam programı ne zaman değiştireceğiz' Cevap arkadaşlar her insanın vucudunun hareketlere alışma süresi farklıdır. Gelişmek zaman ister emek ister. Eğer bu iş kolay olsaydı sokakta herkes kaslı ve fit gezerdi. Cevap yine aynı sabredip azimle çalışmaktır.

    4) Şimdi ağzımdaki baklayı yavaş yavaş çıkartmaya başlayım. 'Hocam protein tozu alalım mı?' Cevabım Dr. Karatay gibi vücudunuza yabancı madde almayın demeyeceğim alın da demeyeceğim. Şimdi burada arkadaşlar diye bilir protein tozu yabancı madde değil sütten yapılıyor diye ancak biraz da kimya bilgimden katarak protein tozu vs. supplementler kimyasal işlemlerden geçerek elde edilirler ve içindekiler kısmında sadece protein miktarını okuyarak kimyasal ihtiva etmediğini söyleyemezler içinde kimyasal barındırır. Supplement yani türçeye çevirirsek yardımcı ek takviye anlamı ortaya çıkacaktır. Yani siz çalışıp beslenecekesiniz ki supplementler size gelişiminize yardımcı olsun. Tavsiyem yeni başlayanların takviye kullanması gereksizdir. Hakkını vererek düzenli beslenme yetecektir.

    5) Sorulan bir başka soru salonda asılı duran Arnold, Jay, Ronnie, Shawn... gibi isimlerin posterlerini göstererek ' Bunun gibi olmak istemiyorum derler veya bunun gibi nasıl olurum derler.' Cevabım şu şekilde isteseniz de saydığım isimlerim vucut formunu yakalamanız çok zordur. Yani sayısal lotodan 6 tuturmak nasıl zorsa o şekilde zordur. işte ağzımdaki baklayı da çıkartayım ve bilgili ve tecrübe etmiş arkadaşlardan da faydalanalım. Öncelikle uyarımı da yaparak tavsiye etmiyorum belirteyim. Tercih insanın kendisinindir. Vücut formunuzu ileri seviyeye taşımak bazı ekstra kimyasallar gerektirir. Bunlara ( doping veya steroid deriz zararları vardır masrafı yüksektir.) Doğru kürler ve tedavi kürleri ile minimum hasar alarak vucudunuzu yüksek formlara ulaştırabilirsiniz. Pek çok spor dalında başında vücut geliştirme gelir dünyada da ve ülkemizde de steroid kullanan sporcular mevcuttur. Kullanılması etik değildir ancak amatör olsun, profesyonel olsun pek çok sporcu bu maddeyi kullanır. Yeni başlayan arkadaşlar bu konuyla ilgili tavsiyem bilin ama kullanmayın çünkü hangi seviyede olursanız olun ölüm riski olan maddelerdir. Nitekim yakın zamanlarda bu maddenin kullanımından dolayı ölüm olayı meydana gelmiştir. Yeni başlayan arkadaşlar supplement ve steroid kavramları karıştırılmamalıdır. Steroid ve suplement kullanımı konusunda bilgim var ve kendim kullanmadım. Kendim kullanmadığım maddeleri kimseye tavsiye etmem tekrarlamak gerekirse ciddi çalışma (spor), düzenli beslen, düzenli yaşam bunlar sağlıklı ve fit bir vucut için gerekenler.

    6) Bir başka konuda bazı arkadaşlar dergilerden programları alıp getiriyorlar 'hocam bu programı buldum nasıl program' diye. cevabım arkadaşlar doğru şekilde uygulayamayacağınız hareketleri uygulamayın ve unutmayın ki bu programlar hangi kas gurubu için ve hangi seviyedeki sporcular için yazılmıştır. dergilerdeki bilgiler güzeldir bilgilenmek için kültür için iyidir. Ronnie veya jay cutler'in programı diye uygulamak bence yanlış bir seçim olacaktır. Çünkü motivasyon ve konsantrenizi sağlayamayabilirsiniz.
    Arkadaşlar adamların çalışmasındaki püf nokta şudur kaslarınızı hissedeceksiniz, doğru uygulama ve doğru ağırlık yani baştan beri söylediğim adam gibi ciddi çalışma derken bunu diyorum. İnanın onlarda ilk başladıklarında acemiydiler.

    Bana sorarsanız nasıl çalışıyorsunuz diye benim programım yoktur sistemim vardır. 5 kural işler bu sistemde
    1) temel hareketleri uygularım bunlar barfiks,Barbell row, dips, bench press( kombinasyonları) veya şınav, squat, shoulder press ve barbell curl ve bir kaç izole hareket vardır. Herkes gibi örneğin tricepsin uzun kısmı, yan veya kısa kısmı için özel hareket yapmam temel hareketleri tam anlamıyla yaparsam etkisini ve faydasını fazlasıya görebiliyorum.
    2) Program oluşturma şeklim kas gruplarımı ayırırım bir günde 2 kas gurubu çalışırım. Örneğin sırt ve biceps gibi yanına karın,trapez veya bilek hareketleri eklerim bacak gününde ise squat, leg ext., leg curl uygularım yanına calf eklerim. Anlıyacağınız hareket sayım 5 taneyi geçmez
    3) Set ve tekrar sistemim kaslarım yanıncaya kadar tekrar yaparım. Hareket tekrarlarını doğru bir şekilde yapamadığım zaman seti bitiririm.
    4) Favori hareketlerim barfiks ve dips tir. Bunlar için kendime göre bir sistem oluşturdum. barfiks ve dipste 50 tekrar hedefimdir kaç sette çıkartabilirsem formlu olduğum zamanlarda 2set 25tekrar yaparak bitiriyordum. şimdi ise 6set 8tekrarda zor bitiriyorum. Hedefim 1set 50 tekrar şeklinde tabi yine işin içine ciddi çalışma ve azim giriyor.
    5) Kaslarımı dinlendiririm. Çalışma günü kaslarım yorgun hissediyorsa o gün çalışmak istemiyorsa dinlenirim. Kendimi Sürantrene* (anlamını bilmeyenler google da aratın) durumuna düşürmem. Düzgün beslenme uygularım diyet yapmam annemin yaptığı fasulyeyide ıspanağıda, tavukğuda yerim. sadece makarna-pilav haftanın belirli bir gününde yerim tatlı ve şekerli gıda yemem suplement kullanmam birde antreman sonrası kefir içerim ve meyva olarak muz yerim. Başka zamanlarda meyva yemem kefir içmem. Antreman zamanım belirli bir saat değildir. Ancak bir aksilik olmadığı sürece çalışma günlerim bellidir.

    Bu 5 kural bende fayda ve gelişim gösterdi bende 1 ay sonra kaburgalarım kaynadıktan sonra tekrar başlıyacam şuanda 8 kilo yağ fazlam var ( tabi yatmaktan kilo aldım.) Arkadaşlar bilgi paylaşıldıkça çoğalır ekleyeceğiniz eksik veya yanlış gördüğünüz konularda sohbet edelim birbirimiz bilgilenirken yeni başlayan arkadaşlara da faydalı oluruz yol gösteririz.
    Herkese sağlıklı yaşamlar...

    (Not: Kişilerin konu içinde doğrudan birbirlerine seviyeyi düşürecek hakaret içerikli, alaycı, onur kırıcı davranışlardan uzak durarak nezaket çerçevesinde fikir paylaşımı içindir)







  • merhaba hocam boyum 1.86 falan kilomda 73tü sanırım kas bakımından zayıf ince yapılı bir insanım.bir süre WT yaptım lakin yol çok uzak geldiğinden bıraktım.Şu aralar kick boks yapmak istiyorum(en azından liseyi bitirip WT ye dönene kadar) ama dediğim gibi inceyim idmanlarda çok zorlanırmıyım? yapamamam söz konusu olurmu?3-4 ay body e gidip mi başlasam karar veremedim şimdiden teşekkürler.
  • Hocam öncelikle çok yararlı bir konu olmuş teşekkürler benim sorum şu hocam ben başlayalı 2-3 hafta oldu salondaki hemen herkes gelip kendi başına yapıyor hareketleri ancak ben hep hocama soruyorum sırada ne var vs vs Açıkçası henüz bench press nedir falan gibi şeylerin de ne olduğunu ezberleyemedim acaba zamanla ezberime girer mi zamanla yoksa bir yerden araştırıp iyice okumalı mıyım biraz saçma bir sorun ama hocanın peşinde dolanmak sürekli canımı sıkıyor.

    Bir de bel ve kalça bölgemde yağ fazlalığı var acaba ant. önce ısınırken nasıl koşu yapmalıyım kaç dk koşmalıyım bir yardımcı olur musunuz bu yağları en hızlı nasıl yakabilirim. Gece acıkma durumum da cok oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yavuz öncelikle wing tsun olsun kick box olsun vb. dövüş sanatları iki bölümde inceleyelim.
    1. kısım için teknik kısım burada eğitimini alacağın dalın eğitmeni sana teknik konuları örneğin vuruş teknikleri, savunma teknikleri,... ayrıntılı şekilde öğretirler.
    2. kısım için konuşursak burdada kondisyon, dayanıklılık ve fizik işin içine girecek her sporun temelinde vucut geliştirme ve fitness yatar. Zaten vucut geliştirme denilince akıllarda yanlış bir düşünce var.
    Vucut geliştirme denince akla gelen şudur. İrileşmek, şişmek, aşırı kas yapmak.. vs. bunları düşünüyor.
    vucut geliştirmek demek vücudumuzu en dirençli, acılara karşı dayanıklı, uzun süreli kondisyonda tutmak demektir. Bu konuyu yabancılar filmlerinde fazlasıyla işlemiştir. Mesela rocky filmlerini seyrettin mi bilmem ama ne yapıyor orada daha sağlam dövüşçü olmak için vucut geliştirme yapıyor.
    Uzun lafın kısası hangi sporla uğraşırsan uğraş bu bilardo bile olabilir. Vucut geliştirme sporun temelidir. Vucut geliştirme yapmadan sporda ilerlemek zor olur. Vucut geliştirme senin daha güçlü vurmana daha dayanıklı olmana daha hızlı olmana ve daha zor yorulmana (uzun kondisyonlu olmana) yardımcı olur.
    Cevap WT veya kickBox ne yaparsan yap yanında vucut geliştirmede yapmalısın.




  • ilk olarak teşekkür ederim bilgilendirici oldu.rocky yide izlemeyen ölsün artık Sylvester favorilerimdendir.konuya dönersek anadolu meslek okuyorum tam gün eğitim var hani 3 gün ayırabilirim(vücut veya kick boks) ama kalan 4 gün ders çalışmak zorundayım hem body yi hem kick boksu aynı günler yapsam fazla yorucu olmazmı? benim merakım hani kick boksa gidip dengeli beslenip sağlıklı düzgün bir vücut ortaya çıkarmı? yoksa body şartmı? açıkçası hangi dövüş sanatı olursa olsun asla sıkılmamda body de tek olduğum sıkılıyorum.
  • JonSnow7 sizin sorunuza gelince hareket isimleri zamanla öğrenirsiniz, isimleri öğrenmenin avantajları programınızı kolayca takip edersiniz dinlenme ve çalışma şekillerini kafanızda hazırlar antremanı daha verimli yaparsınız. . Hatta zamanla hareket isimlerinden sonra o hareketin hangi kas grubunu çalıştırdığını, hangi kasların daha etkili veya hangi kas grubuna ait olduğu, uygulama şekillerini ve kendi programınızı hazırlamanıza imkan sağlar. Öğrenmenin yolu araştırmaktır ve hocanın peşinde biraz dolaşmaktır. Dergilerden olsun, internette makalelerden olsun, videolardan yararlanarak hareketlerin isimlerini yapılış şekillerini ve faydalarını öğrenebilirsin ama tabi bunu için biraz zaman gereklidir. Bir günde öğrenilecek şeyler değildir.

    Kardiyo konusuna gelirsek 2-3 yöntem söyleyim zamanla hepsini dene en çok fayda sağlayan yöntem hangisi olursa onu dene
    1) ısınma yaptıktan sonra hocanın verdiği ağırlık çalışmasını yani ağırlık antremanından sonra kardiyo yapabilirsin 25-30 dk. başlayıp zamanla artırabilirsin kardiyo olarak: 15-20 dk koşu - 10 dk eliptical,bisiklet, ip atlama ne yapmak istiyorsan ya da istersen 25-30dk tamamını koşu bandında çalışabilirsin.
    2) ısınma yaparsın ondan sonra 15-20 dk kardiyo yaparsın ağırlık programını yaparsın ve 15-20 dk kardiyoyla bitirirsin. yani 30-40 dk toplam kardiyo yapmış olursun.
    3) önce kardiyo ile başlarsın sonra ağırlık çalışırsın antremanı bitirirsin
    bu üç yöntemi sırayla 1 hafta birisini diğer hafta diğerini yaparak uygularsan vucudun sürekli değişkenliğe uymak için gelişecek ve yağ oranını azaltırken kas ve kondisyon kazanırsın.

    Geceleri acıkma konusuna gelince gece atıştırmalarını kes vucut alışınca gece yemek aramayacaksın ha birden kesemezsen geceleri bir bardak sütle bir küçük avuç kuru yemiş iştahını bastıracaktır.




  • yavuz body şart değil
    tabiki ancak sağlam olmak için sağlık için body şart
    kick box akşam ise sabah az bir ağırlık antremanı yada kickbox antrenmanından 1 saat önce 45 dk ağırlık çalışması yapabilirsin kolay gelsin
  • dengeli beslenerek ve çalışarak vucut oluşur merak etme çalışmanın karşılığı vardır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmklmc

    dengeli beslenerek ve çalışarak vucut oluşur merak etme çalışmanın karşılığı vardır.

    5 gunluk programım var bacak sırt gogus omuz kol şeklınde hangı aralıklarla dınlenmelıyım? bıde agırlık antrenmanından sonra kardıyo var proteın tozunu ıcıpmı kardıyoya gecmelıyım yoksa kardıyodan sonramı ıcmelıyım?
  • feayture___ normalde bir kas gurubunu çalıştırdıktan sonra en az 48 saat dinlenmesi yeterlidir. Senin de zaten programın 5'e bölmüşssün her güne bir kas gurubu bu da demek oluyo ki 5 gün üst üste çalışmanda bir sakınca olmaz çünkü bacak kasını çalıştıktan sonra bir sonraki çalışman en az 5 gün sonra gelecek hatta hafta içi 5 gün çalışırsın c.tesi - pazar dinlenirsin böylece bir kas gurubun 7 gün dinlenmiş olacak dinlenme ve çalışma rutinin normal bu da dinlenme için yeterlidir.

    Protein tozlarını normalde antreman 45 dk önce ve antreaman hemen sonra maksimum fayda sağlar beslenmen güzelse protein tozuna bile ihtiyaç duymazsın. İyi çalışmalar.
  • ağırlık antremanın dan hemen sonra yarısını içmeni diğer yarısını kardiyodan sonra içmen fayda sağlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmklmc

    ağırlık antremanın dan hemen sonra yarısını içmeni diğer yarısını kardiyodan sonra içmen fayda sağlar.

    tesekkurler
  • Çok teşekkür ederim hocam bir de mesela her ayrı harekette farklı ağırlıklar kaldırabiliyorum mesela birisi kolay geliyor 35 rahat basıyorum ama omuz basarken 20 de bile seti zor tamamlıyorum ya da dumbell da bir hareketi 12.5 yapabilirken baska bir arka kol hareketi 5 kg zorluyor böyle her çalıştıgım harekette farklı bir ağırlık kullanmam doğru mudur ?

    Son olarak antrenman sırasında kaskarım kasılıyor mesela sonraki harekette hafif bir agırlıkta bile çok zor hareket ediyor kolum bu hareket aralarında kasları yumusatmak icin ne yapabilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • JonSnow7 bir örnek vereyim bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Yani göğüs çalışırken 30 kg zorluyorsa triceps (arka kol ) ve omuz kasların zayıftır ya da barfiks çekerken zorlanıyorsan bu hata sırt kaslarının olmayabilir (ön kol) bileklerin zayıf olması olabilir. Bunun için önce küçük kasları güçlendirme de fayda vardır. Yani rutin programının sonunda ekstardan zayıf bölgeleri de çalışabilirsin.

    Ayrıca her kas grubu farklı ağırlıklarla çalışır zaten büyük kaslar büyük ağırlık kaldırır. Küçük kaslar küçük ağırlık kaldırır. Bir bench press (göğüs çalışmasında) 35-40 kg ile çalışabilirsin ama omuz kası için shoulder (omuz preste)15-20 kg 'la çalışabilirsin göğüs kası omuz kasına nispeten daha büyük bir kas gurubudur. Farklı kas grubu çalışmalarındaki ağırlık miktarlarını kıyaslamak doğru değildir. Bu elma ile armudu kıyaslamak gibi bir şeydir.

    İkinci soruna da vucudun zamanla güçlenecek, programın başında çalışırken kaslar yorulmamış dinç oluyor. Antreman ilerledikçe büyük kasların çalışmasında yardımcı olan küçük kas grupları yoruluyor ve sıra küçük kasları çalıştırmaya gelince performans düşüşü gözleniyor. Bu sade senin için değil tüm sporla uğraşanlar için geçerlidir.
    Sadece sen yeni başladığın için daha az ağırlıklar ile çalışman ve daha çabuk yorulman normaldir. zamanla çalışma kalitesi artacaktır, bu kaliteyi arttırmak içinde ciddi bir şekilde çalışman ve gelişmeyi zamana bırakman da fayda vardır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.