Şimdi Ara

Soğutucu Hakkında Birkaç Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba. Kendimi bildim bileli masaüstü bilgisayar kullandım fakat sürekli seyahat etmem gerektiği için kendime bir gamebook aldım. Modeli MSI GE70 2PC Apache. Bu ilk notebookum olduğu için soğutucular hakkında hiçbir bilgim yok. En yüksek kapasiteye sahip oyunları oynuyorum (mesela saatlerce GTA 5) ve bilgisayar ciddi bir şekilde ısınıyor. İşlemci sıcaklığının 95 dereceği bulduğunu gördüm. Birkaç sorum var:
    1- Kaç derece laptop için tehlikelidir, o dereceyi görür görmez oyundan çıkmam gerekir? (İşlemci için)
    2- Kaliteli bir soğutucu arıyorum ve soğutucuda ne gibi özellikler önemlidir, dikkate alınmalıdır? (Mesela sessizlik en önemli koşullardan biri benim için)
    3- Önerdiğiniz ve bir mağazadan alabileceğim (internetten sipariş olmayacak) soğutucular nelerdir? (Fiyatı önemli değil, eğer çok iyiyse en pahalısını bile düşünebilirim)
    4- Bu alet nasıl çalışır? (Şarj ile mi, fiş ile mi, bilgisayarın altına monte mi ediyoruz, çok ses çıkarır mı vs. hiçbir bilgim yok maalesef)
    5- Bazı soğutucular bilgisayarın arka tarafını yükseltiyor ve bu klavye kullanmak konusunda beni rahatsız eder gibime geliyor. Yüksekliği önemli bir faktör mü?
    Şimdilik bu kadar. Teşekkürler.

• 100 ve üzeri dereceler risk teşkil ediyor.Bu alta yerleştirilen fan modelli soğutucuların çok bir etki ettiği söylenemez. =)
  • 1- Mobil işlemciler genelde 100C termal desteğe sahip. 4. nesil Core i5 Haswell dökümanlarında 100C Tj sıcaklığına ulaşmadan soğutma sisteminin tam hıza alınıp sıcaklığın düşürülmesi bu sıcaklıkta da cihazın kapatılması tavsiye ediliyor. Ha birkaç kez Lenovo Z510 dizüstümdeki işlemciyi bu sıcaklığa çıkardım, üç beş saniyede bir şey olmadı. Ama uzun kullanım için iyi değil. Tabi 90 derecelerde çalışabiliyor sorunsuz.

2- Cihazınızın altında cihazın hava aldığı ızgaralar vardır, bunların konumuna bakın. Soğutucu fanın buralara hava üfleyebilmesi gerekli. GE70'te yeterli ızgara olması lazım, ama az ızgaralı modellerde soğutucular bir işe yaramıyor. Çoğu soğutucu dizüstünün kendi çıkardığı ses kadar ses çıkarmıyor, ikisi birlikte de çok rahatsız edici bir ses seviyesine ulaşmıyor genelde. Ayrıca fanların üfledikleri hava miktarı da önemli, ne kadar yüksek o kadar iyidir. 20TL'lik soğutucular bu açıdan ne kadar yüksek devirli diye lanse edilseler de bir işe yaramıyor.

3- Zalman, Cooler Master, Thermaltake, Deep Cool gibi firmaların işe yarar ürünleri var. Ben dün Cooler Master Notepal U3+ almıştım, masaüstü kullanıma göre 5 derece kadar fark yaratabiliyor şimdilik. Tabi bunun 5 derecesi cihazın arkasını kaldırıp ızgaraların hava alabilmesini sağladığı için, geri kalanı da fanları sayesinde. Fanlar çalışmadan GPU ve CPU tam yükte çalışırken işlemci frekansı düşmeden 90 dereceye kadar ısınabilirken, soğutucuyu çalıştırdığımda maks. sıcaklık 86'ya iniyor. Tabi bu soğutucu çok fazla hava üfleyen bir soğutucu değil, istenen konuma hava üfleyebilen bir soğutucu. Diğer ızgaralar fan ızgarasına hava üflemediği için ne kadar çok hava üflese de bir işe yaramıyordu. Ancak bu soğutucu konumu değiştirilebilen fanlara sahip, bir fanını ızgara altına koyarak fana hava üflemesini sağlayabiliyorum. Bir fanı fan ızgarasında, bir fanı ana ızgarada, bir fanı da kendi açtığım GPU VRM ızgarasında, böyle işimi gayet görüyor. Hani herkese hitap eden de bir soğutucu değil.

4- Çoğu soğutucu dizüstü bilgisayarınızın USB girişine bağlanarak çalışır. İsterseniz bir cep telefonu adaptörü ile de çalıştırabilirsiniz.

5 - Cihazın arka tarafının yükselmesi aslında ergonomiyi arttırdığı söyleniyor ki ben bundan memnunum. Ama yine de kişisel bir şey sonuçta.

Soğutucu almadan cihazınızın arkasına arkasını biraz yükseltecek Selpak peçete paketi vs. koyarak da deneyebilirsiniz. Bende bu şekilde 5 derece etki oluyor. Soğutucu fanı da iyi çalışırsa 3 - 5 derece de oradan geliyor. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 25 Ağustos 2015; 19:02:40 >

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle teşekkürler tüm soruları cevaplamışsın. Benim bilgisayar sadece sol üstten ısınıyor ve tam altında da ızgarası var (içerideki fan da havayı soldaki boşluktan üflüyor zaten). Bu yüzden senin dediğin soğutucu daha kullanışlıymış ama internette elden alabileceğim bir mağaza bulamadım, sen siparişle mi aldın? Bugün Vatan Bilgisayar'a gittim ve oradaki eleman bana arkasını yükseltmek sadece komfor amaçlı dedi (yatakta kullanırken vs.). Birkaç model baktım orada fakat sadece bir tanesi hoşuma gitti. Ürün bu:http://www.vatanbilgisayar.com/zm-nc11-12-17-notebook-sogutucu-220mm-fan-siyah.html?srt=PU Bu fiyata değer mi sence? Ortada tek fanı var, oradaki eleman senin bilgisayar sadece sol üstten ısınıyorsa ikili fanlı olanlar daha iyi olur dedi. İkili fan olarak da bunu beğendim:http://www.vatanbilgisayar.com/notepal-infinite-12--17-notebook-sogutucu-2-port-usb-20.html?srt=PU Tabii ben sadece görünüşlerine göre konuşuyorum, performansları hakkında bir bilgin var mı? Bu da arkası yükseltilen:http://www.vatanbilgisayar.com/zm-ns2000-notebook-sogutucu-stand-200mm-fan-siyah.html?srt=PU Vatan'dan almayı düşünüyorum bu yüzden sadece oradan link attım çünkü fazla güvenilir mağaza yok ve Media Markt gibi diğer güvenilir mağazalarda da fazla model yok. Bu attığım 3 model hakkında kısa bir şeyler söylersen çok memnun olurum :D

• bendeyuzukalicam B kullanıcısına yanıt
    Cihazı ben başka birinden almıştım, soğutucuyu almış ama dizüstünü sattığı için hiç kullanmamış. Sanalmarketim'de var benim aldığım ürün:http://www.sanalmarketim.com/cooler-master-r9nbcu3pkgp-siyah-notepal-u3-plus-19-notebook-sogutucu/p_51526/

Cihazın CPU ve GPU fana yakın ve ısı boruları da ısıyı fanın çıkışlarına taşıdığı için ısınma zaten bu bölümde gerçekleşiyor. Fanın altında ızgara olması iyi. Arkayı yükseltmek komfor amacı da var tabi de dizüstünün altındaki ızgaraların daha fazla hava almasını da sağlayabiliyor. Dediğim gibi benim cihazım bu şekilde 5 derece daha soğuyabiliyor, çünkü dar olan fan girişinden daha fazla hava çekiyor. Hatta bunun için kullandığım masanın fana denk gelen kısmını kesmiştim, arkasını kaldırmadan da 5 derece serinleyebiliyordu. :D
    Link verdiğin cihazlar genel olarak performansları iyi cihazlar. NS2000 biraz beğenilmiyor sanırım ama. Çift fan ile tüm hava ızgaralarına hava üfleyebilirsen iyi olur. Yoksa sadece alttaki plastik kasayı soğutmak cihazın iç organlarına bir fayda getirmiyor. Denemeden de çok bir şey diyemeyeceğim ki, bu cihazlar her dizüstünde farklı etki gösteriyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cf hakkında bir kaç soru
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.