Şimdi Ara

Soğan depolarını basanlar! soğan 7-10 tl oldu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
0
Favori
6.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
107 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    40 yıl düşünsem aklıma gelmez, dediğiniz doğru. Firmalara da veriyorlardır, tabi soğan yerine bir tür kimyasal aroma kullanmıyorlarsa.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hckr

    Ben de zaten soğanla karın doymaz diye yazdım senin alıntıladığın ilk mesajımda. Mesajlarım sadece soğanla da alakalı değil. İnsanlar hata yapmaz, asla zararına iş yapmaz gibi bir şey de demedim. Fakat birileri zarar eder diğerleri kar eder. Bunun sonucunda dalgalanmalar düşer. İşini iyi yapabilenler (kar edenler) yollarına devam eder. Zarar edenler de ya kendilerini düzeltir ya da başka bir işe yönelirler.

    quote:

    Fakat şu var bu sene soğandan zarar ettim havuç ektim yada patatesten zarar edip ıspanak ektim ondanda zarar edersem şu an köydekilerin yaptığı gibi hayvan yemi üretimi yapıp hayvancılığa geçer ve dişi hayvanları da keserek et süt peynir fiyatlarını artırmaya çalışırım

    Senin zarar etmen herkesin zarar ettiği anlamına gelmiyor. Eğer insanların istediği bir şey serbest piyasada satılabiliyorsa demek ki birisi kar edebiliyordur. Sen demek ki bu işte iyi değilsin başkası daha iyi demektir.

    Rekabetçi bir piyasada hayvanlarının sayısını azalatarak, üretimini düşürerek daha çok kâr edebileceğini düşünüyorsan serbest piyasanın ne olduğunu bilmiyorsun demektir.

    Ayrıca mesajımda özellikle serbest piyasa ve ayrı olarak serbest ticareti yazdım. Yani sen istediğin kadar iç piyasa ile uğraş ben eti-sütü dışarıdan alabildikten sonra çok da önemli değil. Ki zaten sen tek başına hayvanının kessen ne olur kesmesen ne olur?

    Daha yüksek kâr oranı = daha yüksek kâr demek değildir. %3 kâr ile işini yürütüyorsan ama ürettiğini çok miktarda satabiliyorsan, bunun sayesinde %100 kar ile daha az satacağın şeyden çok daha fazla kar edebilirsin. Örnekler: Walmart, BİM, A101...

    quote:

    Hiç planlamanın olmaması uzun vadede herkesi zarara uğratır... Fiyatı serbest piyasanın belirlemesi gerektiğini yazan biri olarak söylüyorum bunları da

    Fiyatı serbest piyasanın belirlemesi gerektiğini söyleyip devletin üretimi planlaması gerektiğini de söylüyorsun. Bunlar doğrudan çelişki içerisinde ve devlet tarımla uğraşana kar garantisi versin demekten başka bir şey değil.

    Bizim gibi serbest ticaretin olmadığı, kotaların olduğu, zararına alımların olduğu zengin olmayan bir ülkede ise sonuç belli, gıda fiyatları yükseliyor.

    Bu işlerin daha serbest olduğu yerde fiyatlar daha da düşüyor ve halkın gıda derdi olmuyor.

    1919 ve 2019 ABD verileri. Sürekli alınan göç ve nüfus artışıyla gelen yoğun talebe rağmen...




    https://fee.org/articles/food-prices-in-1919-compared-to-today/


    Bu arada yazdığım mesajlardan zaten tanzime karşı olduğum gayet rahat anlaşılıyor.
    Tabii benim zarar etmem başkaların zarar edeceği anlamı gelmiyor .Benim seralarım zarar gördü diğerinki görmedi 3-4 liradan sattı domatesi ve beklediğinden daha fazla kar elde etti ... Ben başkaların ne edeceğini bilmiyorum kafama göre ürün ekersem yada boş bırakırsam yada hayvancılığa geçersen yada şehir merkezine yakın diye müteahhide verirsem dengesiz bir piyasa oluşur...

    Ayrıca senin dediğin serbest ticaret yok Türkiye'de et ithalatı devlet kontrolünde o nedenle hayvancılığa geçerim dedim , hayvancılığı tahmin edebiliyorsan bim a101 örneği vermezdin 10-15 hayvanla maksimum gelir düşünürüm şu an Türkiye'deki insanlar bunu yapıyor en az hayvan-en az zorluk maksimum gelir. Kasıtlı olarak dişi hayvanlar kesiliyor ve kurban var onda da dişi hayvan kesimi devam ediyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Seçimler bittiği için önemli değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FireNectar

    dun pazara ciktim en ucuzu 7 liraydi. yarim kilo alayim dedim cogu yer 1 kilodan asagi veremiyoruz dedi. rezillik resmen
    Taneyle alıverin sizde, boş boş Hükümetimizi karalamayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam keşke cevaplaya bassaydın, komple alıntılayınca sayfa çok uzadı.

    quote:

    Ayrıca senin dediğin serbest ticaret yok Türkiye'de et ithalatı devlet kontrolünde o nedenle hayvancılığa geçerim dedim

    Doğrudur, dediğim serbest piyasa da yok. Olması gerekenleri yazdım. Olsa eti de ucuza yiyeceğiz, soğanı da. Telefonu, bilgisayarı da ucuza alacağız...

    Sen planlamanın gerekli olduğundan bunun için liyakatlı adamların gelmesi gerektiğinden bahsettin ben de gereksizdir ve hatta zararlıdır dedim. Sen de benim dediklerimi doğruluyorsun. Bir şeyler planlanınca fiyatlar düşmeyecek aksine planlamayı yapanların niyeti beceriksiz çiftçilerin (özellikle Karadeniz'deki) daha fazla kâr etmelerini sağlamak. Zaten bu planlama taraftarı siyasetçilerin açıklamalarından gayet net anlaşılıyor: "Çiftçinin ürünü para etmiyor ey hükümet!"... Yani halkın daha pahalıya almasını sağlama amacındalar. Senin yazdıklarından da bu anlaşılıyor. Hatırlatmak gerekirse SSCB'de bu planlama işlerine senin bu ülkede bulabileceğinden 10 kat daha liyakatlı bilim adamları çalışıyordu. Sonuç açlıktı.

    Tekrar yazayım mesele kâr oranını arttırmak değil sadece ana mesele kârını arttırmak.

    Ayrıca şu anda devlet bu tarımcılara, hayvancılara bildiğin para veriyor. Herkes hayvancılığa yönelse bu sefer kişi başına düşen yardımlar azalacak. Hepsi anlaşıp aynı fiyata satsa dahi toplam market paylaşılacağından karlar düşecek. Ülke içi serbest piyasa olsa dışarıyla serbest ticaret olmasa dahi pek bir sürdürülebilirliği yok dediğinin. Zira çok daha az maliyetle hayvancılık yapan, hayvan sayısını az tutmaktan daha az kar gören bir kesim olacak. Onlar da bozacak bu durumu.Tabi böyle olunca işini bilmeyen maliyeti yüksek hayvancılar ağlayacak bu sefer devlete planlama yapın yani bu adamları durdurun diyecekler... Hayvancılıkta henüz böyle bir şey olmadıysa bunun olduğu diğer tüm sektörlerden örnek verebilirim. Ayrıca belirteyim kendi hayvanının istediğin zaman istediğin amaçla kesebilirsin. Benim pozisyonum bu yasaklansın gibi bir şey değil. Zaten et sıkıntısı var ülkede. Belki de soğanı bırakıp hayvancılığa geçmeleri daha iyi olur. İnsanlar daha çok hayvancılığa kaydıkça et fiyatlarının yükselmesi gibi bir durum zaten yaşanmaz (devletimiz el atmazsa).

    Talebin sonsuz olmadığı rekabetçi bir markette üretimini kısarak karını arttıramazsın, rakiplerinin kafasına silah dayayıp aynısını yapmaya zorlayamıyorsan.

    Yani sonuç olarak planlama denilen şey birilerinin milletten (ç)alınan parayla kâr ettirilmesinden başka bir şey değildir. Eğer planlama istiyorlarsa çiftçiler gönüllü olarak bir yapı kursunlar. Bu yapı altındakiler kendilerine istedikleri planı yapsınlar (sen şunu ek ben bunu ekeyim şeklinde). Tabi artık nasıl kan gövdeyi götürür çiftçiler arasında çıkacak kavgalarda sen düşün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hckr -- 7 Nisan 2019; 16:58:19 >




  • ic piyasanin dnamikleriyle oynarsan onlarda senin yiyecegin soganla oynar

    zam ve faiz ile

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Millet soğan bulamıyorsa pasta yesin
    Gram acımıyorum beter olsunlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyfi84

    Katılıyorum, bu soğan bir yerlere gidiyor, geçen yıldan beri. Direkt ihraç değil de işlenmiş olarak gittiğini düşünüyorum, Patos Cheetos Doritos gibi fabrikaların üretimi ihracatı ne durumda? Ülkede araştırmacı gazetecilik kalmadı ki, hiç işin peşine düşen yok...
    Yemeklere tuz yerine Bim'in çeşnisini kullanırdım içinde soğan vs. de vardı 5-6 aydır satılmıyor

    mecburen makendonya'dan ithal tuzot aldım kampanyadayken 8.95e (şimdi 12.95 olmuş migros sanalmarkette) .Bimdeki 1.60 falandı sanırım
  • hckr kullanıcısına yanıt
    tarımda kota, devlet sübvansiyonu, gümrük; avrupa birliğinde de, kanada da, kapitalizmin kralı amerikada da var. önemli olan bunu sağlıklı ve iyi bir şekilde yönetebilmek.

    full liboş hayaller çoktan öldü üzgünüm.
  • Bim kuşbaşı dana fiyatını 31 TL'den 43 TL'ye cikarmis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rajeesh kullanıcısına yanıt


    Bunu yazıp geçiyorsun ama bunlar niye var insanlar bundan gerçekten memnun mu sorgulamiyorsun bile? Bunlarin sence amaci vatandaşın cebinden daha az mı çıkmasını sağlamak yoksa daha fazla mi çıkmasını sağlamak? Sonucunda vatandaşın cebinden daha az mi cikiyor daha çok mu çıkıyor? Sen o dikkatli özenli planlamanın fiyatlar gerçekten ucuz olsun diye mi yapıldığını zannediyorsun? ABD'de her uretici de almıyor. Bir şekilde lobileriyle rüşvet dağıtıp yasa gecirebilen üreticiler alıyor.

    İsviçre gibi bir ülkede mesela et ürünlerine aşırı bir gümrük söz konusu. Bir et fiyatlarına bak bakalım. Bir de insanların Almanya, Fransa, İtalya'ya gidip ülkeye kaçak olarak ne sokmaya çalıştıklarına bak.

    Bunlar yüzünden Batılılar aslinda daha fazla ödüyorlar. Bunu da biliyorlar. Sınırlardan geçiş kolay olduğu için gidip baska ulkelere alışveriş yapıp gelenler var. Çoğunun pek umrunda değil çünkü zenginler. Biz bu kadar zengin olmadığımız için soğanın fiyatı haberleden düşmüyor.

    Zaten daha önce de bu milletten çalma metodlarinin bizim ülkede icat olmadığını Batı'dan ithal ettiğimizi yazdım.

    Planlama dediğinin yegane amacı fiyatları zorla arttırmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hckr -- 7 Nisan 2019; 20:9:44 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • hckr kullanıcısına yanıt
    kanada memnun, amerikalı süt üreticileri fiyatlar düşmesin diye sütleri dökerler (serbest piyasa, lol), kanadalılar yaşıyor bu hayatı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hckr

    Hocam keşke cevaplaya bassaydın, komple alıntılayınca sayfa çok uzadı.

    quote:

    Ayrıca senin dediğin serbest ticaret yok Türkiye'de et ithalatı devlet kontrolünde o nedenle hayvancılığa geçerim dedim

    Doğrudur, dediğim serbest piyasa da yok. Olması gerekenleri yazdım. Olsa eti de ucuza yiyeceğiz, soğanı da. Telefonu, bilgisayarı da ucuza alacağız...

    Sen planlamanın gerekli olduğundan bunun için liyakatlı adamların gelmesi gerektiğinden bahsettin ben de gereksizdir ve hatta zararlıdır dedim. Sen de benim dediklerimi doğruluyorsun. Bir şeyler planlanınca fiyatlar düşmeyecek aksine planlamayı yapanların niyeti beceriksiz çiftçilerin (özellikle Karadeniz'deki) daha fazla kâr etmelerini sağlamak. Zaten bu planlama taraftarı siyasetçilerin açıklamalarından gayet net anlaşılıyor: "Çiftçinin ürünü para etmiyor ey hükümet!"... Yani halkın daha pahalıya almasını sağlama amacındalar. Senin yazdıklarından da bu anlaşılıyor. Hatırlatmak gerekirse SSCB'de bu planlama işlerine senin bu ülkede bulabileceğinden 10 kat daha liyakatlı bilim adamları çalışıyordu. Sonuç açlıktı.

    Tekrar yazayım mesele kâr oranını arttırmak değil sadece ana mesele kârını arttırmak.

    Ayrıca şu anda devlet bu tarımcılara, hayvancılara bildiğin para veriyor. Herkes hayvancılığa yönelse bu sefer kişi başına düşen yardımlar azalacak. Hepsi anlaşıp aynı fiyata satsa dahi toplam market paylaşılacağından karlar düşecek. Ülke içi serbest piyasa olsa dışarıyla serbest ticaret olmasa dahi pek bir sürdürülebilirliği yok dediğinin. Zira çok daha az maliyetle hayvancılık yapan, hayvan sayısını az tutmaktan daha az kar gören bir kesim olacak. Onlar da bozacak bu durumu.Tabi böyle olunca işini bilmeyen maliyeti yüksek hayvancılar ağlayacak bu sefer devlete planlama yapın yani bu adamları durdurun diyecekler... Hayvancılıkta henüz böyle bir şey olmadıysa bunun olduğu diğer tüm sektörlerden örnek verebilirim. Ayrıca belirteyim kendi hayvanının istediğin zaman istediğin amaçla kesebilirsin. Benim pozisyonum bu yasaklansın gibi bir şey değil. Zaten et sıkıntısı var ülkede. Belki de soğanı bırakıp hayvancılığa geçmeleri daha iyi olur. İnsanlar daha çok hayvancılığa kaydıkça et fiyatlarının yükselmesi gibi bir durum zaten yaşanmaz (devletimiz el atmazsa).

    Talebin sonsuz olmadığı rekabetçi bir markette üretimini kısarak karını arttıramazsın, rakiplerinin kafasına silah dayayıp aynısını yapmaya zorlayamıyorsan.

    Yani sonuç olarak planlama denilen şey birilerinin milletten (ç)alınan parayla kâr ettirilmesinden başka bir şey değildir. Eğer planlama istiyorlarsa çiftçiler gönüllü olarak bir yapı kursunlar. Bu yapı altındakiler kendilerine istedikleri planı yapsınlar (sen şunu ek ben bunu ekeyim şeklinde). Tabi artık nasıl kan gövdeyi götürür çiftçiler arasında çıkacak kavgalarda sen düşün.
    evet devlet para veriyor son Ecevit hükümetindeki MHPli tarım bakanı başlattı bunu ve faydalı bir düşünce.Bizimde tarlalarımız var parayı kiraya verdiğimiz alıyor ektiği ürüne göre ve tapudaki alana göre hatta sanırım üretime göre de para veriyor böylece tarlalar boş kalmamış oluyor

    işte burada planlama devreye giriyor hangi ürüne ihtiyaç ona teşviği artıracaksın

    Devlet üreticinin satamadığı ürünleri aldığı zamanlarda oldu üreticiyi desteklemek için sonra aganigi naganigi reklamları yapıldı tv'lerde patates bolluğu oldu yine reklam yapsak mı dendi bakan tv'lere çıktı patates çok önemli bir sebzedir lens bile yapılıyor gibi garip şeyler söyledi,patatesin çürümemesi için haberler yapıldı haftada 1-2 kez patates yenilmesi önerildi haber bültenlerinde ne kadar faydalı oldu bilmiyorum demek ki o dönemde tam planlama yapılamamış

    herkes hayvancılığa yönelse demişsin ki 2 sebze üretiminden zarar ettikten sonra hayvancılığa yönelmekten bahsettim. Sebze üreten sayısı azalacağı için sebze ürün fiyatları artmaya devam edecek ben hayvancılığa geçtiğimde çok fazla üretmeyeceğim için arz çok artmayacak zaten hayvan sayısı (ve et üretimi ) az olduğu için et ithalatı var yine bu durumda et,süt,peynir fiyatları düşmeyecektir

    diğer konu Amerika ile karşılaştırmalı anlatım. Amerika'da satış fiyatlarını değiştirebilecek komşuları yok sadece meksikadan gelen ürünler fiyatları çok az değiştirebilir bu nedenle Amerika kapalı tarım ekonomisine sahip diyebiliriz. Oysa Türkiye'nin komşuları tarım ülkesi. Gürcistanda et Türkiyenin 10da 1ydi mesela bir ara yada suriyede iranda ırakta diğer komşularda fiyatlar çok daha ucuz olabilir... Amerika'da tarıma teşvik veriliyor mu veriliyorsa nasıl veriliyor bilmiyorum ancak herşeyin serbest olduğu bir yapı dengesiz bir ekonomi yaratır herkes zarar görür bundan ayrıca Amerikan tarımını etkileyebilecek bir komşusu da yok .Amerikada tam kapitalist sistem olsa bile Türkiyeye uygun bir sistem değil ayrıca devlet demek sigorta demektir

    Önemli olan fiyat istikrarı düşük enflasyondur .Kurunda enflasyona uygun değişmesidir... Fakat AKP dış borç ve özelleştirme-peşkeş vs. ile alınan dövizde kuru olması gerekenden düşük tutarak halkı kandırmış insanları tembelliğe iterek beleş parayla oy devşirmiştir. Köyde herkes okey masasında günde 2 kez tarlaya sulama vanası açıp-kapatıyor ve bu ürünü hayvan üreticisine satıyor hayvan üreticisi dünyanın en pahalı etini satıyor . Şehirlerde 20 milyon vatandaş sosyal yardımlarla yaşıyor . Ülkede çalışan sayısı 19 milyon memurları saymazsak bunların da 3-5 milyonu torpilli desek kalıyor 15 milyon . 15 milyon çalışan 80 milyonu besleyemez,zaten besleyemiyor dış borçla finanse ediliyor. sonsuza kadar da hiçbir ülke Türkiye'ye borç vermez. Ekonomik olarak Türkiye 2 yıl içinde çökecektir diye tahmin ediyorum sonra millet anlayacak ama iş işten geçmiş olacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 7 Nisan 2019; 20:23:16 >




  • Rajeesh kullanıcısına yanıt
    Zenginsen umrunda olmaz soğanın kilosu bir kanada dolari iki kanada doları. Yazdığımı okuduysan bunu yazdım. Fakat bu devlet yardımları olmayıp ithal getirseler hem daha ucuza gıdaların alırlar hem de hukumetlerinin harcamaları dolayisiyla borçları dolayısıyla gelecek nesillerin ödeyeceği vergi azalır.

    Hayatlarının iyi olmasının sebebi bu yapılan yardımlar, gümrük vergileri vs. değil.

    Hele bizimki gibi doğal zenginlikleri kısıtlı ve halihazirda zengin olmayan bir ülke için bu gümrük vergileri, tarim yardımları, kotalar sadece bir fakirlik sarmalı oluşturuyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birincisi fiyatı serbest piyasanın belirlemesi gerektiğine inandığını yazmıştın. Bu mesajında yazdığın her şey serbest piyasaya aykırı şeyler. Zaten sonucu belli...

    İkincisi serbest piyasanın da ne olduğunu karıştırıyorsun. Serbest piyasada fiyatı senin arzın belirlemiyor toplam arz belirliyor. Herkesin arzını kısması oyundaki denge noktası değil. Zira benim dışımdaki herkes kıstığında ben arzımı kısmassam daha çok kâr ederim. Bu sebeple devlet zoru olmadan bu şekilde anlaşmak çok çok zor bir iştir. Kaldı ki talebin karşılanamadığı bir kitle pazardan söz ediyoruz. Devletin müdahalesi olmadan böyle bir anlaşmanın kimseye bir yarar getiremeyeceği de açık. Türkiye'dekiler akıllı da Gürcistan'dakiler, Almanya'dakiler akılsız mı? Ayrıca dediğim gibi ben serbest ticaretten de yanayım iç piyasada istersen tekel olmaya çalış dışarıda 5 kat daha ucuz olduktan sonra ne fark eder?

    Petrol gibi sınırlı sayıda oyuncunun olduğu bir üründe dahi devletler arz kısma anlaşması için kaç takla atıyor ne pazarlıklar dönüyor senin haberin var mı?

    quote:

    Gürcistanda et Türkiyenin 10da 1ydi mesela bir ara yada suriyede iranda ırakta diğer komşularda fiyatlar çok daha ucuz olabilir...

    Ben de onu söylüyorum. Ticaret serbest bırakılsa Gürcistan'dan et getirmek vatandaşın yararına olur. Vatandaş daha ucuza daha çok et yer kafası çalışmaya başlar. Kafası çalışan adam katma değeri daha yüksek şeyler üretir.

    quote:

    özelleştirme-peşkeş vs. ile alınan dövizde kuru olması gerekenden düşük tutarak halkı kandırmış insanları tembelliğe iterek beleş parayla oy devşirmiştir.

    Özelleştirilen her kurum tıpkı tarım sektörü gibi milletin kanınını emen parazitlerdi. Doğru bunlar peşkeş çekilmiştir. Ve bunların tekel statüleri korunmaktadır. Ama peşkeş çekilmeleri dahi devletin elinde milletin kanını emen parazit olarak durmalarından çok daha iyi bir durumdur. DEvlet harcamaları bu sayede biraz olsun kısılabilmiş ve 2012-2013'de ülkenin zenginliği zirve yapmış. Keşke bunlar peşkeş çekilmese ve tekel statüleri kaldırılsa o zaman daha da iyi olurdu.

    quote:

    Önemli olan fiyat istikrarı düşük enflasyondur .Kurunda enflasyona uygun değişmesidir...

    Fiyatın yüksek ama istikrarlı olup kimsenin alamadığı bir durumda kalması çok iyi bir şey vatandaş açısından.

    quote:

    Bizimde tarlalarımız var

    Zaten bu yüzden gerçekleri kabul etmeniz zor.

    quote:

    böylece tarlalar boş kalmamış oluyor

    Tarlanın dolu alması vatandaşa yurt dışından daha ucuz buğday, nohut, et, süt olarak geri dönmüyorsa (hem de yapılan yardımlara rağmen) ne anlamı var? Bugün Ukrayna'dan tarlasını eksin diye para vermediğimiz adamdan devletten alınan yardıma rağmen daha pahalı üretiyorsun.

    Başka konulara geçmişsin fakat
    quote:

    Fakat AKP dış borç ve özelleştirme-peşkeş vs. ile alınan dövizde kuru olması gerekenden düşük tutarak halkı kandırmış insanları tembelliğe iterek beleş parayla oy devşirmiştir.

    Bu arada alınan borçlar nereye gidiyor. Sözde sosyal yardımlara, katma değer üretmeyenlere (örn. çiftçilere), çalışmayan memurlara ve onların israflarına gidiyor. Diğerlerinin yardım alması kötü ve tembelliğe sevk ediyor, sen çiftçi olup yardım alıp yurt dışından daha pahalıya üretmen ve yurt dışından da ithalatı yasaklatman, kota koydurman hem iyi hem de tembelliğe sevk eden bir şey değil öyle mi?

    Ticaret serbest olursa her şeyin kötüye gideceği tam bir safsatadır. İnsanların daha çok talep ettikleri şeyler daha çok üretilir daha az talep ettikleri şeyler daha az üretilir. Piyasa dengesini bulur. Her restorana gidip sen bugün bu kadar yemek çıkaracaksın demeye gerek yoktur. Restoran kendisini daha çok kâr için ayarlar zaten. Tarım sektöründekiler de istihbarat toplayıp kendi planlarını kendileri yapabilir. Daha iyi plan yapan daha çok kazanır. Bunu görmek için birkaç saat dışarıda insanların nasıl yürüdüğüne bakmak yeterlidir. Gelişmiş ülkelerin nasıl gelişmiş olduğuna bakmak bunu görmek için yeterlidir. Güney Kore ile Kuzey Kore, Çin ile Hong Kong arasındaki farka, Şili ile Venezuela arasındaki farka bakmak da yeterlidir. Şu soruyu sormak da yeterlidir:

    Serbest piyasada bir alışveriş ne zaman gerçekleşir? İki taraf da verdiğinden daha fazlasını aldığını düşündüğü zaman. Ticaret bir zero-sum oyunu değildir. Serbest piyasa ve serbest ticaret fakir bir ülkeyi hızla kalkındaracak anahtardır.

    Maalesef ne İYİ Parti'nin ne de CHP'nin böyle bir planı yok. Hiçbirinin bu saçmalıkları kaldırma planı yok. CHP desen zaten bu fikirlerin tam zıttı bir parti. Ha hakkını vermek lazım Meral Akşener'in ağzından kotaları kaldırmak istediğini duydum. Onun dışında iyi parti de ırkçı kolektif kafada. Ve devletin başına geçip tüm işleri planlamanın derdinde. İnsanlar da zaten devlet okullarında devletçi kafayla zehirlenmiş durumdalar. Ülkenin daha kötüye gideceği noktasında bu yüzden hemfikirim seninle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hckr -- 7 Nisan 2019; 21:56:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hckr

    Birincisi fiyatı serbest piyasanın belirlemesi gerektiğine inandığını yazmıştın. Bu mesajında yazdığın her şey serbest piyasaya aykırı şeyler. Zaten sonucu belli...

    İkincisi serbest piyasanın da ne olduğunu karıştırıyorsun. Serbest piyasada fiyatı senin arzın belirlemiyor toplam arz belirliyor. Herkesin arzını kısması oyundaki denge noktası değil. Zira benim dışımdaki herkes kıstığında ben arzımı kısmassam daha çok kâr ederim. Bu sebeple devlet zoru olmadan bu şekilde anlaşmak çok çok zor bir iştir. Kaldı ki talebin karşılanamadığı bir kitle pazardan söz ediyoruz. Devletin müdahalesi olmadan böyle bir anlaşmanın kimseye bir yarar getiremeyeceği de açık. Türkiye'dekiler akıllı da Gürcistan'dakiler, Almanya'dakiler akılsız mı? Ayrıca dediğim gibi ben serbest ticaretten de yanayım iç piyasada istersen tekel olmaya çalış dışarıda 5 kat daha ucuz olduktan sonra ne fark eder?

    Petrol gibi sınırlı sayıda oyuncunun olduğu bir üründe dahi devletler arz kısma anlaşması için kaç takla atıyor ne pazarlıklar dönüyor senin haberin var mı?

    quote:

    Gürcistanda et Türkiyenin 10da 1ydi mesela bir ara yada suriyede iranda ırakta diğer komşularda fiyatlar çok daha ucuz olabilir...

    Ben de onu söylüyorum. Ticaret serbest bırakılsa Gürcistan'dan et getirmek vatandaşın yararına olur. Vatandaş daha ucuza daha çok et yer kafası çalışmaya başlar. Kafası çalışan adam katma değeri daha yüksek şeyler üretir.

    quote:

    özelleştirme-peşkeş vs. ile alınan dövizde kuru olması gerekenden düşük tutarak halkı kandırmış insanları tembelliğe iterek beleş parayla oy devşirmiştir.

    Özelleştirilen her kurum tıpkı tarım sektörü gibi milletin kanınını emen parazitlerdi. Doğru bunlar peşkeş çekilmiştir. Ve bunların tekel statüleri korunmaktadır. Ama peşkeş çekilmeleri dahi devletin elinde milletin kanını emen parazit olarak durmalarından çok daha iyi bir durumdur. DEvlet harcamaları bu sayede biraz olsun kısılabilmiş ve 2012-2013'de ülkenin zenginliği zirve yapmış. Keşke bunlar peşkeş çekilmese ve tekel statüleri kaldırılsa o zaman daha da iyi olurdu.

    quote:

    Önemli olan fiyat istikrarı düşük enflasyondur .Kurunda enflasyona uygun değişmesidir...

    Fiyatın yüksek ama istikrarlı olup kimsenin alamadığı bir durumda kalması çok iyi bir şey vatandaş açısından.

    quote:

    Bizimde tarlalarımız var

    Zaten bu yüzden gerçekleri kabul etmeniz zor.

    quote:

    böylece tarlalar boş kalmamış oluyor

    Tarlanın dolu alması vatandaşa yurt dışından daha ucuz buğday, nohut, et, süt olarak geri dönmüyorsa (hem de yapılan yardımlara rağmen) ne anlamı var? Bugün Ukrayna'dan tarlasını eksin diye para vermediğimiz adamdan devletten alınan yardıma rağmen daha pahalı üretiyorsun.

    Başka konulara geçmişsin fakat
    quote:

    Fakat AKP dış borç ve özelleştirme-peşkeş vs. ile alınan dövizde kuru olması gerekenden düşük tutarak halkı kandırmış insanları tembelliğe iterek beleş parayla oy devşirmiştir.

    Bu arada alınan borçlar nereye gidiyor. Sözde sosyal yardımlara, katma değer üretmeyenlere (örn. çiftçilere), çalışmayan memurlara ve onların israflarına gidiyor. Diğerlerinin yardım alması kötü ve tembelliğe sevk ediyor, sen çiftçi olup yardım alıp yurt dışından daha pahalıya üretmen ve yurt dışından da ithalatı yasaklatman, kota koydurman hem iyi hem de tembelliğe sevk eden bir şey değil öyle mi?

    Ticaret serbest olursa her şeyin kötüye gideceği tam bir safsatadır. İnsanların daha çok talep ettikleri şeyler daha çok üretilir daha az talep ettikleri şeyler daha az üretilir. Piyasa dengesini bulur. Her restorana gidip sen bugün bu kadar yemek çıkaracaksın demeye gerek yoktur. Restoran kendisini daha çok kâr için ayarlar zaten. Tarım sektöründekiler de istihbarat toplayıp kendi planlarını kendileri yapabilir. Daha iyi plan yapan daha çok kazanır. Bunu görmek için birkaç saat dışarıda insanların nasıl yürüdüğüne bakmak yeterlidir. Gelişmiş ülkelerin nasıl gelişmiş olduğuna bakmak bunu görmek için yeterlidir. Güney Kore ile Kuzey Kore, Çin ile Hong Kong arasındaki farka, Şili ile Venezuela arasındaki farka bakmak da yeterlidir. Şu soruyu sormak da yeterlidir:

    Serbest piyasada bir alışveriş ne zaman gerçekleşir? İki taraf da verdiğinden daha fazlasını aldığını düşündüğü zaman. Ticaret bir zero-sum oyunu değildir. Serbest piyasa ve serbest ticaret fakir bir ülkeyi hızla kalkındaracak anahtardır.

    Maalesef ne İYİ Parti'nin ne de CHP'nin böyle bir planı yok. Hiçbirinin bu saçmalıkları kaldırma planı yok. CHP desen zaten bu fikirlerin tam zıttı bir parti. Ha hakkını vermek lazım Meral Akşener'in ağzından kotaları kaldırmak istediğini duydum. Onun dışında iyi parti de ırkçı kolektif kafada. Ve devletin başına geçip tüm işleri planlamanın derdinde. İnsanlar da zaten devlet okullarında devletçi kafayla zehirlenmiş durumdalar. Ülkenin daha kötüye gideceği noktasında bu yüzden hemfikirim seninle.
    Birincisi devletin varlığını sıfırlıyorsun ,yok ediyorsun ama petrol konusunda devletlerin kaç takla attığını biliyor musun diyorsun? evet biliyorum Amerika zorla hatta tehditle üretimi arttırıyor petrol fiyatları düşürmek için. Demek ki devlet fonksiyonu yok edilemiyor eğer edilirse 70lerdeki petrol krizi gibi 100 kat artan fiyatlar görebiliriz

    ikincisi bir anlık ucuzluk iyi değildir yukardaki mesajlarımdan birinde de var daha önceleri de yazmışımdır.. patates'in pahalılanmasından şikayet edenler ıspanak 1 lirayken 2-3 lira ödemeyi düşündünüz mü diye? Ben pazarcılarla pazarlığı, kilo hesabını ve de araya çürüklerin katılmasını sevmediğimden marketten alışveriş yapardım ama bazı sebzeler orda olmadığında pazara giderim .Ispanak 1 liraydı satıcının elinde ıspanak kalmasın diye 2 kg aldım (normalde 1kg alacaktım) sonra yıkamak zor geldiğinden yarısı çöpe gitti.Bu sene ıspanak 8 lira diyorlar belki 5dir bilmiyorum hiç almadım a101 bimde ıspanaklı börek vardı o da erkenden bitti. Yani geçen sene zarar edenler ıspanak ekmedi demek ki .Patatesin 50 kuruşa olması aslında çok iyi bir şey değildir bir daha uygun fiyata patates bulamazsın. Bunu tüketici bilemez tüketici hep ucuz ister normal olarak bunu devleti yönetenler bilecek

    3-fiyatın yüksek kimsenin alamadığı bir şey oluşmaz serbest piyasada

    4-Tarlalarımız var evet mesela birisi hisseli bir akrabayla, satalım ev alalım diyor .Evet ev kısa vadede 2-3 kat kira getirisi var ama uzun vadede dengeleniyor bu. Ayrıca işsiz kaldığında yada şehirden sıkıldığında tarlan olması bir avantaj bana göre. Benim insiyatifimde olsa bütün hepsini satar yurtdışında yatırım yapar 2-3 yıl sonra her şeyi 3te 1 fiyatına alırım o ayrı konu

    5- Ticaret serbest olması vs. hep herşeyin ucuz olması üzerine kurguluyorsun, herşeyin ucuz olması iyi değildir .2.paragrafta belirttiğim gibi ıspanak 1 liraydı geçen sene patates 50 kuruştu geçen senelerde.Bu fiyatlar fazla üretimden kaynaklı fiyatlardı yoksa çiftçi isteyerek bu fiyata satmamıştır...

    Tüketiciyi düşünerek hep ucuzluk politikasını uygulamaya kalkarsan zaten AKPnin yaptığını yapmış olursun . AKP kurları yarı fiyatın altına düşürerek ucuz televizyon, bilgisayar ,buzdolabı vs. almanı sağladı ve halkta destek verdi oyları %49lara vardı... Alibaba'dan 2-3 liraya ayakkabı, mont , elbise alıyordu millet 10 sene böyle yaşadı .Ucuzluğu AKP yaşattı zaten 10 sene boyunca ama 2011 yılında dünyanın en çok borçlanan ülkesi de yaptı 70 milyar dolardan fazla cari açık verdi kişi başı 1000 dolar 5 kişilik ailede 5bin dolar şimdiki parayla aile başı 27500 lira bedava yiyip-içip alışveriş yaptı senin beğenip bahsettiğin 2012-2013 yılları en çok cari açık verilen yılın ertesine denk geliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 7 Nisan 2019; 23:28:2 >




  • Dondurulmuş soğan patataes almaya başlamak daha mantıklı olacak gibi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    Dondurulmuş soğan patataes almaya başlamak daha mantıklı olacak gibi
    evet birkaç kez bim'den almıştım 5.95e hem doğranmış hem dilimlenmiş, fırında daha iyi kızarıyor normal patatesi

    kızartmayı beceremedim
  • Birincisi onu örnek olarak verdim, böyle bir şekilde anlaşmanın zorluğundan bahsetmek için. 3-5 devlet anlaşamazken binlerce üretici nasıl anlaşacak? Mesaj buydu. Sen nereden nasıl sonuç çıkartıyorsun? Ben zaten arz kısmak yasaklanmalıdır gibi bir şey yazmadım. Hayvancılığa geçip arz kısmayı planlayan sendin. Ki ben de buna istiyorsan kıs diyorum.

    quote:

    ikincisi bir anlık ucuzluk iyi değildir yukardaki mesajlarımdan birinde de var daha önceleri de yazmışımdır.. patates'in pahalılanmasından şikayet edenler ıspanak 1 lirayken 2-3 lira ödemeyi düşündünüz mü diye?

    Burada yine serbest piyasayı karıştırıyorsun. Zaten ben ilk mesajımda yazdım bıraksınlar fiyatlar görevini yapsın diye. Ben fiyatları pazarcıların kafalarına silah dayanıp düşürülmesi, ya da tanzim satış yapılmasını falan savunmuyorum. Eğer bir şey talepten fazla üretilirse fiyatı düşer sonraki mahsul için üretimi kısılır zaten. Olay budur. Kaynaklar para etmeyen üründen pare edene doğru kayar. Halk mal çok fiyat ucuzsa daha çok alır ıspanak daha çok yer. Yoksa o adam çok malı eski fiyatından satmaya çalışsa alan az olur daha çoğu çürür. Serbest piyasa budur. Ispanak 1 lirayken neden 2-3 lira ödeyeyim? Bir anlayabilsem. Adamın elinde fazla ıspanak var başka adamın elinde de fazla ıspanak var. Piyasayı toplayıp maksimum geliri elde etmek için mecburen fiyat düşüyor. Yoksa senin elinde fazla mahsul var ucuza satmazsan seni vururuz diyen yok ıspanak satan adama.

    quote:

    3-fiyatın yüksek kimsenin alamadığı bir şey oluşmaz serbest piyasada

    Problem şu ki bunu ben savunuyorum sen değil. Yazdığın her şey devlet zoruyla planlama, devlet yardımları, fiyatı yüksek tutmak için devletin zararına almasını sağlama. Bunlar hep serbest piyasaya aykırı şeyler ve çitfçilerin milletin kanınını emmesi anlamına geliyor.

    quote:

    4-Tarlalarımız var evet mesela birisi hisseli bir akrabayla, satalım ev alalım diyor .Evet ev kısa vadede 2-3 kat kira getirisi var ama uzun vadede dengeleniyor bu. Ayrıca işsiz kaldığında yada şehirden sıkıldığında tarlan olması bir avantaj bana göre. Benim insiyatifimde olsa bütün hepsini satar yurtdışında yatırım yapar 2-3 yıl sonra her şeyi 3te 1 fiyatına alırım o ayrı konu

    Ben sana bunları yapman yasak olmalıdır gibi hiçbir şey yazmadım. Kendi malını/paranı istediğin gibi kullan! Ben de istediğim gibi kullanayım! Vatandaş da istediği gibi kullansın. İstersen yurt dışına çık. Paran yetiyorsa istersen uzaya çık. Zaten söylediğim olay bu.

    quote:

    5- Ticaret serbest olması vs. hep herşeyin ucuz olması üzerine kurguluyorsun, herşeyin ucuz olması iyi değildir .2.paragrafta belirttiğim gibi ıspanak 1 liraydı geçen sene patates 50 kuruştu geçen senelerde.Bu fiyatlar fazla üretimden kaynaklı fiyatlardı yoksa çiftçi isteyerek bu fiyata satmamıştır...

    Ben fiyatlar zorla ucuz yapılmalı falan demiyorum. İthalat da ihracat da serbest olmalı diyorum. Bir politikadan bahsetmiyorum serbestlikten özgürlükten bahsediyorum. Sen istersen patatesini 100 liraya sat kimse sana satamazsın dememeli. Zaten senin alıntıladığın ilk mesajımdaki tepkim de bunaydı. Soğan pahalı oldu diye insanları stokçulukla, vatan hainliğiyle suçluyorlardı. Benim söylediğim ticaret serbest olursa bir kilo eti almak için çalışmamız gereken süre azalır. Ucuzluk zaten bu demek. Yani ticaret serbest olursa sonuç bu olur diyorum. Yoksa sonucu zorlamıyorum.

    Her şeyin ucuz olması iyi değildir ne demek gerçekten tabi anlamak mümkün değil. Et, sebze, meyve ucuzsa ülke bunları bol bol yer. Ben yiyecek nasıl alacağım diye düşünmez. Vaktini daha değerli şeyler üretmek için harcar. Teknolojinin gelişmesi için ilk önce çözülmesi gereken sorun gıda sorunu. Açlık derdi bittiğinde insan gidip başka şeyler geliştirmeye başlıyor. Serbest ticaret zaten ülkeleri bu sayede kalkındırıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hckr -- 7 Nisan 2019; 23:46:4 >




  • hckr kullanıcısına yanıt
    Senin istediğin gibi bir dünya yok, bunu Amerika bile yapamadı

    senin istediğin gibi bir sistem olsa evet ucuzluk olur ama alacak parada olmaz herkes işsizdir çünkü... Gürcistandan iran ırak rusya suriye'den 50 kuruşa soğan patates vs gelir 10 liraya et gelir fakat devlet memurlarından başka alabilende olmaz.Köylülerde kendi yiyeceği kadar eker millet açız diye sokağa fırlar

    Trump bile ne yaptı? Çine kota koydu yoksa Çin Amerikan ekonomisini mahvetmek üzereydi .Amerika'daki solcular bunu göremiyordu... Çin devlet başkanı serbest piyasa küreselleşmeden bahsederken Trump farklı şeyler anlatıyordu.Aslında tam tersi konuşma olması gerekmez miydi?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.