Şimdi Ara

SMPS frekans hesaplaması ve güç sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
6.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SG3525A ile yapılmış switch mode step up devresi her yerlerde gezmekte, orjinal şema Rod Elliott'un sitesinde Sergio Sanchez(ya da böyle birşey) tarafından yayınlanmış, uygulayanlar sonuç aldıklarını söylüyorlar. SG3525'in datasheet'ini de okumama rağmen aklıma takılan bir soru var: switching frekansı. ST'nin datasheetinde bir formül var:
    />

Öyle bir formül ki, üstte verilen değerleri yazınca dahi tutmuyor
    Bir arkadaşım ETD59 core kullanacakmış, 100KHz'e ayarlamak istiyoruz. Bu aletin frekans hesabı nasıldır?

İkinci soru, yine bu arkadaş 2x100V gibi bir değerde toplamda 1kW kadar bir güç elde etmeyi planlıyor. Bu kadar ciddi bir güçle uğraşmanın kolay olmadığının farkındayız, bu yüzden değerli fikirlerinize ihtiyacımız var.

Forumun geçmişinden |burak| arkadaşımızın yazdığı bir yazıyı alıntı yaparak başlayayım, kendisi SMPS uzmanı ve şu an askerde (yanlış bilmiyorsam :)

Devre budur:http://sound.westhost.com/project89.htm

quote:

selamlar...yukarida semasi verilen devre ile ilgili bir-iki ufak ekleme yapayim nacizane... 1) semadaki mosfetler icin irfz44n 'de kullanilabilir.bu durumda 14.4v'da 500W alinmasi mumkundur 2) sg3525'in 7. ve 5. bacaklari arasina 33-47ohm gibi bir drenc koyulmasinda yarar var.birazcik dead-time verilmesi iyi olur. 3) output buffer olarak transistorler yerine mc34152p kullanilmasi daha iyi olur.rise ve fall time sureleri daha kisalir. 4) seconder rektifier'i sok bobin girisli step-down benzeri yapilirsa daha saglikli bir calisma saglanir. 5) trafo icin kullanilacak ferrit malzemesinin DOYMALİ ferrit ,sok bobini icinse DOYMASİZ ferrit olmasina dikkat edilmelidir. 6) ozellikle pcb tasarimi sirasinda by-pass'larin iyi yapilmasina dikkat edilmelidir.

Bunlara dikkat edeceğiz; ek olarak sormak istediğimiz şey şudur. Bu yüksek güç için, fazla miktarda MOSFET kullanmamız gerekmekte. Düşük Rds(on) değerine sahip olması gerektiğini biliyorum, bunun haricinde hangi modelden kaçar adet kullanmak gerektiğini kabaca söyleyebilirseniz makbule geçer. İkinci olarak, bu MOSFET'leri sürmek için bir MOSFET sürücüsü kullanmanın daha sağlıklı olabileceğini düşündük, sizce bu fikir nasıldır?

Bu konudaki her vereceğiniz bilgi bizim için değerli, şimdiden teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 21 Eylül 2007; 16:21:54 >

• Önemlidir.
  • Yapan çok,eski ama iyi bir entegre , klasik.
    rapid-share.com/files/57210434/ups.rar

Sürücüye gerek yok.BD ler en az 50 adet mos sürer.
    Örnek devrede zaten 2 adet paralel.
    xxN06 serisi iyidir.geçen 120N06 (120A/60V) gördüm,doğrumudur test etmedim ama öyle yazıyor.
    Ne kadar çok paralel bağlarsan iyidir,akım hesabına pek bakma,önemli olan kırmık ısısı.

Çalışırken mosları digitalle ölçmeye kalkma.
  • Teşekkür ederim, rar'ın kökünde olan PDF oldukça işime yarayacaktır.

Frekans hesabı ile ilgili bilgisi olan varsa dinlemek isterim Hala hesaplayamadık..
  • değerleri yazınca tutar neden tutmasın. formülden osc frekansı 39.682 kHz çıkıyor. oda yaklaşık 40 kHz dir...
  • hoca forumule açık açık yazarmısın deniyorum deniyorum oluyo.birazdan kırcam hesap makinasını
  • kırma kırma lazım olur.
    formüdeki değerler ohm ve farad cinsinden. o yüzden 3.6K yerine 3.6onüzeri3, 10nF yerinede 10onüzeri-9 yazın çıkacak. bulduğunuz değer Hz cinsinden...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Direnç ve Waat Hesaplama
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ya matemetikten nefret ediyom
  • Ne var mormülde ? özel bir sırmı ? tak gitsin çalışır o.

1000000/(10*0,7*3600+3*0) = 39,6825
  • quote:

Orjinalden alıntı: musallim

Ne var mormülde ? özel bir sırmı ? tak gitsin çalışır o.

1000000/(10*0,7*3600+3*0) = 39,6825

hocam devreyi 100khz verecek şekilde değiştirmemiz gerekiyor.etd59 en verimli 100kz de çalışıyor.benim kullanacağım half bridge sisteminde 1190watt veriyor. full bridge de 1700 watt verebiliyor.
    o yüzden devreyi 100khz e çekmemiz gerekiyor
  • 100 khz o formülün tolerans sınırları dışında olmalı. Eleman değerleriyle oynamaktan daha fazlası lazım zannımca.
  • http://www.ferroxcube.com/prod/assets/etd59.pdf

Yapanlar kuıllananlar kadar bilmiyor mu ?

Her duyduğunuza inanmayın.
    O tip nüveler mikronize demir tozlarının epoxy ile kalıplanması ile yapılır.Markalar haricinde bir seri bir seriyi tutmaz.
    Değişkeni çok,denemeler yapmalısınız.Primerin 1-3 tur fazla-az sarılması bile çok şeyi değiştirir.
    SG3525 i iyi inceleyin orada gereken bilgiler var.
    Sadece kondsansatörün değerini 4,7 nanoFarad a getirsen bölen sayının ufak oluşu sonucu büyütür.
  • entegre 400khz e kadar çıkış verebiliyor
  • elindeki etd59 un type number ı tam olarak nedir.
    100kHz de 100mT da en düşük güç kaybı ETD59/31/22-3C94 de oluyor. datasına bakın.
    http://www.ferroxcube.com/prod/assets/etd59.pdf
    matematikten hoşlanmam diyorsun ama trafo hesabını nasıl yapacaksın. 3 tur oraya 5 tur buraya Allah kabul etsin deyip bırakmayacaksın dimi???
  • aslında pek anlamam ingilizcem de yok. bulabldiğim kadar döküman toplayıp bişeyler yapmaya çalışacağım artık. bir iki arkadaş var smps den anlayan.

yardımcı olursanız sevinirim bu konuda
  • birde arkadaşlar elinde tl494 lü bir devre olan varmı
  • merhabalar...uzun süredir foruma giremiyorum askerlik cezami cektigimden dolayi.oncelikle SG3525 yuksek guc smps uygulamaları icin iyi bir analog pwm controler'dir.3525'in calisma frekansi ile ilgili ufak bir ayrintiya dikkat cekmek istiyorum.datasheet'inde verilen formul hata payi bulunan bir yaklasik formuldur.zaten bunuda belirtmisler.tam birebir application ile birbirini tutmaz.siz 53 khz hesaplarsiniz uygulamada 51-55 khz cikabilir.ama ikinci ve daha onemli olan nokta formulde verilen frekans 3525'in clock frekansidir.3525'in output frekansi clock frekansinin yarisidir!!! yani siz 100khz bir smps yapmak istiyorsaniz clock frekansini ( 3525'in 5. bacagindan gnd'ye inen CT'nin uzerindeki ramp'in frekansi ) 200khz hesaplamalisiniz!!! ayrica nuvelerin frekans,spir,voltaj hesaplamalarini hazir formullere gore yaparsaniz cok ugrasirsiniz.oncelikle her zaman uretici firmanin o nuve icin tavsiye ettigi frekanslar arasinda calismali ve nuveyi kendiniz olcmelisiniz. bu olcum ve hesaplamanin nasil yapilacagi konusunda malesef bilgi veremeyecegim.umarim beni anlayisla karsilarsiniz cunki profesyonel olarak kullandigim ve uzun ugraslardan sonra kendi buldugum bir test,olcum ve formul proseduru bu.saygilar...

• ayrica sunu da eklemek isterim.bence calisma frekansinda max 50khz civarini gecmeyin.cunki yuksek frekansta hizli switch'leme gerekecek ve piyasada bulacaginiz speed-diode'larin ozellikle Trr sureleri ile sorunlar yasarsiniz,mosfetlerinizde 100khz icin yeterli D-S arasi rise-time , fall-time ve propagation delay sureleri gibi hizlari tutturabilmek icin yuksek guclu gate driver IC'lere ihtiyac duyacaksiniz.frekansi ne kadar yukseltirseniz turkiye sartlarinda bu smps'i yapmaniz o kadar zorlasir.benim forumdaki ''CENAZE'' baslikli sayfamda resimlerde gorunen cihazin smps'i yaklasik 3.5KW'a kadar guc verebilmekte ve 38khz'de calismaktadir.frekansta cok ucmaya calismayin...
  • quote:

Orjinalden alıntı: sezer1247

birde arkadaşlar elinde tl494 lü bir devre olan varmı

sezer elimde vardı ama arşivi karıştırmam lazım

SMPS frekans hesaplaması ve güç sorusu

/>

edit: resimler eklendi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taka8604 -- 22 Eylül 2007; 12:15:49 >

• burak hocam bilgiler için teşekkür ederim.100khz de ısrar etmemin nedeni elimdeki nüve en verimli 100khz de çalışıyor.hesaplamar bizi yanıltabiliyorsa bende en fazla devreyi boarda kurar çıkışını frekansmetre ile ölçerim aklıma başka birşey gelmiyor.

birde hocam cenaze isimli topice tekrar girdim resimlere bir göz atayım diye sizde smps de sg3525 kullanmışsını.resmin yarısından anladım aklıma takılan şu oldu smps kısmında sadece 4 adet mosfet ve dört adet shotky diyot var 4 adet mosfetle nasıl 3,5kw alabildiniz hala anlayamadım.rica etsem devre istemiyorum hangi mosfetleri kullandığınızı öğrenebilirmiyim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.