Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (688. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15.391
Cevap
548
Favori
1.265.096
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 686687688689690
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Teknik bir bilgi olarak merak ettim: Analiz raporunda göreceğimiz hangi değerler bir zeytinyağının 6 aylık bebeğe uygun olduğunu gösterir? Belki bu değerlere göre bir yağ önerme şansımız olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mynameisa M kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Bebek zeytinyağı diye düşünmeyin. Erken hasat, soğuk sıkım, bildiğiniz bir ürünü alın. Adında kid mid yazanlar hep olgun hasat, tersine polifenolü düşük, çünkü tadındaki acılığı çocuklar beğenmez diye düşünülür. Ben acıyı, alevi veriyorum, ardından bal, pekmez vb ile rahatlatıyorum çocuklarımı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Askaparta kullanıcısına yanıt

Bal bebeklere verilmez yalnız. En az 12 aylık denir ama bence -kıt bilgimle- 3 yaş altına verilmese daha iyi.

• gatila G kullanıcısına yanıt
    Bir zeytinyağının bebeklere uygunluğunu gösteren teknik bir rakam yok genel olarak güvenilir markaların ürünlerini bebeklere verebiliriz diye biliyorum. Fakat yağı bebeğin vücuduna sürecek olursanız asit oranın oldukça az olması öneriliyor. Emzirme hemşiresi zeytinyağını çocuğun vücuduna sürmeden önce hafif ısıtın demişti. O da asitini azaltmak içinmiş.

Test raporlarını buradaki herkes neden istiyorsa ben de o sebeple istiyorum firmalardan. Mesela ilhan sarı fenol 963 demiş iddialı bir rakam ve ben bunun test raporunu görmek isterim. Peroksit değerlerini görmek isterim.

Nova vera bir yerde 0.2 asit, bir yerde de 0.3 yazmış hangisi doğru o yüzden istiyorum. fenol değeri nedir görmek istediğimden istiyorum v s. Az çok bazı değerleri anlıyoruz buradan birşeyler öğrendik sizlerden. Teşekkür ederiz.

Ek: bir de bebek için aldığım zeytinyağında organik üretim olmasına dikkat ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 21 Mart 2022; 17:1:13 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Dediğinize katılıyorum. Bazı markalar var 0,5 lt’si 200 tl gibi rakamlardan bebek yağı diye satılıyor. Trendyolda altında binlerce yorum almış, instgramda bebek sayfalarının çoğunda tavsiye edilmiş, bebek videolarında youtuberler bebeklerine içirmiş. Bu yağı araştırdım olgun hasat, soru cevapta da özelliğinin acı olmadığı bebeklerde uygun olduğu yazılmış. Bilmeyen anlamıyor tabi.

Ben organik sertifikalı bilindik bir firmadan almaya karar vermiştim. Nova veranın normal yağlarından daha pahalı nedenini bilemiyorum. Bilen varsa anlatırsa sevinirim. Boş yere para vermeyelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 21 Mart 2022; 15:9:53 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Bebek yagi, cocuk yagi, zeytin sutu...vs., bunlarin hepsi pazarlama hileleridir.

Olizzi olgun hasat yagi utanmadan bebek yagi diye satiyor mesela..

Tirilyeden 200 alti biofenollu urunu ‘anne bebek serisi’ ‘zeytin sutu’ olarak satiyor..

Nova Vera bile Cocuk yagi diye uyduruk bisey cikarmis, ustelik o da sark kurnazlarina uyup, eskiden 500ml’de sattigi urunu 250ml’ye indirerek dalgaya uymus.. Helal olsun!

Uydurma terimler bunlar, tuketiciyi yaniltan ifadeler, keske bakanlik bu ise bir el atsa..

Ispanya’da cocuklari zeytinyagina alistirmak icin en iyi cesidin Arbequina oldugu soylenir, nispeten dusuk asitli ve dusuk acilik/yakiciliga sahip oldugu icin, tadi da meyvemsi ve hostur. Bizde de buna benzer Domat ve Ayvalik cesitleri vardir..

Yani cocuklar ve bebekler icin oncelikle organik, sonra dusuk asitli Ayvalik, Domat, Arbequina erken veya olgun hasat yaglar tercih edilebilir, hatta mumkunse 5 litrelikleri tercih edebilirsiniz, ekonomik olmasi acisindan..

Bos yere 250/500ml urunlere dunya para vermeye gerek yok.

Gecenlerde 0,22 asitli 1 bucuk peroksitli (hic yok gibi dusunun) Ayvalik cesidi erken hasat bir yag, yaninda da 0,4 asitli olgun hasat bir yag ile beraber toplam 10 litre urun 560 liraya satiliyordu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF56565BF -- 22 Mart 2022; 0:9:44 >

Anladım. Analiz raporu sorgulaması güzel tabi.

Ben "bebeklere bu yağ iyidir" diyemem. Ama uzaktan bakınca sanki düşük asitli ve delicate olması en iyi seçenek olur. Yüksek polifenollü yağlar yakıcı olacağı için uygun olmayabilir. Tamamen sallıyorum yalnız.

* Nova Vera Yamalak Sarısı 0.12 asitli. Önceki yıllarda Delicate idi ama bu yıl Medium. Yine de çok sert bir yağ değil. Aklıma gelen en iyi seçenek bu.

* Gaia Memecik 0.10 asitli. Ama Memecik olduğu için biraz sert.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 21 Mart 2022; 17:21:32 >
    Yanlış anlaşılmasın, şu andan bahsettim, büyüdü bizimkiler. 1 yaşından sonra verilmeli bal. Yoksa alerji ve botilismus bakterisinin sıkıntısı olabiliyor.1 yaşından sonra bazı bitkiler dışında her şeyi verdim ben, çay, kahve vb.

• Farenjit olan arkadaşlara naçizane tavsiyemdir. Şu an fena halde faranjitim var, boğazım kıpkırmızı ve yutkunamıyorum neredeyse. Ama en kötüsü uyurken burun da tıkalı olduğu için ağızdan nefes alarak uyumanız nedeniyle boğazın kuruluğu nedeniyle bir kaç saate acıyla uykunuz bölünür. Ne yaptıysam fayda etmedi. En son 1 su bardağı zeytinyağı doldurup gece her boğaz acısı ve ağrısı ile uyandığımda 1 yudum alıyorum en az 2 saat onun etkisi sayesinde uyuyabiliyorum. Sabaha kadar 4-5 kez yapıyorum bunu. Çok şükür gece biraz rahatladım. Tavsiye ederim.

Bu vesile ile varsa bal önerisi de alalım mı? Nasılsa forum bir sakinleşti bu ara. İdare edilebilir sanırım. :)

Bala meraklı ama aynı zamanda şeker hastası olan bir abimizle görüşmüştüm. Şunu söylemişti: "Her türlü balı denedim. İki bal dışında hepsi şekeri yükseltiyor. Komar balı / deli bal şekeri sert düşürüyor ve sonra sert yerine geliyor. Bu dalgalanma riskli olduğu için önermiyorum. Meşe balı en iyisi. Hem antioksidan değeri çok yüksek, hem de benim şekerimi yükseltmiyor."

Balkan Bal Evi'nin (Kırklareli) meşe balı güzel. Hafif, koyu kıvamlı, koyu renkli. Ama pahalı. Muhtelif meşe balları var tabi ama en çok bunu seviyorum. Ama meşe balı biraz acı oluyor, öyle kahvaltılık değil.

Refikler Çiftliği organik bal üretimi yapıyor (sertifikaları var mı bilmiyorum). Çiçek balı ve püren balı güzeldir. Kahvaltılık.

Aslında en iyi ballar tarımın ve hatta ağaçların bile olmadığı, sadece kır çiçeklerinin olduğu yüksek yaylalarda oluyor. İklimin kurak olması da avantaj, çünkü çiçekler köklerini daha derine indirerek topraktan daha çok mineral alıyormuş. Bu şartları en iyi sağlayan yerlerden biri Pervari-Hizan-Mutki bölgesi. 2600-2900 mt. Bu taraftan yıllar önce iki sezon üst üste aldığım bal muhteşemdi. Yarım kilo yesem yerdim yani, hiç baymazdı. Paketini açınca yaylanın çiçeği burnuma gelirdi. Fakat daha sonra tekrar aldığımda aynı kaliteyi yakalayamadım. O taraftan başka satıcılardan denediklerim ise hep hayal kırıklığı oldu. Bu nedenle net adres veremiyorum.

Kocamaar'ın lavanta balı, sedir balı ve Datça çam balı güzeldir.

Isparta'da Özgü Tola Eczanesi ilaçlık olarak (sanırım kanser hastalarına) ardıç balı satarmış.

Bülent Yazkan Ağrı'da organik çiçek balı yapar. Fiyatına göre gayet iyidir ama çok özel de bulmadım açıkçası.

Rize-Bayburt civarı yüksek yayla ballarını hiç denemedim. Anzer filan...

Kestane balı pek şifalı denir ama bana fazla şekerli ve aynı zamanda acı geliyor.

Beeo'nun Hakkari balı da özel olmasa da risksiz, tercih edilebilir bir seçenek.

Maydanoz balının prolin ve diastaz değerleri çok yüksek oluyor. Polen içeriği yüksek olduğundan en hızlı donan bal. Ama denemedim.

Karabuğday balı meşhurlamaya başlamıştı bir de ama denemedim.

---

Bir ara pek meraklıydım, zeytinyağı gibi. Ama maalesef bal tarafında henüz zeytinyağı kadar eğitimli, bilinçli üretici yok. Hile çok. Hayal kırıklığı çok oluyor denemelerde. Bir de doğal da olsa sonuçta %70'i şeker olan bir ürün. Doktorlar pek önermez. Bu nedenle hayli azalttım tüketimi. Bunu da meşe balı ile hallediyorum.

Keçiboynuzu özü daha şahane bence. :)

• karakteristik61 kullanıcısına yanıt

Geçmişler olsun.

Öneri not edildi. Teşekkürler.

• Olidya Tekir (eşek zeytini)
    1 haftadır buzdolabında. Yağın bir kısmı donmuş ama halen önemli miktarı sıvı halde. Olağan mıdır sizce?
    Dolapta Granpa da var ve onu komple ters çevirsem bile bir damla akmıyor, yani tam donmuş halde. O daha uzun süredir buzdolabında yalnız.

Not: Olidya ile geçen sezon görüştüğümde sıkımda su vermediklerini ve dolayısı ile seperatör kullanmadıklarını söylemişlerdi.

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 22 Mart 2022; 1:8:43 >

Teşekkür ederim, muhtemelen diyabet hastasısınız. Sizin gıda tavsiyelerinizden faydalanmak isterim

• metehan_bera M kullanıcısına yanıt

Yok, diyabet hastası değilim.

Sağlıklı Yaşıyoruz sayfasını takip edebilirsiniz.

Diyabet için değil, genel sağlık olarak: Tahıl ürünleri ve rafine şekeri azalttığım dönemlerde daha iyi hissettiğimi söyleyebilirim. Ve her öğünde yeşillik.

Anneme diyetisyen tavsiyesi: Tatlı yeme. Kuru meyve yeme. Taze meyve yediğinde ise yanında süt veya yoğurt tüket. Tabi meyvelerin de glisemik indeksi düşük olanlarını seçmek gerekiyor.

Babam ise çam ormanında yürüyüş yaptığı günlerde ne yerse yesin sorun yaşamadığını söyler. :)

• Türkiye'nin her yerinde arıcılık yapılabiliyor,bal üretimi yapılabiliyor. Hatta İstanbul'da bile binanın çatısına arı kovanı yerleştirip bal elde edenler yansımıştı haberlere.

Her yöre kendi balını acayip öğer,en iyisi der. Bilhassa Siirt Pervari,Bitlis tarafları. İnsanımız sever kendi malını öğmeyi.

Forumda önceki yıllarda bal konusunda uzun yazılarım vardı.

Siirt Pervari Bitlis, Tunceli,Hakkari,Toroslar,Ege bölgesinin en iyi denilen ballarını da tüketmiş biri olarak söylüyorum:en iyi en kaliteli bal Artvin ve Rize yaylaları balı. Özellikle Artvin ve Gürcistan arasında Gürcistan topraklarını da içeren bölgenin balının üstüne bal yok. Bu balın yanında Siirt,Hakkari vs boy ölçüşemez.

(Anzer balını ayrı tutuyorum,o ayrı dünyadan zaten)

Eğer paranız varsa bahsettiğim Artvin Maçakala yaylasımı ne adı,oranın balını alın.Ucuza bal arıyorsanız Muğla ve Aydın yöresinin balları işinizi görür ama nerenin balı olursa olsun üreticinin dürüstlüğü önemli. Kovanı şekere boğan üretici her yörede var.

İstanbul'da Siirtli bir tanıdığım balını çok öğdü,bi ye başka bal yemezsin dedi. Öyle ucuz da değil,fiyat pahalı. Getirdi iş yerime. Zaten rengini sevmemiştim,neden çok sarı dedim,çiçekten dedi sanki biz bilmiyormuşuz gibi. Açtım yanında onun "aç bi,bi ye gör bal nasıl" gazlamalarıyla da,ben zaten balın vasat olduğunu renginden anlamıştım,yine de açayım yiyeyim yüzüne söyleyeyim söylenecekleri dedim.

Açtım,kaşıkla yedim ve dayı dedim ben bu balı bedavaya versen evime sokmam.

Kovanı şekere boğmuşsunuz. Ya öyle değil sen anlamıyorsun falan deyince attı benim kafa. Bana bitki örtüsü kısıtlı,3-5 çiçeğin olduğu yerin balını getirmiş,belki de bir otoyol kenarına konmuş petekler.

Ben diyorum bu bal ucuza satılan ballardan da kötü,o diyor hala bu bal en iyi bal. Dedim sen mi üretiyorsun sen yanındamısın arıların. Yok bir akrabam üretiyor ben ondan alıyorum dedi. Halâ "sen anlamıyorsun baldan,bu bal en iyi bal" deyip duruyor.

Ben binlerce tl para harcamış biriyim iddialı her yörenin balını denemek için.

Artvin'den getirttiğim balın kilosu şuan 300 tl.

Adam,o kadar ileri gidiyor ki senin Artvinden aldığın bal hep şeker balıdır,oralarda petetlere kovanlara şeker konur diyor. Yani o kadar benim yörem fanatiği.

Malesef bu benim memleketimin malı fanatikliği her üründe var,zeytinyağında da Hatay insanında olduğunu daha önce yazmıştım. Ege,Muğla,Aydın vb zeytinyağını vasat bulurlar kendi zeytinyağını göklere çıkarır Hatay tarafı.

Bana göre ise tam tersinedir,Ege bölgesi zeytinyağı bariz şekilde Hatay zeytinyağından açık ara iyidir.

Ben Karadenizli Rizeli değilim ama Artvin'de yaylaların olduğu bölgeden elde edilen baldan daha iyi bal belki Rize'de yaylalardan elde edilen sanırım arı türüyle ilgili malum fiyatı sebebiyle çok az kişinin alabildiği ballardır. Yani Rize Artvin çekişir. Artvin Gürcistan arasında bir bölge var ki,bütçesi olan buradan bal alsın derim.

Bal baldır arkadaşlar,bitki örtüsü çeşitliliği artıkça kalitesi artar. En iyisini alacağız diye maaşınızı bayılmayın,katkılı ballar almayın da,ucuza iyi bal da bulursunuz. Muğla ve Aydın köylerinde uygun fiyata bal üretip satan köylüler var. Şuan kilosunu 80 TL'ye bulabilirsiniz.

Balparmak'ın yüksek rakımlı özel ballarıyla da idare edebilirsiniz hiç balsız yaşamaktan iyidir ben evime sokmasam da.

Bu arada bebeklere bal vermeyin,2 yaşından önce vermeyin. Mümkünse Beeo markasının çocuk balıyla başlayın,Ravla markasının pekmezli ballı bir ürünü de var,o da olabilir.

Beeo markasını önerdim çünkü,çocuğa verilecek balda arı hangi bitkiden bal yaptı bilemeyiz markasız laboratuvarsız ballarda.

• OkumadanAlma kullanıcısına yanıt

doğu karadeniz dışında dediğiniz diğer tüm bölgelerin balından tattım,aynen dediğiniz gibi yok birbirlerinden farkı.Doğu karadeniz daha bakir ve bol bitki çeşidine bağlı olarak daha farklı tatlar olabilir dediğiniz gibi.

Aslına bakarsanız balı çok yememek gerekiyor her sene 5-6 kg bal tüketiyordum şimdi onu da azalttım.Pekmez daha sağlıklı gibi sanki ama her türlü şekerden uzak durmak lazım.

• OkumadanAlma kullanıcısına yanıt

Teşekkürler. Artvin'den aldığınız bal için üretici/iletişim detayı paylaşma şansınız var mı? Hatta varsa diğer önerileriniz için de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 22 Mart 2022; 14:33:34 >
  • oleamea'da indirim vardı üzerine %15 kuponla ekonomik paket aldım.

Meşhur yeşil Granpam biteli oldu baya yerine yağ alamadım. Fiyatların yine maşallahı var.

• Kerasuslu K kullanıcısına yanıt

Kendi sitelerinde mi indirim acaba? Bir de kupon kodu nedir hocam?

• Beyler kahvaltida ekmek banmalik novavera kullanıyorum. Geçenlerde öneri üzerine yine soğuk sıkım palamidas aldim denedim ama novavera ayvaligin yanından geçemez.

Şuan kullandığım bu novavera dan daha iyisi, önerisi olan var mı? Bakın daha ucuz demiyorum indirim felan demiyorum, en iyi ekmek banmalik yağı arıyorum sadece:)

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimsediil -- 22 Mart 2022; 21:33:59 >
  • 
Sayfa: önceki 686687688689690
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.