Şimdi Ara

Sizce de Dostoyevski için erken mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
4.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar , ben 14 yaşındayım ve Edebiyat ile ilgileniyorum . Doğrudan Dünya Klasikleri ile başladım bu yolculuğuma , ilk okuduğum büyük Romancı ise Dostoyevski oldu . Dünya Klasiklerinden önce , çerezlik kitaplar okumuşluğum var ( Polisiye , Gotik vb ) . Bu yolculuğa Suç ve Ceza ile başladım ve devamı geldi . George Orwell , Platon , Poe , Marquez , Sabahattin Ali , Albert Camus derken Modern Edebiyat'a da adım attım . Her neyse ... Size kaygımı söyleyeyim : Yakınlarım bu yaşta Dostoyevski , Tolstoy gibi yazarları okumamın aşırı bayağı olduğunu söylüyorlardı , ben buna aldırış etmiyordum . Ta ki bu güne kadar ... Dostoyevski'nin hemen hemen çoğu yapıtını okudum ; Ezilenler , Suç ve Ceza, Kumarbaz , Ev Sahibi , Ebedi Koca , Amcamın rüyası ... Bugün ise Yeraltından Notlar'a başlayayım dedim , fakat başladıktan sonra gözüme ilginç bir şey çarptı ; bu yazar sanki bana hitap etmiyordu , sanki beni görmüyormuş gibi anlatıyordu . Yani , sanki benimle konuşmuyordu '' Senin yaşın küçük çocuk , hadi odana '' dediğini hissettim . Yani daha açık konuşayım : Anlamadım . Yaşımın küçük olmasınadan kaynaklanıyor sanırım . Ya da aptalım . Üzüldüm açıkçası . Şu ana kadar okuduğum hiçbir romanda bu duyguya kapılmamıştım . Neresinden tutsam elimde kalıyordu düşünceleri , aforizmaları . Sizce de haklı mı yakınlarım . Çok mu erken başladık Dostoyevski sevdasına ? Uygun yaşımı , 19-20'leri mi bekleyeyim ? Bunu tutup size anlatmam da kendimi aptal hissetmeme neden oldu , fakat ne yazık ki çevremde beni dinleyen , kulak asan pek insan yok . Yaşıtlarım gibi olmamı tutturmuşlar . Neden kesinlikle birilerine benzemem gerekiyor , neden kendim olmam onları bu kadar rahatsız ediyor ? Her neyse ... Lütfen sorularımı ciddiyetle cevaplarsanız sevinirim .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Salvator1 -- 3 Eylül 2014; 1:29:03 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Dostoyevski İçin Erken mi?

Dostoyevski'nin eserlerinin genç okurlar için uygun olup olmadığı, sıklıkla tartışılan bir konudur. Eserlerinin karmaşık temaları, psikolojik derinliği ve felsefi içgörüleri nedeniyle, bazıları bunların genç okurlar için uygun olmadığına inanmaktadır.

Suç ve Ceza Kaç Yaş İçin Uygun?

"Suç ve Ceza", Dostoyevski'nin en ünlü eserlerinden biridir ve genç okurlar için uygunluğu sıklıkla sorgulanmaktadır. Roman, bir üniversite öğrencisinin cinayet işledikten sonra yaşadığı manevi mücadeleleri konu almaktadır. Eserde şiddet, yoksulluk ve ahlaki ikilemler gibi ağır temalar işlenmektedir. Bu nedenle, bazı uzmanlar romanın 16 yaşından küçük okurlar için uygun olmadığına inanmaktadır.

Yeraltından Notlar Kaç Yaş İçin Uygundur?

"Yeraltından Notlar", Dostoyevski'nin kısa romanlarından biridir ve genç okurlar için uygunluğu da tartışmalıdır. Roman, yalnız ve mutsuz bir devlet memurunun iç dünyasını anlatmaktadır. Eserde nihilizm, varoluşçuluk ve toplum eleştirisi gibi karmaşık felsefi temalar işlenmektedir. Bu nedenle, romanın 18 yaşından küçük okurlar için uygun olmadığı düşünülmektedir.

Kumarbaz Kaç Yaş İçin Uygun?

"Kumarbaz", Dostoyevski'nin bağımlılığın yıkıcı etkilerini konu alan bir romanıdır. Roman, kumar bağımlısı bir adamın hayatını ve bu bağımlılığın onun ve çevresindeki kişilerin hayatları üzerindeki olumsuz etkilerini anlatmaktadır. Eserde kumar bağımlılığı, ahlaki çöküş ve umutsuzluk gibi ağır temalar işlenmektedir. Bu nedenle, romanın 16 yaşından küçük okurlar için uygun olmadığı düşünülmektedir.

Sonuç

Dostoyevski'nin eserleri, genç okurların yaş seviyelerine ve olgunluk düzeylerine göre değerlendirilmelidir. Eserlerinde işlenen ağır temalar ve karmaşık felsefi içerikler göz önüne alındığında, çoğu uzman "Suç ve Ceza"nın 16 yaşından küçük, "Yeraltından Notlar"ın 18 yaşından küçük ve "Kumarbaz"ın 16 yaşından küçük okurlar için uygun olmadığı konusunda hemfikirdir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Öncelikle aptal değilsiniz buna emin olun. Yaşınıza göre çok güzel kitaplar okumuşsunuz. Yeraltından Notlar herkese hitap etmeyen bir kitaptır. Sizin yaşınızdayken birçok kitap için sizin gibi düşünmüştüm. Klasikleri,nobel ödülü almış kitapları okuyamıyordum ve ablam okuyabildiği için kendimi kötü hissediyordum. Şimdi geldim o yaşlara ve eskiden okurken yorulduğum,sıkıldığım kitapları şimdi çok rahat bir şekilde okuyabiliyorum. Sizde biraz bekleyin. Kendinizi sakın kötü hissetmeyin çünkü o kitapları gelecekte okuyabileceksiniz.
  • Bence de kitabın size hitap etmemesinin aptallık ile ilgisi yok.

Ben ilk Dostoyesvki kitabımı 12 yaşında okumuştum(Kumarbaz)Ne kadar saçma bir kitap gibisinden yorumlarda bulunmuştum.Geçen yaz okuğumda(18) ise ne kadar kaliteli bir kitap olduğunu düşündüm.Zamanla her şey değişiyor,kitap okuma zevki de tabi.
  • Öncelikle çevren seni etkilemiş yani kitabı okuduğun anda çevrenin söylediklerine değil kitaba odaklan aslında bu kitapları okuma yaşı 14'dür.Daha sonra bide 18 yaşında okursun .

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 16-17 yaşlarda okumanı tavsiye ederim. Su an Dostoyevski pek sana hitap etmez. Yaptığı sayfalar dolu betimlemeler arasında kaybolur gidersin.
  • Bence bu düşünce çok çok yanlış. İnsan her yaşta her kitaptan etkilenebilecek, anlayabilecek kapasite'ye sahip. Yani 14 yaşındasın diye ''sadece çerezlik kitaplar okuman gerekir.'' mantığı çok saçma ve yanlış.

Tabii ki ilk önce çok çok ağır kitaplardan başlamak doğru olmaz ama Yeraltından Notlar çok rahat algılayabileceğin bir kitap. Büyük ihtimalle kitabın ilk bölümünü okuyup bu düşünceye kapıldın. İkinci bölüm, yani, Dostoyevski'nin ilk bölümdeki düşüncelerini hikaye olarak, daha okunabilir ve daha akıcı şekilde anlattığı bölüme gelince çok zevk alacaksın. İkinci bölümü okuyup bu düşünceni söylüyorsan o zaman bu kitap gerçekten sana hitap etmemiş. Ama bu yaşından dolayı değil sonuçta bir insanın her fikrine katılacağız, zevk alacağı diye bir kural yok. Ve son olarak bana vazife değil ama noktalama ve yazım kurallarına dikkat edersen kendin için iyi olur.

• okumanın yaşı olmadığına inanıyorum.her kitabı oku
  • Albert Camus okurken neler hissettin? Hangi yayınevinden okuyorsun? Kısaltılmış kitaplar mı orjinal çeviriler mi?
  • Bence gayet iyi bu yaşta bunları okuman ama umarım İş Bankası , İletişim falandır . Neyse konuya gelirsek dünyada okunacak yüzlerce hatta binlerce kitap var . Böyle devam edersen 20'li yaşlarında güzel bir bilgi birikimin ve kültür seviyen olacak . Büyük ihtimal kitabı okurken söylenilenler geldi aklına . Abuk subuk yerlerde takılacağına kitap oku daha iyi . Takma çevreni .
  • Yaşına göre okuduğun kitaplar çok güzel öncelikle tebrik ederim. Yaşıtlarının birçoğunun kitap denildiğinde öcü görmüşe döndüğü bir zamanda senin böyle kitaplar okuman mükemmel ;)

Okuduğun kitabın sana hitap etmemesi yada benzeri durumlar aptallık değildir. Bazı yazarlar ki burada Dostoyevski'den bahsediyoruz seni sıkabilir ve yorabilir hiç takılma bunlara biraz yönünü değiştir ve ilerki zamanlarda yenide dünya klasiklerine dönüş yap derim ben ;)

Birde unutma bazen insan yetişkin olsa bile klasikleri okumaz yada okuyamaz ona hitap etmez böyle durumlarda vardır. Arkadaşım 30 yaşını devirmiştir ve korku romanı okur birgün Faust'u ver okuyayım dedi uyardım bak ilk etapta ağır gelir dinlemedi neyse kitabı verdim, öbürsü gün adam bildiğin komalık olmuştu :)
  • Kardesim neden acele edip kasiyorsun ki kendini bu kadar? Daha genclik cagina bile gelmemissin diyebiliriz. Onunde koca bir hayat var. 14 yasinda bir cocugun Dostoyevskiyi anlamasi mumkun degil. Sen suc ve cezayi okuyup bu kitabi bir cinayet ve sonrasinda gelisen olay orgusu olarak idrak edersin. 5 yil sonra okudugunda ise Dostoyevskinin ruhsal analizlerine yogunlasarak, edebi bir keyif alarak okursun kitabi. Her yasta farklidir insan algisi. Su an okudugun kitaplari bundan 4-5 yil sonra tekrar okudugunda anlayacaksin demek istedigimi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düşüncelerinizden dolayı sizi tebrik ediyorum.

Mutlaka herkes için ağır gelen kitaplar vardır, gerek yaşınızdan dolayı gerek içinde bulunduğunuz durumdan dolayı sizin için de ağır gelen kitaplar olacaktır. Dostoyevski'nin o kitabından önce öyle bir sorun yaşamadığınıza göre herhangi bir üzüntüye kapılmanıza gerek yok, sadece beyninizde yoğunluk hissedip anlamıyor gibi olmuş olabilirsiniz.

O kitap için araya daha kolay anlaşılır bir kitap koyun, o arada dinlenirsiniz, daha sonra da bahsetmiş olduğunuz o kitabı okursunuz.

O kitabı okumak için 19-20 yaşını beklemenize gerek yok.
  • Banada sen gibi bukadarı fazla ulkeyı senmı kurtaracaksın gıbı tabırlerle yaklasıyorlar sakın bunlara kulak asma bılınclı ve kulturlu ınsanlara okadar cok ıhtyacımız varkı yoluna devam et yanlız değilsin
  • Eğer okuduğun diğer Dostoyevski kitaplarında bu bahsettiğini hissetmediysen, düşünmediysen bilki bu kitapta bunları hissetmenin nedeni tamamen çevren. Çevrendekiler seni belli bir kalıba sokmaya çalışıyor ve sende kabullenmeye başlamışsın demek olur bu.
    Ama Dostoyevski'nin diğer kitaplarında da aynı şeyleri düşündüysen ve sırf adından dolayı kendini okumak zorunda hissetdiysen bu yaşta Dostoyevski sana ağır gelmiş demek olur ve ona ara vermeni öneririm. Daha sonradan tekrar okursun.
    (Sadece Dostoyevski üzerinden örnek verdim ama genel düşün bu yazdıklarımı.)

Ayrıca yukarıda Kürşat arkadaşımızın dediklerine de katılıyorum ama sen yinede doğru bildiğini yap.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Pacino -- 10 Eylül 2014; 14:22:43 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.